/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Zeci de oameni ies zilnic în stradă să vândă lucruri personale sau produse alimentare. Poliția împarte amenzi

missing
17 decembrie 2021, ora 21:00

Deși vremea de afară este tot mai rece, iar în câteva minute mâinile îngheață bocnă, zeci de oameni ies zilnic în stradă să vândă produse alimentare sau lucruri personale din gospodărie. Majoritatea sunt bătrâni, care spun că vin să vândă pe marginea drumului din cauza prețurilor mari și a pensiilor mici. De cealaltă parte, Poliția îi somează să plece, deoarece comerțul stradal este interzis, așa că zilnic împarte avertismente și aplică amenzi a câte 1500 de lei.

Doamna Eudochia a lucrat mai bine de 35 de ani asistentă medicală, iar de opt ani, de când a ieșit la pensie, este nevoită să iasă în stradă ca să vândă produse și lucruri din gospodărie. Femeia spune că are o pensie de 2000 de lei, care abia dacă-i ajung pentru strictul necesar, așa că singura salvare este să vândă în stradă.

„Eu sunt nevoită să vin aici să vând. La mine pensia e mică. Am lucrat în medicină, dar n-am știut că așa pensie mizeră o să-mi dea.”

Femeia spune că, deși acum câteva luni, toți cei ce vând în stradă au discutat cu administrația Preturii Buiucani, iar persoanelor în vârstă li s-a permis să vândă în piața de alături fără să achite, ulterior, reprezentanții pieței le-au interzis acest lucru. Astfel, ei au rămas să vândă pe marginea drumului. La doar câțiva metri distanță, am găsit și câteva femei care vindeau haine, jucării și alte lucruri din gospodărie. Majoritatea lor sunt bătrâni, care spun că vremurile grele îi scot în stradă.

„ – Pensia e mică.

– Ce pensie aveți?

– 1200.

– Vă ajunge?

– Nu-mi ajunge. Dacă-mi ajungea, nu mai eram aici.”

„Pensia e 2000 de lei, cu ce să trăim? Mai ales acum cu comunalele, care sunt foarte scumpe.”

Deși stau și îngheață ore în șir, cumpărătorii nu prea se înghesuie să cumpere. Sărăcia e de vină, spun comercianții, care spun că, atunci când reușesc să facă 100 de lei pe zi, pot spune că a fost una cu noroc.

La doar jumătate de oră de la venirea noastră și un echipaj de poliție a apărut în zonă, iar oamenii au început rapid să-și strângă marfa de teamă că amenda pe care o vor primi va fi mai mare decât pensia lor pentru o lună.

„Doi cu o pensie trăim, eu ce să fac? Eu de la vilă am o bucățică de pământ și cu asta mă hrănesc. Și unde să mă duc? În piață cu două buruieni să mă duc?!

Dar nu toți comercianții au avut timp să plece. Doi soți, mai puțin norocoși, au fost amendați cu 1500 de lei. Ofițerul de poliție ne-a spus că zilnic se dau aici amenzi, dar oamenii de fiecare dată, revin să vândă în stradă.

„ – Persoanelor în etate nu le aplicăm amenzi, doar avertisment. – Dar la celelalte persoane? – Da, de exemplu, aplicăm câte cinci, șase amenzi pe zi.”

Motivul pentru care aleg să vândă în stradă, spun cei care au fost amendați, este că aici au mai mulți clienți. Dacă ar merge în piață, unde trebuie să mai achite și locul, ar muri de foame, mai spun ei.

„ – E prima dată când primiți amendă?

– Nu e prima dată.

– Ați mai primit?

– Da.

– Și de ce alegeți să vindeți în stradă?

– Pentru că în altă parte nu avem unde să ne ducem.

Anterior, și Pretura sectorului Buiucani a venit cu un mesaj pe Facebook, în care era menționat că comerțul stradal este interzis, iar persoanele care vor încălca legea vor primi o amendă de cel puțin 1500 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram