Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

economic

FMI a aprobat noul program de reformă economică pentru R. Moldova. Valoare totală - 590 de milioane de dolari

21 decembrie 2021, ora 09:34
Distribuie:

Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat luni, 20 decembrie, cererile Republicii Moldova pentru un program de reformă economică. Aprobarea acestora permite debursarea a aproximativ 84,4 milioane de dolari (57,2 milioane Drepturi Speciale de Tragere - DST). Plățile totale preconizate în cadrul acordurilor Facilității Extinse de Credit (FEC) și Facilității Fondului Extins (FFE) pentru următorii trei ani și patru luni pentru Moldova s-ar ridica la aproximativ 590,6 milioane de dolari (400 milioane DST). Despre asta au anunțat responsabilii din cadrul FMI într-un comunicat de presă.

„Autoritățile moldovenești au făcut progrese lăudabile în reabilitarea sectorului bancar și în consolidarea stabilității macrofinanciare. Cu toate acestea, pandemia de COVID-19, seceta din 2020 și creșterea continuă a prețurilor globale la energie au încetinit activitatea economică și au complicat elaborarea politicilor”, a declarat Kenji Okamura, director general adjunct și președinte interimar al FMI.

Obiectivele programului sunt: de a susține redresarea post-pandemie, de a răspunde nevoilor stringente de dezvoltare și de a consolida guvernanța și cadrele instituționale.

„Reformele recente implementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și susținute de FMI s-au dovedit vitale pentru menținerea stabilității macrofinanciare în timpul crizei. Privind în perspectivă, autoritățile ar trebui să-și continue eforturile de îmbunătățire a credibilității și eficacității politicii băncii naționale, consolidarea supravegherii sectorului financiar, gestionarea crizelor financiare, transparența și responsabilitatea băncii naționale”, a mai punctat Okamura.

Am contactat responsabilii din cadrul Ministerul Finanțelor pentru a afla mai multe informații la acest subiect, iar ei au menționat că vor reveni cu mai multe detalii în curând.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

economic

Ucraina este pregătită să transporte cantitățile necesare de gaze către Republica Moldova

04 octombrie 2022, ora 22:22
Distribuie:

Operatorul Sistemului de Transport (OST) gaze al Ucrainei a confirmat că Ucraina este pregătită să transporte cantitățile de gaze naturale cerute de Republica Moldova. Subiectul privind securitatea energetică a țării noastre a fost abordat în cadrul Forumului Comunității Energetice Europene, desfășurat pe 4 octombrie, la Ljubljana, Slovenia.

Se întâmplă după ce concernul rus Gazprom a limitat cu 30% volumele de gaze naturale furnizate Republicii Moldova pentru luna octombrie.

„OST-ul gaze al Ucrainei nu este cauza reducerii acestor cantități de tranzit și este pregătit fizic și contractual să furnizeze cantitățile de gaze solicitate de Moldova. Punctul de intrare Sudzha în rețeaua ucraineană de transport al gazelor din Federația Rusă este utilizat la circa 42 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în timp ce 72 milioane de metri cubi sunt rezervate și plătite de Gazprom. 

Prin urmare, acest punct de intrare ar fi capabil din punct de vedere fizic și contractual să gestioneze cantitățile cerute de Moldova”, a declarat directoarea pentru afaceri guvernamentale și internaționale al OST gaze al Ucrainei, Olga Bielkova.

TV8.md reamintește că pe 4 octombrie, gigantul rus Gazprom a acuzat Republica Moldova de încălcarea prevederilor contractuale privind termenul de plată pentru gazul furnizat și a amenințat cu sistarea livrării gazelor naturale, precum și dreptul de a rezilia contractul, dacă nu va achita pentru gazul livrat până în data de 20 octombrie 2022. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a răspuns acuzațiilor Gazprom, privind încălcarea, de către Republica Moldova, a prevederilor contractuale. Andrei Spînu a dat asigurări că Republica Moldova a achitat întotdeauna plata pentru gaz, inclusiv în avans, și a acuzat la rândul său Gazprom că încalcă contractul semnat. 

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Andrei Spînu răspunde acuzațiilor Gazprom: „Caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor. Republica Moldova plătește”

04 octombrie 2022, 18:10

Un nou avertisment de la Gazprom! Acuză Moldova de încălcarea prevederilor contractuale și amenință cu sistarea gazelor

04 octombrie 2022, 16:10

Alaiba, după ce Rusia a redus livrările de gaze către R. Moldova: „Vom afla despre deciziile Gazprom din comunicate de presă”

03 octombrie 2022, 23:10

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram