/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 843: Baza aeriană Morozovsk, atacată cu 70 de drone ucrainene. Rusia simulează atacuri

Vasile Bolea cere demisia lui Sergiu Litvinenco și a judecătorilor Curții Constituționale. „Ei au profanat tot ce ține de justiție și cuvântul reformă”

missing
14 decembrie 2021, ora 11:02

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a venit cu o reacție după ce Comisia de la Veneția a criticat documentul cu privire la modificările la Legea cu privire la Procuratură. Acesta a cerut demisia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco și a judecătorilor Curții Constituționale și susține că actuala guvernare „a avut un sigur scop și anume de a instaura un procuror de buzunar și să subordoneze politicului această instituție din țara noastră”. Declarațiile au fost făcute în cardul unui briefing de presă.

„Experții au ajuns la concluzia la care am ajuns și noi. Prin aceste modificări la legea procuraturii care le-a operat, guvernare a avut doar un singur scop, să-și instaureze un procuror general de buzunar si să subordoneze politicului această importantă instituție din țara noastră. Avem un gust amar după ce au fost adoptate aceste modificări, iar ceea ce a urmat arată un singur fapt că guvernarea de astăzi instituie un regim totalitar în țara noastră unde cetățenii nu pot fi în siguranță”, a declarat Vasile Bolea.

Deputatul socialist mai spune că justiția din țara noastră este una televizată, iar guvernarea nu a vrut „decât să-și lărgească prezența în cadrul CSP ca acest consiliu să fie la cheremul lor”. Prin urmare, socialistul cere demisia ministrului Justiției și a judecătorilor Curții Constituționale.

„Spre regret pentru PAS acest aviz a fost chiar mai dur. Din păcate guvernarea de astăzi nu a învățat aceste lecții în 2019 și pășește pe aceeași greblă…. Ei au profanat tot ce ține de justiție, ei au profanat cuvântul reformă și părerea mea este că ei trebuie să-și dea demisia. Vorbesc în primul rând de ministrul justiției Litvinenco și despre judecătorii Curții Constituționale la care am depus sesizări cu domnul Voronin. Justiția este una televizată, când nu se respectă prezumția nevinovăției, când cetățeanului nu i se dă posibilitatea de a se apăra în instanța de judecată”, a mai menționat acesta.

După ce Comisia de la Veneția a publicat documentul în care a criticat modul în care au fost promovate modificările la Legea cu privire la Procuratură, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a publicat un mesaj pe Facebook în care a scris că a făcut cunoștință cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021.

„În regim participativ și în consultare cu toți partenerii interni şi externi, vom întreprinde măsuri de ajustare a legislaţiei cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiţiei de care au urgent nevoie atât oamenii, cât şi statul Republica Moldova, va continua”, scrie ministru.

Litvinenco a menționat că se va ține cont de cele mai bune practici în domeniu și se vor face pașii corecți în această direcție, menționând obiectivul clar al guvernării în acord cu voința cetățenilor și partenerilor – „justiție independentă, dreptate și lege egală pentru toți”.

Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost votate în lectura a doua la sfârșitul lunii august. Odată cu acestea, au fost introduse mecanisme de evaluare a activității procurorului general, Alexandru Stoianoglo, și instituirea răspunderii disciplinare a acestuia. Dacă comisia specială de evaluare îi va da activității sale calificativul „nesatisfăcător”, acesta va fi demis.

Procuratura Generală a avizat negativ proiectul. În opinia reprezentanților instituției, autorii urmăresc instituirea unor temeiuri și proceduri noi, cu implicare directă a instituțiilor politice, pentru înlăturarea de la exercitarea mandatului/eliberare înainte de termen din funcţie a procurorului general.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram