/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ședința în cazul Tauber a fost amânată ! După 18 ore de dezbateri, instanța a dispus întrerupere până la ora 08.00

missing
04 decembrie 2021, ora 05:21

Ședința de judecată în cazul canditatului Partidului „ȘOR” la funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber, a fost amânată. După 18 ore de la inițierea procesului,  judecătoarea Natalia Costaș a dispus întreruperea ședinței și reluarea examinării cauzei la ora 8.00 dimineața.

Procesul de judecată a început sâmbătă, 3 decembrie, la ora 11.00. Au urmat ore în șir de dezbateri pe marginea cererii de chemare în judecată. Inițial, avocații Partidului „ȘOR” au cerut transferarea dosarului la Curtea de Apel Bălți, invocând că ar exista riscul de imparțialitate din partea magistratului, care ar fi în grad de rudenie cu avocatul oponentul Marinei Tauber în alegeri – Nicolai Grigorișin. La câteva ore, Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea și a declarat drept inadmisibil demersul avocaților, iar dosarul a fost trimis, din nou, la Judecătoria Bălți.

Ulterior, apărarea a cerut recuzarea judecătorului Natalia Costaș. Un alt magistrat din cadrul Judecătoriei Buiucani a examinat cererea și a respins-o ca fiind neîntemeiată.

Ședința a fost reluată după ora 21.00, iar spectacolul a continuat până aproape de miezul nopții. După ce au considerat că acțiunile instanței sunt  părtinitoare pentru neadmiterea cererilor privind inadmisibilitatea  în instanță a cauzei examinate, avocații au mai înaintat câteva cereri de recuzare ale judecătorului, care, de asemenea, au fost respinse pe motiv că „nu se admite recuzarea repetată a aceluiași judecător”.

Apoi a fost solicitată pauză până în ziua următoare, solicitare care, la fel, nu a fost admisă de instanță. „Suntem într-un litigiu electoral, iar în acest caz, programul se organizează în așa fel încât cauza să fie examinată fără întârziere”, a dispus magistrata Costaș. În acest moment, cei patru avocați reprezentanți ai Marinei Tauber s-au revoltat pentru că nu li se respectă dreptul la odihnă. Totodată, au recunoscut că ar tergiversa intenționat procesul de judecată. „O să avem ședință de 24 de ore, dar avocații o să facă așa ca ea să dureze 48 de ore”, a spus unul dintre avocații Marinei Tauber.

Unul dintre avocații Marinei Tauber a fost amendat cu 50 de u.c. pentru comportament inadecvat.  Avocatul a adus mai multe acuzații la adresa instanței, după ce  judecătoarea a respins cererea de audiere a alegătorilor și a refuzat să mai accepte alte cereri din partea apărării.

Spiritele s-au aprins în sala de judecată în momentul în care avocații Partidului „ȘOR” au mai înaintat o cerere cu privire la atragerea persoanelor în proces – și anume – audierea a 15 918 de  bălțeni, care au votat pentru Marina Tauber în primul tur de scrutin.

„Ce faceți voi se numește sofistică. Dacă știți ce faceți,  pentru ce tergiversați procesul, unde este logica acțiunilor voastre? Eu nu am văzut-o. Dacă aveți o poziție puternică, demonstrați că aveți dreptate, dar nu tergiversați procesul”, s-a revoltat reprezentantul oponentului electoral al  Marinei Tauber în alegerile de la Bălți. Și această cerere a fost respinsă după mai multe schimburi de replici între cei prezenți în sală.

Unul dintre avocații Marinei Tauber a fost amendat cu 50 de u.c. pentru comportament inadecvat  în instanță.  Avocatul a adus mai multe acuzații la adresa instanței, după ce  judecătoarea a respins cererea de audiere a alegătorilor și a refuzat să mai accepte alte cereri din partea apărării.

Instanța a trecut la examinarea cauzei în fond după  miezul nopții.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți să anuleze înregistrarea Marinei Tauber, din partea Partidului „ȘOR”,  în cursa electorală pentru Primăria Bălți. CEC a constatat că Marina Tauber ar fi încălcat legislația electorală și a cheltuit în campanie cel puțin 34 de mii de lei pe care nu i-a declarat, depășind cu 9 mii de lei plafonul de cheltuieli stabilit de CEC.

În cadrul primului tur al alegerilor locale anticipate din Bălți, Marina Tauber  a obținut 47,93% din sufragii, oponentul ei – candidatul independent Nicolai Grigorișin – a obținut 20,93% din voturile alegătorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram