/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ R. Moldova ar putea renunța la interdicția de ardere a anvelopelor uzate. Un proiect de lege, care stipulează inclusiv acest lucru, a fost votat în prima lectură

missing
09 decembrie 2021, ora 15:04

Parlamentul a examinat, astăzi, în prima lectură un proiect de lege pentru modificarea cadrului normativ în sfera protecției mediului pentru prevenirea sau reducerea generării de deșeuri. Proiectul prevede, inclusiv renunțarea la interzicerea incinerării anvelopelor uzate.  

Proiectul a generat discuții aprinse în plen. Deputații din opoziție au acuzat autorii proiectului și actuala guvernare de interese ascunse, care ar presupune permiterea aducerii în țară a anvelopelor uzate din alte țări, care să fie incinerate în Republica Moldova.

„Europa generează 3 milioane de tone de anvelope, doar 30% sunt incinerate. Restul – 70% unde? Aici, în Moldova? Noi cât generăm? Mai întâi permitem, apoi stabilim cum. Amenzile pentru nerespectarea condițiilor de ardere sunt considerabil mai mici decât consecințele arderilor la ei în țară”, a menționat deputatul fracțiunii BCS, Oleg Reidman.

Autorii proiectului au ținut să precizeze că proiectul de lege nu permite aducerea anvelopelor uzate din străinătate. Se presupune arderea  doar a anvelopelor uzate generate în țară și doar în condiții clar stabilite. Iar agentul economic care va prelua acest domeniu va trebui să respecte norme stricte.

„Anual, în Moldova se generează între 6-8 mii de tone de anvelope uzate. Soluțiile pe care le propunem astăzi sunt în strictă conformitate cu protecția mediului. Noi interzicem incinerarea deșeurilor periculoase, iar anvelopele uzate nu este material periculos și este o sursă energetică.  Acest lucru se face doar atunci când  în instalațiile de ardere sunt condiții de rigoare, cu temperaturi de 1100 de grade. Toate instalațiile trebuie să fie echipate cu filtre. Și orice operator care vine să incinereze  deșeurile pe care le permitem noi trebuie să se conformeze condițiilor pe care le impunem noi”, a precizat deputata PAS, Ina Coșeru, tot ea – membru al Comisiei parlamentare de mediu și dezvoltare regională.

Unii legislatori din opoziție au considerat că se recurge la această metodă pentru a diminua din cheltuielile necesare pentru achitarea gazului. „Azi ardem anvelope pentru că gazul este scump, dar mâine ne vom gândi la sănătatea oamenilor”. Alții au menționat  că acești agenți economici sunt deja în Republica Moldova și au interes ca legea să fie votată.  „După aprobarea acestui proiect de lege urmează să fie aprobat și un regulament de incinerare a deșeurilor în R. Moldova. La moment nu sunt acei agenți economici, pentru că nici regulament nu avem. Noi trebui să facem o alegere pentru noi. Or vom îngropa la infinit deșeurile, or, preluăm practica țărilor care aplică elementele economiei circulare și implementează soluții pentru ca să nu depoziteze la groapa de gunoi deșeurile pe care le generează”, a menționat deputata Ina Coșeru.

Deputații din fracțiunea „ȘOR” a declarat că nu susțin proiectul, iar cei din fracțiunea BCS au cerut remiterea documentului spre examinare. Deputații  PAS  au avut și ei un mesaj pentru stânga.

„Acest proiect nu s-a implementat pentru că cineva a căutat mită. Pe toți îi doare drept în bască despre cum se îmbolnăvesc oamenii. Oamenii din Moldova se îmbolnăvesc și mor pentru că apa potabilă este poluată, nu au acces la medicina primară și, în general, din cauza gestionării proaste de 30 de ani. Noi, moldovenii, acum și aici descoperim bicicleta”, s-a revoltat deputatul PAS, Vladimir Bolea.

„Văd că sunteți mare luptători. Da timp de 30 de ani ce-ați făcut? Ați venit aici, ați scăpat o lacrimă și deseară la televizor”, i-a reproșat președintele Parlamentului, Igor Grosu deputatului BCS, Radu Mudreac. Ultimul, de la tribuna Parlamentului, a acuzat actuala guvernare de „interese financiare” la promovarea acestui proiect.

Proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură. Documentul stabilește  și cerințe de gestionare a deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram