Război în Ucraina, ziua 582: Explozie la Anenii Noi și vizită-surpriză la Kiev! Un general anunță cele mai rele scenarii

/DOC/ Unele partide nici un leu, iar altele câteva milioane. Veniturile și cheltuielile declarate la CEC de concurenții electorali

17 iunie 2021, ora 15:56

În timp ce unele partide nu au cheltuit nici un leu pentru campania electorală, altele indică cheltuieli de câteva milioane de lei. Potrivit rapoartelor prezentate la Comisia Electorală Centrală, cei mai mulți bani a cheltuit blocul „Renato Usatîi” peste cinci milioane de lei, iar cei mai puțini – Partidul Politic „Democrația Acasă” care a cheltuit opt mii de lei pentru materiale promoționale. În același timp, Partidul Verde Ecologist nu avut cheltuieli, iar partidul Noi nici nu și-a deschis un cont bancar.

Partidul Politic „Șor” a avut venituri de 1,1 milioane de lei în primele săptămâni de campanie electorală. Peste 680 de mii de lei sunt bani din fondurile proprii, iar restul vin din donații. Cheltuielile partidului Șor depășesc suma de 970 mii de lei, bani care au mers pentru publicitate – 464 mii de lei; materiale promoționale – 430 de lei, 60 de mii pentru evenimente electorale și 5000 pentru transport.

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a avut venituri de peste 2,5 milioane de lei în campania electorală pentru anticipate, dintre aceștia 420 de mii de lei sunt fonduri proprii, restul donații, dintre care peste 200 de mii de la cetățeni aflați peste hotarele țării. Cheltuielile partidului în primele trei săptămâni de campanie se ridică la 2,3 milioane de lei. Cei mai mulți bani – 459 mii de lei pentru publicitate, dintre care 254 de mii pentru publicitate online, și peste o sută de mii pentru panouri. Alte 1,4 milioane pentru materiale promoționale și 195 mii de lei evenimente electorale.

Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – a avut venituri de peste un milion de lei în campania electorală, bani din fondurile proprii. În primele trei săptămâni de campanie, blocul indică cheltuieli de un milion 18 mii de lei, dintre care cei mai mulți 676 de mii de lei pentru publicitate, și 296 de mii pentru materiale promoționale.

Partidul Democrat din Moldova a avut venituri în campania electorală de 816 mii de lei, dintre care 800 din mijloace proprii, iar restul din donații. Cheltuielile în primele trei săptămâni de campanie se ridică la 748 de mii. Cei mai mulți bani au mers pentru materiale promoționale – 604 mii de lei, 81 de mii pentru publicitate și 42 de mii pentru întrunirile electorale.

Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” a avut venituri în campania electorală de 400 mii de lei, toți banii din donații. Cheltuielile partidului se ridică la peste 365 mii de lei, dintre care cei mai mulți bani au mers pentru materiale promoționale – 165 mii de lei, și alte 145 mii de lei pentru publicitate, dintre care puțin peste 100 mii de lei au mers pentru publicitatea stradală.

Blocul electoral „Renato Usatîi” a avut venituri de 5,8 milioane de lei, dintre care 2,7 milioane mijloace financiare proprii, iar restul din donații. Cheltuielile din primele trei săptămâni de campanie depășesc suma de cinci milioane de lei. Potrivit raportului prezentat la CEC, blocul Renato Usatîi a cheltuit 747 mii de lei pentru organizarea unor evenimente electorale, 3,4 milioane pentru publicitate, dintre care 2,4 pentru televiziune. Alte 642 de mii de lei au mers pentru materiale promoționale, iar 485 mii de lei cheltuieli de transport.

Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii” a avut venituri de peste 210 mii de lei în campania electorală, toți banii provin din donații. Potrivit raportului prezentat la CEC, partidul a cheltuit 5800 de lei în campanie, dintre care cinci mii pentru chiria unui local, iar 500 de lei pentru publicitate.

Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” a avut venituri în campania electorală de 330 mii de lei, dintre care 200 mii de lei – bani din fonduri proprii, iar restul din donații. Din aceștia, timp de săptămâni de campanie, partidul a cheltuit peste 251 mii de lei. Cei mai mulți au mers pentru materiale promoționale – 184 mii de lei și 59 de mii de lei pentru publicitate.

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” a avut venituri până la 11 iunie 2021 de 449 mii de lei, dintre care 220 mii de lei bani proprii, iar restul din donații. Printre donatori se numără și unii deputați ai formațiunii – Alexandru Slusari, Igor Munteanu și Dinu Plîngău. În total în campania electorală, partidul a cheltuit peste 440 mii de lei, dintre care peste 85 mii de lei pentru organizarea unor evenimente electorale – chirie și reflectarea acestora în campania electorală. Peste 237 mii de lei partidul i-a cheltuit pentru publicitate. Cei mai mulți bani au mers pentru materiale promoționale – 117 mii de lei și publicitatea stradală – 133 mii de lei.

Partidul Politic „Democrația Acasă” a avut venituri în campania electorală de peste 24 mii de lei, bani veniți din donații de la trei persoane, unul din ei fiind și liderul partidului Vasile Costiuc care a donat 205 lei. Formațiunea a cheltuit peste opt mii de lei pentru materiale promoționale.

Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, condus de Gheorghe Cavcaliuc, a primit până acum donații în valoare de 52 de mii de lei, acestea au venit de la doi pensionari care au oferit formațiunii câte 26 de mii de lei în numerar. Cheltuielile partidului în prima săptămâna de campanie se ridică la peste 20 de mii de lei, bani care au mers pentru publicitate în „mijloacele de informare electronice”.

Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, potrivit ultimului raport financiar prezentat la CEC, a avut venituri în campania electorală de 81 mii de lei. Din aceștia, 26 de mii de lei au fost donați de liderul partidului – Octavian Țîcu, iar alte 55 de mii de lei reprezintă donații de la trei cetățeni aflați peste hotare. Din banii primiți, practic 79 de mii de lei au fost cheltuiți în a doua săptămână a campaniei electorale, 4300 de lei au mers pentru publicitate, iar 74600 pentru materiale promoționale. Acum, PUN mai are în cont puțin peste două mii de lei.

Partidul Politic „Puterea Oamenilor” condus de Ruslan Codreanu a primit donație în prima săptămână a campaniei electorale 50 de mii de lei. Banii au fost donați de Codreanu – 20 de mii de lei, medicul Mihai Sratulat – 20 de mii de lei și Sîli Eugenia 10 mii de lei. Partidul indică că 40 de mii de lei au fost cheltuiți pentru reflectarea unui eveniment electoral în presă, iar puțin peste 4 mii au mers pentru servicii bancare. Astfel, în cont au rămas 4958 de lei.

Pаrtidul Politic Partidul Verde Ecologist deși și-a deschis cont bancar pentru alegerile anticipate acesta nu indică venituri sau careva cheltuieli. Nici Partidul Politic „ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR” nu a indicat venituri sau cheltuieli, potrivit raportului prezentat la Comisia Electorală Centrală.

Partidul Politic „Noi” până la 11 iunie nu a deschis cont bancar „Fond Electoral” și nu a înregistrat careva cheltuieli

Până în prezent, CEC a înregistrat deja 21 concurenți pentru scrutinul din 11 iulie 2021, iar alte 3 dosare se află în proces de examinare.

/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?
/VIDEO/ Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?

Actualul primar al Capitalei a depus dosarul de înscriere în cursa electorală. Vrea un nou mandat în fruntea Primăriei Chișinău

28 septembrie 2023, ora 12:36

Actualul primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a depus dosarul la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău, pentru a fi înscris în cursa electorală.  Este cel de-al 17-lea dosar înregistrat de către membrii organului electoral. 

Ceban va candida din partea partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, pe care l-a lansat în august 2022.

De menționat că primul mandat de primar l-a obținut după ce a câștigat alegerile locale general din 2019. Atunci, Ceban fiind candidatul Partidului Socialiștilor, a câștigat fotoliul de primar al capitalei, cu un rezultat de 52,39%, devansându-ul pe contracandidatul său,  Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, care a obținut un rezultat de 47,61%. 

La alegerile generale locale din acest an, Ceban va concura cu peste 20 de participanți care au anunțat că vor să-și încerce puterile în cursa pentru fotoliul de primar. 

/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram