/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Corupție și în ramura silvică! Peste o sută de autorizații de defrișare a pădurilor, emise ilegal

17 decembrie 2021, ora 19:17

Peste o sută de autorizații au fost eliberate pentru defrișări ilegale în pădurile din țară. Despre aceasta a anunțat ministra Mediului, invitată la emisiunea „Cutia Neagră” , de la TV8. Potrivit Iulianei Cantaragiu, de la începutul mandatului său mai mulți angajați și-au dat demisia, după ce în cadrul instituților subordonate ministerului au fost pornite anchete interne, privind schemele de corupție la eliberarea autorizațiilor. Cea mai coruptă ramură este cea silvică, a mai precizat șefa de la Mediu.

În cadrul emisiunii, Iuliana Cantaragiu a declarat că, în urma anchetelor interne pornite, au fost descoperite mai multe acte de corupție, în special în sectorul silvic, fapt dovedit și de rapoartele realizate de Centrul Național Anticorupție. Potrivit ministrei, cele mai multe autorizații de tăieri de păduri erau semnate de o persoană anumită. Când a fost întrebat de ce elibera aceste acte permisive, deși erau ilegale, angajatul ministerului a răspuns că nu avea încotro. Estimările arată că ar fi peste 100 de acte permisive.

Anterior, și o investigație realizată de „Cutia Neagră Plus” a demonstrat cum o mulțime de vile de lux și restaurante au fost construite, cu abateri de la normele legale, în pădurile din țară. Despre defrișări suspecte a scris și echipa de știri de la TV8. În februarie, sătenii din Condrița s-au pomenit, peste noapte, cu sute de copaci tăiați, chiar în mijlocul pădurii. Responsabilii de la ocolul silvic au declarat atunci că este vorba despre lucrări planificate și autorizate din timp, cu scopul ca pădurea să se dezvolte armonios.

Tot în februarie, doar că lângă satul Puhoi, din Anenii Noi, despre un alt caz de tăiere masivă a copacilor a relatat și un deputat de la PAS, care fusese sesizat de săteni.

Recent, și Curtea de Conturi a efectuat un audit privind activitatea Agenției Moldsilva și a întreprinderilor silvice, care ieri a fost expediat ministerului Mediului. Raportul reflectă lacunele din acest domeniu. Concluzia anchetelor interne va fi expediată Procuraturii, pentru ca unele aspecte să fie cercetate penal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram