/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Premierul Natalia Gavrilița, despre decizia de a majora salariile judecătorilor CC. „Este foarte important să avem asemenea instituții integre”

missing
08 decembrie 2021, ora 18:31

Premierul țării, Natalia Gavrilița, consideră oportună decizia de a majora salariile judecătorilor Curții Constituționale. În opinia prim – ministrei, dacă magistrații vor ridica lefuri mai mari, acest lucru va contribui la faptul că instituția nu va mai servi intereselor unor grupuri. 

„Este foarte important să avem asemenea instituții integre care asigură integritatea țării și ajută la menținerea integrității tuturor instituțiilor care efectuează justiția. În condițiile în care salariile din Ucraina și alte țări sunt de două ori mai mari, acest4e salarii sunt de fapt puține”, a declarat Natalia Gavrilița într-o conferință de presă, după ședința Guvernului.

Gavrilița a mai spus că în condițiile în care numărul judecătorilor constituționali este mic, impactul bugetar al acestei majorări salariale va fi și el destul de mic.

Salariul net al judecătorilor de la CC urmează să crească din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputați de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100 %.  Astfel, lefurile magistraților se vor dubla. Autorii amendamentului au adus drept argument faptul că volumul de muncă al magistraților a crescut de mai multe ori.

Am consultat declarațiile de avere ale celor cinci judecători de la Curtea Constituțională. Potrivit acestora, președinta CC, Domnica Manole, ridică lunar 44 de mii de lei , magistrata Liuba Șova – circa 33 de mii de lei, Vladimir Țurcan, care a fost și el preșdinte al Înalte Instanțe – circa 51 de mii de lei, Serghei Țurcan – 32 de mii de lei, iar nicolae Roșca – circa 33 de mii de lei.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram