/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Astăzi este marcată Ziua Mondială de combatere a SIDA. Care este statistica persoanelor infectate cu HIV în Republica Moldova

missing
01 decembrie 2021, ora 15:24

Tradițional la 1 decembrie este sărbătorită Ziua Mondială de combatere a SIDA. Potrivit statisticilor, de la începutul anului 2021, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 14.400 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV. Comparatiiv cu anul trecut numărul persoanelor infectate este în creștere.

În perioada ianuarie – octombrie 2021, conform datelor din registrul PTH,  au fost confirmate 662 cazuri noi, comparativ cu 567 de infecții depistate în aceeași perioadă a anului 2020.

Majoritatea persoanelor care trăiesc cu HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă. Pentru segmentul de vârstă 0-39 ani, incidența infecției cu HIV a constituit 18 cazuri la 100 mii populație, pentru 15-24 ani – aproximativ 14  cazuri, iar pentru vârsta de 40 ani şi mai mult – 15  cazuri.

În peste 90 la sută din cazuri, virusul HIV s-a transmis pe cale heterosexuală, iar în 4 procente din îmbolnăviri pe cale homosexuală. Consumul de droguri este responsabil de 3% din infectări, iar în alte 2,4%  îmbolnăviri virusul s-a transmis de la mamă la copil.

În acest context, Ministerul Sănătății din Republica Moldova până pe 21 decembrie, va organiza evenimente, care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte categorii vulnerabile, precum și asigurarea unei finanțări durabile pentru complexul de servicii împotriva epidemiei HIV.

În acest an, Ziua Mondială  de combatere HIV /SIDA se desfășoară cu sloganurile „Pentru tine, pentru ei, pentru fiecare!” și „Este important pentru toți. Fiecare este important!”. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV în cadrul punctelor mobile. De asemenea, pentru a evalua nivelul de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV, va fi realizat un screening prin intermediul software RID.

Conform datelor UNAIDS, peste 37 de milioane  de persoane din întreaga lume trăiesc cu HIV.  Cazurile noi de îmbolnăvire s-au redus de la 2,7 milioane în 2000, la 1,5 milioane în 2020, iar decesele determinate de SIDA de la  1,4 milioane, la 680 mii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram