/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Fostul deputat PPPDA, Liviu Vovc, despre alegerile de la Bălți. „Aceste alegeri ar trebuie anulate și organizate din nou”

missing
03 decembrie 2021, ora 07:46

Fostul deputat al Partidului politic „Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), Liviu Vovc a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că alegerile locale de la Bălți ar trebui anulate și organizate din nou. Potrivit acestuia, dacă instituțiile statului se sesizau în urma demersurilor făcute de către membrii Platformei DA, Partidul politic „ȘOR”, nici nu ar fi ajuns aici.

„În opinia mea aceste alegeri în general ar trebui anulate și organizate din nou, pentru că încălcările care au avut loc, au avut loc în primul tur, iar dacă Marina Tauber ar fi fost scoasă din cursă la momentul potrivit, rezultatul ar fi putut fi cu totul altu. Cel mai corect, dacă se constată cheltuielile, pentru organizarea repetată să fie achitate de către patidul care a comis aceste încălcări”, a declarat Liviu Vovc.

Totodată, acesta susține că nu înțelege motivul tergiversării anchetei, care după părerea sa este un lucru „straniu”.

„Este destul de straniu că s-a tergiversat atât de mult ancheta și că sesizările la poliție nu au fost depuse de către concurenții electorali. Este straniu, pentru că această decizie s-a luat anume joi, înainte de alegeri. Putea să se întâmple mult mai devreme, în opinia Platformei DA, Partidul „ȘOR”, trebuia să fie deja în afara alegerilor, doar că colegii din alte partide nu ne-au ascultat, în special cei din instituțiile de stat. Dacă președintele parlamentului și ministerul Justiției, ar fi ținut cont de sesizările trimise, Partidul „ȘOR”, nu era nici în parlament, nici nu ar fi ajuns aici”.

De cealaltă parte, politologul Corneliu Ciurea afirmă că, Marina Tauber ar putea fi scoasă din cursa electorală pentru funcția de primar în municipiul Bălți la „solicitarea” Maiei Sandu și a celor care nu doresc sub nicio formă ca aceasta să participe în turul II.

„Am o certitudine că, premeditat ca să nu câștige aceste alegeri, au căutat în mod intenționat, anume după alegeri ca să găsească încălcări, când au văzut rezultatul. Ori esența politică este scoaterea din cursă de către un cerc în care majoritatea sunt a Maiei Sandu, scoaterea din cursa electorală a candidatei pe care Maia Sandu și ceilalți o detestă și pe care nu o vor sub nicio formă. Ca politolog pot să vă spun că CEC s-a agățat de niște lucruri care cel mai ușor pot fi demonstrate, deși cheltuielile în campanie de persoană nu sunt foarte mari”, a declarat Corneliu Ciurea.

Prezent în cadrul emisiuni, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Băluţel condamnă spusele lui Ciurea, menționând că ideea precum că PAS ar vrea excluderea Marinei Tauber din turul II al alegerilor este un fals, iar decizia CEC este corectă, fiind argumentată cu cifre și date.

„Ideea că PAS ar influența excluderea Marinei Tauber din campania electorală este un fals. Decizia de a propune exluderea doamnei Tauber din campania electorală aparține în exclusivitate Comisiei Electorale Centrale. Această decizie este una argumentată cu cifre și cu date.  Partidului „ȘOR”, nu este exclus pentru prima dată pentru problemele privind declararea banilor. Partidul dat a ignorat constant raportarea financiară, iar ignorarea totală a părții financiarea de către Partidul „ȘOR”, ar însemna ulei și hrișcă distribuite în toate părțile”, a mai spus Adrian Băluţel.

Miercuri, 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți să anuleze înregistrarea lui Tauber în cursa electorală pentru Primăria Bălți. Decizia finală urmează a fi luată de instanță. Asta după ce s-a constatat folosirea fondurilor financiare nedeclarate de cel puțin 34 de mii și depășire plafonului maxim stabilit de către CEC cu cel puțin 9 mii de lei. Mai exact, Tauber este acuzată că ar fi cheltuit bani, pe care nu i-a declarat, pentru a-i hrăni pe simpatizanții care au susținut-o în campanie electorală.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram