externe

SUA anunță un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Care este motivul

07 decembrie 2021, ora 19:45
Distribuie:

SUA anunță un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din cauza „încălcărilor drepturilor omului”. Astfel, administrația Biden nu va trimite nicio delegație oficială a Statelor Unite la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, din cauza „genocidului în curs şi a crimelor împotriva umanităţii în Xinjiang”, a anunțat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. Aceeași politică va fi aplicată și în cazul Jocurilor Paralimpice, scrie Libertatea.ro.

Președintele Comisiei de Relații Externe a Senatului, democratul Robert Menendez, a catalogat boicotul diplomatic drept „un pas necesar pentru a demonstra angajamentul neclintit” al SUA cu privire la drepturile omului „în fața abuzurilor de neconceput ale guvernului chinez”.

Menendez a făcut apel și la alți aliați și parteneri americani „să se alăture Statelor Unite în acest boicot diplomatic”. Și Australia, care are mai multe dispute cu China, ar putea adopta o măsură similară.

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că o astfel de mișcare ar fi o „provocare politică totală” și a anunțat „contramăsuri ferme”, dar nu a oferit detalii despre modul în care China ar putea riposta.

O reacție a venit și din partea Ambasadei Chinei la Washington, care a transmis, că „nu a fost adresată nicio invitaţie vreunui politician din SUA, aşa că acest „boicot diplomatic” pur şi simplu vine de nicăieri”.

„Un asemenea act cu intenţia de a impresiona este doar o manipulare politică şi o distorsionare gravă a spiritului Cartei Olimpice. În realitate, nimănui nu i-ar păsa dacă aceşti oameni vin sau nu şi acest lucru nu are niciun impact de vreun fel asupra organizării cu succes a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022”, a precizat reprezentantul ambasadei. Jocurile Olimpice de iarnă vor avea loc la Beijing în perioada 4 – 20 februarie 2022.

 

Distribuie:
Dacă ți-a plăcut acest material - te invităm să-l distribui pe rețelele de socializare pentru ca să afle și prietenii tăi.
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetelegram