/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

/VIDEO/ Ce spun credincioșii despre activitatea diaconului Ghenadie Valuța. "De el nici nu mă apropii"

missing
08 decembrie 2021, ora 21:45

Diaconul Ghenadie Valuța a ieșit, astăzi, într-o conferință de presă, pentru a-și prezenta versiunea proprie, după scandalul în urma căruia Mitropolia Moldovei l-a oprit din cler. Potrivit lui Valuța, tot buclucul ar fi pornit din cauza unor persoane din familie, care nu ar fi fost de acord ca el să schimbe femeia care vindea lumânări în biserică. Prin urmare, el cere Mitropoliei să organizeze a doua judecată, deoarece, prima dată când a fost citat, el n-ar fi fost pregătit. Mai mult, el solicită să fie repus în funcția de diacon. Mitropolia Moldovei nu a fost disponibilă, astăzi, pentru a ne oferi o reacție.

Diaconul Ghenadie Valuța declară sus și tare că toate învinuirile care îi sunt aduse sunt nefondate, iar cineva, pur și simplu, ar râvni la biserica în care el slujește.

„Biserica o vor să acapere altcineva, și eu le încurc ca potențial major, fiu al tatălui care are drept moral și spiritual să rămân în casa tatălui. Și de aceea, uitați-vă logic, hai oprește-l, dă-i o pedeapsă, dar și exmatriculat din biserică ca să nu pot să mai am îndrăzneala asupra prezenței mele. Fix cuvintele spuse de ruda casieriței, care mi-a spus în față: Eu te scot din biserică, dacă o scoți de acolo pe doamna cutare… ”

La rândul său, soția diaconului spune că, timp de 12 ani de când ei sunt împreună, el n-a dat semne de violență. Iar toate acuzațiile sunt un teatru care are un scop ascuns.

„Acum mă vedeți pe mine, nu sunt vânătă, cu picioarele frânte, nu-s cu mâna frântă, sunt cu capul întreg. Toate teatrele acestea de violență noi le-am trecut și în anii precedenți, și le trecem și în prezent și știm cu ce scop sunt făcute.”

În apărarea acestuia i-a sărit și un alt slujitor al bisericii unde a slujit Valuța.

„Lasă să vină în Anenii Noi, să asculte pe credincioși. Ei vor spune adevărul ce și cum. Din păcate, doi-trei oameni conduc cu toată biserica, ba chiar cu toată Mitropolia…”

La îndemnul lui, am mers în Anenii Noi să vedem ce spun credincioșii despre activitatea diaconului, dar și despre calitățile lui ca persoană publică.

„După ce am văzut că el a legat un câine de mașină și l-a târât după el pe asfalt, eu de atunci de el nici nu mă apropii.”

„Eu am fost într-o sâmbătă și el cu mama sa se certa. Cu fratele Ion, cel mai mic nu se împacă, se ceartă ei între ei.”

„Nu vreau să-mi iau păcate pe suflet. Și așa suntem păcătoși. Noi ne ducem acolo să ne rugăm, dar ne încărcăm de păcate.”

Totuși, am găsit și oameni care îl știu ca pe un tată bun și n-au cuvinte negative în adresa lui.

„Îi bravo ca persoană, ca tătic, îi bravo. N-am nimic negativ față de el.”

„Știu că îi a lui matușca băiet, dar… – Da cere este relația lor cu matușca? – Nu cum feciorul cu mama. – Adică bună. – Bună a fost.”

„Cineva poate îi vrea locul lui. Da eu vă spun că copilașii aceștia, toți trei au crescut în ochii mei. Părintele Ion, tăticul lor, ne-a învățat pe noi, ne-a întors cu fața spre biserică.”

„Eu nu mă duc la preot, eu merg la biserică, pentru mine nu contează cine este acolo. Eu mă rog la Dumnezeu și pentru mine asta este destul. Dar cine este acolo, nici măcar nu mă uit.”

Acum câteva zile, Ghenadie Valuța a fost oprit din slujire de către Mitropolia Moldovei. Acesta a fost acuzat de violență în familie. Unele surse spun că este vorba de mama lui, fapt negat de către Valuța.

Am discutat și cu mama lui Ghenadie Valuța, dar femeia, care acum este internată în spital, ne-a rugat ca discuția noastră să nu fie făcută publică, din motive personale. La rândul său, poliția din Anenii Noi a spus că, până acum, pe numele diaconului n-a fost depusă nicio plângere, iar la Mitropolie nu am găsit pe nimeni, care să comenteze declarațiile făcute, astăzi, la conferință de către diaconul oprit din cler, Ghenadie Valuța. Cunoscut pentru organizarea manifestărilor împotriva minorităților sexuale, diaconul a fost „oprit de a săvârși cele sfinte” și în 2015 de către Mitropolia Moldovei din cauza „instigării la vrajbă, ură, și clevetire”. Diaconul Ghenadie Valuța a mai consternat opinia publică și atunci când și-a făcut selfie, alături de o bătrână muribundă, și le-a publicat pe internet.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram