/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

A fost adoptat Pachetul energetic în cadrul Consiliului Ministerial a Comunității Energetice. Care sunt prevederile acestuia

30 noiembrie 2021, ora 13:12

A foat adaptat și adoptat Pachetul energetic în cadrul Consiliului Ministerial, organizat de Comunitatea Energetică Europeană, la care este prezent și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Pachetul energetic este compus din mai multe documente și prevede obligativitatea elaborării planurilor de acțiuni privind gestionarea crizelor în domeniul energiei electrice și punerea în aplicare a instrumentelor adecvate pentru prevenirea și gestionarea acestor situații.

„În conformitate cu noul Pachet energetic, consumatorul este plasat în centrul tranziției către energie curată, iar noile reguli permit participarea activă a consumatorilor la piața energiei, oferind în același timp un cadru puternic pentru protecția consumatorilor. Directivele privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile și privind eficiența energetică prevăd creșterea ambiției în ceea ce privește valorificarea energiei din surse regenerabile și obținerea economiilor de energie”, se arată într-o notă informativă publicată de către Andrei Spînu.

Odată adoptat, este necesar ca autoritățile din domeniu să eleboreze Planul Național Integrat Privind Energia și Clima. Astfel, Părțile Contractante își vor planifica obiectivele în domeniul energie sustenabile într-un document de politici unic, care urmează a fi transpus până la data de 31 decembrie, 2022.

Consiliul Ministerial a adoptat și Foaia de parcurs privind decarbonizarea pentru Părțile Contractante la Comunitatea Energetică. Adoptarea Foii de parcurs transmite un semnal important privind disponibilitatea Comunității Energetice de a se alătura eforturilor Uniunii Europene în vedere asigurării neutralității climatice către anul 2050.

Republica Moldova a aderat la Tratatul de instituire a Comunității Energetice în anul 2010 prin care s-a angajat să se alinieze la aquis-ul comunitar în domeniul energiei, a cărui scop constă în reformarea sectorului energetic în beneficiul consumatorilor.

Cooperarea în sectorul energetic cu Uniunea Europeană prin intermediul Comunității Energetice este indicată și în Acordul de Asociere.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu se află într-o vizită de lucru la Belgrad și este prezent la cea de-a 19 reuniune a Consiliului Ministerial, organizat de Comunitatea Energetică Europeană.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram