/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Deputații milionari! Cum s-au schimbat averile unor legislatori pe perioada mandatelor din Parlament

missing
20 ianuarie 2021, ora 12:20

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre dizolvarea Legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, dar se pare că unii aleși ai poporului se țin „cu dinții” de mandate. Pe parcursul anilor, fotoliile din Parlament au ajuns a fi o „afacere” profitabilă. Mai mulți deputați și-au mărit esențial averile, deși au trăit oficial doar din salarii. Și-au cumpărat mașini și apartamente scumpe, și-au dezvoltat afacerile sau chiar au reușit să-și construiască case de lux în Chișinău. „Cutia Neagră” a analizat declarațiile de avere ale deputaților „cu stagiu” în Parlament, aflați cel puțin la al doilea mandat și vă arată cum au evoluat proprietățile unor legislatorilor.

Lista parlamentarilor care s-au îmbogățit pe perioada deputăției este lungă. Sergiu Sârbu, în prezent secretar al grupului parlamentar „Pentru Moldova”, în 2010, când a ajuns pentru prima dată în Parlament, deținea un lot pomicol la Stăuceni, cu o căsuță de 42 metri pătrați, și un BMW, produs în 2003. O avere cu o valoare totală puțin peste 400 de mii de lei. Astăzi, Sergiu Sârbu este proprietarul unui apartament de 194 de metri pătrați, a unui alt apartament de 68 metri pătrați, are în posesie un „BMW X5” și un „Renault Megane”. Proprietățile pe care le deține sau folosește astăzi deputatul valorează, în acte, peste două milioane de lei, valoarea de piață este însă aproape dublă. Sergiu Sârbu nu are și nu a avut afaceri, iar singurele sale venituri au fost din salariul de deputat –  de circa 15.000 de lei pe lună, plus indemnizații.

Dacă e să credem declarațiilor sale de venit, proprietățile au fost procurate din împrumuturi și donații. În 6 ani, deputatul a primit cadouri la evenimente de familie în sumă de 2 milioane lei și a împrumutat un milion și jumătate de lei.

În cei zece ani de deputăție Sergiu Sârbu a schimbat de 4 ori fracțiunile parlamentare. El a ajuns în Legislativ ca reprezentant al Partidului Comuniștilor și peste doi ani și jumătate a migrat în tabăra Partidului Democrat. În 2020, Sârbu a mai schimbat două grupuri parlamentare – Pro Moldova, unde i s-a alăturat lui Andrian Candu, și apoi „Pentru Moldova”, aliat în Parlament cu fracțiunea Șor.

Din zece ani de Parlament, Sârbu s-a aflat doar doi ani și jumătate în opoziție. Aflarea la putere a coincis cu perioada de sporire a averii familiei sale. Vă arătăm în cele ce urmează cum exact și-a agonisit proprietățile. În 2012, după ce a plecat din PCRM, Sârbu a intrat în posesia unui apartament nou de 68 metri pătrați, în care investise anterior aproape jumătate de milion de lei. În 2013, pe când era deja în echipa Partidului Democrat, deputatul a primit cadouri la nuntă în valoare de 34 de mii de euro, 15 mii de dolari și 130 mii lei. În același an, Sîrbu declară o mașină de model „Toyota Rav4”, deținută prin comodat și condusă de soția sa.

SERGIU SÎRBU, deputat „Pentru Moldova”: „La nunta mea a fost și Igor Dodon, și Alexandru Stoianoglo și încă foarte mulți actuali și foști demnitari”.

În 2015, Sîrbu obține un alt apartament de 194 mp, prin donație de la fratele mai mic, fotograf de meserie. Apartamentul este evaluat la 810 mii lei, dar valoarea de piață este mult mai mare. Imobilul se află la primul etaj, are intrare separată, terasă și garaj, dar anexa a fost construită de vechiul proprietar.

SERGIU SÎRBU, deputat „Pentru Moldova”: „Acest apartament a fost procurat în bază de credit, inclusiv din venituri legale care au fost obținute de familia noastră cu ocazia ceremoniei de nuntă. Să știți că părinții soției foarte mult au ajutat-o. Soția mea a moștenit o afacere mare în Căușeni. – Dar nu declarați venituri din această afacere – Răbdați să vedeți următoarea declarație”. 

Tot în 2015, familia Sîrbu ia un credit de 900 de mii de lei pe care se obligă să-l restituie în 20 de ani, dar a reușit să acopere datoria peste doi ani. În această perioadă, veniturile declarate au fost mai mici decât împrumutul – numai 600 mii lei. În plus, în 2016, în campania electorală pentru prezidențiale, Sîrbu a donat 100 mii lei pentru Marian Lupu. În același an, soții Sîrbu au obținut în folosință un „BMW X5” și un „Renault Megane”. Valoarea de piață a celor două mașini este de peste un milion de lei.

SERGIU SÎRBU, deputat „Pentru Moldova”: „Creditul s-a refinanțat la altă bancă. Acest credit a fost parțial închis din veniturile absolut legale, inclusiv cu ajutorul părinților. Ce ține de mașini, ele sunt scrise pe soacră, pe mama soției, dar de fapt a fost cadoul tatălui, care a muncit o viață și a făcut afaceri profitabile”.

În 2018 și 2019, familia Sîrbu a primit alte 20 de mii de euro și 195 mii lei la evenimente de familie, dar s-a împrumutat și de la bănci cu 360 mii lei. Terenul pomicol și micuța „vilă” de la Stăuceni, Sergiu Sîrbu le-a donat în 2018 tatălui său, Boris Sîrbu.

Deputata Violeta Ivanov a avut un parcurs politic aproape similar cu cel al lui Sergiu Sîrbu. În zece ani de când este deputată a schimbat trei partide politice, de fiecare dată cu scopul de a se afla la guvernare. Iar traseismul i-a adus prosperitate în familie și averi de milioane.

Violeta Ivanov a devenit deputată în 2010 pe lista PCRM, iar în 2017 a migrat la Partidul Democrat, aflat la guvernare, alături de alți 13 deputați comuniști. În 2020, Ivanov a părăsit democrații, în favoarea Partidului Șor, din partea căruia a și fost înaintată candidată la prezidențialele de anul trecut.

De când activează în Parlament, Violeta Ivanov a reușit să-și cumpere un apartament nou de 98 de metri pătrați și să construiască o casă de toată frumusețea în sectorul Buiucani al capitalei. Valoarea acestora este de câteva milioane de lei, deși familia sa a avut oficial venituri numai din salarii.

În 2010, Violeta Ivanov a intrat în Parlament, având un apartament de 73 mp, evaluat la 374 mii lei, o casă veche în Chișinău, moștenită de la părinți, și un BMW produs în 1999. În următorii ani, familia a achiziționat două motociclete și o mașină, toate de marca BMW. Dar schimbări esențiale s-au produs după ce deputata a plecat din PCRM și s-a alăturat fracțiunii Partidului Democrat. În 2017, la scurt timp după ce Violeta Ivanov a aderat la partidul lui Vlad Plahotniuc, care a preluat puterea în stat, familia sa și-a cumpărat un apartament mai mare, de 98 metri pătrați, într-un bloc nou din sectorul Botanica. Apartamentul pe care-l avea în sectorul Poșta Veche l-a vândut.

În același timp, familia Ivanov s-a apucat de construit o casă nouă, cu două etaje, în locul celei primite ca moștenire. Deși din exterior casa pare finisată, nu a fost oficial înregistrată la Cadastru. În acte figurează și astăzi o casă de 66 mp.

Echipa „Cutia Neagră” a mers să vadă casa. Un vecin ne-a spus că familia Ivanov nu locuiește permanent aici. Mai des vine soțul deputatei, iar prin ogradă este gălăgie doar vara, când se fac chefuri.

Vecin: „Când vin, când nu vin, dar soțul permanent e aici. –  Pe dna deputată o vedeți aici? – Rar o văd. Poate vine, dar eu nu o văd”.

În acte, imobilul care pe piață valorează câteva milioane de lei, este înregistrat pe numele fiicei mai mici a deputatei, Margarita. În 2016, pe când era încă elevă la liceu, aceasta a ajuns „vedetă” în presa străină. Jurnaliștii au publicat mai multe poze de pe Instagram-ul tinerei, care trădau viață de lux pe care o are. Și astăzi tânăra duce o viață de invidiat, afișând pe rețele de socializare poze din vacanțe scumpe: în Muntenegru, Italia, Spania, Franța, Grecia, dar și Monaco. Margarita este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, România și are acolo propria afacere –  este director la un salon cosmetologic care-i poartă numele. Violeta Ivanov a avut grijă și de studiile fiicei mai mari, Madlene, care a învățat la Universitatea „Pantheon Sorbonne” din Paris.

Violeta Ivanov nu ne-a răspuns la telefon pentru comentarii, dar anterior a declarat jurnaliștilor că familia sa a construit casa doar din veniturile declarate oficial și a negat că fiicele sale ar duce o viață de lux. Veniturile totale ale familiei Ivanov din 2014, de când a început construcția casei, au fost de aproape două milioane de lei.

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, i-a acuzat anterior pe deputații transfugi că au luat bani mari pentru a pleca din PCRM, pe care ulterior i-au investit în mașini și imobile.

VLADIMIR VORONIN, președinte PCRM: „Când li s-au propus 5 milioane de euro li s-a cutremurat tot. – Se poate mai concret? Cui i-au fost propuse 5 milioane de euro? – Acestor 14 trădători. – Cinci milioane pentru toți? – Da, pentru toți și în fiecare lună plicuri”.

Și fostul deputat democrat Vasile Bîtcă, care a migrat la „Pro Moldova” în mai 2020, și-a mărit averea în perioada în care a muncit la stat. Acesta a fost președinte al raionului Nisporeni, iar în 2014 a ocupat fotoliul de deputat. În februarie 2015, Bâtcă s-a mutat în Guvern, fiind numit ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, iar în 2019 a revenit în Parlament.

Pe când era președinte de raion, Vasile Bîtcă indica în declarația de avere 6 ha de teren agricol, o casă în orașul Nisporeni, primită prin donație, un apartament de 80 metri pătrați în centrul Chișinăului, și o mașină de marca „VAZ”.

Peste 3 ani, deja deputatul Bîtcă a vândut apartamentul, dar și-a cumpărat altul mai mare, de 115 metri pătrați, cu o valoare oficială în acte de peste jumătate de milion de lei. Având venituri lunare de aproximativ 20 de mii de lei din salarii și cinci copii la întreținere, Bâtcă s-a împrumutat în ultimii șapte ani cu peste 1,2 milioane de lei de la o bancă și două persoane fizice.

Împrumuturile considerabile nu l-au împiedicat pe demnitar în ultimii doi ani să-și schimbe mașinile. În 2018, Bîtcă și-a luat o „Toyota” de 10 mii de euro, iar în 2019, când a revenit în Parlament, a schimbat-o pe o altă „Toyota”, deja de 34 de mii de euro.

VASILE BÎTCĂ, deputat „Pro Moldova”: „Fiindcă am o familie mai mare, nu încăpeam în apartamentul pe care-l aveam, am schimbat apartamentul la 120 mp., având credit la bancă. Am vândut mașina veche, am luat încă un credit la bancă de 10 mii de euro, am mai adăugat bani din ceea ce aveam și am procurat. – Și reușiți doar din salariul de deputat să acoperiți creditele astea atât de mari? – Faceți calcule, cât sunt procentele. Este sora soției care lucrează în Italia din anii 2000 și ne-a împrumutat niște bani. Ne așteaptă cu banii. Nu ne-a pus o condiție când să-i întoarcem”.

În 2016, pe când Bâtcă era ministru, soția sa a intrat și în afaceri, indicând o cotă parte de 50% într-o companie petrolieră (AS Petrol-Unicer), fără a menționa vreodată profituri din afacere.

VASILE BÎTCĂ, deputat „Pro Moldova”: „Nu declar fiindcă se fac investiții. Partenerul meu face investiții și ulterior din veniturile firmei vor fi întorși mai întâi banii pe care îi introduce dumnealui și ulterior vom declara dividende, dacă vom lua”.

Fostul său colegul de fracțiune, democratul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne în Guvernul Filip, declara în 2013, când a intrat în politica mare, un apartament de 71 mp și două mașini: una de 10 mii de euro și alta de 20 de mii de dolari. Astăzi, deputatul trăiește într-o casă, care ar valora pe piață circa 4 milioane de lei, își construiește o vilă pe malul Nistrului, la Molovata și conduce o mașină de model „Land Rover Discovery”, cumpărată cu 400 mii lei. Și familia Jizdan nu a avut niciodată vreo afacere.

Casa de 332 mp a apărut prima dată în declarația de avere depusă de Jizdan în 2016, abia după ce au scris jurnaliștii de la „Rise Modova” că este tăinuită, fiind înregistrată pe numele socrilor lui Jizdan.

ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM: „Eu mi-am construit o casă șase ani de zile și am adunat de la prieteni, de la cine a putut să mă ajute, poate niște nisip. Cineva mi-a dat poate materiale de construcție mai ieftin. Ca o biserică am făcut-o. Și trebuie de făcut deosebire, omul care își procură o casă și dă toți banii grămadă și cineva care în 6 ani de zile își strânge cureaua și umblă poate înjosindu-se să-i facă, pentru fiecare cui, o reducere”.

Tot în 2016, în acte a apărut o mașină nouă, de model „Range Rover Discovery”, cumpărată cu 400 mii lei, după ce a vândut un alt autoturism cu 7000 de euro. În 2018, familia Jizdan și-a cumpărat un teren de 28 de ari, pentru care ar fi plătit numai 3000 de lei și o casă de 108 mp cu 31 mii lei. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că imobilul este situat chiar pe malul Nistrului, în satul Molovata din raionul Dubăsari. Casa veche a fost demolată, iar în loc deputatul Jizdan își construiește o vilă. Un ar de teren la Molovata, pe malul Nistrului, se vinde pe piață cu 5 mii de euro.

ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM: „Asta a fost cu câțiva ani în urmă, când nimeni nu atrăgea atenția la regiunea asta. După ce a apărut COVID-ul, terenurile acolo s-au scumpit. Eu când m-am dus acolo, real așa costau loturile. Nimeni nu mergea în regiunea ceea. Mie mi-a mers că eu într-o perioadă convenabilă am găsit lotul ăsta”.

În ultima declarație de avere depusă la ANI, deputatul  a  trecut venituri din salariul său și al soției și pensie de peste jumătate de milion de lei. În medie, câte 43 de mii de lei lunar. Familia Jizdan are trei băieți. Cel mai mare dintre ei este student la o universitate prestigioasă din Olanda.

Și lui Vladimir Andronachi, ajuns deputat în februarie 2015 din partea Partidului Democrat și exclus din formațiune în august 2020, i-a priit financiar funcția publică.

În declarația depusă pentru 2014, Andronachi indica 3 apartamente de 29, 71 și 218 mp, ultimul fiind estimat la 1,2 milioane de lei.  Andronachi mai avea un imobil cu destinație comercială, evaluat în acte la două milioane lei și o doime cotă parte dintr-un alt imobil cu oficii, evaluat la patru milioane de lei. Ultima clădire se află pe bulevardul Grigore Vieru.

În 2015, Andronachi a privatizat și 4 ari de teren aferent clădirii, plătind doar 85 de mii de lei în bugetul Primăriei Chișinău. În martie 2020, terenul și clădirea au fost gajate la o instituție bancară, pentru un credit de un milion de euro.

Spațiile comerciale, Andronachi le dă în chirie până astăzi, câștigând din asta milioane de lei anual.

Începând cu 2015, Andronachi și-a schimbat în fiecare an mașinile. Soția sa conducea în baza unui contract de comodat un „Land Rover” de 746 mii lei. În 2016, Andronachi avea în posesie  un „Hyundai Santa Fe” nou, ce costa  688 mii lei. În următorul an avea alt „Range Rover” de un milion, iar în 2018 două mașini: un BMW de 1,5 mil lei și un „Range Rover” nou de 1,6 mil lei. În ultima declarație din martie 2020, deputatul indică un „BMW X5” nou, cu o valoare de 1,3 milioane lei, venituri de 138 mii lei de la Parlament și 5,6 milioane lei obținute din chiria imobilelor comerciale pe care le deține.

Potrivit unor informații, lansate recent în spațiul public, Vladimir Andronachi ar fi cumpărat baza de odihnă „Ciaika” din Koblevo, scoasă în decembrie 2020 la privatizare. Clădirile de pe litoralul Mării Negre, cu o suprafață de peste 1300 metri pătrați au fost vândute cu un preț derizoriu de 1,8 milioane lei. Potrivit deputatului Platformei DA, Alexandru Slusari, cumpărătorul ar fi o persoană interpusă de Andronachi. Slusari îl mai acuză pe colegul său din Parlament că vrea să pună mâna pe terenul adiacent sanatoriului „Moldova” din Odessa și că ar participa la devalizarea a două întreprinderi ale R. Moldova din Ucraina: Cariera de granit din Pervomaisk și Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: „Eu sunt ferm convins că există o schemă criminală și o grupare criminală care are protecție la cel mai înalt nivel în Chișinău, care se ocupă cu delapidarea bunurilor publice și în spatele acestei scheme se află inclusiv și Vladimir Andronachi. Eu știu precis că în Agenția Proprietății Publice este omul lui Andronachi care gestionaează mai multe afaceri în Ucraina, inclusiv aceste două cariere și situația cu sanatoriul Moldova. Sunt sigur și la alte obiecte, baze de odihnă la Zatoka, Koblevo, Sergheevka  există urmele lui Andronachi”.

Deputatul Angel Agache, care a ajuns în Parlament în 2009 pe lista Partidului Liberal Democrat, iar ulterior a migrat la PD și apoi la „Pro Moldova”, declara la începuturi un apartament de 30 mp și altul de 90 mp, un BMW din 1997 și o „Dacia Logan”. Astăzi, deputatul transfug deține, pe lângă apartamentele vechi, o casă de 282 mp în folosință, o treime cotă parte dintr-o casă moștenită, peste 6,53 hectare de teren agricol și un BMW X5, în comodat.

Angel Agache afirmă că locuiește împreună cu socrii săi. Casa aparține lui Constantin Becciev, fost director la „Apă Canal Chișinău”. Imobilul se află în localitatea Goianul Nou din componența comunei Stăuceni, suburbie a Chișinăului. Și BMW-ul de lux, în acte, aparține tot lui Becciev.

ANGEL AGACHE, deputat „Pro Moldova”: „Cine este proprietarul mașinii?- Tot socrul este proprietarul. Eu circul cu mandat și e dreptul lui ca să nu apară public numele. ..- Da cele două apartamente stau încuiate în timp ce locuiți la socri? – Nu, nu. În garsonieră stă fratele meu, iar celălalt apartament sunt în litigiu. Apartamentul meu are trei proprietari”.

Și câțiva deputați socialiști, aflați la al doilea mandat, s-au făcut milionari de când au ajuns în Parlament, chiar dacă trăiesc din salarii de la stat. Deputatul Bogdat Țîrdea a reușit în ultimii ani să-și construiască o casă de milioane în orășelul Codru.

Când a ajuns deputat, în 2014, Țîrdea avea două apartamente, de 67 și 77 de metri pătrați, fiecare cu o valoare estimată sub 400 mii lei și două mașini cu valoarea de peste 45 de mii de euro. În 2017, familia Țîrdea a vândut unul dintre apartamente cu aproape 400 mii lei și cu acești bani a cumpărat două treimi dintr-o casă de 93 metri pătrați, estimată la 600 mii lei.

În vara anului trecut, jurnaliștii „Ziarului de Gardă” au reușit să afle unde este situată casa deputatului în baza unor fotografii pe care Țîrdea le-a publicat pe Facebook. Când au mers la fața locului, au găsit un imobil luxos, cu două niveluri, care ar costa pe piață de cinci ori mai mult decât valoarea indicată de deputat în declarația de avere. În acte, casa aparține soției și soacrei deputatului.

De când este parlamentar, Bogdat Țîrdea a declarat venituri din salarii în sumă de 1,4 milioane lei, la care se adaugă cei 400 mii lei obținuți din vânzarea unui apartament. Deci, în total 1,8 milioane de lei, în timp ce casa din orășelul Codru ar avea un preț de piață de 3 milioane. Deputatul a explicat anterior pentru „Ziarul de Gardă” că a cumpărat casa în 2017 nefinalizată și a făcut reparație cu ajutorul rudelor și din economiile sale.

Pe lângă achizițiile scumpe, Bogdat Țîrdea a făcut și donații generoase Partidului Socialiștilor, în ultimii cinci ani  – peste 200 de mii de lei.

Socialistul Radu Mudreac, de profesie medic veterinar, ajuns deputat în 2014, declara salarii modeste de câteva zeci de mii de lei împreună cu soția, un apartament de 65 mp și unul de 103 mp, obținut prin donație în 2011. Familia mai avea un garaj și investise 47 mii de euro într-un apartament de 76 mp. Mudreac conducea o mașină „Toyota Land Cruiser”, cumpărată cu 600 mii lei.

Tot în 2014, Mudreac a accesat un credit de 44 mii euro pentru un an, echivalentul a 841 mii lei. Este o enigmă cum a reușit să întoarcă datoria, în condițiile în care venitul total al familiei din 2015, declarat oficial, a fost de numai 195 mii lei.

În 2017, deputatul a vândut apartamentul de 76 mp cu 45 mii euro și a cumpărat 6 ari de teren cu 35 mii euro. În iunie 2018, vinde și apartamentul de 65 mp cu 30 mii euro, iar peste o lună finisează construcția și obține actul de recepție finală a unei case de 200 mp, estimată oficial la un milion de lei.

Când a venit în Parlament, Radu Mudreac a declarat și o cotă parte de 50%  în compania „Gradioni”, dar niciodată nu a indicat venituri din activitatea firmei, cu excepția salariilor soției de câteva zeci de mii de lei, care este angajată la companie. În 2015, firma a deschis un centru comercial pe str. Tighina, în apropierea Gării Auto și a Pieței Centrale din Chișinău. În martie 2019, Mudreac a vândut cota sa din firmă cu 25 de mii de euro.

Anterior, Autoritatea Națională de Integritate a verificat veniturile familiei Mudreac și a constatat că acestea au fost mult mai mici decât cheltuielile suportate. ANI a sesizat FISC-ul și Centrul Național Anticorupție, dar deputatul a scăpat basma curată, argumentând că investiția de 44 mii de euro într-un apartament a fost din economiile familiei sale din ultimii 20 de ani. Autoritățile nu s-au întrebat atunci dacă a investit deputatul în construcția centrului comercial, deținut de firma „Gradioni” în care era coproprietar.

Curios este faptul că familia Mudreac a donat în 2014 Partidului Socialiștilor 168 mii lei, în timp ce venitul anual declarat al familiei a fost de numai 64 mii lei.

RADU MUDREAC, deputat PSRM: „Eu am 3 ani de când m-am născut și acum am făcut banii în 3 ani de zile? Nu v-ați uitat vârsta mea, că am activat în business? Până în 2014 Radu Mudreac a stat pe patul de moarte, nu a muncit, nu a făcut nimic sau ce?  – Să înțeleg că imobilul, casa asta a fost construită din economiile anterioare? – Invitați un economist, invitați alte categorii de experți care se pricep în asta. Mie îmi pare rău că voi citiți printre rânduri. Mulțumesc pentru deranj”.

Socialistul Vladimir Golovatiuc, delegat recent de Igor Dodon în funcția de ambasador al R. Moldova în Rusia, după scandalul cu anabolizantele găsite la vamă în microbuzul cu numere diplomatice, a ajuns deputat tot în 2014. Atunci a declarat venituri de 655 mii de ruble rusești de la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, unde a predat economia. Golovatiuc deținea la acel moment un apartament de 65 metri pătrați, o mașină de marca „Mistsubishi” de 238 mii lei și vreo 16 mii de euro pe conturi bancare.

În prezent, Golovatiuc are deja un apartament mai mare, de 73 metri pătrați, de aproape un milion de lei, un imobil nelocativ și o mașină de aproape două ori mai scumpă  – „Renault Kadjar”. Conturile bancare ale deputatului nu au fost însă afectate. Și Golovatiuc a făcut donații Partidului Socialiștilor în perioada 2015-2018, în sumă de 216 mii lei.

Solicitat de „Cutia Neagră”, Golovatiuc a spus că apartamentul cumpărat în 2019 nu este cu mult mai scump decât vechiul, iar diferența de preț a acoperit-o dintr-un împrumut de 200 mii lei pe care l-a luat de la o persoană fizică. Salariul de deputat i-a ajuns pentru trai și nu a fost nevoie să-și cheltuie economiile din bancă, precizează noul ambasador de la Moscova.

Deputatul Vlad Batrîncea nu avea nicio proprietate în 2014, când a ajuns în Parlament, indicând la CEC doar un venit de 55 mii lei. În 2016, Batrîncea a primit moștenire o treime cotă parte dintr-un apartament de 90 mp, estimat la 575 mii lei. În 2019, socialistul a vândut cu 20 de mii de euro această parte din imobil și și-a achiziționat un alt apartament cu 890 de mii de lei.

Tot 2019, deputatul a luat un credit de la bancă, de jumătate de milion de lei pe care s-a obligat să-i întoarcă în 10 ani. În campaniile electorale din perioada 2015-2018, Vlad Batrîncea a făcut donații mai mult decât generoase PSRM-ului, în sumă de 330 mii lei.

Grigore Novac a intrat în Parlament fără casă și fără masă. Fostul angajat al  Fundației Soluția, afiliată lui Igor Dodon, declara în 2014 venituri de numai 19 mii lei și remitențe din străinătate de 15 mii de ruble rusești. Iar singura sa proprietate – era un lot-grădină de 4 ari, estimat la 80 mii lei. Astăzi, Novac deține și o mașină de marca „Volvo”.

În declarația de avere, depusă pentru anul 2017, Grigore Novac a indicat o casă în folosință, dar imobilul a dispărut în următorul an din declarație. Nu este clar dacă imobilul din declarația de avere este casa în care locuiește acum deputatul. Novac postează des pe rețelele sociale imagini din curtea acestei case în care apare jucându-se cu un câine.

Grigore Novac a declarat pentru „Cutia Neagră” că imaginile sunt filmate în ograda socrilor săi. Deputatul nu a vrut să ne spună unde locuiește în prezent și ne-a îndemnat să așteptăm până va fi publicată declarația pe venit pentru 2020.

În 2018, Grigore Novac a declarat o sumă de invidiat, adunată din cadouri la evenimente de familie: 83 mii euro, 15 500 dolari și 250 mii ruble rusești. În ultima declarație, depusă în martie 2020, sunt indicate doar veniturile din Legislativ ale deputatului, în valoare de peste 300 mii lei și ale soției sale, care a fost angajată în iulie 2019 tot la Parlament, în calitate de consilier în Cabinetul președintelui fracțiunii PSRM. Pentru 6 luni de muncă, aceasta a primit un salariu și indemnizații de 65 mii lei, adică peste 10 mii de lei lunar.

La fel ca ceilalți colegi din PSRM, Grigore Novac a donat partidului 341 mii lei în câțiva ani.

I-am contactat pentru reacții și pe deputații Vlad Batrîncea și Vladimir Andronachi, însă aceștia nu au răspuns la apeluri.

 

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE
/VIDEO/ Noua generație europeană: Tinerii moldoveni vor merge prin țară, pentru a informa oamenii despre UE
/LIVE/ Prima semifinală Eurovision 2024: Natalia Barbu luptă pentru un loc în Marea Finală
/LIVE/ Prima semifinală Eurovision 2024: Natalia Barbu luptă pentru un loc în Marea Finală

investigații

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova

28 aprilie 2024, ora 20:15

În dimineața zilei de 12 aprilie, în incinta hotelului Grand Hotel Millennium din Sofia, la inițiativa Partidului „Vazrajdane” din Bulgaria și-au dat întâlnire nouă partide extremiste și radicale din Bulgaria, Grecia, Moldova, Țările de Jos, Slovacia, Serbia, Ungaria, Suedia, Elveția. Unul dintre acestea este Patria Noastră din Ungaria, partid de extremă dreapta fondat de László Toroczkai. Partidul maghiar militează pentru anexarea regiunii ucrainene Transcarpatia la componența Ungariei. A mai fost prezent și reprezentantul partidului sârb ultranaționalist antieuropean „Zavetnici”, care militează pentru apropierea de Rusia. În septembrie 2023, Zavetnici s-a înfrățit cu Partidul SOS din România, condus de Diana Șoșoca, cunoscută publicului pentru discursul său prorus. 

Sub privirile camerelor de luat vederi, cei nouă lideri semnează o declarație comună „pentru păstrarea frontierelor naționale ale țărilor lor și ale Europei și păstrarea suveranității naționale”. Nicolai Marcenko, jurinalist al portalului bulgar bivol.bg,  crede „că aceste partide s-au întâlnit pentru a conveni cum vor acționa în alegerile europarlamentare din 9 iunie. Cel mai probabil acestea vor acționa coordonat, vor organiza anumite acțiuni, vor vorbi despre așa numitele “probleme dureroase”, vor solicita probabil limitarea susținerii Ucrainei”. Marcenko mai adaugă că ”Aceste partide sunt eurosceptice și foarte des au mesaje foarte convenabile Federației Ruse”.

Sancțiunile europene ineficiente

Printre invitați observăm și mai mulți reprezentanți ai Partidului Renaștere, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Ne atrage atenția prezența la eveniment a lui Victor Petrov, adjunctul bașcanului Găgăuziei. 

În februarie 2024, Petrov a ajuns pe lista de sacțiuni ale Uniunii Europene bănuit de „acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența R. Moldova”.

Consiliului Uniunii Europene anunță astfel că lui Petrov urmează să-i fie înghețate activele din UE și aplicată interdicția de a călători  sau tranzita prin teritoriul UE. 

La scurt timp după ce Petrov ajunge pe lista de sancțiuni, într-un briefing de presă, șeful SIS a declarat că Rusia pregătește acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză. „O altă direcție, este amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă, în zona de sud a Republicii Moldova. În special UTA Găgăuzia. Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială, prin continuarea compromiterii eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă, este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care au indicația de a provoca radicalizare și violență”, a declarat Alexandru Musteață.

Victor Petrov spune că sancțiunile europene sunt o provocare din partea partidului de guvernare. „Considerăm că introducerea sancțiunilor este o confuzie și că membrii Consiliului Europei au fost induși în eroare din partea dușmanilor poporului găgăuz, în persoana partidului PAS. Țin să anunț că, din păcate, consecințele negative ale acestor decizii au început să fie deja simțite de locuitorii Găgăuziei. După introducerea acestor sancțiuni, am primit deja înștiințarea că va fi oprită colaborarea cu noi a mai multor organizații de caritate”, a declarat Victor Petrov într-un briefing de presă.  

Sancțiunile UE nu îl împiedică pe adjunctul bașcanului să circule liber prin Uniunea Europeană. Sursele Cutia Neagră Plus ne-au spus că Victor Petrov deține și cetățenia bulgară. 

La Sofia, Petrov apare alături de Nicolas Rimoldi, liderul partidului extremist elvețian Mass-Voll. Rimoldi, condamnat în Elveția pentru mai multe infracțiuni, îl laudă pe Petrov, pentru că acesta ar “lupta împotriva NATO și UE”.

"Ilan Șor de Găgăuzia"

Necunoscut publicului până în 2020, Victor Petrov a ajuns foarte repede unul dintre reprezentanții de vază ai partidei proruse din Republica Moldova. „Noi avem legături de rudeniei. Cum putem noi acum să fim anti-ruși? UE poate să numească pe oricine cum vrea, dar noi pe prietenii noștri, pe frații noștri, cum i-am prețuit, cum am prietenit, așa și com continua”, a spus Petrov în cadrul unei emisiuni televizate. 

Petrov afișează un stil de viață luxos, schimbând anual bolizi de milioane de lei, iar trecutul său este destul de controversat. La 21 de ani a fost angajat traducător al Ambasadei Tadjikistanului în Turcia. Apoi  debutează în afaceri de turism, înființând mai multe companii care, potrivit declarațiilor de avere, i-au adus venituri de milioane.

Intrarea în politica de la Comrat Petrov și-a făcut-o acum patru ani. Și-a căpătat rapid notorietatea prin acțiuni de binefacere. În 2020, Petrov, care administra pe atunci o companie de turism, a creat o organizație de caritate - „NAȘ”. Proiectul a devenit cunoscut după ce a organizat câteva curse charter pentru a aduce în Moldova cetățenii moldoveni din diasporă, blocați peste hotare din cauza pandemiei de coronavirus.

Mai târziu, NAȘ a organizat transport gratuit pentru mai multe localități din Găgăuzia. Organizația sa de caritate se laudă că timp de patru ani a făcut sute de acte de binefacere. Sursa de proveniență a banilor este însă obscură și necunoscută. Printre partenerii organizației sunt “Ruskaya obșina Respubliki Moldova”, fundația germană Helping Hands și Gagauznews.

Igor Boțan observă că Petrov folosește organizația umanitară în scopuri politice, după modelul Șor, creând o bază fidelă de susținători ce pot fi folosiți în diferite acțiuni socio-politice. „Înaintea alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară, el a desfășurat acțiuni de binefacere. Este același calapod pe care îl folosește Ilan Șor. Ilan Șor a făcut o mare descoperire pentru societatea din Republica Moldova. Dacă Vlad Plahotniuc exploata viciile oamenilor, făcând dosare despre neajunsurile oamenilor, despre implicarea oamenilor în acțiuni dubioase, atunci Ilan Șor exploatează sărăcia oamenilor”, a declara Boțan pentru Cutia Neagră Plus.

Investiția politică s-a recuperat la un an distanță, când anonimul Victor Petrov a fost ales deputat în Adunarea Populară. „Apariția lui pe scena politică din Găgăuzia a avut  loc mai mulți ani în urmă, când, prin intermediul unei mișcări pro-ruse - Nașî, el făcea așa zise acțiuni de caritate, în sensul coruperii alegătorilor. Și încerca în fel și chip să-și promoveze propriul business, dar și propriul nume, în eventualitate în care omul a țintit să devină politician la nivelui autonomiei găgăuze”, a observat Petru Macovei. 

În 2023 acesta și-a încercat norocul la funcția de bașcan. A ieșit însă al treilea și a trebuit să se mulțumească doar cu funcția de adjunct al Evgheniei Guțul, ajunsă bașcan după o susținere puternică din partea Federației Ruse.  În cursa spre fotoliul de bașcan, Petrov s-a bucurat de susținerea unor deputați socialiști - Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi. Decizia celor doi deputați a dus la apariția unei disensiuni în interiorul formațiunii, deoarece Partidul Socialiștilor a decis să îl susțină pe un alt candidat - Grigori Uzun. 

După alegerile pentru funcția de bașcan, Petrov, alături de Vasile Bolea și Alexandr Suhodolschi, au zburat în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor. Aceste acțiuni i-au costat pe Bolea și Suhodolschi excluderea din partid. Ei au aderat la Partidul Renaștere. Alături de ei, la Renaștere a aderat și Victor Petrov, devenind în scurt timp printre cei mai activi oameni ai formațiunii.

De-a lungul timpului, Petrov s-a făcut remarcat prin declarații provocatoare împotriva Occidentului și a guvernării de la Chișinău.

"Scutul Poporului" 

Legăturile lui Petrov cu Federația Rusă sunt mai vechi. În preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, politicianul a organizat o conferință de presă în care se autointitula ca reprezentant al „forțelor obștești” din regiune.

Petrov spunea că deține informații precum că SUA și România urmează să facă mai multe provocări în ziua alegerilor prezidențiale, iar aceste „forțe obștești” erau gata să intervină în favoarea candidatului socialist susținut de Moscova, Igor Dodon. „Cu toată responsabilitatea, declarăm că, în cazul celei mai mici încercări ale Occidentului și forțelor politice loiale, de a merge după scenariul destabilizării Republicii Moldova, noi, reprezentanții forțelor obștești ale poporului găgăuz, dar și alte zeci de mii de susținători, suntem gata să asigurăm un scut al poporului, pentru a susține un președinte legitim, care militează pentru pacea poporului multinațional moldovenesc”, a menționat Petrov într-un video din 2020.

Un an mai târziu, Petrov a fost susținut de socialiști la funcția de președinte al Adunării Populare, dar nu a reușit să creeze o majoritate care să-l propulseze în funcție.

Petrov a ajuns din nou în atenția publică în vara lui 2022, când Serviciul de Informații și Securitate l-a arestat pe Nicolai Kostîrkin, redactorul-șef al publicației gagauznews.md. Kostîrkin a fost acuzat că a scris și a distribuit mai multe materiale propagandistice care susțineau agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Gagauznews.md era deținut de NAȘ - organizația lui Petrov. Gagauznews își continuie activitatea până în prezent și deține un canal de Telegram de aproape 8 mii de urmăritori. Pe lângă promovarea politicianului găgăuz, pe Gagauznews sunt distribuite mesajele rusești de propagandă.

Petru Macovei, președintele Asociației Presei Independente are convingerea că Gagauznews este cel mai toxic canal de propagandă din Moldova: „De ce? Pentru că site-ul promovează activ războiul. Site-ul este de fapt portavocea promotorilor războiului nu doar în Găgăuzia, dar și în întreaga Republică Moldova. În afară de asta, site-ul distribuie foarte multe falsuri și de asta a fost blocat în Republica Moldova. MUSCA Ceea ce publică acest site, sunt de fapt, materiale împotriva statului Republica Moldova, promovează separatismul găgăuz”, este de părere Macovei. 

Legăturile lui Petrov cu lumea criminală

Persoana lui Petrov a fost asociată de-a lungul timpului cu mai multe persoane dubioase. Unul dintre aceste este Vladimir Kulibaba, o figură a lumii criminale ruse a anilor 90, învinuit de asasinarea mai multor persoane.

Kulibaba a participat în 2020 la festivalul sportului și turismului din Găgăuzia, organizat de Petrov. În 2021, Petrov și Kulibaba au fondat o organizație politică, Uniunea Populară, care i-a susținut pe socialiști și comuniști la alegerile parlamentare din 2021. 

Kulibaba s-a mai întâlnit la Chișinău cu fostul președinte Igor Dodon și actualul primar al Capitalei, Ion Ceban.

În ultimii 13 ani, acesta a fost arestat de mai multe ori în Federația Rusă, fiind învinuit de mai multe asasinate. De fiecare dată, a fost însă eliberat. Ultima dată, Kulibaba a fost arestat la sfârșitul lui 2022 și în prezent se află în arest.

Interlopul este originar din regiunea Odesa. De Republica Moldova îl leagă amicia cu Grigori Caramalac, unul dintre cei mai de temuți criminali ai anilor ’90, anunțat în urmărire internațională de autoritățile moldovenești. Caramalac este originar din sudul Republici Moldova, iar, potrivit mai multor surse ale Cutiei Negre, acesta l-ar susține din umbră pe Petrov.

Am încercat mai multe zile să-l contactăm la telefon pe domnul Petrov. Ne-a răspuns asistenta dumnealui și ne-a spus că nu vrea să se vadă cu noi, nu vrea să vorbească cu TV8. Așa că am mers la Comrat, în speranța că vom avea mai mult noroc și Petrov ne va oferi o reacție. Paza ne-a informat însă că acesta nu este dispus să se vadă cu noi.

Extremiștii se unesc. Miza - alegerile din 2024

Deși toate partidele extremiste proruse pomenite în investigația de astăzi există de mai mulți ani, colaborarea dintre ele s-a activizat în special de la începutul acestui an. 2024 se anunță a fi un an politic important în mai multe state ale UE, unde, la fel ca și în Moldova, vor avea loc alegeri. Doar în primele 3 luni ale acestui an, o parte dintre aceste partide au organizat proteste comune la Sofia și București. În capitala României, extremiștii s-au alăturat unui protest anti-UE organizat de AUR. Autobuzele cu protestatari plătiți care urmau să ajungă la protest din Republica Moldova, nu au mai venit, fiind stopate de poliția moldovenească.  

După ce a cochetat doi ani cu Partidul Socialiștilor, Victor Petrov a aderat la Partidul Renaștere -  unul dintre partidele care au format pe 21 aprilie, la Moscova, Blocul “Pobeda”. La Renaștere a ajuns în momentul când Moscova a decis să mizeze pe Ilan Șor ca principal aliat la Chișinău. 

Înființat încă din 2012, Partidul Renaștere nu a reprezentat o forță importantă pe scena politică din Republica Moldova. Timp de 10 ani, partidul lui Vadim Mișin și Vasile Tarlev a participat la un singur scrutin electoral, când a obținut 0,26% din voturi.  A fost reanimat anul trecut, când Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au părăsit PSRM. Ulterior, la Partidul Renaștere au aderat și alți lideri politici de la Chișinău și Comrat apropiați de oligarhul fugar Ilan Șor. Igor Boțaan spune că Renaștere a reapărut pe scena politică după preluarea partidului de către Ilan Șor. „După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, Ilan Șor a declarat că “partidul Șor” nu este o formațiune clasică, dar este de fapt o rețea. Această rețea are la bază rețeaua de magazine sociale și aceste partide clone. După înregimentarea în această rețea a lui Ilan Șor, formațiunea Renaștere, în frunte cu doamna Parasca, a participat, după aproape 10 ani la alegerile locale care au avut loc în noiembrie anul trecut”, a declarat Boțan.

Partidul a devenit foarte activ nu doar în țară, dar și peste hotare. În februarie anul curent Partidul Renaștere și Partidul „Vazrajdane” din Bulgaria au semnat un acord de colaborare.

La nici o săptămână, un grup de membrii ai Renaștere au mers la un miting, organizat de partidul cu același nume din Bulgaria, la Șipka, cu ocazia împlinirii a 146 de la eliberarea Bulgariei de sub dominație otomană. Din pozele de la Memorialul Libertății din Șipka îi vedem pe Vasile Bolea, Alexandru Suhodolschi și alți membri ai Renaștere. Tot la Șipka, alături de Renaștere și Vazrajdane, au mai participat partidul extremist german Alternativa pentru Germania (AfD).

AUR și Renaștere acționează concertat

Potrivit informaților Cutia Neagră Plus, o parte dintre cei care au fost la Șipka au ajuns trei zile mai târziu la protestul de la București, unde se desfășura congresul Partidului Popular European. Protestul din capitala României a fost organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Într-o conferință de presă din 7 martie, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a spus că poliția moldovenească a oprit aproape 200 de protestatari plătiți care urmau să ajungă la București și să se unească cu protestatarii AUR. 116 persoane dintre aceștia au primit interdicția de a mai intra în România pentru următorii 5 ani.

AUR a negat orice colaborare cu Partidul Renaștere și a catalogat declarațiile lui Cernăuțeanu ca fiind niște intoxicări periculoase, care ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după modelul Șor”.

Deși nu există o legătură directă între AUR și partidele afiliate lui Șor, conexiunea dintre aceste formațiuni politice o reprezintă partidul Vazrajdane. În februarie 2022, AUR a organizat la București conferința „Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sunt valori supreme”. La acel eveniment au participat și deputații Vazrajdane - Stoian Taslakov și Petăr Petrov. Ultimul a ținut și un discurs.

În aprilie curent, serviciile secrete ucrainene au anunțat că AUR și Vazrajdane pregătesc o campanie de denigrare împotriva Ucrainei. Potrivit Kyiv Post, cele două partide urmează să prezinte materiale video prin care să arate că guvernul ucrainean îi asuprește pe românii și bulgarii din Ucraina.

Liderii AUR au refuzat să răspundă la întrebările reporterului Cutia Neagră Plus și ne-au trimis niște comunicate anterioare, în care neagă informațiile din presă. 

"Kopeikin" favoritul Rusiei în Bulgaria

„Vazrajdane” a fost înființat în 2014 de profesorul universitar Kostadin Kostadinov, care a trecut de-a lungul timpului prin mai multe partide cu același profil naționalist extremist. Kostadinov, poreclit Kopeikin în Bulgaria – cu referire la moneda rusească de valoare mică – este un eurosceptic și un rusofil convins, afirmând că Uniunea Europeană este „o închisoare din care Bulgaria nu poate să scape”. „Pe colegii lui (nr. Konstandinov) de partid lumea îi numește “kopeici”. Când ei vin pe proteste, lumea runcă în ei cu mărunțis, arătând astfel că sunt corupți și au vândut țara pentru mărunțiș. Noi nu știm dacă Vazrajdane se supune direct Ambasadei Ruse, dar circulă zvonuri, că Konstandinov destul de des se afișează la Ambasada Rusă pentru instrucții”, ne-a spus jurnalistul bulgar Nicolai Marcenko.   

La ultimile alegeri din Bulgaria, partidul lui Kostandinov s-a clasat pe locul al treilea. Vazrajdane este catalogat ca fiind de extrema dreaptă, cere retragerea din NATO, se opune aderării Bulgariei la Zona euro și răspândește sistematic sperietori și dezinformări pe rețelele de socializare. „Problema este că ei se ocupă cu diversiunea, promovând în societate o retorică negativă. De exemplu, ei sunt împotriva Zonei euro, împotriva refugiaților ucraineni. Elena Mitrofanova, ambasadorul Rusiei în Sofia, o dată a spus că dacă ar putea să voteze, aceasta ar vota pentru Vazrajdane”, a observat Marcenko.  

Presa internațională a observat că în campania electorală din 2023, partidul Renașterea a folosit aceleași linii de propagandă ale Kremlinului, criticând sprijinul acordat de guvernul bulgar Ucrainei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram