/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Drone prăbușite în Rusia! Moscova susține că ar fi respins o ofensivă majoră ucraineană

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Ultimul tun! 200 milioane lei, scoase într-o zi de la Moldovagaz și compania de leasing a lui Andronachi

15 septembrie 2021, ora 11:15

Săptămâna trecută, „Cutia Neagră Plus” a dezvăluit informații despre ultimul tun dat de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor înainte de a fugi din R. Moldova. Aproape 300 de milioane de lei au fost sustrași din două companii de asigurări prin împrumuturi fictive și procurări de active. Astăzi vă arătăm cum doar într-o singură zi au mai fost sustrase alte 200 de milioane de lei. De această dată, ținta a fost Moldovagaz și o companie de leasing. În ambele cazuri, urmele duc și spre controversatul politician Vladimir Andronache.

12 aprilie 2019. După mai bine de o lună de negocieri pentru crearea unei majorități parlamentare, liderul informal al Partidului Socialiștilor, tot el președinte al republicii, Igor Dodon, iese într-o conferință de presă și anunță decizia Consiliului republican al partidului  – PSRM este gata să formeze o coaliție de guvernare doar cu blocul ACUM. Dacă nu – anticipate!

În aceeași zi, directorul întreprinderii Moldovatransgaz, companie-fiică a Moldovagaz, Andrei Damașcan, și directorul Victoria Leasing, Valeriu Gîrbu, încheie un contract de împrumut de 100 de milioane de lei, cam cât este fondul salarial al companiei de transport a gazelor pentru un an întreg! Firma de leasing aparține oficial familiei deputatului de pe atunci al PD, Vlad Andronache. Compania își asumă față de Moldovatransgaz să returneze împrumutul în cel mult o lună. Contractul de împrumut a celor 100 de milioane de lei, la o rată a dobânzii de 7 %, conține doar două pagini și nu face nicio referire la gaj sau o altă formă de garantare a împrumutului. Documentul ajuns în posesia Cutiei Negre nu face trimitere la temeiul acordării împrumutului și scopul pentru care urmează a fi cheltuiți cei 100 de milioane de lei. Banii au fost dați în baza încrederii!

Culmea este că documentele consultate de Cutia Neagră arată că la acel moment Moldovatransgaz nu avea pe conturi banii pe care se asuma să îi împrumute firmei lui Andronache. Banii au apărut pe conturile Moldovatransgaz abia peste trei zile, pe 15 aprilie, când, urmare a unei cereri depuse de Damașcan, Moldovagaz transferă pe conturile companiei-fiice exact 100 de milioane de lei. Suma este plătită în avans pentru servicii de transportare externă. Imediat după asta, banii pleacă de pe conturile Moldovatransgaz spre un cont al Victoria Leasing de la Victoriabank.

Cutia Neagră a consultat statutul intern al companiei Moldovatransgaz, pentru a verifica dacă aceasta putea acorda un asemenea împrumut unui agent economic și dacă acest lucru putea fi făcut fără acordul Consiliului de Administrare al companiei. Nu am găsit nicio prevedere care să permită acest lucru.

Într-o scrisoare internă din cadrul Moldovagaz, ajunsă în posesia noastră, șefa Direcției economico-financiară, Lidia Zamșa, explică lucrurile astfel:

„Redirecționările sau efectuarea de plăți ulterioare din suma menționată au fost realizate de către SRL Moldovatransgaz fără a prezenta în cadrul Direcției a unui plan al achitărilor, fără a coordona prealabil necesitatea efectuării acestora și recepționarea unui răspuns confirmativ, precum și fără a informa preventiv despre intențiile acestora”.

A știut totuși cineva din conducerea Moldovagaz ce urma să facă Moldovatransgaz cu cele 100 de milioane de lei? Cutia Neagră a încercat să afle răspuns de la directorul interimar din acea perioadă al Moldovagaz – Iacov Cazacu.

IACOV CAZACU, ex-director „Moldovagaz”: „Asta se practica toată vremea. La „Moldovatransgaz” se dădea în avans pentru servicii de transport. Dvs nu cunoașteți nimic despre împrumutul acesta oferit de „Moldovatransgaz” către „Victoria Leasing”

L-am contactat telefonic pentru mai multe explicații și pe Andrei Damașcan, fostul director „Moldovatrasgaz”, dar acesta nu-și amintește despre împrumutul generos acordat în 2019 companiei Victoria Leasing.

ANDREI DAMAȘCAN, ex-director „Moldovatransgaz”:

„ – Apelați la contabilitate. Eu nu țin minte. Nu vă supărați, dar a trecut mult timp ca eu să țin minte care împrumut și de unde. Detalii nu țin minte, chiar și împrumutul nu-l țin minte.

100 de milioane de lei au fost oferite foarte rapid, pentru o lună la „Victoria Leasing”. Nu vă amintiți?

Dvs știți mai mult decât mine”.

Traseul de mai departe al celor 100 de milioane de lei urmează aceeași schemă: companii interpuse, dividente oferite în avans de firme-fantomă unor acționari fictivi și desigur urma banilor se pierde în jurisdicții off-shore.

Imediat ajunși pe conturile Victoria Leasing, firma soției lui Vlad Andronache, banii pleacă instantaneu pe conturile Avia Invest, compania care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Pretextul – tot un împrumut. Și exact același argument, acordare de împrumut sau returnare a unei datorii, este folosit pentru a împrăștia banii mai departe spre alte companii afiliate lui Ilan Șor. Cei mai mulți bani pleacă spre Ground AVIA PARTNER, aproape 87 de milioane de lei. Despre această companie afiliată lui Șor am vorbit și în primul episod al investigației ULTIMUL TUN. Pe conturile firmei, în aprilie 2019, au mai ajuns 80 de milioane de lei, împrumutați de Gemenii de la Moldasig și Asito și alte 239 de milioane de lei, pe care Gemenii i-a plătit în martie pentru procurarea companiei Aeroport Catering. În total, Cutia Neagră a depistat tranzacții de peste 400 de milioane de lei făcute pe conturile acestei companii.

Există mai multe indicii că Ground Avia Partner este o companie afiliată lui Ilan Șor. Firma își are sediul pe teritoriul Aeroportului Chișinău, dar fondatoare a fost o companie cu sediul pe str. Zimbrului 10A, unde se află un fost hotel al Sindicatelor, preluat anterior de Ilan Șor. La aceeași adresă sunt înregistrate mai multe firme afiliate politicianului fugar. Potrivit unei investigații apărute anterior în presă, Ground Avia Partner  a fost fondată în 2015 cu scopul de asigura monopolul firmelor lui Sor pe piața serviciilor de handling la Aeroport. Informațiile consultate de noi arată că în 2019, când Șor și Plahotniuc au pus în aplicare ultimul lor tun, această companie a fost folosită în calitate de pușculiță pentru a aduna la un loc banii scoși prin diferite scheme, iar apoi a-i transmite spre jurisdicții off-shore.

Din cele 400 de milioane ajunse pe conturile Ground Avia Partner, o sumă considerabilă este scoasă cash în februarie-aprilie 2019. Compania care în 2018 a înregistrat profituri de aproape 9 milioane de lei decide să plătească în avans proaspăt numitului asociat-fondator dividente de 93 de milioane de lei. Acționarul norocos este Ilie Tonițoi, un bărbat de 80 de ani, care a lucrat o bună parte din viață ca simplu angajat la Aeroportul Internațional Chișinău.

Reporterul Cutia Neagră a mers să-l caute pe bărbat la el acasă, în orășelul Sângera, de lângă Chișinău. Ne-a deschis soția acestuia care a negat orice implicare a soțului său în schemă și afilierea acestuia cu firma „Grand Avia Partner”.

„ – El nu este niciun fondator. El nu are nicio atribuție. El e grav bolnav și nu dă niciun interviu, nu poate vorbi.

– Potrivit informațiilor noastre, dumnealui a fost la bancă, a ridicat bani, a făcut transferuri.

– Asta cineva a făcut din partea lui. El nu a făcut.

-El personal nu a fost?

-El nu poate umbla.

-Dar în 2019?

-Nici în 2019 el nu a fost. El în 2019 a avut insult. Nu are el atribuție. Cineva l-a folosit pe dânsul.

-El bănuiește că cineva i-a folosit buletinul?

– Așa poate să fie. Altceva ce poate să fie? El doar a lucrat acolo. Toate datele au fost introduse acolo”.

Revenim la Ground Avia Partner și ceilalți peste 400 de milioane de lei ajunși pe conturile firmei. Acești bani au fost pulverizați prin o sumedenie de companii – inclusiv AIR Moldova și ANIK Imobil. Numele ultimei companii apare în cel mai recent scandal legat de Hotelul Național. Alfa-Engeneering, firma-proprietară a hotelului,  s-a aflat un an în posesia Anik Imobil. Compania își are adresa juridică  în același sediu cu o firmă mai veche a tatălui lui Vlad Andronachi.  De la ANIK, urma banilor se pierde pe conturile din Elveția ale două companii off-shore din Cipru. Una dintre firmele cipriote l-ar avea ca angajat pe administratorul unei alte companii off-shore atribuită de presa de investigații lui Andrei Goncearenko, beneficiarul din acte al Avia Invest.

Pe 7 mai 2019, firma lui Andronache solicită extinderea termenului de restituire a banilor pentru 60 de zile. Compania nu mai apucă să consume acest timp pentru că pe 7 iunie, forțat de împrejurări, Igor Dodon anunță despre crearea majorității parlamentare cu blocul ACUM, iar Plahotniuc și Șor fug din Republica Moldova.

Sub presiunea evenimentelor politice, Moldovatransgaz solicită returnarea creditului în regim de urgență. Primele 10 milioane de lei din cele 100 împrumutate, Victoria leasing îi întoarce pe 3 iunie 2019. Peste alte patru zile, firma lui Andronache restituie și restul sumei – 90 de milioane de lei, precum și dobânda de peste un milion de lei. Pentru tranzacția din 7 iunie, Victoria Leasing se împrumută de la Moldincombank. Drept gaj este pusă vestita clădire GBC. Fortăreața-simbol a lui Vlad Plahotniuc, asociată ani de-a rândul cu un centru de comandă și control al statului, a ajuns în posesia Moldincombank după ce a servit ca piesă de schimb în mai multe tranzacții.

Chiar în ziua în care Victoria Leasing a împrumutat cele 100 de milioane de lei de la Moldovatransgaz și i-a transferat imediat companiei Avia Invest, adică pe 15 aprilie 2019, o altă firmă asociată cu numele lui Plahotniuc, Șor, dar și Goncearenco, Real Concept Imobil SRL, fosta Finpar Invest, împrumută și ea de la Victoria Leasing  100 de milioane de lei. Drept gaj pentru garantarea ipotecii, este oferită clădirea GBC. Pe 7 iunie, ultima zi de guvernare a lui Vlad Plahotniuc, când Victoria Leasing se vede nevoită să găsească de urgență bani ca să restituie Moldovatransgaz, aceasta își cedează băncii rangul de prioritate a ipotecii luate de Real Concept Imobil, adică transmite către Moldincombank gajul său asupra clădirii GBC.

În 2019, Procuratura Anticorupție ne anunțase că pe clădire și teren a fost pus sechestru în cadrul unui dosar care îl viza pe Vlad Plahotniuc. Sechestrul pus la solicitarea procurorilor a fost însă scos la scurt timp, după ce s-a constatat că pe clădire există deja un sechestru, pus la solicitarea  Moldincombank în schimbul banilor împrumutați companiei Victoria Leasing.

Pentru a înțelege mai bine tranzacțiile de pe ultima sută de metri înainte de fuga lui Plahotniuc și Șor, am încercat să discutăm cu conducerea companiei Victoria Leasing, care în vara acestui an a trecut printr-o procedură de rebranding, schimbându-și denumirea în Expert Leasing & Finance SRL. De fiecare dată ni s-a spus la telefon că directorul companiei Valeriu Gîrbu nu este la birou.

Am încercat să luăm legătura și cu Vlad Andronache. Politicianul a fost pentru ultima dată văzut pe 14 iulie curent, la trei zile după alegerile parlamentare, când a devenit clar că acestea au fost câștigate de PAS. Andronache a fost surprins în Aeroport, iar presa a scris că acesta s-ar fi dus la mare. L-am sunat pe numerele pe care le aveam ale lui Vlad Andronache, dar avea telefonul închis.

Deși aceste informații sunt cunoscute și Băncii Naționale a Moldovei, și Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, și SIS, și procurorilor, ultima instituție nu a anunțat nimic despre investigarea penală a acestor tranzacții care au precedat fuga lui Plahotniuc și Șor.

 Documentele consultate de Cutia Neagră arată că cel puțin despre împrumutul acordat de Moldovatransgaz firmei lui Andronachi a fost informat și fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan. Fostul ministru a primit o scrisoare de la Banca Națională a Moldovei care descrie schema, pe 12 noiembrie 2019, la câteva zile înainte de căderea Guvernului Sandu. Contactat de Cutia Neagră, Vadim Brînzan ne-a spus că nu-și amintește acum despre acea scrisoare de la Banca Națională.

Am trimis o solicitare și la Procuratura Generală, dar încă nu am obținut informații, dacă există vreun dosar penal ce vizează împrumuturile acordate de Moldovatransgaz.

 

 

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova

04 iunie 2023, ora 22:15

Mai multe cratere imense care amintesc de cele lăsate de meteoriți căzuți au apărut în ultimii ani în preajma unor sate din Republica Moldova. Gropile cu adâncime de peste zece metri nu au însă o proveniență cosmică, ci sunt consecințe ale neglijenței companiilor de construcție a drumurilor. O normă legală adoptată în urmă cu cinci ani în interesul firmelor de construcții, le permite acestora să extragă nisip și argilă pentru ridicarea terasamentului drumurilor de pe câmpii și imașuri apropiate de șantier. 

Aceeași lege îi obligă însă să respecte niște norme de exploatare a așa-numitelor gropi de împrumut și să le astupe de îndată ce șoseaua este finalizată. De multe ori însă companiile se eschivează de la aceste obligații, iar prejudiciul adus statului se ridică la zeci de milioane de lei. Cutia Neagră Plus a inspectat timp de câteva luni mai multe gropi de împrumut din republică și a descoperit grave încălcări. 

La câteva sute de metri de la intrarea în satul Coștangalia, raionul Cimișlia, la hotarul unor lanuri de grâu și a unor plantații de viță-de-vie se cască două cratere imense. Adânciturile de aproape zece metri în pământ sunt urme lăsate de o companie care a construit drumul de legătură dintre satul Porumbreni și orașul Cimișlia.

Specialiștii le numesc „gropi de împrumut”. De aici, constructorii de drumuri au primit dreptul legal să extragă lut sau nisip pentru ridicarea terasamentului șoselei moderne inaugurate cu mare fast în toamna anului trecut. Drumul a fost inaugurat, compania de construcții turcească Onur și-a luat banii. E vorba despre 30 de milioane de euro. Iar craterele de pe teritoriul satului Coștangalia au rămas să sperie localnicii. 

O lege adoptată încă în anului 2018, le permit companiilor să extragă argilă și lut de pe terenuri aflate în preajma drumurilor în construcții, cu condiția ca după încheierea lucrărilor, acestea să astupe gropile și  să aducă terenul în stare inițială. Lucru care nu se întâmplă aproape niciodată. 

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigație:

Ne aflăm pe una din “gropile de împrumut” din satul Coștangalia, raionul Cimișlia. În total, primăria a oferit Administrației de Stat a Drumurilor 13 hectare de pământ, pentru a extrage argilă și argilă nisipoasă, pentru construcția drumului M3”

Angajații companiei Onur s-au apucat abia acum să astupe dezastru pe care l-au lăsat în urma exploatării terenurilor publice. În ziua în care am mers să filmăm gropile de împrumut din Coștangalia, un escavator și șase camioane lucrau de zor. La escavarea acestor terenuri, firma a comis mai multe abateri de la legislație. 

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigație 

Conform legislației, o groapă de împrumut nu trebuie să aibă mai mult de cinci metri adâncime. Eu am un metru optzeci și cinci. Dacă ne uităm atent la această groapă, o să observăm cu ochiul liber că ea este mult mai adâncă.“

Prejudicii de milioane aduse mediului

Escavarea la o adâncime mai mare de cinci metri poate să producă mai multe efecte nefaste asupra mediului, să perturbeze circulația apelor subterane, risc de poluare cu uleiuri si alte substanțe toxice, explică experții. Ina Coșeru, președinta Comisiei de mediu spune că adâncimea de cinci metri este stabilită deoarece “asta presupune bineînțeles că mai repede poți să recultivezi locul, nu periclitezi apele freatice dacă e cinci metri, pentru că apele freatice sunt până la 30 de metri. 

Am arătat imaginile filmate lui Sergiu Bejan, directorul Administrației de Stat a Drumurilor, una dintre instituțiile responsabile de monitorizarea procesului de extragere a argilei. Bejan crede că inspectorii ar trebui să facă mai multe vizite inopinate pentru a tăia din poftele constructorilor.

Observațiile noastre sunt confirmate și de constatările inspectorilor de mediu. Ion Bulmaga, directorul Inspectoratului de Mediu, ne-a spus că verificările făcute de ei au arătat că firma turcească a efectuat extrageri mult peste cantitatea stabilită în proiect. Prejudiciul adus statului este de aproape șapte milioane de lei. 

Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului ne-a spus că: “În urma controalelor efectuate de colaboratorii Inspectoratului de Mediu au fost depistate patru cazuri de extragere în afara perimetrilor atribuite. Au fost calculate și prejudiciile cauzate mediului prin aceste extrageri ilicite. Avem un prejudiciu de peste 250 de mii, peste trei milioane și două prejudicii de un milion treizeci și trei de mii și de aproape două milioane.” 

Primăria Coștangalia regretă că a permis extragerea

La aproape 3 ani de când a permis companiei Onur să extragă nisip, primarul localității, Efim Strogoteanu, își regretă decizia. “Prin decizia consiliului local au fost alocate aceste terenuri pentru “gropi de împrumut”. Însă, la moment, vă zic că îmi pare rău că am luat așa decizie, deoarece acolo s-au extras cantități enorme”, a ținut să menționeze primarul localității.

Primarul mai spune că în timpul escavării, compania de construcții a produs mai multe pagube.

S-a deteriorat drumul, cu gropi. A mers de mai multe ori greiderul care a împrăștiat tot pietrișul care mai era. Acum, când plouă, este practic imposibil de ajuns în sat. Și, nu s-a alocat nici un ban pentru reparația acestui drum. Oamenii erau nemulțumiți. Treceau mașini de mare tonaj prin sat și deteriorau drumul, cutremura tocmai și casa. Și au construit un pârău, au pus două tuburi și noi am avut inundații. Noi ne-am adresat la Administrația de Stat a Drumului, au venit niște experți, care dacă au fost trimiși de dânșii, tot interesele lor le-au apărat”, a mai precizat acesta pentru Cutia Neagră Plus.

Am mers la sediul companiei Onur din Comrat pentru a vorbi cu reprezentanții companiei. În Oficiul firmei am găsit doar două secretare. Am lăsat numărul de telefon și ni s-a promis că vom fi apelați. Până la moment însă nu am fost sunați de reprezentanții Onur. 

Pe teritoriul Republicii Moldova există în prezent 25 de “gropi de împrumut”. Ne-am propus să facem o inspecție la câteva dintre acestea pentru a vedea dacă situația de la Coștangalia este un caz singular. Ceea ce am descoperit însă ne-a îngrozit. Craterele imense lăsate de izbeliște la marginea satelor arată că extragerea necontrolată a argilei de către companiile de construcție a drumurilor este un fenomen răspândit la scară largă.

Gropi ca după bomardament

În apropierea localității Cornești din raionul Ungheni am găsit o situație similară cu cea de la Coștangalia. Încă din 2018 întreprinderea moldovenească Rutador SRL a început extragerea argilei. Anul trecut compania de drumuri a terminat de săpat, și-a luat utilajele și a plecat. Argila extrasă de la Cornești a fost folosită pentru construcția unei porțiuni de șase km de drum care ocolește localitatea Bahmut, raionul Călărași. Construcția centurii Bahmutului s-a aflat deseori în atenția presei, deoarece lucrările au durat tocmai șapte ani.

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigații:

Ne aflăm în apropiere de localitatea Bahmut. Nu! Nu este acel Bahmut, care este cunoscut de către toți și unde se duc astăzi lupte grele. Este Bahmutul din raionul Călărași, Republica Moldova. Deși, ceea ce a lăsat aici firma de construcții după extragerea argilei, seamănă ca și cum ar fi căzut o bombă. Ia uitați-vă aici ce crater. Locuitorii ne-au spus că acum mai bine de un an au avut loc ultimile extrageri și, de atunci, nimeni nu a mai venit să astupe aceste gropi. Ia uitați-vă, efectiv au abandonat această groapă. Aici s-a format și un mic lac.

La doar câțiva metri de acest crater, găsim altul și mai mare. Nici în acest loc nu au fost respectate angajamentele pe care firma și le-a luat. Imaginile de aici par a fi inspirate din filme cu apocalipsă. 

ȘTEFAN BEJAN, Reporter de investigații:

O groapă imensă. Cred că are mai mult de 10 metri înălțime. E greu să ne dăm seama. Au luat cât au putut. N-au ținut cont nici de cele mai elementare reguli de mediu. Observați! e mult mai mult decât cinci metri înălțime. Și au abandonat acest loc, la voia întâmplării, la voie mamei natură.

“Ploile-nevoile”

Primarul orașului Cornești, Valeriu Morari, spune că anterior în acest loc a fost pășune iar firma a promis că va efectua toate lucrările de amenajare a terenului imediat după terminarea drumului. “Practic, la finalizarea lucrărilor de drum, cariera trebuie să fie amenajată conform standardelor care sunt - Să pună copaci? - Da! - Să pună iarbă! - Da!”, a declarant Morari.

Întrebat dacă a semnalat inspectorilor de mediu încălcările, primarul ne-a spus că el nu cunoaște normele de exploatare. “Da! Într-adevăr, adâncimea este foarte mare, dar eu, standardele date nu le cunosc. Dar, mai sunt alte instituții abilitate care trebuie să verifice”, s-a apărat acesta.

L-am sunat pe Anatol Mihalache, dirigintele de șantier, angajat de Rutador să fie responsabil de “groapa de împrumut” de la Cornești. Mihalache a dat vina pe vreme pentru întârzierea lucrărilor de acoperire a gropilor.

 ”Noi în toamnă, în noiembrie, înțelegeți, ploile-nevoile, n-ai cum lucra acolo. În primăvară iarăși la fel, toată luna aprilie a plouat. Am vrut să intervenim mai devreme. Nu am putut. Acum cu summit-ul ista toată tehnica a fost luată la Anenii Noi.  Noi am vrut mai devreme. Au fost ploile și nu am putut. Acolo nici nu puteai să te ridici sus. Acum săptămâna asta am ieșit cu lucrările la Bahmut și ne ocupăm și cu groapa de împrumut”, ne-a spus Mihalache la telefon.  

Drumul promis în schimbul lutului se lasă așteptat

În schimbul lutului gratuit oferit de primăria Cornești, Rutador urmează să repare și un km de drum de la intrarea în sat. 

Primarul se plânge că a transmis mai mult solicitări către companie și autorități, a primit asigurări că lucrările de reparație vor începe curând, dar cei responsabili încă nu și-au onorat angajamentul. “Conform programului de lucrări, asfaltarea drumului de acces spre Cornești a fost planificat să fie executat după finalizarea drumului de ocolire a satului Bahmut. Dat fiind faptul că lucrările au fost finalizate înaintea începutului sezonului rece al anului, iar temperaturile scăzute nu ne permit execuția a lucrărilor de asfaltare, antreprenorul va executa lucrările garantate îndată ce temperatura mediului ambiant va permite execuția lucrărilor de asflatare. Iaca!”, a citat primarul de Cornești dintr-un răspuns primit de la Rutador.  

Dirigintele de șantier ne asigură că în curând Rutador își va îndeplini promisiunea și va demara lucrările de reparație a drumului. “De la monumet până la calea ferată se repară total drumul ăsta. Este așa ceva, este ordin, banii sunt pregătiți pentru așa ceva. Până în august noi trebuie să finalizăm toate lucrările legate de drumul ăsta”, ne-a dat asigurări reprezentatul companiei.

Și Sergiu Bejan ne-a spus că reparația drumului va începe în scurt timp. “Noi îl facem, pentru că obiectul abia se finalizează. Acum noi facem rectificări în bugetul fondului rutier. Nu noi, dar ministerul. Și noi avem preconizați acești 900 de metri”, ne-a precizat șeful ASD. 

Au plătit amenda, dar spun că nu au comis nici o ilegalitate

Și în satul Troița Nouă din Anenii Noi, Rutador a lăsat în urmă un peisaj apocaliptic. O imensă pată galbenă și mormane de pământ tronează pe unul din dealurile acoperite cu iarbă fragedă. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului  spune că la exploatarea acestei gropi cu împrumut au fost extrase cantități de argilă mai mari decât prevedea proiectul de execuție. Prejudiciul adus statului este de peste 250 mii de lei.

Reprezentantul companiei neagă însă aceste acuzații și spune că Rutador a exploatat chiar mai puțin decât i s-a permis. “Nu! Asta nu e adevărat. Da noi acolo, tehnologic trebuia să facem suprafețele orizontale și trebuia să lucrăm cu tehnică grea. Temporat acolo poate mai adânc (n.r. am săpat) pe unele locuri, dar cantitatea scoasă este mult mai mică decât aceea care este permisă”, ne-a spus la telefon Sergiu Guțu, dirigintele de șantier, responsabil de groapa de la Troița Nouă.

Acesta este contrazis însă de șeful de la drumuri, care spune că Rutador a fost chiar amendată pentru încălcările depistate. “La Troița Nouă antreprenorul a fost amendat că a depășit acel volum pe adâncime, cu suma de 235 mii de lei, pe care a achitat-o. Și a fost impus să restabilească înapoi acele cote care au fost decapate și preîntâmpinat că dacă se mai repetă, desigur că urmările vor fi cu mult mai complicate”, a declarant Sergiu Bejan pentru Cutia Neagră Plus. 

O nouă “groapă de împrumut” – un nou crater

Același tablou dezolant îl găsim și la Hănăsenii Noi din raionul Leova. Primăria localității a oferit 59 de ari pentru extragerea argilei, folosită la reabilitarea drumului republican ce leagă Leova de Cantemir. Terenul a fost exploatat de firma turcească Ozka care și-a asumat ca după finalizarea lucrărilor să planteze copaci și arbuști pe pământul pustiit. În locul lor, la aproape un an distanță găsim în continuare o groapă imensă.

Sergiu Bejan ne asigură că Administrația de Stat a Drumurilor va avea grijă ca firmele să-și îndeplinească toate atribuțiile prevăzute în contract. ”În caz când admitem că se întâmplă ca antreprenorul nu-și onorează obligațiunile, atunci rămâne garanția de bună execuție. Finalizăm recultivarea deja din această garanție. Orice groapă de împrumut va fi dusă până la sfârșit 100% de administrația drumurilor”, a precizat Bejan. 

Ina Coșeru, președinta Comisiei de Mediu, spune că legislația are lacune și urmează să fie făcute mai multe modificări la Codul subsolului, inclusiv la exploatarea “gropilor de împrumut”. ”Noi o să facem fondul de recultivare funcțional, pentru că el era inclus în codul subsolului, dar nimeni niciodată nu a respectat acest fond. Fondul trebuie să fie o categorie aparte la agentul economic, care să respecte un plan de recultivare anual și atunci peisajele apocaliptice dispar. Se exploatează două hectare, după asta se recultivează, următorul teren și iar se recultivează. Noi creăm acum instrumente de monitorizare, de presiune în cazul în care agentul economic nu respectă și elaborăm și regulamentul de recultivare. Deci toate instrumentele care pot fi utilizate pentru a ieși din situația asta. Pentru că avem foarte multe locuri care au schimbat imaginea Republicii Moldova. Și multe cariere sunt într-adevăr în locuri valoroase din punct de vedere al peisajelor - de-a lungul Prutului, de-a lungul Nistrului”, ne-a informat deputata. 

Din sursele noastre, am aflat că cei care se ocupă de astfel de activități nu-și onorează până la capăt obligațiile. De aceea noi am refuzat continuarea colaborării.

Anticipând probabil că firmele de construcții nu se vor ține de cuvânt, mai multe primării au refuzat să le ofere terenuri pentru extragerea argilei. Așa s-a întâmplat la Rădeni, unde Administrația de Stat a Drumului a solicitat consiliului local să ofere 40 de hectare în folosință unei companii de construcții.

Petru Răbdău, primarul comunei Rădeni, spune că inițial primăria a dat acordul, dar într-un final a refuzat să permită extragerea argilei de pe terenul localității. “Noi am avut drumuri în șantier în localitate și vreau să vă spun că campioanele oricum crează disconfort, începând cu îmbrăcămintea rutieră a drumurilor existente, disconfortul locuitorilor prin nivelul înalt de gălăgie și praful care este mult, urmare a acestor lucrări. Noi am avut discuții și locuitorii au dat acceptul doar cu condiție ca să fie făcute careva investiții. Din sursele noastre, am aflat că cei care se ocupă de astfel de activități nu-și onorează până la capăt obligațiile - nu conservează groapa din care extrag argila, nu plantează. De aceea noi am pus o pauză și am refuzat continuarea colaborării”, a menționat primarul comunei Rădeni. 

Pe urmele lutului

Am pornit această investigație de la ipoteza că firmele de construcții abuzează de permisiunea de exploatare a gropilor cu împrumut și fură argilă și pentru alte scopuri. Mai multe surse ne-au confirmat că furtul argilei din “gropile de împrumut” este o practică frecventă pe șantierele din țară. Ne-am propus să verificăm această ipoteză. Am mers la Leova, acolo unde era un șantier în lucru activ. Două zile am stat pe urmele camioanelor care cărau lutul extras pentru construcția drumului spre podul de la Bumbăta. Nu am reușit să identificăm nici un camion care să se fi abătut de la traseu.

În schimb, am observat că groapa din care se extrăgea lut era una imensă, iar adâncimea depășea cei cinci metri legali. Am arătat imaginele filmate de la Leova șefului de la Inspectoratul de Mediu. Ion Bulmaga a remarcat și el că adâncimea pare să nu corespundă cadrului legal. Cu exactitatea, spune acesta, va fi posibil de stabilit însă doar după efectuarea controalelor. 

Din ceea ce văd eu aici, s-ar părea inițial că sunt lucrări la o adâncime mai mare. Dar, nu cunosc care a fost nicelul solului până la începutul lucrărilor. Aceste puncte sun fixate în acele contracte. Ulterior, urmează să ieșim la fața locului să le contrapunem, punctele din proiectul atribuit și punctele din natură, pentru a vedea dacă sunt devieri sau nu”, a declarant Bulmaga.

/Cutia Neagră PLUS/ Situația financiară de la Air Moldova: Ce datorii a acumulat compania până în anul 2022
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Cutia Neagră Plus: TOP 10 mașini cumpărate în 2022 de deputați. Cine a plătit 40 de mii de euro pentru un autoturism
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram