/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Lupte grele, dezastru la Harkov și cadoul lui Kadîrov. Rusia se ia de Moldova și acuză România

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Terenul din parc, acaparat pentru casa lui Andronachi, va fi întors Primăriei. Cum au fost falsificate actele la Cadastru

missing
29 noiembrie 2021, ora 14:17

Câteva săptămâni în urmă v-am arătat casa grandioasă pe care și-o construiește fostul deputat democrat Vladimir Andronachi într-o zonă de elită a capitalei, în apropiere de Parcul Valea Morilor. V-am povestit cum au fost înregistrate bunurile imobile pe persoane interpuse – trei tineri și jurista familiei Andronachi, Carolina Andriuță. După publicarea investigației Cutiei Negre, au ieșit la iveală grave ilegalități admise de funcționari, care i-au permis lui Andronachi să acapareze ilegal peste 24 de ari de teren municipal. La Departamentul Cadastru a fost inițiată o anchetă de serviciu, iar pământul urmează a fi întors Primăriei. Potrivit legii, ar trebui demolată și casa construită ilegal pe teren municipal.

Pe 7 mai curent, într-o zi de vineri, Vadim Baltag, unul dintre interpușii lui Andronachi în această afacere imobiliară, a depus cerere la Departamentul Cadastru pentru înregistrarea dreptului de superficie asupra unui teren municipal, alăturat imobilului pe care bărbatul l-a cumpărat în 2017, împreună cu alți doi tineri Edgar Negură și Igor Spiridon. În 3 zile, registratorul a examinat cererea și a aprobat-o, cu grave încălcări, deoarece solicitantul nu anexase la cerere actele necesare.  

De asemenea, a fost modificat neautorizat domeniul terenului din public în privat și a fost schimbată suprafața lotului de pământ în baza de date. Doi ari de teren pe care se  solicita înregistrarea dreptului de superficie s-au transformat ca prin minune în 20 de ari, prin excluderea unei singure cifre. Potrivit înregistrărilor cadastrale vechi, terenul municipal avea suprafața de 0,0202 ha, iar registratorul a modificat cifrele în 0,202 ha. 

ANGELA MATCOV, șefa Departamentului Cadastru ASP: „A fost constatat că registratorul a înregistrat un drept de superficie după o persoană care de fapt nu avea dreptul să dețină acest drept de superficie și înscrierea a fost făcută contrar prevederilor legii care reglementează ținerea Registrului Bunurilor Imobile. Pe cazul dat a fost inițiată o cercetare de serviciu. La fel, din câte cunosc, materialele cazului au fost  transmise organelor de drept. – Funcționarul a fost suspendat din funcție sau activează în continuare la ASP, la Cadastru? – Acest registrator de mai mult timp, dacă nu greșesc, de patru luni, se află în concediu de îngrijire a copilului”.

Casa construită cu grave abateri de la documentația de proiect

Pe lângă terenul public acaparat, controlul autorităților a arătat că și casa lui Andronachi a fost construită cu grave abateri de la lege. În 2018, Primăria Chișinău a eliberat autorizație pentru reconstruirea și extinderea casei vechi, pe care cei trei interpuși ar fi cumpărat-o în 2017. Autorizația a fost emisă chiar dacă proprietarii casei nu aveau niciun drept înregistrat asupra terenului de 17 ari, acesta fiind municipal.

Ulterior, documentația de proiect nu a fost respectată. Casa veche a fost demolată, iar noua construcție a fost extinsă pe terenul municipal alăturat, luat în folosință oficial abia în vara anului curent, dar și pe terenul de 4 ari al Carolinei Andriuță, jurista lui Andronachi. Imobilul nu s-a încadrat în limitele terenului atribuit casei vechi din proprietatea tinerilor Vadim Baltag, Edgar Negură și Igor Spiridon, așa cum prevedea proiectul. Aceștia nu aveau nici acorduri ale proprietarilor terenurilor alăturate pe care și-au extins construcția. 

„Neregulile au fost identificate în procesul de ajustare a hotarelor spațiilor verzi a municipiului Chișinău. Este un proces de lucru efectuat la moment de Ingeocad. În urma controlului cu ieșire la fața locului s-a constatat că proprietarii, fără a efectua coordonările respective cu serviciile abilitate, în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău privind repartizarea terenurilor, au ocupat abuziv două loturi de pământ cu suprafața totală de peste 24 de ari, teren proprietate municipală. Pe perimetru, terenul ocupat abuziv, este îngrădit cu un gard neautorizat din tablă gofrată. Primăria municipiului Chișinău urmează să întreprindă toate măsurile ce au ca scop apărarea dreptului de proprietate municipală”, au precizat pentru Cutia Neagră reprezentanții Direcției Arhitectură și Urbanism a Primăriei municipiului Chișinău. 

Cu toate aceste încălcări, în luna septembrie curent, a fost emis un aviz pozitiv, ce atestă că această construcție corespunde cu documentația de proiect. Avizul urma să fie folosit pentru înregistrarea construcției nefinalizate în Registrul bunurilor imobile. Dar planul nu a fost dus la bun sfârșit. Tot în septembrie, s-a aflat că Vladimir Andronachi a fost pus sub acuzare într-un dosar penal legat de furtul miliardului și se află în căutare internațională pentru a fi arestat.

ASP s-a adresat în judecată

După publicarea investigației Cutiei Negre și sesizarea venită de la Primărie, Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice a inițiat o anchetă de serviciu pentru a stabili toți funcționarii implicați în schemă, care au modificat configurația și suprafața terenului municipal și au înregistrat cu abateri de la reguli dreptul de superficie asupra lotului după Vadim Baltag, Edgar Negură și Igor Spiridon.

După ce a ieșit la iveală ilegalitatea, planul cadastral al terenului municipal a fost rectificat, cu modificarea suprafeței de la 20 de ari, la 2 ari, cum era inițial. Iar dreptul de superficie asupra terenului urmează a fi anulat prin judecată.

ANGELA MATCOV, șefa Departamentului Cadastru ASP: „Agenția Servicii Publice a restabilit înscrierile, datele cadastrale au fost corectate, în concordanță cu documentul inițial a Consiliului Municipal. A rămas doar să se decidă soarta înscrierii în Registrul Bunurilor Imobile. Agenția Servicii Publice a făcut uz de prevederile Legii cadastrului bunurilor imobile și a solicitat instanței de judecată o hotărâre prin care să dispună rectificarea înscrierilor în registre. Sunt două căi pentru rectificarea unor înscrieri în registrele bunurilor imobile. Este calea acordului persoanei care deține acest drept sau Agenția Servicii Publice are dreptul de a merge în instanța de judecată și de a cere o hotărâre prin care se permite rectificarea registrului”.

Nu se știe deocamdată care va fi soarta casei, construite cu încălcarea totală a autorizației Primăriei și a documentației de proiect. Potrivit legii, aceasta ar trebui să fie demolată.    

Vadim Baltag, surprins în compania lui Andronachi 

Deși sursele noastre ne-au comunicat că terenul municipal de pe strada Trifan Baltă a fost acaparat de Vladimir Andronachi, care își construiește acolo casă, nu identificasem în investigația precedentă legăturile celor trei tineri cu fostul deputat democrat. Ulterior, l-am identificat pe Vadim Baltag într-un filmuleț publicat în 2017, unde Vladimir Andronachi apare distrându-se într-un club de lux din București. Baltag este cel care l-a dus pe Andronachi la hotel, după petrecere și i-a deschis ușa fostului deputat democrat să coboare din mașină. 

Pe rețeaua de socializarea Facebook, Vadim Baltag apărea într-un alt filmuleț, încărcat de Edgar Negură, tot de la un chef . După investigația noastră, imaginile au fost șterse, iar profilul – blocat.

Cei trei tineri nu au reacționat la mesajele noastre trimise pe rețelele sociale în care i-am întrebat despre terenurile și casa construită în apropiere de lacul Valea Morilor.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram