/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

În R. Moldova se atestă o creștere a numărului de antibiotice administrate de către cetățeni. Cu cât a crescut consumul de medicamente în ultimii ani

30 noiembrie 2021, ora 10:45

Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu a declarat în cadrul mesei rotunde organizate de către de Ministerul Sănătății în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), că în Republica Moldova se atestă o creștere a consumului de antibiotice în ultimii trei ani.

Dragoș Guțu a precizat că, la ora actuală, în Republica Moldova sunt înregistrate 353 de medicamente care sunt clasificate, conform codului internațional – ATC (clasificarea anatomică, terapeutică și chimică), ca antibacteriene de uz sistemic.

„La moment, se atestă o creștere constantă a numărului de Antibiotice utilizate pe parcursul ultimilor trei ani. În 2021, deja au fost importate peste 70 milioane de ambalaje, fiind înregistrată o creștere cu 10% față de anii precedenți. Asta ar însemna peste 20 de cutii per persoană în decurs de un an. Ceea ce reprezintă aproape două cutii per persoană pe lună. Este un consum foarte mare”, a declarat Dragoș Guțu.

Totodată, potrivit prezentării efectuate de conducerea AMDM, din totalul de 353 medicamente Antimicrobiene de uz sistemic autorizate în Republica Moldova: 63,46% sunt din alte state precum China, India, Turcia, Ucraina; 32,29% – produse în UE (inclusiv Elveția și Marea Britanie), iar 4,25% sunt produse îRepublica Moldova.

În această ordine de idei, directorul AMDM a enumerat și o serie de acțiuni pentru a preveni antibioticorezistenței, precum – informarea populației prin intermediul rețelelor sociale, creșterea conștientizării, prin încurajarea utilizării raționale a medicamentelor, raportarea privind lipsa de eficacitate, prin recepționarea datelor de la pacienți, lucrători medicali, farmaciști, revizuirea ghidurilor naționale, dar și monitorizarea informațiilor de siguranță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram