Transportatorii au ieșit, astăzi, din nou la protest, în centrul capitalei. Peste 250 de microbuze au fost parcate pe câteva benzi de circulație de pe bulevardul Ștefan cel Mare și au claxonat îndelung. Șoferii și administratorii companiilor de transport sunt nemulțumiți că, de la data ultimului protest și până astăzi, ministerul de resort nu a efectuat calculele necesare și nu a aprobat un nou tarif pentru serviciile de transport. De partea cealaltă, ministrul Andrei Spînu, care a venit cu o reacție pe rețelele de socializare, declară că el le-a solicitat transportatorilor, încă acum o lună, informații despre calcularea tarifelor, dar nu a primit răspunsuri clare, iar din această cauză lucrurile se tergiversează.
Zeci de transportatori auto au venit astăzi la protest, în centrul capitalei. Aceștia și-au sistat activitatea pentru câteva ore, au blocat câteva benzi de circulație de pe bulevardul Ștefan cel Mare și au claxonat îndelung sub geamuile Guvernului. Transportatorii sunt nemulțumiți de impozitele prea mari pe care le achită și spun că, pentru a supraviețui, au nevoie de subvenții de la stat sau de majorarea tarifelor la călătorii.
„Să ne ajute Guvernul cu scutirea la TVA, la motorină, că situația se îngrelează.
„Să dea impozitele mai jos, tarifele să le mai ridice. Tarifele ca tarifele, da impozitele – mai jos.”
„Noi nu aveam salariu. Ce acesta e salariu de 2000 de lei de dimineață la 8 până seara la 10? ”
„Cerem de la Minister ajustarea tarifelor, pentru că nu mai putem face față cheltuielilor, sunt foarte mari.”
Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto susține că, de la data ultimului protest și până în prezent, Ministerul Infrastructurii nu a întreprins nicio acțiune, pentru a efectua calculele necesare și a aproba un nou tarif pentru serviciile de transport și de autogară.
„Iarăși situația ne-a adus în Piața Marii Adunări Naționale. Ați auzit la protestul trecut care sunt cerințele noastre. Cheltuielile noastre au crescut și am cerut ajustarea tarifelor.
Totodată președintele Asociației acuză Ministerul Infrastructurii că nu ia măsuri în privința corupției din domeniul transportului.
„Nu vreți să ne dați venituri mai mari, făceți ca cheltuielile să fie mai mici. Ce ați făcut voi ca sistemul acesta corupt, care a pus ghearele în transport și suge, suge, ce-ați făcut ca să-i opriți?”
Am încercat să obținem un comentariu telefonic de la ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, dar acesta ne-a spus că se află la București și că a venit cu o reacție pe rețelele de socializare. În mesajul de pe Facebook, minsistrul spune următoarele:
„Reiterez același mesaj menționat anterior. Una dintre principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale. ”
„Reiterez același mesaj menționat anterior. Una dintre principalele mele preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale. ” pentru a dirija și fluidiza traficul.
Am încercat să aflăm de la Poliția capitalei, dacă transportatorii se pot alege cu amenzi, pentru că au blocat benzile de circulație, dar nu am obținut un răspuns până acum. Transportatorii au protestat și pe data de 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Atunci, în centrul capitalei au fost aduse aproximativ 100 de microbuze. Atunci, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu un comunicat de presă, în care a menționat că solicitările transportatorilor sunt nejustificate, deoarece aceștia au cerut dublarea sau chiar triplarea tarifului.