/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

/VIDEO/ Necaz pentru piscicultori! Au înregistrat pierderi de până la 60% din cauza schimbărilor climatice și a unei specii de păsări răpitoare

02 decembrie 2021, ora 20:22

Necaz pentru piscicultori. Aceștia au înregistrat pierderi de până la 60 la sută din cauza schimbărilor climatice și a cormoranilor, o specie de păsări răpitoare, care se hrănește cu pește. La toate acestea se mai adaugă cota TVA foarte mare, dar și lipsa subvențiilor din partea statului. Președintele Asociației Piscicultorilor spune că a trimis și o scrisoare ministrului Finanțelor, prin care a cerut micșorarea cotei până la 8% pentru peștele de apă dulce, dar a primit aviz negativ. Am încercat să obținem o reacție de la ministrul Finanțelor, dar fără rezultat.

Domnul Gheorghe, din satul Costești, raionul Ialoveni, este de mai bine de 10 ani administrator al unei întreprinderi piscicole. Bărbatul spune că, acum șase ani, el reușea să pescuiască până la 20 de tone de puiet de pește, pe când acum abia dacă reușește să scoată 7 tone. Principalele probleme, spune antreprenorul, sunt schimbările de climatice și cormoranii, o specie de păsări, care răpește până la trei kilograme de pește pe zi.

„Cormoranii au apărut în zona noastră acum cinci – șase ani. La început, nu prezentau niciun pericol, până ce au început a se înmulți rapid. Anual, înregistrăm pierderi semnificative, iar anul acesta este cel mai greu an, cel mai slab rezultat, cu pierderi de până la 60 la sută.”

Iar pe lângă pierderile suferite din cauza condițiilor meteo, bărbatul spune că piscicultorii se mai confruntă cu alte zeci de probleme. Furturile masive de pește, contrabanda și cota TVA prea mare fiind doar câteva dintre acestea. Și președintele Asociației Naționale a Piscicultorilor din Republica Moldova confirmă că, pentru peștele de apă dulce, cota TVA de 20 % este foarte mare. Acesta spune că a trimis și o scrisoare ministrului Finanțelor, Dumitru Budianschi, în care a argumentat de ce ar fi nevoie de micșorarea cotei TVA până la 8% pentru peștele de apă dulce, așa cum este pentru fermierii din unele ramuri agricole. Din păcate, însă, răspunsul pe care l-a primit, după ce a așteptat mai bine de două luni, a fost unul negativ.

„Nu înțeleg de ce nu?! De ce unii trebuie să fie foarte buni și să plătească numai 8%, iar alții trebuie să fie foarte răi și să plătească 20%. De ce la zahăr TVA e 8%, care clar că e foarte bun pentru sănătate așa înțelegem, dar peștele cred că e foarte rău pentru sănătate și de asta e 20%.”

Contactat de TV8, ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi a refuzat să vină cu o reacție, argumentând că este într-o ședință. Acesta ne-a direcționat către Serviciul de Presă, care ulterior nu ne-au mai răspuns la telefon. Totodată, președintele Asociației Piscicultorilor spune că, deși antreprenoirii achită unele dintre cele mai mari taxe, ei nu primesc subvenții de la stat. Totuși, domnul Gheorghiu speră ca această problemă să fie soluționată, în următorul an, iar piscicultorii să primească subvenții pentru procurarea utilajului necesar

„Până acum, noi practic nu am avut subvenții. Agricultura anul viitor o să aibă aproape un miliard și jumătate de lei. Anul acesta, agricultura a vut un miliard și 100 de milioane de lei. Piscicultura nu a primit nicio copeică. Asta e bătaie de joc de noi.”

În cazul în care nu vor primi subvenții, iar cota TVA va rămâne de 20 la sută, piscicultorii spun că toate problemele înregistrate în această ramură vor duce inevitabil la majorarea prețului la pește și produsele piscicole pentru consumatorii finali. În Republica Moldova sunt peste 30 de întreprinderi piscicole mari. Majoritatea acestora au fost cândva întreprinderi de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram