Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

social

Municipiul Chișinău rămâne în alertă epidemiologică sporită prin infecția COVID-19, cu persistența cazurilor grave și foarte grave

22 februarie 2021, ora 18:13
Distribuie:

Primăria Chișinău informează că pe teritoriul municipiului este înregistrată o creștere constantă a numărului de îmbolnăviri prin infecția COVID-19, incidența fiind înaltă cu prezența cazurilor grave și foarte grave.

Conform datelor din 21.02.2021, în total sunt înregistrate 75.701 cazuri confirmate de coronavirus. De asemenea, 67.480 cazuri sunt recuperate, iar 1204 peroane cu decedat. Sub supraveghere medicală, în prezent se află 8371 de persoane.

Potrivit raportului prezentat de Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul ședinței operative săptămânale, capacitatea totală de spitalizare pentru pacienții COVID-19 în spitalele municipale este de 1413 paturi și 200 paturi triaj (la Centrul „COVID-19 Chișinău” de la MoldExpo). Sunt disponibile 1180 paturi pentru adulți, 163 paturi pentru copii, 40 paturi pentru maternitate, 30 paturi paleative.

Astfel, a fost suplinit numărul de paturi pentru adulți la IMSP SCM „Sfânta Treime” cu 30 de locuri (spațiile amenajate fiind formate din birourile medicilor și a asistentelor medicale), IMSP SCMFP – 20 paturi și 200 paturi staționar la Centrul COVID-19 MoldExpo.

La Centrul COVID-19 de la MoldExpo urmează a fi amenajate și activate gradual până la 300 de paturi. De asemenea, după finalizarea lucrărilor de reparație la IMSP SCM „Sfânta Treime” (luna aprilie) va fi deschisă o nouă secție de anestezie și terapie intensivă (Primăria a alocat finanțe din bugetul municipal). Numărul total de paturi în secția ATI la IMSP SCM „Sfânta Treime” va constitui 68 de paturi.

„Ne îngrijorează numărul mare de infectări, precum și problema creșterii numărului de bolnavi cu forme grave și foarte grave “, a subliniat Tatiana Bucearschi. Totodată, responsabilul a ținut să menționeze că spitalele municipale sunt pregătite, dispun de medicamentele necesare și sunt asigurate cu mijloace de protecție, pentru tratarea pacienților COVID.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a făcut apel către cetățeni, să respecte măsurile de siguranță împotriva COVID, chiar dacă au obosit de perioada extinsă a pandemiei. „Este necesar să dăm dovadă de solidaritate pentru a ține situația sub control, dar și pentru a ajuta medicii și sistemul medical să facă față numărului mare de îmbolnăviri”. De asemenea, edilul a cerut o responsabilizare mai mare din partea agenților economici din capitală, privind asigurarea cu mijloacelor de dezinfectare/protejare a cetățenilor care vizitează respectivele spații.

În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică, pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram