Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 874: Presiuni pe front, atac cibernetic și plan de pace de la Zelenski! Rusia ironică amenință Europa

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, suferă de probleme neurologice grave din cauza torturii aplicate în închisoare

missing
19 decembrie 2021, ora 10:02

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, aflat în închisoare, suferă de probleme neurologice grave ca urmare a torturii și a relelor tratamente aplicate în detenție. Declarația a fos făcută sâmbătă de un consiliu independent de medici, care a recomandat un tratament adecvat, scrie hotnews.ro.

Arestat în 1 octombrie, după opt ani de exil în Ucraina, Saakașvili a făcut greva foamei timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale pentru o condamnare pentru abuz de putere pe care o denunță ca fiind politică.

Reformatorul pro-occidental în vârstă de 53 de ani, ce și-a condus țara între 2004 și 2013, a reînceput să mănânce după ce a fost transferat în 20 noiembrie la un spital militar din orașul Gori, în estul țării, în urma îngrijorărilor exprimate de medici că viața sa este în pericol.

El a dezvoltat o serie de patologii neurologice care sunt “rezultatul torturii, al relelor tratamente, al îngrijirii medicale inadecvate și al grevei foamei prelungite”, a concluzionat grupul de medici care a mers să îl examineze în detenție.

Mai exact, în declarație se spune că l-au diagnosticat cu encefalopatie Wernicke, care îi pune în pericol viața, și cu tulburare de stres post-traumatic.

Unul dintre medici, psihiatrul Mariam Jichkariani, a declarat pentru AFP că starea sa, “care este rezultatul torturii psihologice pe care Saakașvili a suferit-o în închisoare, ar putea duce la incapacitate dacă nu primește un tratament medical adecvat”.

Saakașvili, în celula sa din spitalul închisorii

Saakașvili a “fost tratat în mod greșit cu medicamente antipsihotice de care nu avea nevoie și care ar putea să îi afecteze și mai mult sănătatea. Acest lucru poate echivala cu tortura farmaceutică”, a adăugat ea.

La sfârșitul lunii noiembrie, cu ocazia înfățișării sale în fața unui tribunal din capitala Tbilisi, fostul președinte a denunțat el însuși torturile psihologice suferite în detenție, privarea de somn sau amenințările.

„Toată lumea știe că nu ar trebui să fiu în închisoare, deoarece toate acuzațiile împotriva mea sunt fabricate și motivate politic”, a spus el.

„Am fost torturat, tratat în mod inuman, bătut și umilit în detenție”, a declarat el.

Serviciul de inspecție de stat georgian a anunțat săptămâna trecută că a „deschis o anchetă privind acuzațiile de tratament inuman”.

Potrivit postului independent Pirveli TV, deținuții au strigat amenințări și insulte la adresa lui Saakașvili, care a luptat împotriva crimei organizate în timpul președinției sale.

Saakașvili crede că acest lucru a fost “orchestrat de administrația închisorii” și a declarat că niciun gardian nu a venit la fața locului atunci când a cerut ajutor într-o zi, “când era singur și convins că niște criminali veneau să îl omoare”.

Amnesty International a apreciat că tratamentul aplicat fostului președinte a fost „nu doar o justiție selectivă, ci aparent o răzbunare politică”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram