Vladislav Clima rămâne în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat vineri, 31 decembrie, decretul prin care președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul fostului șef de stat, Igor Dodon, privind numirea lui Clima în fruntea CA Chișinău.
Decizia a fost emisă de magistratul Alexei Paniș și este executorie.
L-am contactat pe Vladislav Clima, pentru a-i cere o reacție la decizia judecătorească. După ce a obținut câștig de cauză în prima instanță, judecătorul nu mai pare la fel de hotărât să revină în funcție, refuzând să ne spună clar dacă se întoarce la președinția CA Chișinău.
„Nu am spus că mă țin de funcție. Să nu perceapă lumea că mă țin de funcții, mă țin de legalitatea deciziilor luate. Trebuie să analizăm cu juriștii, mai există căi de atac, iar noi le așteptăm” , a declarat Vladislav Clima pentru TV8.
De cealaltă parte, reprezentanții Președinției susțin că decizia Judecătoriei Râșcani va fi contestată în termenul prevăzut de legislație.
În 28 mai, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, întrucât, potrivit ei, CSM ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție.
Ulterior, în data de 14 iulie, Clima a acționat-o în judecată pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Magistratul a solicitat Judecătoriei Chișinău să fie verificată legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel.
Procesul dintre Sandu și Clima a ajuns pe masa judecătorilor de la Judecătoria Râșcani, după ce în data de 18 noiembrie, CSJ a respins cererea de strămutare a procesului de judecată de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la Judecătoria Cahul, sediul central.
Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei care, în toamna anului 2019, a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor. În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală.