Război în Ucraina, ziua 93: Putin, „pregătit să discute un schimb de prizonieri” cu Ucraina, spune Austria

social

Magistrații au emis o încheiere „de excepție”! Procurorul Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a plecat la București pentru o operație la ochi

02 decembrie 2021, ora 14:14
Distribuie:

Aflat sub control judiciar, șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, cercetat într-un dosar de îmbogățire ilicită, a părăsit astăzi hotarele Republicii Moldova. Procurorul s-a deplasat la București, acolo unde ar urma să suporte o intervenție chirurgicală la ochi. 

Informația a fost confirmată pentru tv8.md de către procurorul de caz, Petru Iarmaliuc. Acesta susține că magistrații au emis joi o încheiere „de excepție”, prin care lui Igor Popa i-a fost permisă deplasarea în afara țării, în scopuri medicale. Asta chiar dacă, procurorul nu a prezentat un bilet tur – retur și nici nu a oferit date legate de perioada în care se va afla în Capitala României.

„Dânsul (n.r. Igor Popa) a solicitat posibilitatea să plece în România să își facă o intervenție la ochi. Eu m-am expus că solicitarea nu este motivată suficient. Date complete legate de clinică nu există. Judecătorul  Dorin Munteanu a obligat procurorul să îi restituie pașaportul ca să plece. Eu nu pot acționa împotriva încheierilor instanței, pot doar să le contest”, ne-a declarat Iarmaliuc.

Procurorul de caz a mai spus că va contesta la Curtea de Apel Chișinău încheierea instanței de la Ciocana prin care i-a fost permisă deplasarea lui Igor Popa în afara țării.

Popa a fost reținut acum câteva săprtămâni, după ce în biroul de serviciu al acestuia, în mașina personală și domiciliul său au fost efectuate percheziții. El este învinuit de îmbogățire ilicită.

Sâmbătă, 26 noiembrie, a fost plasat sub control judiciar. La ședința de astăzi a CSP, urma să fie examinat demersul privind suspendarea din funcție a acestuia. Chestiunea a fost exclusă de pe ordinea de zi pe motiv că dosarul înaintat spre examinare ar fi incomplet.

Igor Popa a fost până în 2018 procuror general-adjunct, iar puțin timp după demisia lui Eduard Harunjen din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a deținut interimatul funcției de procuror general. Igor Popa s-a remarcat în perioada guvernării comuniste, când era şef de secţie în Procuratura Generală, prin intentarea dosarelor penale pe numele liderilor din opoziţie. În urma evenimentelor din aprilie 2009, Popa a condus grupul de anchetă, atunci fiind torturaţi mai mulţi tineri în comisariate.

După căderea regimului lui Voronin, Igor Popa şi-a dat „demisia de onoare”, ca să-şi înceapă însă din nou cariera, în calitate de şef al Procuraturii sectorului Râşcani al Capitalei, potrivit anticorupție.md. La finele anului 2015 a ajuns şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Ulterior, Igor Popa a fost uns ca şef adjunct al Procuraturii Generale. Şi în această perioadă Popa s-a remarcat prin intentareea dosarelor penale pe numele liderilor politici şi activiştilor incomozi guvernării.

Popa este finul de cununie al lui Nicolae Chitoroagă, fost şef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), și el învinuit de îmbogățire ilicită, dosarul căruia a fost expediat luni în instanță.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram