Fostul președinte al țării, socialistul Igor Dodon susține că nu a primit, deocamdată, nicio citație la Procuratură în dosarul „Energocom”. Dacă o va primi, dă asigurări că va merge în fața procurorilor pentru audieri.
Într-o postare pe Facebook, Dodon subliniază că dosarul cu pricina nu ar conține nimic dubios în ceea ce îl privește.
„Subiectul Energocom, despre care se vorbește, are deja vreo 13 ani vechime (din anii 2008-2009), a fost demult analizat din toate unghiurile și consumat, acest subiect nu conține absolut nimic dubios și incriminator în privința mea personal”, scrie președintele de onoare al PSRM.
„S-a încercat și pe timpul statului capturat de Plahotniuc, pe timpul AIE1 și AIE2 sa fie plămădit ceva din acest caz. E un subiect la fel de steril ca acuzația că aș fi ocupat nelegal funcția de Președinte al Federației de Șah, concomitent cu cea de șef de stat. Toate însă au fost puse la locul lor, totul a fost conform legii”, adaugă Igor Dodon.
Socialistul mai spune că subiectul citării sale în dosarul Energocom „este o fumigenă lansată în mass - media”.
„Fiindcă azi guvernarea nu știe ce să mai inventeze pentru a distrage atenția cetățenilor de la tarife, eșecuri, prețuri mari, alegeri antidemocratice la Bălți și căderea PAS-ului în sondaje”, menționează Dodon.
Igor Dodon mai declară că va reveni curând dintr-o deplasare de serviciu și va face mai multe declarații la subiect.
Dodon este așteptat la Procuratură în data de 27 decembrie, pentru a fi audiat în dosarul Energocom.
Procuratura Generală a inițiat în luna septembrie urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.
În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.
Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.
Având în vederea complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, prin Ordonanța Procurorului General a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul PG.