/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/DOC/ CEDO a constatat că ex-premierului Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare

missing
07 decembrie 2021, ora 12:03

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a constatat că ex-premierului Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare. Hotărârea în cauza lui Vlad Filat împotriva Republicii Moldova a fost publicată astăzi, 7 decembrie.

Astfel, în hotărârea Curții s-a constatat că nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție (prezumția nevinovăției) în privința declarațiilor oficialilor răspândite în momentul ridicării imunității parlamentare.

„Curtea a hotărât că nici declarațiile făcute de procurorul general în cadrul ședinței Parlamentului din 15 octombrie 2015 și nici motivarea expusă în cererea scrisă a acestuia, citită în ședință de președintele Parlamentului, nu a încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat până la probarea vinovăției. În consecință, nu a existat nicio încălcare a articolului 6 § 2 din Convenție”, se arată în decizie.

Amintim că, Vlad Filat a fost premierul Republicii Moldova între anii 2009 – 2013, iar ulterior deputat pe listele PLDM. El a fost reținut în data de 15 octombrie 2015, fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție.

Pe tot parcursul cauzei el nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic. Dosarul a ajuns chiar și la CEDO, unde ex-premierul a invocat și condițiile de detenție. Filat a fost eliberat din penitenciar în luna decembrie a anului 2019.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram