Război în Ucraina, ziua 279: Alertă aeriană și reuniune NATO în România. Risc de o nouă pană uriașă de curent în R. Moldova

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Ultimul tun! 200 milioane lei, scoase într-o zi de la Moldovagaz și compania de leasing a lui Andronachi

15 septembrie 2021, ora 11:15

Săptămâna trecută, „Cutia Neagră Plus” a dezvăluit informații despre ultimul tun dat de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor înainte de a fugi din R. Moldova. Aproape 300 de milioane de lei au fost sustrași din două companii de asigurări prin împrumuturi fictive și procurări de active. Astăzi vă arătăm cum doar într-o singură zi au mai fost sustrase alte 200 de milioane de lei. De această dată, ținta a fost Moldovagaz și o companie de leasing. În ambele cazuri, urmele duc și spre controversatul politician Vladimir Andronache.

12 aprilie 2019. După mai bine de o lună de negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare, liderul informal al Partidului Socialiștilor, tot el președinte al republicii, Igor Dodon, iese într-o conferință de presă și anunță decizia Consiliului republican al partidului  – PSRM este gata să formeze o coaliție de guvernare doar cu blocul ACUM. Dacă nu – anticipate!

În aceeași zi, directorul întreprinderii Moldovatransgaz, companie-fiică a Moldovagaz, Andrei Damașcan, și directorul Victoria Leasing, Valeriu Gîrbu, încheie un contract de împrumut de 100 de milioane de lei, cam cât este fondul salarial al companiei de transport a gazelor pentru un an întreg! Firma de leasing aparține oficial familiei deputatului de pe atunci al PD, Vlad Andronache. Compania își asumă față de Moldovatransgaz să returneze împrumutul în cel mult o lună. Contractul de împrumut a celor 100 de milioane de lei, la o rată a dobânzii de 7 %, conține doar două pagini și nu face nicio referire la gaj sau o altă formă de garantare a împrumutului. Documentul ajuns în posesia Cutiei Negre nu face trimitere la temeiul acordării împrumutului și scopul pentru care urmează a fi cheltuiți cei 100 de milioane de lei. Banii au fost dați în baza încrederii!

Culmea este că documentele consultate de Cutia Neagră arată că la acel moment Moldovatransgaz nu avea pe conturi banii pe care se asuma să îi împrumute firmei lui Andronache. Banii au apărut pe conturile Moldovatransgaz abia peste trei zile, pe 15 aprilie, când, urmare a unei cereri depuse de Damașcan, Moldovagaz transferă pe conturile companiei-fiice exact 100 de milioane de lei. Suma este plătită în avans pentru servicii de transportare externă. Imediat după asta, banii pleacă de pe conturile Moldovatransgaz spre un cont al Victoria Leasing de la Victoriabank.

Cutia Neagră a consultat statutul intern al companiei Moldovatransgaz, pentru a verifica dacă aceasta putea acorda un asemenea împrumut unui agent economic și dacă acest lucru putea fi făcut fără acordul Consiliului de Administrare al companiei. Nu am găsit nicio prevedere care să permită acest lucru.

Într-o scrisoare internă din cadrul Moldovagaz, ajunsă în posesia noastră, șefa Direcției economico-financiară, Lidia Zamșa, explică lucrurile astfel:

„Redirecționările sau efectuarea de plăți ulterioare din suma menționată au fost realizate de către SRL Moldovatransgaz fără a prezenta în cadrul Direcției a unui plan al achitărilor, fără a coordona prealabil necesitatea efectuării acestora și recepționarea unui răspuns confirmativ, precum și fără a informa preventiv despre intențiile acestora”.

A știut totuși cineva din conducerea Moldovagaz ce urma să facă Moldovatransgaz cu cele 100 de milioane de lei? Cutia Neagră a încercat să afle răspuns de la directorul interimar din acea perioadă al Moldovagaz – Iacov Cazacu.

IACOV CAZACU, ex-director „Moldovagaz”: „Asta se practica toată vremea. La „Moldovatransgaz” se dădea în avans pentru servicii de transport. Dvs nu cunoașteți nimic despre împrumutul acesta oferit de „Moldovatransgaz” către „Victoria Leasing”

L-am contactat telefonic pentru mai multe explicații și pe Andrei Damașcan, fostul director „Moldovatrasgaz”, dar acesta nu-și amintește despre împrumutul generos acordat în 2019 companiei Victoria Leasing.

ANDREI DAMAȘCAN, ex-director „Moldovatransgaz”:

„ – Apelați la contabilitate. Eu nu țin minte. Nu vă supărați, dar a trecut mult timp ca eu să țin minte care împrumut și de unde. Detalii nu țin minte, chiar și împrumutul nu-l țin minte.

100 de milioane de lei au fost oferite foarte rapid, pentru o lună la „Victoria Leasing”. Nu vă amintiți?

Dvs știți mai mult decât mine”.

Traseul de mai departe al celor 100 de milioane de lei urmează aceeași schemă: companii interpuse, dividente oferite în avans de firme-fantomă unor acționari fictivi și desigur urma banilor se pierde în jurisdicții off-shore.

Imediat ajunși pe conturile Victoria Leasing, firma soției lui Vlad Andronache, banii pleacă instantaneu pe conturile Avia Invest, compania care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Pretextul – tot un împrumut. Și exact același argument, acordare de împrumut sau returnare a unei datorii, este folosit pentru a împrăștia banii mai departe spre alte companii afiliate lui Ilan Șor. Cei mai mulți bani pleacă spre Ground AVIA PARTNER, aproape 87 de milioane de lei. Despre această companie afiliată lui Șor am vorbit și în primul episod al investigației ULTIMUL TUN. Pe conturile firmei, în aprilie 2019, au mai ajuns 80 de milioane de lei, împrumutați de Gemenii de la Moldasig și Asito și alte 239 de milioane de lei, pe care Gemenii i-a plătit în martie pentru procurarea companiei Aeroport Catering. În total, Cutia Neagră a depistat tranzacții de peste 400 de milioane de lei făcute pe conturile acestei companii.

Există mai multe indicii că Ground Avia Partner este o companie afiliată lui Ilan Șor. Firma își are sediul pe teritoriul Aeroportului Chișinău, dar fondatoare a fost o companie cu sediul pe str. Zimbrului 10A, unde se află un fost hotel al Sindicatelor, preluat anterior de Ilan Șor. La aceeași adresă sunt înregistrate mai multe firme afiliate politicianului fugar. Potrivit unei investigații apărute anterior în presă, Ground Avia Partner  a fost fondată în 2015 cu scopul de asigura monopolul firmelor lui Sor pe piața serviciilor de handling la Aeroport. Informațiile consultate de noi arată că în 2019, când Șor și Plahotniuc au pus în aplicare ultimul lor tun, această companie a fost folosită în calitate de pușculiță pentru a aduna la un loc banii scoși prin diferite scheme, iar apoi a-i transmite spre jurisdicții off-shore.

Din cele 400 de milioane ajunse pe conturile Ground Avia Partner, o sumă considerabilă este scoasă cash în februarie-aprilie 2019. Compania care în 2018 a înregistrat profituri de aproape 9 milioane de lei decide să plătească în avans proaspăt numitului asociat-fondator dividente de 93 de milioane de lei. Acționarul norocos este Ilie Tonițoi, un bărbat de 80 de ani, care a lucrat o bună parte din viață ca simplu angajat la Aeroportul Internațional Chișinău.

Reporterul Cutia Neagră a mers să-l caute pe bărbat la el acasă, în orășelul Sângera, de lângă Chișinău. Ne-a deschis soția acestuia care a negat orice implicare a soțului său în schemă și afilierea acestuia cu firma „Grand Avia Partner”.

„ – El nu este niciun fondator. El nu are nicio atribuție. El e grav bolnav și nu dă niciun interviu, nu poate vorbi.

– Potrivit informațiilor noastre, dumnealui a fost la bancă, a ridicat bani, a făcut transferuri.

– Asta cineva a făcut din partea lui. El nu a făcut.

-El personal nu a fost?

-El nu poate umbla.

-Dar în 2019?

-Nici în 2019 el nu a fost. El în 2019 a avut insult. Nu are el atribuție. Cineva l-a folosit pe dânsul.

-El bănuiește că cineva i-a folosit buletinul?

– Așa poate să fie. Altceva ce poate să fie? El doar a lucrat acolo. Toate datele au fost introduse acolo”.

Revenim la Ground Avia Partner și ceilalți peste 400 de milioane de lei ajunși pe conturile firmei. Acești bani au fost pulverizați prin o sumedenie de companii – inclusiv AIR Moldova și ANIK Imobil. Numele ultimei companii apare în cel mai recent scandal legat de Hotelul Național. Alfa-Engeneering, firma-proprietară a hotelului,  s-a aflat un an în posesia Anik Imobil. Compania își are adresa juridică  în același sediu cu o firmă mai veche a tatălui lui Vlad Andronachi.  De la ANIK, urma banilor se pierde pe conturile din Elveția ale două companii off-shore din Cipru. Una dintre firmele cipriote l-ar avea ca angajat pe administratorul unei alte companii off-shore atribuită de presa de investigații lui Andrei Goncearenko, beneficiarul din acte al Avia Invest.

Pe 7 mai 2019, firma lui Andronache solicită extinderea termenului de restituire a banilor pentru 60 de zile. Compania nu mai apucă să consume acest timp pentru că pe 7 iunie, forțat de împrejurări, Igor Dodon anunță despre crearea majorității parlamentare cu blocul ACUM, iar Plahotniuc și Șor fug din Republica Moldova.

Sub presiunea evenimentelor politice, Moldovatransgaz solicită returnarea creditului în regim de urgență. Primele 10 milioane de lei din cele 100 împrumutate, Victoria leasing îi întoarce pe 3 iunie 2019. Peste alte patru zile, firma lui Andronache restituie și restul sumei – 90 de milioane de lei, precum și dobânda de peste un milion de lei. Pentru tranzacția din 7 iunie, Victoria Leasing se împrumută de la Moldincombank. Drept gaj este pusă vestita clădire GBC. Fortăreața-simbol a lui Vlad Plahotniuc, asociată ani de-a rândul cu un centru de comandă și control al statului, a ajuns în posesia Moldincombank după ce a servit ca piesă de schimb în mai multe tranzacții.

Chiar în ziua în care Victoria Leasing a împrumutat cele 100 de milioane de lei de la Moldovatransgaz și i-a transferat imediat companiei Avia Invest, adică pe 15 aprilie 2019, o altă firmă asociată cu numele lui Plahotniuc, Șor, dar și Goncearenco, Real Concept Imobil SRL, fosta Finpar Invest, împrumută și ea de la Victoria Leasing  100 de milioane de lei. Drept gaj pentru garantarea ipotecii, este oferită clădirea GBC. Pe 7 iunie, ultima zi de guvernare a lui Vlad Plahotniuc, când Victoria Leasing se vede nevoită să găsească de urgență bani ca să restituie Moldovatransgaz, aceasta își cedează băncii rangul de prioritate a ipotecii luate de Real Concept Imobil, adică transmite către Moldincombank gajul său asupra clădirii GBC.

În 2019, Procuratura Anticorupție ne anunțase că pe clădire și teren a fost pus sechestru în cadrul unui dosar care îl viza pe Vlad Plahotniuc. Sechestrul pus la solicitarea procurorilor a fost însă scos la scurt timp, după ce s-a constatat că pe clădire există deja un sechestru, pus la solicitarea  Moldincombank în schimbul banilor împrumutați companiei Victoria Leasing.

Pentru a înțelege mai bine tranzacțiile de pe ultima sută de metri înainte de fuga lui Plahotniuc și Șor, am încercat să discutăm cu conducerea companiei Victoria Leasing, care în vara acestui an a trecut printr-o procedură de rebranding, schimbându-și denumirea în Expert Leasing & Finance SRL. De fiecare dată ni s-a spus la telefon că directorul companiei Valeriu Gîrbu nu este la birou.

Am încercat să luăm legătura și cu Vlad Andronache. Politicianul a fost pentru ultima dată văzut pe 14 iulie curent, la trei zile după alegerile parlamentare, când a devenit clar că acestea au fost câștigate de PAS. Andronache a fost surprins în Aeroport, iar presa a scris că acesta s-ar fi dus la mare. L-am sunat pe numerele pe care le aveam ale lui Vlad Andronache, dar avea telefonul închis.

Deși aceste informații sunt cunoscute și Băncii Naționale a Moldovei, și Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, și SIS, și procurorilor, ultima instituție nu a anunțat nimic despre investigarea penală a acestor tranzacții care au precedat fuga lui Plahotniuc și Șor.

 Documentele consultate de Cutia Neagră arată că cel puțin despre împrumutul acordat de Moldovatransgaz firmei lui Andronachi a fost informat și fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan. Fostul ministru a primit o scrisoare de la Banca Națională a Moldovei care descrie schema, pe 12 noiembrie 2019, la câteva zile înainte de căderea Guvernului Sandu. Contactat de Cutia Neagră, Vadim Brînzan ne-a spus că nu-și amintește acum despre acea scrisoare de la Banca Națională.

Am trimis o solicitare și la Procuratura Generală, dar încă nu am obținut informații, dacă există vreun dosar penal ce vizează împrumuturile acordate de Moldovatransgaz.

 

 

"Пресечение любых попыток обойти введенные меры". Совет ЕС включил обход санкций в список общеевропейских преступлений
"Пресечение любых попыток обойти введенные меры". Совет ЕС включил обход санкций в список общеевропейских преступлений
"Неисправность в системе охлаждения". В Termoelectrica назвали причину аварии на энергоблоке №3
"Неисправность в системе охлаждения". В Termoelectrica назвали причину аварии на энергоблоке №3
Шевченко: “После победы Украины появятся благоприятные условия для приднестровского урегулирования”
/VIDEO/ Шевченко: “После победы Украины появятся благоприятные условия для приднестровского урегулирования”
Шевченко: Кремль внес Молдову в единый список с Украиной
/VIDEO/ Шевченко: Кремль внес Молдову в единый список с Украиной
В Бухаресте готовятся к встрече глав МИД стран НАТО
В Бухаресте готовятся к встрече глав МИД стран НАТО

investigații

/VIDEO/ Cum a continuat schema de la ASP după fuga lui Plahotniuc din Moldova: Conexiunile cu Andronachi și Vîlcu

28 noiembrie 2022, ora 08:48

Schema pusă la cale în timpul lui Vladimir Plahotniuc prin care oligarhul fugar avea dividende din fiecare act emis de Agenția Servicii Publice, despre care v-am vorbit în ediția trecută a Cutiei Negre,  a fost preluată în vara anului 2020 de două firme bulgare apărute peste noapte. Am găsit urmele businessman-ului Alexandru Vîlcu și ale fostului deputat democrat Vladimir Andronachi.  

După ce Vladimir Plahotniuc a fugit din R. Moldova, banii obținuți din taxele royalty achitate de Agenția Servicii Publice pentru soft-ul de personalizare a actelor și-au schimbat destinatarul. Mai exact, pe 22 mai 2020, compania lituaniană UAB Garsu Pasaulis a cedat drepturile asupra soft-ului companiei Optimo Service Ltd din Bulgaria.

Solicitată să explice cum a ajuns Garsu Pasaulis să renunțe la soft, un reprezentant al companiei ne-a răspuns pe email că ASP a fost cea care a insistat să fie cooptată  o altă firmă care să gestioneze programul de personalizare a actelor.

„Povestea cu Optimus din Bulgaria a început pe vremea COVID. La începutul anului 2020, Agenția Servicii Publice din R. Moldova a remis diverse solicitări față de noi legate de implementarea și întreținerea soft-ului. În discuțiile cu ASP, clientul a propus să aibă o persoană terță, care să preia de la noi întreținerea softului. În același timp, am primit propuneri de cooperare de la Optimo din Bulgaria. Nu aveam suficiente informații despre Optimo și competența lor, așa că nu am vrut să avem nicio relație directă cu Optimo.

În timp ce ASP insista cu reclamațiile sale, noi i-am propus clientului (ASP) să ia în considerare încheierea unui acord cu Optimo (fără să fim implicați într-o astfel de relație), prin care Optimo să preia soft-ul de la noi și întreținerea acestuia. Noi urma să nu mai fim responsabili pentru asta.

ASP a fost de acord și astfel, în mai 2020, am încheiat un acord cu trei părți în aceleași condiții. Toate obligațiile noastre legate de soft au fost transferate/asumate de o terță parte - Optimo Service. Noi, la rândul nostru, nu ne-am opus ca noul operator să folosească sistemul dezvoltat pentru clientul nostru, acordând drepturi exclusiv pentru acest proiect. După aceea, nu am mai fost implicați în relația dintre Agenție și Optimo și nu mai avem cunoștințe despre relația lor”,explicat Andrius Lukosevicius, director al Secției Securitate de Imprimare a companiei UAB Garsu Pasaulis.

Firme bulgare cu interpuși ruși

Optimo Service Ltd a fost fondată pe 27 noiembrie 2019, cu jumătate de an înainte de a prelua dreptul de gestionare a soft-ului de la Garsu Pasaulis. Firma avea un capital social de doar 100 leve bulgare, echivalentul a 50 de euro, conform extrasului din Registrul comercial din Bulgaria, obținut de Cutia Neagră, cu sprijinul rețelei globale de jurnaliști de investigații OCCRP.

Fondatorul Optimo Service este Serghei Pirojkov, un cetățean al Federației Ruse, născut în 1957 în regiunea Rostov. În calitate de manager al firmei figurează cetățeanul bulgar Tsvetan Stoyanov Dimitrov.

Compania are ca genuri de activitate vânzări de software, configurarea serverelor de la distanță, furnizarea și instalarea de echipamente electrice și produse electronice. Conform unei declarații depuse de Pirojkov la Ministerul bulgar de Finanțe, în 2019 compania bulgară Optimo Service nu a avut nicio activitate.

Sediul firmei se află în Sofia, capitala Bulgariei, în cartierul de lux „Manastirski Livadi”. Reporterul Centrului de Jurnalism de Investigații Bivol din Bulgaria, partenerul Cutiei Negre la realizarea acestei anchete, a mers la sediul firmei pentru a discuta cu proprietarul.  

Clădirea în care se află oficiul Optimo Service găzduiește un restaurant și o asociație de asistență medicală. Optimo Service împarte ultimul etaj al blocului cu un salon de frumusețe. Nicio inscripție nu indică prezența în această locație a importantului partener al Agenției Servicii Publice și al Garsu Pasaulis.  

Cea care a deschis ușa reporterului Bivol a fost o angajată a salonului de frumusețe. În afara camerei video, aceasta a spus că la capătul coridorului este un birou în care „lucrează doi băieți ruși la calculatoare – Serioja și Anton. Numai că cei doi bărbați vin rar la serviciu”.

Pe 26 octombrie 2020, Optimo Service a transferat angajamentele sale față de ASP către o altă firmă din Bulgaria - Optimo IT Solutions LTD. Proprietarul acestei companii este nimeni altul decât Tsvetan Stoianov, angajatul cetățeanului rus Serghei Pirojkov în Optimo Service.

Cu două săptămâni mai devreme de acest acord, Tsvetan Stoyanov a cumpărat o companie mai veche și i-a schimbat denumirea în Optimo IT Solutions.

5,6 milioane de euro plătite de ASP firmei bulgare într-un singur an

La aproape două luni de la preluarea companiei de către Tsvetan Stoianov, în conturile Optimo IT Solutions au început să curgă banii de la Agenția Servicii Publice din Moldova, drept taxe royalty pentru actele perfectate. Astfel, în perioada 24 noiembrie 2020-13 august 2021, ASP a efectuat 19 plăți, în valoare totală de 5,6 milioane de euro, către această companie, conform unor documente ajunse în posesia Cutiei Negre.   

Despre transferul dubios de drepturi asupra soft-ului către firmele bulgare a vorbit anterior la Cutia Neagră și directorul ASP, Mircea Eșanu: 

„Pentru mine este straniu când o companie, fie ea și tipografie, cesionează practic cu titlu gratuit unei companii bulgare creată peste noapte și care încasează ulterior 5,6 milioane de euro timp de un an de zile. Noi vorbim de sume exorbitante. Arătați-mi, vă rog, o companie care face o pomană de 5 milioane și jumătate de euro”.

Reporterul Bivol a mers și la sediul Optimo IT Solutions aflat în centrul capitalei Bulgariei pentru a vorbi cu proprietarul firmei.  Oficiul este într-un edificiu de epocă, iar accesul în curte este interzis. O angajată a companiei care oferă spațiu pentru închiriere a spus inițial că nu știe dacă există firma Optimo IT Solutions în clădire.

Ulterior, femeia a contactat la telefon un bărbat care s-a prezentat drept contabil, dar a refuzat să facă legătura cu proprietarul Optimo IT Solutions.  

- Bună ziua, suntem de la centrul de jurnalism de investigații Bivol. Căutăm firma Optimo IT Solutions. Cine reprezintă firma în Bulgaria? Cetățeni moldoveni, ruși sau români?  
- Nu, sunt cetățeni bulgari. Și proprietarul cred că este bulgar. 
- Cum se numește?
-  Nu pot să vă spun așa pe de rost. Nu țin minte acum. Înțelegeți că nu îi pot ști pe toți pe nume. Avem peste 50 de clienți. Trebuie să mă uit în acte ca să vă pot spune.
-        Cu ce se ocupă firma, software, servicii în domeniul IT?
-        Vorbiți cu contabilul-șef.
-        Bună ziua.
-        Da.
-    Suntem de la media de jurnalism de investigații Bivol. Căutăm firma Optimo IT Solutions. Este pe adresa asta, str. 11 august, nr. 17.
- Da.
- Cine reprezintă firma în Bulgaria și cu ce se ocupă?
- Sigur ați văzut în registrul comercial cine o reprezintă.
- Este reprezentată de un cetățean rus, Serghei Pirojkov?
- Păi, căutați-l. El nu este aici, la această adresă. Noi suntem o companie de contabilitate. Eu sunt managerul firmei.
Totuși, ce fel de activitate are firma?
-   De ce mă interogați? De ce să vă dau eu niște informații? Există conducere, există proprietari. Vă dați seama că, cel puțin, ca furnizor de servicii, sunt condiții de confidențialitate, care se respectă. Noi nu putem să facem publice astfel de informații.
-  Bine, dar firma este înregistrată pe această adresă, de aceea noi am venit la această adresă. Nu avem idee cum să luăm legătura cu proprietarii.
-  Aveți idee, dacă ați ajuns aici.
-  Firma are afaceri cu țări ca Republica Moldova, România, Lituania?
-   Nu vom spune acum ce fel de afaceri are și ce nu are. Voi sunteți procurori, investigatori sau cine ca să vă spunem ce afaceri are? Nu avem cum să vă oferim informații.
-   Bine, dar puteți să ne faceți legătura cu proprietarii, căci nu putem să îi găsim? 
-   Haideți să facem așa, trimiteți-ne o solicitare oficială, scrisă și o să vedem.
-   Unde să trimitem, la ce adresă?
-    Aici, pe adresa companiei. Sunt curieri, există serviciu poștal.
-   Dați-ne un email, niște contacte.
-  Ei pot să răspundă la întrebări. 

Ulterior, reporterii Cutiei Negre au sunat la  sediul Optimo IT Solutions pentru a discuta cu Tsvetan Stoianov. Secretara companiei a spus să trimitem întrebările pe email la care nu am mai primit răspuns.   

Parteneriatul bulgarilor cu o companie din Chișinău

Revenim la vara anului 2020 atunci când schema cu taxa de royalty a fost preluată de firma bulgară Optimo Service. La o lună după cedarea drepturilor asupra soft-ului de personalizare a actelor, compania a decis să-și ia un partener în R. Moldova care să-i reprezinte interesele în raport cu Agenția Servicii Publice. Firma a informat ASP-ul, printr-o scrisoare, că SRL IT-LAB GRUP se va ocupa de gestionarea soft-ului. Conexiunile duc la omul de afaceri Alexandru Vîlcu despre care presa a scris că ar fi apropiat de Igor Dodon.

Potrivit scrisorii expediate ASP-ului de firma bulgară, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, IT-LAB GRUP urma să se ocupe nu doar de deservirea tehnică a soft-ului, dar să gestioneze tot procesul de administrare a afacerii. Firma moldovenească urma să dețină ștampila companiei Optimo Service, să semneze acte, să primească și să efectueze plăți în numele firmei bulgare.

Contactat de reporterul Cutiei Negre, fondatorul IT-LAB GRUP, Alexei Cioban, a declarat că nu a prestat niciun serviciu pentru ASP, deoarece nu a mai ajuns să colaboreze cu firma bulgară. Acesta susține că a fost contactat direct din Sofia, dar a evitat să spună cu cine a purtat negocieri.

ALEXEI CIOBAN, director IT-LAB GRUP: -Noi am avut discuții despre un parteneriat potențial. Am fost și la ASP, am discutat, dar să încheiem contract nici cu ASP, nici cu compania bulgară nu am ajuns până la acest subiect. Nu am făcut niciun lucru, nu am primit niciun ban, nu am vrut să colaborăm cu compania asta.

Reporter TV8: - Dar ce trebuia să faceți mai exact?

Alexei Cioban: – Să deservim partea tehnică a soft-ului, a echipamentului care era sau nu știu dacă este acum instalat la ASP.

Reporter TV8:  – Și de ce nu ați mers până la final?

Alexei Cioban:  – Am discutat cu ASP, am aflat mai multe detalii și am spus că nu este specificul nostru. Noi am refuzat.

Reporter TV8: - Dar cum ați ajuns să discutați cu ei, cine v-a recomandat, cum i-ați găsit?

Alexei Cioban:  – Ei ne-au găsit pe noi. Au sunat și au propus să fim parteneri pe piața moldovenească.

Reporter TV8:  - Dar comunicarea cu reprezentanții Optimo Service a avut loc la Chișinău? Cu cine v-ați întâlnit? Cu cine ați discutat? Doar la telefon ați dus tratative?

Alexei Cioban:  – Da.

Reporter TV8: - Dar cum, ei v-au semnat o procură prin care să le reprezentați interesele?

Alexei Cioban: – Ei au semnat. Eu nu am semnat niciun contract. Pentru ca să mă duc acolo (n.r. la Agenția Servicii Publice) să discut, trebuia să fie un document.

Reporter TV8: - Dar cu cine discutați la telefon?

Alexei Cioban:  – Foarte multă bătaie de cap am avut cu acest caz și nu mai vreau mai departe.

Reporter TV8:  – Ați fost chemat și la audieri de procurori pe cauza asta?

Alexei Cioban: – Nu vreau să comentez. A fost ceva.

Pe de altă parte, documentele consultate de Cutia Neagră arată că parteneriatul dintre Optimo Service și IT-LAB a durat jumătate de an. Contractul de colaborare a fost întrerupt pe 5 ianuarie 2021.

Conexiunea cu omul de afaceri Alexandru Vîlcu

Firma lui Alexei Cioban, delegată de bulgari să le apere interesele în Moldova, își are adresa juridică în sectorul Râșcani al capitalei, pe stradela Studenților 2/4. Conform actelor cadastrale consultate de echipa Cutiei Negre, clădirea în care activează IT-LAB aparține companiei Tehnovin aflată în proprietatea omului de afaceri Alexandru Vîlcu.

Întrebat direct dacă Vîlcu i-a propus această colaborare cu firma bulgară pentru administrarea soft-ului ASP, Alexei Cioban a negat categoric acest lucru.

Reporter TV8: - Dl Vîlcu v-a recomandat această colaborare cu firma bulgară? Prin intermediul lui ați ajuns la ei?

Alexei Cioban: – Nu, direct am fost contactați.

Reporter TV8: - Ei așa v-au identificat? Au sunat și bună ziua, noi vrem să lucrăm cu dvs? Pare straniu.

Alexei Cioban:  – De ce? Se întâmplă și așa.

Reporter TV8:  – Nu ați avut nicio înțelegere sau discuție cu dl Vîlcu la subiectul ăsta?

Alexei Cioban: – Vîlcu este clientul nostru. Noi am avut întrebări că compania mea ar fi de fapt al lui și eu sunt persoană interpusă, dar nu este așa, pentru că noi avem mulți clienți, lucrăm. Vîlcu este unul dintre clienții noștri și nu dintre cei mai mari.  

Echipa Cutiei Negre a reușit să ia legătura și cu Alexandru Vîlcu, plecat din Moldova înainte ca oamenii legii să-i bată la ușă și să facă percheziții în casa sa în cadrul dosarului „blanchete pentru pașapoarte”.

Într-un schimb de mesaje pe Messenger cu reporterul Cutiei Negre, Alexandru Vîlcu a recunoscut că a încercat să aranjeze parteneriatul cu firma din Bulgaria și i-a propus o colaborare firmei IT-LAB. Astfel, Vîlcu îl contrazice pe Alexei Cioban care a infirmat implicarea partenerului său în cazul ASP.

ALEXANDRU VÎLCU, om de afaceri: „Da, am fost contactat de cineva să preiau anumite lucrări ce țin de soft-ul de la ASP, dar în urma evaluării soft-ului cu firma partener și a lucrărilor care erau necesare de făcut, am înțeles că nu vom fi în stare să facem acest lucru și am refuzat fără a începe. Noi am încercat cu Alexei să facem un parteneriat cu cei din Lituania, dar după o analiză, Alexei a înțeles că nu va reuși să facă față acestui lucru și a refuzat. Și acolo, credeți-mă, nu se vorbea de cifrele care le-am citit în dosare și în presă. Era o propunere decentă pentru Moldova. Vorbim de câteva zeci de mii, și nu de milioane. La acea adresă unde activează IT-LAB, noi oferim spații în chirie și avem peste 50-60 de chiriași. Alexei este unul dintre ei, care nu are nicio treabă cu mine. El are afacerea lui pe care a început-o cu mulți ani în urmă. Prima dată am conlucrat cu el în anul 2008, când aveam niște contracte cu Moldtelecom. De atunci conlucrăm. El este admin-ul nostru pentru servere și rețea și ne acordă servicii outsourcing”.

Ziarul de Gardă a scris anterior într-o investigație despre colaborarea firmelor lui Alexandru Vîlcu și Alexei Cioban la întreprinderea de stat Moldtelecom, unde au livrat echipament tehnic de milioane de lei.

În septembrie curent, Alexandru Vîlcu a primit mandat de arest, în lipsa sa, în dosarul „blanchetelor de pașapoarte”, după ce nu s-a prezentat la audieri la cererea procurorilor. El respinge acuzațiile că ar fi unul dintre beneficiarii schemei de la ASP și susține că a inițiat propria investigație pentru a afla cine a beneficiat de banii furați din pașapoarte.

ALEXANDRU VÎLCU, om de afaceri: „Vreau să vă asigur că eu de acolo nu am mâncat. Eu nu am avut treabă cu pașapoartele sau cu alte acte din Moldova. Niciodată nu m-am ocupat cu afaceri care sunt în afara legii. Pe mine mai puțin m-a interesat firma din Bulgaria. Mai mult m-a interesat în baza căror acte mi s-a pornit dosarul penal. Le-am văzut și sunt ridicole. Eu am vrut să aflu cine sunt persoanele care au profitat în urma acestei șmecherii și de ce m-au băgat pe mine în această situație. Am înțeles cine a profitat mulți ani la rând de această schemă și cine a ieșit basma curată din toată afacerea asta fără să răspundă și să pretindă că este un înger. Am aflat foarte multe lucruri interesante și am dovezi că treaba e mult mai încurcată decât o prezentați dvs”.

Omul de afaceri a refuzat să ne dezvăluie ce probe a descoperit și cine sunt persoanele despre care spune că au avut de câștigat din actele emise de ASP.

Omul lui Vladimir Andronachi în schema de la ASP?

Un alt personaj vizat în dosarul blanchetelor de pașapoarte este fostul deputat democrat Vladimir Andronachi. Procuratura Anticorupție afirmă că a stabilit „preliminar” conexiuni între companiile bulgare Optimo Service și Optimo IT Solutions cu Andronachi, dar și legături cu omul de afaceri Alexandru Vîlcu.

Într-un răspuns la solicitarea Cutiei Negre, Procuratura a precizat că verifică implicarea lui Vîlcu și Andronachi în schema de la ASP.

„Ce ține de legăturile între companiile bulgare Optimo Service Ltd și Optimo IT Solutions Ltd cu Alexandru Vîlcu și Vladimir Andronachi, vă aducem la cunoștință că preliminar între aceste persoane fizice și juridice a fost stabilită legătură de conexitate, însă circumstanțele  faptice ale acestor legături încă sunt verificate de organul de urmărire penală.  În acest sens, urmează să fie formulate cereri de comisii rogatorii. Din acest motiv, la această etapă procesuală, informații certe la acest subiect nu vă putem oferi”, a menționat Procuratura Anticorupție.

Surse ale Cutiei Negre au comunicat că legătura dintre Vladimir Andronachi și companiile din Bulgaria era asigurată de jurista familiei fostului deputat, Carolina Andriuța. Femeia ar fi gestionat de la Chișinău firmele bulgare. Nu am reușit să verificăm aceste acuzații.

Cu toate acestea, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru Cutia Neagră că Andriuța are statut de învinuit în cauza penală „pentru complicitate la abuz în serviciu și spălarea banilor”. Însă, în privința acesteia nu sunt adoptate hotărâri, investigațiile și administrarea probatoriului fiind în derulare, au precizat procurorii.

Carolina Andriuța a administrat mai multe companii conectate la Vladimir Andronachi. În prezent, aceasta se află pe banca acuzaților într-un dosar ce vizează frauda bancară, împreună cu Nadejda Andronachi, soția fostului parlamentar.

Aceeași persoană a reprezentat și compania Energokapital în litigiul cu pretinsa bancă republicană a Transnistriei, conform unei decizii de judecată emisă în stânga Nistrului.Între 2014-2016, Energokapital a intermediat vânzarea de energie electrică produsă de Centrala de la Cuciurgan consumatorilor din dreapta Nistrului. Cutia Neagră a publicat anterior mai multe interceptări telefonice care arătau că Andronachi dădea indicații directorului Energokapital și aproba transferul de dividende în offshore-uri din schema energetică.

I-am transmis, prin intermediul avocatului, mai multe întrebări fostului deputat Vladimir Andronachi, reținut recent în Ucraina și extrădat în R. Moldova. Acesta se află în prezent în penitenciar. Dar, până la publicarea investigației, nu am primit niciun răspuns. Potrivit avocatului său, Andronachi pledează nevinovat în dosarul numit generic „blanchete pentru pașapoarte”.

Reporter TV8: - Eu v-am remis săptămâna trecută câteva întrebări pentru dl Andronachi în dosarul pașapoartelor. Voiam să precizez dacă avem vreun răspuns de la dumnealui.

Oleg Mîța, avocat: - Nu.

Reporter TV8: - Dar ați reușit să-i transmiteți întrebările sau nici nu v-ați întâlnit?

Oleg Mîța: - Da. Eu v-am explicat că dumnealui nu mi-a dat răspuns deodată. A spus că vrea să le studieze. Până acum nu mi-a dat careva reacții. Eu o să mă duc zilele astea la dânsul în penitenciar și o să-l întreb în raport cu aceste întrebări, dacă el are careva răspunsuri.

Reporter TV8: - Dar dvs în calitate de avocat ne puteți spune dacă ați făcut cunoștință cu învinuirile care se aduc în dosarul pașapoartelor și cum pledează clientul dvs?

Oleg Mîța: - În acest dosar, dumnealui a fost pus oficial sub învinuire. Evident că vina nu își recunoaște. În general, a explicat procurorilor că nu cunoaște nimic despre asemenea acțiuni legate de așa-zise scheme de perfectare a pașapoartelor.

Oleg Mîța este și avocatul Carolinei Andriuța în dosarul fraudei bancare ajuns deja în judecată. În ce privește cauza penală ce vizează ASP-ul, apărătorul susține că clienta sa nu are statut de învinuit și la fel pledează nevinovată.

Vila de lux a fostului director ASP a ajuns sub sechestru

O altă persoană care a primit mandat de arest în lipsa sa în dosarul blanchetelor de pașapoarte este fostul director ASP Vladislav Zara. În mai 2020, acesta și-a pus semnătura pe acordul adițional încheiat cu compania Garsu Pasaulis când firma de la Vilnius a cedat drepturile asupra soft-ului de personalizare a actelor către Optimo Services din Bulgaria. În mandatul lui Zara, a fost organizată în mare grabă și o nouă licitație pentru achiziția blanchetelor de pașapoarte. Licitația a fost anulată după ce Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a semnalat riscuri de fraudare în favoarea companiei lituaniene Garsu Pasaulis.

Recent, Procuratura Anticorupție a estimat prejudiciul provocat în dosarul „blanchete pentru pașapoarte” la 817 milioane de lei. Oamenii legii au aplicat sechestru pe 38 de bunuri imobile ale figuranților din dosar. Printre acestea se numără și vila de lux care aparține fostului director al Agenției Servicii Publice, Vladislav Zara.

Pe 10 mai curent, angajații SPIA au făcut percheziții la domiciliul lui Zara în prezența soției sale, deoarece fostul șef al ASP plecase deja din Moldova. Reporterii Cutiei Negre au localizat imobilul de lux al familiei Zara. Casa se află într-o zonă selectă, lângă pădure, în renumitul cartier din Durlești „Poiana Domnească”.

Deși este finisată pe interior, după cum am văzut în imaginile făcute publice de Procuraturădin timpul perchezițiilor, dar și pe exterior, cum se vede la fața locului, are gard pe tot perimetrul terenului de 7 ari, o curte bine amenajată și chiar piscină în ogradă, casa familiei Zara nu este înregistrată oficial la Cadastru. Fostul director ASP a indicat vila în ultima declarație de avere depusă la ANI, ca fiind la etapa de construcție. Dar cu 4 ani în urmă, terenul pe care se află casa a fost ipotecat la bancă pentru un credit de două milioane de lei.

Vladislav Zara a lucrat toată viața la stat. A fost inspector în Garda Financiară, apoi a trecut la Serviciul Vamal. Din iunie 2013 a condus întreprinderea de stat Gările și Stațiile Auto, apoi Agenția Medicamentului, iar din mai 2020 până în august 2021 a fost director la ASP.

De-a lungul anilor, Vladislav Zara a indicat în declarațiile de avere veniturile soției sale din afacerea pe care o administrează, dar și cadouri și donații generoase primite de la părinți: în 2014 - 10 mii de euro, în 2015 - peste 100 de mii de lei, iar în 2017 și 2018 - donații de la tatăl său în valoare de 1,6 milioane de lei.

Părinții i-au mai donat în 2014 un apartament de 117 metri pătrați pe care l-a vândut ulterior cu 90 de mii de euro. Tatăl fostului director ASP, Aurel Zara, conduce filiala din Bălți a unei instituții bancare și a făcut parte din conducerea organizației teritoriale din Bălți a Partidului Democrat.

Afară de vila luxoasă pe care și-a construit-o în cartierul de elită „Poiana Domnească”, Vladislav Zara a făcut și achiziții scumpe. De exemplu, în 2020 și-a cumpărat în leasing o mașină de marca BMW nou-nouță, pentru care a plătit 92 de mii de euro.

Tot în 2020, în declarația de avere, Zara a indicat o nouă afacere. Soția sa, Evelina Zara, s-a asociat într-o firmă cu fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc. Compania ECO PROFELECTRIC deține licență pentru furnizarea energiei electrice.

Contactat prin intermediul avocatului său, fostul șef al Agenției Servicii Publice a transmis reporterului Cutiei Negre că pledează nevinovat, dar a refuzat să discute, motivând că declarațiile sale ar putea să prejudicieze ancheta.   

Litigiul de milioane dintre ASP și Optimo IT Solutions din Bulgaria

În aprilie 2022, Agenția Servicii Publice a organizat o licitație pentru achiziția blanchetelor pentru acte. La tender au participat firme din 9 state, iar câștigătoare a fost desemnată o companie de stat din Polonia. Aceasta s-a oferit să livreze 3 milioane de blanchete cu aproximativ 130 de milioane de lei. Un an în urmă, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, ASP condus de Vladislav Zara a încercat să desfășoare în grabă o licitație similară. Atunci, compania lituaniană Garsu Pasaulis venise cu o ofertă de patru ori mai scumpă, de 500 de milioane de lei.

La licitația din anul curent, Agenția Servicii Publice a selectat și o companie franceză care să producă un soft nou de personalizare a actelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare a mașinilor. De această dată, ASP a avut grijă să-și înregistreze dreptul asupra soft-ului. Astfel, au fost excluse taxele royalty pe care le plătea anterior fiecare cetățean care-și perfecta un document.

MIRCEA EȘANU, director ASP: „Noi din august anul trecut nu mai debursăm pentru partea de royalty. Noi ne-am asigurat că soft-ul pe care îl utilizăm este în deplina noastră proprietate, cea a ASP-ului. Noi nu mai cotizăm în pușculița asta de royalty, bani care plecau în țări străine”.

Problemele ASP-ului însă nu s-au terminat aici. Instituția a ajuns într-un litigiu cu firma Optimo IT Solutions din Bulgaria după ce a refuzat să-i plătească taxele royalty din septembrie 2021. Dosarul se află în arbitrajul de la Chișinău.

Mariana Rață: - Ce datorie aveți la ei?

Mircea Eșanu: - Nu vă spun că o să știe cât să pretindă de la noi.

Mariana Rață: - Dar ei cât pretind?

Mircea Eșani: -  Ei pretind că avem datorii, dar ei nu știu cât anume. Noi am fost răutăcioși și nu le-am furnizat documentele care confirmă câte acte am personalizat. Pe baza acestor cifre ei ar fi putut calcula exact care este datoria. Suma este mare. Ea nu este existențială pentru ASP în acest moment, dar în cazul în care Procuratura și instanța de judecată nu își vor face treaba, dar după mine este un caz evident de corupție și delapidare în proporții exorbitante, noi riscăm destul de mult să pierdem în arbitraj”

/VIDEO/ Casierul din Dubai! Cum a „stors” Plahotniuc milioane de euro din pașapoartele moldovenilor și conexiunile cu alte scheme
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Licitația ASP de jumătate de miliard de lei! Ofertele prezentate la tender și riscurile identificate de SIS
 МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
МИД Азербайджана обвинил Армению в военных провокациях
Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
/VIDEO/ Итоги недели: Министру юстиции попытались выдвинуть вотум недоверия
Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
/FOTO/ Ее назвали Морковка. Во Франции поймали одну из самых крупных золотых рыбок
Раду Мариан раскритиковал  повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Раду Мариан раскритиковал повышение тарифа на воду: "Его оспорят всеми возможными способами"
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
Умер глава МИД Беларуси Владимир Макей
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram