/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Număr record de credite în acest an pandemic! În 2021, moldovenii s-au împrumutat mai mult decât cetățenii din oricare altă țară europeană

missing
01 decembrie 2021, ora 18:02

Număr-record de credite au fost obținute în acest an pandemic. Datele statistice arată că moldovenii s-au împrumutat mai mult decât au făcut-o cetățenii din oricare altă țară europeană și chiar ocupă primul loc pe continent în acest top. Potrivit experților în economie, majoritatea au luat credite, pentru a cumpăra imobile ori electrocasnice. Schimbarea se datorează dobânzilor puțin mai mici, dar și a condițiilor simple de obținere a banilor.

Record la credite de consum, în 2021. Este concluzia expertului în economie, Veaceslav Ioniță, calculele căruia arată că numărul persoanelor care au apelat la împrumuturi bancare a crescut, în acest an, cu 34 la sută sau cu o treime, față de 2020. Am mers să discutăm cu oamenii acest subiect. Alexandra ne-a povestit că a apelat la două credite pe care le-a luat de la instituții non-bancare, deoarece a avut nevoie urgent de bani pentru întreținerea copilului.

Pe lângă creditele de consum, se atestă o creștere și în cazul împrumuturilor ipotecare. Expertul Veaceslav Ioniță are și o explicație la acest capitol.

„Spre exemplu, la imobile, oamenii au venituri, dar nu pot să-și permită să cumpere casa. Dobânda este, în prezent, cu mult mai mică decât 10 la sută. Și atunci este o soluție pentru familii de a lua un împrumut. Și oamenii se avântă în aceste împrumuturi, pentru că astfel se rezolvă problema.”

În aceste condiții, se atestă o creștere bruscă a gradului de îndatorare a persoanelor fizice față de sectorul bancar și nebancar. Portofoliul creditelor de consum în Moldova a ajuns la 567 de milioane de dolari, iar ritmul de creștere este mult mai ridicat decât media din ultimii ani.

„Dacă până în 2017 tot volumul de credite ipotecare, acumulate pe parcursul anilor, era 2,5 miliarde de lei, atunci, doar în acest an, vom avea aproape 3,5 miliarde de lei credite ipotecare.”

Chiar și așa, o bună parte dintre cetățeni ne-au spus că nu apelează la credite din motiv că nu vor să achite procentul impus de bancă.

„Nu vreau să achit procente în plus.”

„Mai bine voi economisi și voi planifica banii, dar niciodată nu voi lua un împrumut.”

Totodată, potrivit lui Ioniță, de popularitate se bucură mai mult instituțiile bancare decât cele non-bancare. Asta din motiv că procedurile și cerințele de obținere a unui împrumut au fost simplificate, dar și pentru că dobânda este ceva mai mică. Potrivit experților, Moldova în acest an, a înregistrat cea mai mare creștere a creditelor de consum din întreg spațiul CSI, cu 34%, o creștere-record și pentru Europa. Pe locul doi se află Kazahstan cu o creștere de puțin peste 28 la sută față de 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram