/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Curtea de Conturi: Datoria Termoelectrica față de Moldovagaz, estimată la 2,5 miliarde de lei

30 noiembrie 2021, ora 21:06

Întreprinderea de stat Termoelectrica are datorii nu de 2 miliarde de lei față de Moldovagaz, ci de 2, 5 miliarde. Cel puțin, asta s-a constatat în rezultatul unui audit, efectuat timp de trei luni de Curtea de Conturi. Astăzi, în cadrul unei ședințe, la care s-a prezentat raportul, directorul Termoelectrica, Veaceslav Eni, aflat în ultima sa de mandat, a explicat această diferență prin faptul că cei de la Moldovagaz fac calcule de unii singuri, fără să-i anunțe. De partea cealaltă, directorul Moldovagaz susține că va face declarații, după ce va analiza cele spuse de reprezentanții Termoelectrica, la ședința de azi.

În urma auditului efectuat de reprezentanții Curții de Conturi asupra raportului de activitate al Termoelectrica, aceștia au constatat atât datorii istorice, în valoare de peste două miliarde de lei, față de furnizorul de gaze, cât și o diferență de circa 574 de milioane de lei în calculele prezentate. Reprezentanții Termoelectrica au explicat că această diferență este pusă pe seama întreprinderii de către administrația Moldovagaz, fără ca cel puțin să fi fost anunțați despre asta.

Totodată, Eni a recunoscut că, în 2015, la crearea companiei Termoelectrica, deja existau datorii istorice de aproape trei miliarde de lei față de Moldovagaz .

Potrivit reprezentanților Comisiei de audit de la Curtea de Conturi, neregulile identificate în activitatea Termoelectrica, au fost cauzate atât de lacune în sistemul managerial, cât și de încălcări ale legii comise de responsabili.

L-am contactat pe directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru detalii referitoare la diferența datoriei de peste 500 de milioane de lei. Acesta a precizat că va reveni cu un comentariu după ce va verifica informațiile anunțate la ședința de astăzi.

Noi avem toate datoriile confirmate….încă o dată, trebuie să verificăm cele spuse de Termoelectrica.

În afară de cele peste două miliarde, datorii acumulate, istorice, acum înțeleg că e vorba de o diferență de peste 500 mln? Există astfel de cifre?

– Acum nu pot, vom analiza și vom reveni cu detalii mai târziu.

Directorul întreprinderii de stat Termoelectrica, Veaceslav Eni, a anunţat, ieri, că părăseşte funcţia pe care a deţinut-o timp de 6 ani. Motivul invocat de acesta este că, la 1 decembrie, îi expiră mandatul, cel de-al treilea deţinut consecutiv. Informaţia a fost confirmată într-un comunicat de presă a instituţiei. Procuratura Anticorupţie a anunţat, pe 24 noiembrie 2021, că Veaceslav Eni a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit într-o cauză penală pornită pentru îmbogățirea ilicită.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram