/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Ex-deputatul PPDA, Vasile Năstase susține că majorarea salariilor judecătorilor de la CC s-a făcut fără avizul Guvernului

missing
09 decembrie 2021, ora 11:44

Ex-deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Vasile Năstase susține că majorarea salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC) s-a făcut fără avizul Guvernului, iar în acest sens, Parlamentul nu a avut dreptul să „voteze acest produs legislativ, iar noi îl considerăm anticonstituțional”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, fostul deputat a mai spus că ceea ce se întâmplă acum „este ieșit din comun”, făcând referire la decalajul mare dintre salariile unor funcționari și demnitari, în comparație cu lefurile angajaților din sistemul bugetari (medici, profesori, inginer).

În acest context, Vasile Năstase a îndemnat Parlamentul să adopte, în lectura a doua, proiectul de lege elaborat de partidul pe care îl reprezintă, care potrivit lui, „prevedea un mecanism clar de plafonare a salariilor nesimțite”.

„În acel proiect, am legat creșterile salariale ale funcționarilor și demnitarilor de salariul mediu pe economie. Din păcate, până acum nu s-a făcut nimic în acest sens, chiar dacă au venit unele semnale de la Parlament. Acest proiect trebuie votat și în lectura a doua”, a declarat Năstase.

Amintim că salariul net al judecătorilor de la CC urmează să crească din anul 2022, datorită unui amendament la politica bugetar – fiscală, semnat de un grup de deputați de la PAS, care presupune majorarea sporului specific la 100 %.  Astfel, lefurile magistraților se vor dubla. Autorii amendamentului au adus drept argument faptul că volumul de muncă al magistraților a crescut de mai multe ori.

Am consultat declarațiile de avere ale celor cinci judecători de la Curtea Constituțională. Potrivit acestora, președinta CC, Domnica Manole, ridică lunar 44 de mii de lei, magistrata Liuba Șova – circa 33 de mii de lei, Vladimir Țurcan, care a fost și el președinte al Înaltei Instanțe – circa 51 de mii de lei, Serghei Țurcan – 32 de mii de lei, iar Nicolae Roșca – circa 33 de mii de lei.

Miercuri, 8 decembrie, premierul țării, Natalia Gavrilița, a declarat că această decizie de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională este una oportună. În opinia prim – ministrei, dacă magistrații vor ridica lefuri mai mari, acest lucru va contribui la faptul că instituția nu va mai servi intereselor unor grupuri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram