economie

/VIDEO/ Proiectul bugetului de stat pentru anul 2022. Cum a argumentat ministrul Finanțelor majorarea salariilor demnitarilor

28 noiembrie 2021, ora 19:45
Distribuie:

După un duel de înțepături și apropo-uri, Parlamentul a votat în prima lectură bugetul de stat calculat pentru anul viitor. Cu venituri mai mici, decât cheltuieli, proiectul are o gaură de peste 15 miliarde de lei. Spiritele s-au incins când unii depuțați din opoziție s-au arătat indignați că majorarea salariilor demnitarilor, inclusiv a parlamentarilor, este mai mare, decât cea a cadrelor didactice, de exemplu. Vedeți mai jos cum a argumentat ministrul Finanțelor aceste majorări.

„Dacă facem o matematică simplă, vedem că la pedagogi salariul se va majora cu 5,6%, iar la bieții de deputați cu 6,7%, la președinție bugetul cu aproximativ 9,6% considerați că deputații merită mai mult decât profesorii mai ales că urmează să mai examinăm un buget și vom vedea că medicii nu vor beneficia de majorări, considerati ca deputatii merită mai mult decât pedagogii”.

„Legea 270 în modul în care ea face această ierarhie a sistemului de salarizare a fost aprobată câțiva ani în urmă. Dacă dumneavoastră considerați că deputații îi punem pe treapta de jos și sus restul asta puteți să o faceți, ați fi putut face și anul trecut. Dați să nu fim populiști, dacă dumneavoastră vreți ca un ministru sau un deputat să trăiască din venituri necunoscute, da puneții așa să aibă salariul zero. Sau în general să lucreze fără salariu”

„Dacă cineva consideră că dumneavoastră puteți să angajați oameni buni la salarii de 5000 de lei de 3000 de lei asta e o cale pentru a distruge această țară. Cum au mai fost la noi oameni care au spus că eu nu am nevoie de salariu, eu trăiesc din alte salarii și ați văzut unde am ajuns. Să avem un respect față de demnitari, ei ocupă careva funcții și poartă responsabilități enorme și să nu venim cu ideea că altcineva merită mai mult s-au mai puțin 01.09. Eu sunt de acord că fiecare cetățean merită foarte mult, dar fiecare cetățean are oportunitățile pe care le are”.

„Dumneavoastră luați în cacul o rată a inflației de la 5 pană la 6,1%, pe când conform prognozelor BNM o să avem o inflație nu mai mică de 15 la sută”.

„Exista un clasic unde spunea că drumurile si ”durachi” sunt cele mai mari probleme, in R. Moldova populismul și coloana a cincea devin cele mai mari probleme. Bugetul nu se elaborează intr-o zi e nevoie de o perioada destul de lunga de timp. La momentul când acest proces a avut loc s-a luat pronosticul actualizat de ministerul economiei”.

„Dumneavoastră majorati cu 5-7 procente salariile inflatia creste cu 15 procente , dar ceea ce puteti dumneavoastră face noi am vazut la proiectul precedent, ca un prost arunca o piatra in iaz si 101 trebuie sa scoata”.

„Am vrut să vă reamintesc ca fondul de salarizare conform acestui buget creste cu 10 la suta”.

„Avem multe imprumuturi care vin din partea Bancii Mondiale, BERD, Banca Mondiala prin intermediul Agentiei Nationale, 3 miliarde 690 de milioane”.

„În total eu aici am făcut este o suma de peste 10 miliarde 10 milioane, majorează datoria de stat si cam la ce suma se majorează aceasta datorie”.

„Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 va fi 103 miliarde lei”.

„Nu veți putea arăta cu degetul spre noi, comuniștii, pentru că deja 12 ani am avut la guvernare pro-europeni, care nu au fost preocupați de ridicarea salarilor din bugetul de stat”.

„Dacă dumneavoastră considerati ca pana la acesti 3-4 ministri in plus problema cu salarizarea in RM a fost rezolvata, eu vă felicit”.

„Să nu uitați că ați furnizat o pipinieră de corupți și de lingăi”.

„Atrag atentie că forma actuală a proiectului de buget fondul de sustinere a populației va primi cu circa 11 milioane lei mai puțin, decât în 2021. Culmea este că în bugetul de stat pentru anul viitor nu este prevăzut niciun ban pentru investiții capitale în Bălți.Adică niciun leu pentru drum, pentru apă și canalizare și drumuri”.

„Atunci cand vorbim despre venituri la buget, da observăm că crsc venituri externe, dar vreau să vă întreb, acei care ați promis o viață mai bună, dar unde sunt investițiile în creștere, unde sunt acele proiecte de infrastructura care sa aducă economiei un plus valoare”.

„33 de miliarde merg către pensii, alocații sociale, compensări la gaz. S-a majorat cu 35 la suta cheltuielile capitale, fondul de dezvoltare regionala și capitală, s-a majorat de aproape trei ori s-a majorat substanțial granturile și finanțarea din afară”.

Într-un final, după aproape două ore de discuții, proiectul bugetului de stat a trecut de prima lectură cu votul a 57 de depuțați din fracțiunea PAS, 23 de deputați din blocul Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotrivă, iar 3 de la Șor s-au abținut de la vot. Potrivit documentului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, în jur de 50,1 de miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Pe când, cheltuielile totale sunt estimate la peste 65 de miliarde de lei. Respectiv, vom avea o gaură în buget de de peste 15 miliarde de lei. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, încasărilor din impozite și taxe. La capitolul cheltuieli, sunt prevăzute alocări pentru majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterea numărului de beneficiari. Principalele surse de finanțare a deficitului bugetar vor fi sursele externe, dar și interne. Totodată, Guvernul prognozează o creștere economică cu 4,5%, o inflație medie anuală de 6,9%, o majorare a exporturilor de 10,6% și a importurilor – de 5,1% și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10% față de anul curent. Proiectul legii bugetului de stat urmează a fi votat în lectura a doua.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram