Război în Ucraina, ziua 578: Bătălie grea la Bahmut și escala-surpriză a lui Zelenski! Rusia respinge planul de pace al Kievului

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Compania asociată cu Andronachi, fără concurenți la licitațiile de stat pentru furnizarea energiei

22 noiembrie 2021, ora 12:13

Este unul dintre cei mai controversați politicieni din istoria Republicii Moldova. Deși presa l-a tratat mereu mai mult din perspectiva unei persoane din cercul de încredere al fostului oligarh Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi a reușit în cei cinci ani cât s-a aflat în Parlament să pună bazele unui adevărat imperiu de afaceri: extracție de zăcăminte, construcții, imobiliare,  export de metale feroase. În  investigația precedentă a Cutiei Negre v-am prezentat doar câteva dintre companiile lui Andronachi, pe care acesta a încercat să le salveze de procurori. Astăzi, vă prezentăm una dintre cele mai importante afaceri asociate cu numele lui Andronachi – cea din domeniul energetic. 

Despre Vladimir Andronachi se vorbeșe în spațiul public că ar controla a treia cea mai mare companie de furnizare a energiei electrice din R. Moldova, suflându-le în ceafă giganților Premier Energy și FEE NORD. Compania se numește SRL Furnizare Energie și a fost fondată în vara anului 2018, pe când regimul lui Plahotniuc era în plină ascensiune.

Între timp, această companie a reușit să-și atragă clienți importanți precum Apă Canal, Aeroportul Chișinău, Regia Transport Electric, mai multe fabrici și uzine care sunt mari consumatori de energie. De asemenea, firma câștigă pe bandă rulantă licitațiile publice de livrare a energiei electrice în instituțiile de stat, neavând niciun concurent. În 2021, de la firma care ar fi controlată de Andronachi cumpără energie electrică Parlamentul, Banca Națională și mai multe ministere.

Contracte la stat de 26,5 milioane lei

Informațiile disponibile pe site-ul Agenției Achiziții Publice arată că „Furnizare Energie” a câștigat de la începutul anului 26 de licitații de stat în valoare de 26,5 mln lei. Cele mai valoroase contracte le-a semnat cu Serviciul Vamal, în sumă de peste 5 milioane de lei, iar Secretariatul Parlamentului urma să cumpere electricitate de aproape 3 milioane de lei. În lista clienților SRL-ului Furnizare Energie au ajuns și Banca Națională, Serviciul Fiscal de Stat,  mai multe ministere și primării.

La toate tenderele organizate de instituțiile de stat, „Furnizare Energie” nu a avut niciun concurent, iar prețul pe care l-a propus în oferte a fost de fiecare dată cu un bănuț mai mic decât tariful la energia electrică aprobat de ANRE pentru furnizorii de energie de pe piața reglementată – Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord.

Licitațiile cu un singur concurent sunt legale

Agenția Achiziții Publice a precizat pentru  Cutia Neagră că nu este temei legal pentru anularea licitațiilor, dacă se înscrie în cursă un singur concurent.

„Legislația în vigoare nu stabilește un număr minim de ofertanți, care participă la procedurile de achiziții publice, pentru a fi posibilă atribuirea contractului. Dacă la o procedură de achiziție publică desfășurată în conformitate cu respectarea prevederilor legale este depusă o singură ofertă și aceasta este conformă, atunci autoritatea contractantă semnează contractul cu acest ofertant”, a explicat Agenția Achiziții Publice.

Poarta spre banii publici a fost deschisă de mai multe modificări legislative, dar și de o circulară emisă anul trecut de Agenția Achiziții Publice autorităților contractante prin care erau atenționate că achiziția energiei electrice nu este o excepție de la lege și trebuie să fie realizată prin licitații. La tenderele organizate de stat, ar avea dreptul, teoretic, să participe toate cele peste 40 de companii cu licență pentru furnizarea energiei electrice la tarife nereglementate de ANRE. Cu toate acestea, „Furnizare Energie” nu a avut niciodată vreun concurent.

Monopol pe piața nereglementată?

Explicația ne-a fost dată de surse din interiorul ANRE, care au solicitat anonimatul. Potrivit normelor legale, fiecare furnizor de energie de pe piața reglementată sau nereglementată ca să poată activa are nevoie de două contracte de procurare a energiei de la producători –  un contract de bază și unul de echilibrare a debalansărilor care pot apărea în rețea. Compania asociată cu numele lui Vladimir Andronachi este singura de pe piața nereglementată care are în prezent un contract semnat cu Centrala de la Cuciurgan, inclusiv pentru energia de echilibrare.

„Din motive neclare, dintre toți furnizorii de energie pe piața liberă din Moldova, Centrala de la Cuciurgan a ales să semneze contract doar cu ”Furnizare Energie”. Noi știm că și alți furnizori de pe piața nereglementată s-au adresat la Centrala electrică din stânga Nistrului, dar au fost refuzați. Această exclusivitate oferită de Centrala de la Cuciurgan, din păcate, creează un monopol pe piața nereglementată de furnizare a energiei și exclusivitate deplină companiei lui Andronachi de a participa și câștiga licitații de stat pentru furnizarea energiei electrice la prețuri de doar un bănuț mai mici decât cele oferite de FEE Nord sau Premier Energy, care au costuri operaționale mult mai mari”, afirmă sursa noastră din cadrul ANRE.

Situația pare că se va repeta și anul viitor. În lunile octombrie-noiembrie, au fost deja lansate zeci de licitații publice pentru achiziția serviciilor de furnizare a energiei electrice pentru 2022. La câteva instituții s-au încheiat deja etapele de depunere a ofertelor și iarăși a participat la tendere doar Furnizare Energie.

Directorul companiei neagă faptul că „Furnizare Energie” ar fi cumva favorizată la licitațiile publice, afirmând că sunt asigurate condiții egale pentru toți jucătorii pieței.

MIHAIL ȘEREMET, director SRL Furnizare Energie: „Toate licitațiile se fac pe platforma online. Tot e foarte transparent și e foarte simplu. Are dreptul să participe oricine. Cred că știți că sunt eliberate în jur de 50 de licențe de furnizare a energiei electrice. De ce nu au venit alții să participe eu nu vă pot spune. Anul trecut a fost promulgată legea deofshorizării. Mulți au în capitalul social întreprinderi din ofshore sau conturi în ofshore. Dar din principiu nu a fost limitat nimeni și nu am avut noi niciun avantaj… Tot ce-i legat de toate documentele necesare: garanțiile de ofertă, de bună execuție. Noi le avem. Un document nu-ți ajunge, dacă nu-l aduci la timp ești descalificat. Noi lucrăm intens pe tema asta”. 

Faptul că firma asociată lui Andronachi câștigă licitații publice pentru furnizare de energie l-a surprins pe actualul ministru al Infrastructurii, Andrei Spânu.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Eu cred că acest personaj trebuie să fie adus acasă și supus judecății, iar companiile lui, dacă au câștigat ilegal anumite licitații, aceste licitații trebuie să fie închise și să fie lansate alte licitații”.

Întrebări „suspecte” la tendere, la etapa de clarificare

Curios este faptul că la etapele de clarificare, la aproape toate licitațiile curente sunt adresate aceleași întrebări. Cineva se interesează dacă va fi prelungit contractul cu furnizorul existent, în cazul în care nicio întreprindere nu va participa la licitație.

O altă întrebare este dacă va fi desemnat câștigător agentul economic care va propune un tarif egal cu cel oferit de furnizorul reglementat din zonă, în cazul în care la tender va fi un singur participant. Întrebările ar fi pertinente în cazul „Furnizare Energie”, singura care are contracte active cu instituții publice și cea care oferea până acum un preț mai mic cu un bănuț decât tariful la energie stabilit de ANRE.

De asemenea, instituțiile publice sunt întrebate dacă vor accepta oferte de la furnizorii care nu au așa-numitele „contracte de echilibrare” valabile.

Ucraineanul conectat la afacerile lui Andronachi  

Chiar dacă toți jucătorii de pe piața energetică recunosc faptul că Furnizare Energie este compania lui Vladimir Andronachi, în actele firmei numele acestuia nu a apărut niciodată. Documentele oficiale din dosarul companiei, consultate de Cutia Neagră PLUS, trădează conexiuni ale acesteia cu un fost șef de la ANRE, oameni de afaceri din Ucraina și persoane interpuse implicate în mai multe scheme asociate lui Andronachi.

SRL Furnizare Energie  a fost înregistrat pe 11 iulie 2018, având un singur fondator – firma  „Ensi Trade” din Ucraina. Beneficiarul acesteia este Viktor Kanaev, un ucrainean care are mai multe leghttps://tv8.md/2021/11/08/video-investigatie-fugarul-andronachi-afaceri-si-imobile-ascunse-cum-a-reusit-sa-si-puna-firmele-la-adapost-si-cine-sunt-oamenii-sai-de-incredere/ături cu afacerile atribuite fostului deputat democrat Vladimir Andronachi.

Viktor Kanaev este astăzi fondator și administrator al firmei „Divers Art Construct”, cu adresa juridică în Chișinău, în apartamentul Carolinei Andriuță, jurista lui Andronachi despre care v-am vorbit în investigația precedentă.

 

Până în anul 2017, ca beneficiar al „Divers Art Construct” figura în acte Anatolie Blonschi, un alt om de încredere  al lui Andronachi.

Tot Kanaev este pe hârtie beneficiarul companiei din Londra „Vernon Corporation LTD”, fondatoarea SRL-ului „Alfa-Engineering” care are în proprietate clădirea Hotelului Național.

Urmele lui Viktor Kanaev duc și spre Cariera de granit din Pervomaisk, care este în proprietatea R. Moldova și despre care ex-deputatul Alexandru Slusari declară că ar fi supusă unui atac raider din partea lui Andronachi, cu suportul fostului jurist al Agenției Proprietății Publice, Eugen Buzgan.

Echipa Cutiei Negre a descoperit că Buzgan a înregistrat în aprilie 2019 în Ucraina un SRL cu denumire similară cu cea a întreprinderii de stat moldovenești „Cariera de piatră și granit Pervomaisk, Viktor Kanaev a fost administratorul firmei de la fondare până în ianuarie 2021. Buzgan a tăinuit această companie și nu a indicat-o în declarațiile de avere pe care le-a depus la Autoritatea Națională de Integritate pe când activa ca jurist la APP.

Jumătate din firmă, cumpărată cu 500 lei de un fost director ANRE

Primele modificări în acționariatul SRL Furnizare Energie au fost făcute în iulie 2019. Coproprietar, cu 50%, a ajuns Sergiu Ciobanu. Acesta a fost director ANRE exact în perioada în care „Furnizare Energie” a fost fondată și a obținut în două săptămâni licență de activitate pe piața energetică. Potrivit surselor de încredere ale Cutiei Negre, Ciobanu a lobat la începuturi mai multe interese ale firmei, din funcția de director ANRE. Iar la scurt timp după ce și-a dat demisia de la Agenție, în mai 2019, a cumpărat 50% din acțiunile „Furnizare Energie” de la Kanaev cu doar 500 de lei, contravaloarea a jumătate din capitalul social al firmei, la acel moment. Asta arată contractul de vânzare-cumpărare, înregistrat la Agenția Serviii Publice, care a fost consultat de reporterul Cutiei Negre.

Pe de altă parte, Articolul 10 din Legea cu privire la energetică stipulează că „În decurs de un an după încetarea mandatului de director al Consiliului de administrație al ANRE, persoana nu este în drept să ocupe funcții la întreprinderea energetică a cărei activitate este reglementată de Agenție”. Ciobanu a demisionat de la ANRE pe 1 martie 2019, cu 3 luni înainte de a deveni coproprietar la „Furnizare Energie”.

Acesta spune că nu a încălcat legea când a intrat în acționariatul „Furnizare Energie”, deoarece nu era angajat al companiei, ci fondator. Neagă orice legătură și cu Vladimir Andronachi.

SERGIU CIOBANU, fondator SRL Furnizare Energie: „Când mi s-a propus de către compania ucrainească să devin parte a echipei, să ajut la creșterea capacității și penetrării, în sensul intrării pe piața din R. Moldova, am pus o singură condiție. Am o experiență în spate și dacă vin să muncesc, trebuie să știu pentru ce muncesc. Discuțiile au fost cam lungi și până la urmă a fost o înțelegere să mergem cu o cotă de 50 la 50, dar cu condiția că eu vin cu aportul meu de capital…. Eu tot merg pe o investiție care știu că eu sunt beneficiar, eu câștig și strâng roadele, știu că pierd împart pierderile cu mine însumi. Nu are nicio treabă Andronachi cu Furnizare Energie. Categoric”. 

În următoarele luni, în companie  au loc mai multe tranzacții cu semne de întrebare. Sergiu Ciobanu varsă un milion de lei în capitalul social al SRL-ului „Furnizare Energie”, împreună cu Viktor Kanaev, care contribuie cu un alt milion de lei. La o săptămână după ce este majorat capitalul firmei, Ciobanu îi vinde partea sa de acțiuni lui Andrei Iacub. Prețul de vânzare din acte este de doar  500 de mii de lei, adică jumătate din investiția pe care Ciobanu o făcuse în companie. Până în martie 2020, Iacub și Kanaev mai varsă câte 2 milioane de lei în capitalul social al firmei, acesta ajungând la 6 milioane. Dar în aprilie, Sergiu Ciobanu răscumpără de la Iacub cota-parte din companie. Valoarea din acte a tranzacției a fost tot de 500 de mii de lei, deși Iacub investise în firmă de patru ori mai mult. Andrei Iacub a fost numit ulterior jurist la „Furnizare Energie” și reprezenta interesele firmei prin procură. Numele acestuia este asociat cu o altă companie de pe aceeași piață – „LC Energie”, la care o să revenim mai târziu.

Ciobanu are o explicație pentru aceste tranzacții, invocând un împrumut pe care l-a luat de la Andrei Iacub, iar măsura de asigurare ar fi fost cota sa din companie.

SERGIU CIOBANU: „Aveam nevoie urgent de bani. Am împrumutat că am început un proiect în Ucraina. Am împrumutat niște bani de la cineva care a vrut pur și simplu să aibă garanția până la restituire. Este și contract de gaj. Cota a fost pusă gaj pentru suma pe care am împrumutat-o. După aia am avut proiecte la Kiev, am oferit și consultanță și proiecte de la zero unde am câștigat destul de esențial și am revenit”. 

Kanaev refuză să vorbească despre afacerile din Moldova și legătura sa cu Andronachi

În mai 2021, fostul director al ANRE ajunge oficial unicul proprietar al SRL „Furnizare Energie”. Ucraineanul Viktor Kanaev i-a cedat acțiunile lui Ciobanu contra la un milion și jumătate de lei, potrivit contractului de vânzare-cumpărare înregistrat la ASP. Asta deși, investise dublu în firmă, iar anul trecut compania a avut un profit de aproape 25 de milioane de lei.

Pe de altă parte, Ciobanu susține că firma nu a câștigat atât de mult precum se aștept Kanaev și acesta pur și simplu a renunțat la afacere.

SERGIU CIOBANU: Primul raport financiar practic pierderi. Al doilea raport sunt devieri care au  fost mâncate după următoarea perioadă. Investițiile și eforturile nu s-au  meritat. A fost deschisă discuția dacă sunt gata să cumpăr. Am spus da. Am contracte de împrumut, sume destul de esențiale care am cumpărat cota și merg înainte.

Am reușit să luăm legătura și cu Viktor Kanaev, dar acesta a refuzat să vorbească despre afacerea „Furnizare Energie” și a închis telefonul după ce l-am întrebat de legătura cu fostul deputat democrat Vladimir Andronachi.

VIKTOR KANAEV,  fost acționar SRL Furnizare Energie:

„- Eu deja nu mai am legătură cu această companie.

 – Știm că deja nu mai aveți, dar voiam să vă întrebăm cum ați creat această companie și cum ați vândut-o.

– Eu nu aș vrea să comentez.

– De ce?

– Pur și simplu nu am dorință.

– Dar are această companie legătură cu fostul deputat Andronachi?

– Nu mai vreau să comentez nimic. 

I-am trimis mai multe întrebări legate de activitatea companiei „Furnizare Energie” și lui Vladimir Andronachi, pe adresa de email pe care a oferit-o jurnaliștilor după ce a fugit din țară. Dar fostul deputat democrat nu a reacționat.

Avantajată de ANRE și Moldelectrica

În cei trei ani de la fondare, „Furnizare Energie” a beneficiat de mai multe decizii favorabile din partea fostei și actualei conduceri ANRE. Cutia Neagră a analizat mai multe decizii ale Agenției care trădează interese directe ale firmei care pare a fi controlată din umbră de Andronachi. Ultimul, de altfel, a participat personal în comisiile de concurs de la Parlament care au numit directorii ANRE.

Evoluția fulminantă a companiei „Furnizare Energie” nu ar fi fost posibilă fără suportul și lobarea intereselor acesteia de către mai multe instituții de stat despre care presa a scris în repetate rânduri că ar fi influențate de către Andronachi – ANRE, Moldelectrica, Energocom și chiar Centrala de la Cuciurgan. Cutia NEAGRĂ a depistat mai multe cazuri în care ANRE a ignorat unele încălcări admise de compania Furnizare Energie.

Prima favoare a fost acordată chiar la început de activitate. Deși legea îi obligă pe toți furnizorii de energie să cumpere o anumită cantitate de energie electrică de la centralele de termoficare autohtone CET-1 și CET-2, care este cu mult mai scumpă în comparație cu energia de import, SRL Furnizare Energie nu a achiziționat nimic din aceste surse în primele 4 luni de activitate, iar ANRE a trecut cu vederea. Dovadă este raportul întreprinderii de stat Moldelectrica. Potrivit documentului, SRL „Furnizare Energie” a primit  „zero” kilowați oră de la furnizorul central „Energocom” care livra energia de la CET-uri. Abia la începutul anului 2019, ANRE, din care făcea parte pe atunci și Sergiu Ciobanu, a obligat SRL Furnizare Energie să cumpere energie de la CET-uri, fiind stabilite cotele.

La acest subiect, managerul companiei declară că nu a fost o încălcare, deoarece ANRE distribuie cotele la început de an și „Furnizare Energie” a recuperat prin achizițiile din 2019.

Cea mai importantă favoare acestei companii ține însă de contractele pentru echilibrarea energiei, greu de obținut, dar fără de care niciun furnizor de energie nu are dreptul să activeze.  Începând cu toamna lui 2020, „Furnizare Energie” procură energie electrică preponderent din Ucraina, de la compania DTEK a oligarhului ucrainean Rinat Ahmedov. Problema este însă că tehnic, DTEK nu poate asigura și servicii de echilibrare a energiei. Până în primăvara acestui an, problema de echilibrare era rezolvată pentru Furnizare Energie de către Energocom care avea contract exclusiv cu Centrala de la Cuciurgan, singura capabilă să ofere servicii de balansare. Lucrurile s-au complicat însă în aprilie, când Centrala din stânga Nistrului a decis să spargă monopolul Energocom și a participat direct la licitațiile de procurare a energiei organizate de Premier Energy și FEE NORD. Tot atunci, din cauza unor neînțelegeri, Cuciurganul a refuzat să semneze un contract cu firma afiliată lui Andronachi, pentru a-i asigura energia de echilibrare, dar și cu celelalte companii de furnizare a energiei de pe piața nereglementată.

ANRE a căutat imediat soluții pentru a-i ajuta să-și rezolve problema. A venit cu inițiativa de a obliga Centrala de la Cuciurgan să ofere energie de echilibrare tuturor furnizorilor de pe piață. După ce problema a ajuns subiect de discuție la Președinție, fiind analizate riscurile, s-a renunțat la idee. ANRE le-a permis furnizorilor în continuare să semneze contracte de echilibrare cu Moldelectrica.

„Urmare a consultărilor cu participanții la piața de energie electrică s-a decis, de comun acord, că problema trebuie soluționată prin crearea unui mecanism tranzitoriu de determinare a dezechilibrelor, care va fi aplicat până la intrarea în vigoare a noilor Reguli ale pieței energiei electrice. Acest mecanism presupune obligația tuturor participanților la piața de energie electrică, care doresc să desfășoare activitate pe piață, de a dispune de contract de echilibrare semnat cu operatorul sistemului de transport, echilibrarea sistemului electroenergetic urmând a fi realizată de către Î.S. „Moldelectrica”, a explicat ANRE la solicitarea Cutiei Negre.

Fostul consilier prezidențial pe domeniul energetic ne-a explicat ce riscuri existau, dacă ANRE punea în aplicare inițiativa din aprilie.

SERGIU TOFILAT, ex-consilier prezidențial pe domeniul energetic:

Amendă de 15 mii lei, contestată în judecată

Totuși, în perioada aprilie-august, anul curent, SRL Furnizare Energie a activat fără a avea  un contract de echilibrare, iar ANRE a aplicat doar o amendă de 15 mii de lei.

„În legătură cu lipsa contractelor de procurare a energiei electrice de echilibrare începând cu data de 1 aprilie 2021, în privința mai multor companii au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție. Acestea au fost remise instanței de judecată pentru examinarea în fond. Agentul constatator a solicitat aplicarea unei sancțiuni în cuantum de 300 unități convenționale. La moment, dosarele se află la etapa examinării.  Legislația în vigoare nu prevede sancțiuni complementare ce țin de suspendarea sau retragerea licenței pentru încălcarea respectivă”.

O întrebare importantă în acest context este cine și cum a acoperit financiar  dezechilibrele din rețea produse de compania controlată de fostul director ANRE, asociată cu numele lui Andronachi, în perioada când aceasta nu dispunea de contract de echilibrare?

Am întrebat despre acest lucru întreprinderea de stat Moldelectrica, dar nu am primit un răspuns la solicitare până la publicarea investigației.

Uicul furnizor cu tarife nereglementate care s-a înțeles cu Centrala de la Cuciurgan

În august, Furnizare Energie a reușit să-și rezolve problemele cu Centrala de la Cuciurgan și să încheie un contract de achiziție a energiei, păstrându-și  contractul de import a energiei electrice de la DTEK, Ucraina. Firma care ar fi sub controlul lui Andronachi este singura de pe piața nereglementată din Moldova care a reușit să ajungă la o înțelegere cu Cuciurgan-ul și are astăzi și contract de balansare semnat cu Moldelectrica. Ceilalți furnizori au fost refuzați, creându-se astfel premise pentru exclusivitatea participării SRL Furnizare Energie la licitațiile publice tocmai lansate de instituțiile de stat pentru 2022.

Din cauza poziției adoptate de Centrala de la Cuciurgan, mai mulți concurenți ai SRL Furnizare Energie și-au sistat din august activitatea.

SINCRON: ȘEREMET: „Mie îmi pare rău că se vehiculează mult și se aruncă mult fals în societate. Cum am fost favorizați? Dacă eram favorizați încheiam contractul de la 1 aprilie. Noi am lucrat mult cu „Moldavskaia Grăs”. Nu o dată ne-am întors. Până la urmă i-am convins că suntem ca și toți ceilalți și avem dreptul. Până la urmă ei pierdeau bani …Contractul de achiziție cu Moldavskaia Gras prevede și echilibrarea cu o parte de energie pe care o cumpărăm de la dânșii. Și noi până în august am activat cu partenerii noștri din Ucraina. Pentru aceasta am avut contract de echilibrare cu Moldelectrica. Pentru ca să obținem contractul ăsta noi am fost unicii care le-am depus lor garanție. 

ANRE nu este singura instituție în care am observat o atitudine de favorizare în raport cu SRL Furnizare Energie. În 2019,  la jumătate de an de la fondare, compania care ar fi controlată de Andronachi a reușit să obțină un contract avantajos de procurare a energiei electrice de la Nodul Hidroenergetic Costești. Energia produsă aici se consideră a fi una dintre cele mai ieftine. Iar informațiile obținute de Cutia Neagră despre modul în care a fost organizată licitația trădează mai multe elemente dubioase.

Cum a obținut în 2019 cea mai ieftină energie?

În februarie 2019, Nodul Hidroenergetic Costești organizează un tender în baza unui regulament intern, pentru a selecta o companie care să-i cumpere energia pe parcursul anului, fiind vorba de o tranzacție de circa 40 de milioane de lei. Întreprinderea trimite solicitări de oferte la 8 companii, prețul cerut pentru energie fiind de minimum 63 de bani pentru un kilowat oră. Primește 7 oferte, dar una de la un agent economic care nu a fost invitat la tender și nici nu avea activitate pe piața energetică. Anume acesta a propus cel mai bun preț, dar s-a retras ulterior, favorizând SRL-ul Furnizare Energie. Unii participanți la licitație aveau bănuieli atunci de acțiuni concertate între unii concurenți care au participat la concurs și trucarea tenderului. Cutia Neagră a identificat legături între 3 companii.

Pe 11 martie 2019, reprezentanții Nodului Hidroenergetic Costești au deschis ofertele prezentate la tender. SA Energocom a propus  cel mai mic preț – 64 de bani pentru un kilowat oră. Moldelectrica a oferit cu un bănuț mai mult. Oferta SA FEE Nord a fost de 70 de bani, iar SRL „LC Energie” era gata să cumpere cu 77 de bani. SRL Furnizare Energie a propus cu jumătate de bănuț mai mult decât Gas Natural Fenosa Furnizare Energie – 86 de bani pentru un kilowat oră. Iar cea mai bună ofertă – 92 de bani pentru un kilowat oră a venit de la SRL Pan Construct, o companie cu domeniul de activitate în construcții și licență pentru comercializarea carburanților.

Companiile Pan Construct și  LC Energie aveau același proprietar în momentul în care s-au înscris la licitație. Mai mult, în 2017, ca beneficiar la LC Energie a figurat Andrei Iacub, cel care în septembrie 2019 a preluat jumătate din acțiunile SRL-ului Furnizare Energie de la Sergiu Ciobanu. În vara anului curent,  Furnizare Energie a anunțat că fuzionează cu LC Energie, ultima fiind absorbită.

Fuzionarea Furnizare Energie cu LC Energie

Potrivit documentelor consultate de Cutia Neagră, în momentul reorganizării, LC Energie avea o datorie de 5,7 milioane de lei față de Sergiu Ciobanu, fostul director ANRE și beneficiarul actual din acte al SRL-ului Furnizare Energie. Și de această dată este invocat un împrumut.

SERGIU CIOBANU: „Aici a fost un grup de italieni. Ei au dezvoltat un proiect de regenerabile. Ni l-au propus nouă, eu ca proprietar să fac investiții. Noi suntem acum în discuții cu un partener din România. Am preluat practic de la ei proiectul ca activ la balanță, proiectul de investiție pentru surse regenerabile, o tehnologie nouă. Cred că urmează de anul viitor să începem proiectul de investiție în niște surse regenerabile care ei le dezvoltă de vreo 4 ani de zile. Asta este unicul argument. Ei nu au avut nicio activitate, nici licență de furnizare, nici consumatori. Unica este că au avut un proiect  de regenerabile care mi-a creat o impresie că este oportun de a investi acum, având în vedere că e în trend acum regenerabile. Îmi datorează mie, dar eu la urmă datorez proprietarului de la care am preluat. Asta e toată logica”.

Ne întoarcem la licitația organizată în 2019 de Nodul Hidroenergetic Costești. Grupul de lucru a calificat atunci toate ofertele, iar ulterior participanții au fost anunțați printr-o scrisoare că SRL Furnizare Energie este câștigător, oferind un preț de 86 de bani pentru un kilowat oră. „Pan Construct”, care venise la tender cu oferta de 92 de bani, a renunțat ulterior la ea. Mihail Șeremet dă asigurări că licitația a fost organizată corect și neagă ipoteza unei înțelegeri cu „Pan Construct”.

MIHAIL ȘEREMET, director SRL Furnizare Energie: „Eu nici nu aveam închipuire în 2019 cine era compania Pan Construct.  Absolut nu am nicio treabă eu cu asta…Nu a existat nicio înțelegere. Și dacă nu eram noi cu prețul pe locul doi și avea să fie altcineva? Nu  avea să fie dubii? Eu nu vă pot spune că a făcut compania. De ce s-a retras Pan Construct”.

Despre rolul extrem de important pe care l-a jucat în trecut și încă îl mai joacă Vladimir Andronachi în sectorul energetic sunt încă multe de sus. Vom lăsa asta însă pentu o altă investigație.

/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"
Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume
Astăzi are loc echinocțiul de toamnă - ziua e egală cu noaptea. Cum ne influențează și tradițiile din lume

social

/VIDEO/ EXCLUSIV! Cumpărătorii de cetățenie moldovenească: Ruși cu trecut dubios și americanul cu imperiu de cazinouri

10 septembrie 2023, ora 22:50

Cetățenie prin investiții, unul dintre cele mai controversate proiecte lansate de regimul lui Plahotniuc. Programul prin care Guvernul Filip oferea „pașapoarte de aur” străinilor dispuși să verse 100 de mii de euro într-un fond special de investiții a atras mai mulți miliardari dubioși din întreaga lume. Numele acestora au fost ținute în mare secret timp de patru ani. Cutia Neagră PLUS a aflat identitatea persoanelor care și-au cumpărat cetățenie moldovenească. În listă se regăsesc businessmeni implicați în furturi bancare de proporții, fraude financiare, foști moguli de presă și proprietarul unui imperiu de jocuri de noroc. Vă invităm să îi cunoașteți în investigația cu care deschidem noul sezon de anchete marcaCutia Neagră PLUS”.

Legea privind acordarea cetățeniei prin investiție a fost aprobată în mare grabă de deputații Partidului Democrat în decembrie 2016, chiar dacă expertiza Centrului Anticorupție atenționa asupra unor riscuri majore de securitate, iar societatea civilă a criticat dur inițiativa democraților. Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament la 1 decembrie 2016, iar pe 9 decembrie a fost deja votat în primă lectură, fără a fi dezbătut serios de deputați. La final de zi, după nouă ore de ședință în plen, ex-președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a fost unul dintre autorii legii, a cerut ca proiectul să fie prezentat rapid de colegul său de partid, coautor al legii, Sergiu Sîrbu.

Andrian Candu: „Vă propun să examinăm și să-l rugăm pe unul dintre autori, dl Sîrbu să ne prezinte foarte succinct proiectul”.

Sergiu Sîrbu: „Onorat plen, rog susținerea acestui proiect de lege extrem de important și demult așteptat pentru R. Moldova, pentru economia R. Moldova”.

Legislatorii nu au avut nicio întrebare către autori. În plen, au răsunat doar recomandările a doi deputați.

Iurie Leancă: „Să cereți Ministerului de Externe să consulte Comisia Europeană. Cel puțin, să informeze înainte de a aproba o astfel de decizie necesară și oportună. Să nu prejudiciem cumva această mare realizare - regimul fără de vize. Pornind de la experiența altor țări. Malta, aduceți-vă aminte ce scandal a fost între Guvernul de la Valeta și Bruxelles tocmai pe acest subiect”.

Sergiu Sîrbu: „Evident că Guvernul va consulta și opinia partenerilor de dezvoltare”.

Valeriu Ghilețchi: „E o inovație care nu știm cu ce se va termina. O prudență este absolut necesară, atât din punct de vedere al securității statului , cât și al faptului că avem regim liberalizat de vize. Sunt posibile mai multe consecințe pe care s-ar putea noi astăzi să nu le prevedem”.

În pofida avertismentelor, peste două săptămâni, legea a fost votată în lectură finală, la fel fără nicio dezbatere în plenul Legislativului.

Modificări în regulament și amendamente dubioase la lege

Mecanismul obținerii cetățeniei prin investiții a devenit funcțional abia în toamna anului  2018. Regulamentul stabilea că pașaportul moldovenesc poate fi oferit unui străin care depune 100 de mii de euro în Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau investește 250 de mii de euro în unul dintre domeniile de dezvoltare strategică. În regulament, a fost indicat mai târziu că vor fi acceptate achizițiile de imobile și procurarea de valori mobiliare de stat.

Implementarea proiectului a fost dată de Guvernul Filip pe mâna unui consorțiu format dintr-o companie engleză și una din Dubai, proaspăt înregistrată. Societatea civilă a criticat dur atunci modificările care s-au făcut la regulament.

Veaceslav Negruța, fost expert Transparency International Moldova: „Am văzut mai multe modificări care s-au făcut la lege care au schimbat conceptual însăși schema de oferire a cetățeniei prin investiție. Rolul statului practic a fost redus doar la emitent de decret privind acordarea acestor cetățenii. Iar rolul de bază, verificarea a tot ce se numește profilul financiar, aspecte ce țin de atentat și riscuri la ordinea publică a fost delegat către două companii. Legea încă nu era modificată, dar deja era anunțat concurs pentru selectarea companiilor partenere ale Guvernului. Una dintre ele fiind cu înregistrare în Dubai, recent creată care nu avea niciun profil adecvat”.

În paralel, democrații au făcut modificările necesare la Legea cetățeniei R. Moldova și Legea privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte. Fostul deputat Eugeniu Nichiforciuc a  reușit să strecoare în lege un amendament care a permis secretizarea numelor beneficiarilor programului de cetățenie prin investiție. În consecință, în decretele preşedintelui R. Moldova privind acordarea cetăţeniei beneficiarilor Programului se conțin doar numerele dosarelor, fără a fi indicate numele persoanelor care și-au cumpărat pașapoarte.

Roman Boțan, ex-deputat al Partidului Liberal: „Este straniu că se dorește secretizarea în acest fel pentru cei care vor obține cetățenia prin investiții. E plauzibilă situația când aceste investiții ar putea proveni din fraudă, iar încetățenirea în baza unei legi interpretabile va crea premisele legalizării activelor ilegale. Mai mulți factori care ar putea genera coruptibilitatea au fost indicați și în raportul de expertiză al Centrului Național Anticorupție. Atenționez că și în alte proiecte de legi se dorește introducerea unor amendamente pe sub masă.

După această declarație, făcută la 18 mai 2018,  cu referire la amendamentul lui Nichiforciuc,  liberalul Roman Boțan și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate și ordine publică.

Veaceslav Negruța: „Cert este că toți cei care au beneficiat de pașaport de Moldova prin această schemă nu au avut niciodată interes economic sau de afaceri în R. Moldova. Ei au avut probleme cu legislația internațională sau cu legislația în țările lor de origine și cel mai probabil beneficiarii mereu și-au dorit să nu fie divulgate numele lor. Respectiv, cei care au promovat legea au venit cu amendamente ca să acomodeze normele legale la solicitările beneficiarilor. Un fel de tratament individual pentru fiecare client în parte”.

Lansarea oficială a Programului de cetățenie prin investiție a avut loc în toamna anului 2018 în Dubai, cu participarea ministrului Economiei de atunci Chiril Gaburici, care a răspuns la întrebările adresate de un robot.

Robot:  „Felicitări pentru lansarea programului de acordare a cetățeniei prin investiții. Cred că sunteți încântat. Aș vrea să știu prin ce este unic programul moldovenesc în comparație cu cel al concurenților Dvs”. 

Chiril Gaburici:  „În primul rând, cetățenia moldovenească prin investiții și pașapoartele moldovenești oferă cetățenilor posibilitatea să călătorească fără viză în peste 120 de țări, inclusiv statele europene din zona Schengen, Turcia, Rusia ș.a. Acest program este unic datorită structurii sale organizaționale și nivelurilor de control. Este foarte important că fondurile acumulate prin acest program vor oferi Moldovei o mai bună autonomie geopolitică. În același timp, toate aceste fonduri vor putea fi investite în infrastructură și vor crea o viață mai bună pentru cetățenii moldoveni”.

Rușii cu pașapoarte moldovenești

Contrar predicțiilor lui Gaburici, Programul cetățenie prin investiții a adus mai degrabă dureri de cap și asocieri dubioase cu controversați businessmani din întreaga lume. Chiar dacă cei mai mulți beneficiari de „pașapoarte de aur” moldovenești au fost chinezi și cetățeni ai unor state africane, cele mai scandaloase sunt numele beneficiarilor ruși. Trei aplicanți din Rusia, împreună cu membrii familiilor, au devenit cetățeni ai R. Moldova în anul 2020. Este vorba despre un fost bancher vizat în Rusia într-un scandal imens similar furtului miliardului, un fost mogul de presă din Rusia și un businessman din Sankt Petersburg.

Pe 15 decembrie 2020, cu câteva zile înainte de a ceda funcția de președinte al R. Moldova, Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a oferit cetățenie lui Konstantin Țerazov, fost vicedirector al unei bănci implicate în cea mai mare fraudă bancară din istoria Federației Ruse - banca „Открытие”. Cetățenia Moldovei au primit-o și soția bancherului  și doi copii minori ai cuplului.

Banca „Otkrîtie” a  ajuns în 2017 în pragul falimentului urmare a unei fraude similare cu furtul miliardului din R. Moldova. Presa rusă scrie că din bancă au fost scoase sute de miliarde de ruble prin credite neperformante oferite unor companii apropiate de foștii proprietari ai băncii.

În 2017, Banca Centrală a Rusiei a instituit administrare specială la banca „Otkrîtie” și a pompat peste 300 de miliarde de ruble pentru a o salva de la faliment, deoarece era o bancă de importanță sistemică.

Constantin Țerazov a condus mai mulți ani Departamentul de investiții al băncii „Otkrîtie” și a ocupat funcția de vicedirector. În 2016, chiar înainte ca banca să înceapă să înregistreze pierderi colosale, Țerazov a fost inclus în Consiliul de Administrație al băncii.

În mediul online poate fi găsită puțină informație despre activitatea lui Țerazov la bancă. Un site de știri Postprofit.net scrie că se depun eforturi colosale pentru a curăța spațiul online, astfel încât numele lui Țerazov să nu mai poată fi asociat cu scandalul din jurul băncii Otkrîtie.

Informația pare să se confirme. Câteva știri pe care le-am identificat anterior pe internet în care era vizat Țerazov nu mai pot fi accesate. Deocamdată au scăpat de „lichidare” materialele publicate de Postprofit.net în care Țerazov este numit „bancherul negru” și este acuzat că scapă basma curată deși ar fi implicat în frauda de la „Otkrîtie”.

Aceeași sursă informează că în vara lui 2019 Banca Centrală a Rusiei a solicitat în Arbitrajul din Moscova recuperarea a 289 de miliarde de ruble de la foștii proprietari și administratori ai băncii „Otkrîtie”, printre care se număra și Țerazov. Prin decizia instanței din septembrie 2020, toți managerii băncii au fost obligați să întoarcă banii statului, dar numele lui Țerazov ar fi dispărut din decizia judecătorească.  

Constantin Țerazov a lucrat la banca „Otkrîtie” și după ce aceasta a ajuns sub administrarea specială a autorităților ruse. A fost demis abia anul trecut, după ce Banca Centrală a Rusiei i-a aplicat interdicția de a mai activa în sistemul bancar, împreună cu alți foști manageri și contabili ai băncii „Otkrîtie”.

Postrofit.net mai scrie că Țerazov ar fi fost vizat într-un dosar penal, deschis în 2019 pentru escrocherie în proporție deosebit de mare, dar ar fi scăpat și de urmărirea penală. Un figurant în dosar este fostul președinte al băncii „Otkrîtie”, Evghenii Dankevici. Acesta este căutat de autoritățile ruse și se ascunde în orașul Tel Aviv, având cetățenia statului Israel. O situație similară cu fugarul Ilan Șor căutat de procurorii moldoveni pentru frauda bancară.

Fost director TV cu milioane pompate într-un fond de investiții

Pe 2 noiembrie 2020 a fost publicat decretul prin care i s-a oferit cetățenie prin investiții rusului Artemii Iniutin, celor două fiice și mamei sale. Iniutin a devenit cunoscut în Federația Rusă pe când lucra la unul dintre cele mai mari holdinguri media private - RBK. Iniutin a fost director general la postul de televiziune RBK TV.

În anul 2008, holdingul media RBK a ajuns să aibă probleme financiare grave, acumulând datorii de peste 200 de milioane de dolari. Un an mai târziu, trustul a fost vândut miliardarului Mihail Prohorov.

După afacerea media, foștii proprietari ai RBK au migrat în alt domeniu și au deschis, în noiembrie 2010, un Fond de Investiții - TMT Investments, cu sediul pe insula Jersey, cunoscută drept una dintre principalele centre financiare offshore din Europa. La TMT Investments activează astăzi și Artemii Iniutin.

Potrivit informațiilor plasate pe site-ul companiei, Iniutin este unul dintre coproprietarii fondului și este șef pe investiții. Iniutin are birou în Riga, Letonia și în ultimii 10 ani a gestionat tranzacțiile europene ale TMT Investments. Compania se laudă că a investit zeci de milioane de dolari și are în portofoliu 55 de startup-ri din diverse domenii, toate dezvoltate pe internet. TMT Investments  are investiții și în Silicon Valley. 

Descriere de pe site-ul companiei „TMT Investments”

Atunci când a fost lansat, asupra fondului „TMT Invetments” planau suspiciuni de fraudă. Un portal rusesc „Compromat group” a publicat câteva investigații despre foștii proprietari ai holdingului RBK în care arătau că aceștia și-ar fi ascuns banii în offshoruri și au făcut tranzacții fictive la bursa din Londra cu acțiunile TMT Investments. Unele dintre companiile offshore ar fi fost înregistrate chiar pe numele lui Iniutin.

În 2017,  presa rusă anunța că Artiom Iniutin și Gherman Kaplun, fostul proprietar al RBK lansează împreună cu un investitor american un fond de criptomonedă - TMT Crypto Fund.

În Federația Rusă, numele lui Arteom Iniutin figurează în câteva companii. Potrivit unui Registru de date deschise despre activitatea agenților economici, Iniutin a deținut 75% din acțiunile firmei „Best.ru”, cu activitate în domeniul agențiilor de știri. Până în anul 2016 compania a avut profit de câte 10 milioane de ruble pe an, echivalentul a 160 de mii de dolari. Din 2017 a înregistrat pierderi, iar în mai 2020, compania a fost lichidată.

Din ianuarie 2018, Iniutin deține oficial 75% din acțiunile companiei „Narodnaia Marka” care anterior a făcut parte din holdingul RBK. Agenția este cunoscută în Rusia datorită faptului că organizează anual concursurile în domeniul business-ului "Народная марка" și „Компания года".

Potrivit registrelor, compania „Narodnaia Marka” îi aduce și astăzi profit lui Arteom Iniutin, dar în jumătate față de anii precedenți. În 2022, firma a înregistrat un profit de 17 mililoane de ruble, echivalentul a 280 de mii de dolari.

Businessmanul modest din Sankt Petersburg

Pe 3 august 2020, rusul Alexey Vascov a primit cetățenia R. Moldova. În mediul online nu am găsit nicio informație ce vizează viața și activitatea lui Vaskov. Numele său l-am identificat doar în registrele cu informații despre companii. Alexey Vaskov a dezvoltat mai multe afaceri în orașul Sankt Petersburg în diverse domenii, de la imobiliare, reparație de mașini, până la vânzare de cărți și ziare.  

În anul 2019, când a depus dosarul în R. Moldova în cadrul Programului Cetățenie prin Investiție, Alexey Vaskov  figura drept fondator în cadrul a 3 companii. Cea mai importantă dintre ele - „Promstroinvest” are ca gen principal de activitate administrarea proprietății imobiliare. Firma a fost cumpărată de Vaskov în 2016 și are în prezent 16 angajați.

Potrivit rapoartelor financiare pe care le-am consultat, în anul 2018 compania i-a adus lui Vaskov un profit de 31 de milioane de ruble, echivalentul a 500 de mii de dolari. Dar în următorii ani câștigul a scăzut drastic, fiind în jumătate în anul 2022.

O altă companie - „Renart”, care se ocupa de chiria și gestionarea imobilelor, îi aducea lui Vaskov venituri mai modeste. Profitul companiei în 2018 a fost de circa 27 de mii de dolari. Iar în septembrie 2019, Vaskov a vândut firma.

Cea de-a treia companie - „Garantservis”, cu activitate în domeniul reparației de mașini, a avut profit în scădere în ultimii ani și Vaskov a vândut-o în iunie 2022.

De-a lungul anilor, Alexey Vaskov a fondat și administrat alte 5 companii în Sankt Petersburg cu activitate în diverse domenii: producerea marterialelor textile, vânzare de cărți și ziare, activități sportive și servicii în saloane de frumusețe. Firmele au fost lichidate.

Rușii care s-au răzgândit

Initial, Programul Cetățenie prin Investiții a atras interesul mai multor ruși. Cereri de a dobândi cetățenie moldovenească prin această schemă au depus doi cetățeni conectați la Ilan Șor, printre care și soția fugarului arhitect al furtului miliardului. Ulterior aceștia s-au răzgândit.

Sara Șor, artista cunoscută cu numele de scenă Jasmin, s-a numărat printre primii cetățeni străini care au depus dosarele pentru cetățenie moldovenească. În 2019, în presă s-a vehiculat că Sara Șor participă la Programul de obținere a cetățeniei prin investiție, iar Ilan Șor a confirmat acest lucru într-o postare pe Facebook.

Soția mea iubește Moldova. Are dreptul și moral și juridic, în calitate de soție a unui cetățean al R. Moldova, să pretindă la cetățenie. Soția mea este o artistă cunoscută, o persoană independentă și asigurată material, de aceea, dacă va dori să investească în țara noastră, atunci o va putea face indiferent dacă va obține sau nu cetățenia. Eu sunt fericit că soția mea a decis să primească cetățenie R. Moldova împreună, alături de cetățenia Rusiei”, a comentat Ilan Șor.

Fostul concesionar al aeroportului, solicitant de cetățenie

Un alt pretendent la cetățenie moldovenească contra investiții a fost miliardarul rus Andrei Goncearenko, de asemenea apropiat lui Ilan Șor. Acesta era proprietarul firmei „Komaskavia”, cea care administra prin „Avia Invest” Aeroportul Internațional Chișinău. La fel ca și Sara Șor,  Goncearenko și-a retras dosarul din Programul de cetățenie, lucru confirmat anterior și de fostul președinte Igor Dodon.

Igor Dodon: „Acest așa-numit investitor are probleme mari în Rusia și a depus actele pentru a primi cetățenia Moldovei pe timpul lui Plahotniuc, din cauza faptului că are probleme mari în Rusia. Și a încercat să se legalizeze în Moldova, pentru ca de aici, cu pașaport moldovenesc, să se deplaseze mai departe. Dar nu a reușit, pentru că s-a schimbat guvernarea”, a declarat Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.   

Andrei Goncearenko a devenit milionar în anii 90 având afaceri în domeniul transportului și prelucrării lemnului. Între anii 2002 și 2013 a fost director la „Gazprom Invest Yug” - companie fiică a gigantului Gazprom. A revenit în business, având în prezent afaceri în domeniul construcțiilor. 

Goncearenko a fost beneficiarul unei companii din Rusia care în toamna anului 2022 a cumpărat posturile de televiziune „Primul în Moldova” și „Accent TV”, asociate socialiștilor.

Cel de-al treilea dosar retras a fost al rusoaicei Ana Tiutaeva, o tânără care lucrează în Emiratele Arabe Unite. Potrivit informațiilor pe care le-am identificat pe internet, Ana Tiutaeva este manager pe dezvoltarea afacerilor în cadrul companiei „AAL Group” din Emirate, specializată în producerea și reparația aparatelor de zbor.

Noul cetățean moldovean cu imperiu în domeniul jocurilor de noroc

Programul R. Moldova de acordare a cetățeniei prin investiții a fost atractiv nu doar pentru ruși, ci și pentru personaje controversate de peste Ocean. Doi cetățeni ai Statelor Unite au decis să-și cumpere pașapoarte moldovenești.

Prin decretul președintelui Igor Dodon, semnat pe 2 noiembrie 2020, a devenit cetățean al R. Moldova Shawn Andre Scott,  un american fondator a peste 60 de companii. Cele mai mari afaceri le are în domeniul jocurilor de noroc. Spațiul online abundă în informații despre activitatea dubioasă a lui Andre Scott, catalogat drept un „personaj controversat”, cu tranzacții suspecte și implicare în scandaluri de corupție în diferite state.

În dosarul depus la Chișinău, pentru achiziția de cetățenie moldovenească, Shawn Andre Scott s-a prezentat ca director executiv al companiei „Bridge Capital”. Firma este înregistrată pe insula Saipan, parte a Insulelor Mariane din Pacific. Compania este specializată în investiții și oferirea unor împrumuturi pentru firme aflate în dificultate. Pe site-ul său, „Bridge Capital” se laudă că oferă consultanță unor companii cu activitate în domeniul imobiliar și servicii bancare și are clienți în SUA, Hawai, Cambodgia, Thailanda, Macao, Portugalia și  Bulgaria.

În articolele scrise în presa americană, „Bridge Capital” este catalogată ca fiind o companie cu risc ridicat și cu investiții în domeniul jocurilor de noroc. Iar Shwan Andre Scott este numit o „figură controversată”.

„Washington Post” a scris că Andre Scott și-a început cariera în domeniul jocurilor de noroc în anul 1994 și a reușit să dezvolte zeci de afaceri în domeniu. A deschis cazinouri la hoteluri din Las Vegas, baruri de video poker în Louisiana și Carolina de Sud și a investit în piste pentru curse de cai în New York și Maine. Autoritățile din 5 state au refuzat să-i ofere licență lui Shwan Andre Scott  în domeniul jocurilor de noroc, după ce au identificat în schemă mai multe offshore-uri, parteneriate ascunse și gestionări financiare frauduloase. Sursa mai scrie că Scott a avut probleme cu autoritățile din Combodgia, Thailanda și Republica Laos unde a investit în jocuri de noroc.

Anul trecut, Guvernul Republicii Democrate Laos a inițiat un litigiu împotriva companiei „Bridge Capital” în care Andre Scott este coproprietar și a solicitat să-i fie achitate prejudicii de 5 milioane de dolari. În 2015, Bridge Capital a fost  obiectul unor investigații penale și fiscale în Republica Laos, fiind bănuită de implicare într-un scandal de corupție.

Cetățenie bulgară obținută printr-un program similar

Cu doi ani mai devreme de a aplica pentru cetățenie moldovenească,  Swaun Andre Scott a obținut cetățenia Bulgariei, în cadrul unui Program similar de cetățenie contra investiții. În Bulgaria, cetățeniile au fost oferite contra unui cost de cinci ori mai mare față de cel din R. Moldova. Un solicitant trebuia să investească un milion de leve, echivalentul a jumătate de milion de dolari. Programul a fost anulat în 2022, după ce și deputații bulgari au abrogat legea cetățeniei prin investiții.

Anul trecut, un birou de investigații jurnalistice din Bulgaria a publicat o serie de materiale în care au dezvăluit numele cumpărătorilor de cetățenie. Despre Swaun Andre Scott au scris că este „șeful jocurilor de noroc cu o reputație îndoielnică” care a obținut pașaport de aur și face investiții de zeci de milioane într-un grandios proiect imobiliar. Firma sa construiește în Sofia un centru comercial cu hotel, restaurante, spa și arenă pentru evenimente sportive.

Cineastul căutat de FBI

Cel de-al doilea american care și-a depus dosarul în 2019 pentru obținerea cetățeniei R. Moldova este Kevin Robl William, fondatorul mai multor companii din Statele Unite specializate în  producerea filmelor și activități de divertisment. Cea mai importantă companie a sa este „Production Capital”, cu sediul într-un oraș din California.

Nu am găsit nicio informație pe internet despre cineastul Kevin Robl. Numele lui și firma sa apar doar într-un dosar de mare fraudă inițiat la Tribunalul din California de către un mare studiou chinez de efecte vizuale „Base Media”.  Compania este cunoscută pentru efectele speciale create pentru filme de renume ca „The Iron Man” și „The Avengers”.

Chinezii s-au plâns la tribunal că au fost fraudați de 234 de milioane de dolari de către Kevin Robl și un alt producător american de filme Remington Chase, care au luat multiple împrumuturi din numele firmei din China. Studioul „Base Media” din China s-a adresat după ajutor și la FBI,  iar autoritățile chineze au inițiat o anchetă proprie ce vizează această fraudă. Locul aflării lui Remington Chase și Robl Kevin nu este cunoscut, scrie presa americană.

Potrivit surselor Cutiei Negre, dosarul depus în 2019 de Robl Kevin în cadrul Programului cetățenie prin investiție din R. Moldova se află încă la etapa de procesare. Procedura nu a fost finalizată, deoarece americanul nu este de găsit.

Giuvaergiu  fugar din India după o fraudă de miliarde

Printre solicitanții de „pașapoarte de aur” moldovenești s-a regăsit și un giuvaergiu, implicat într-un scandal monstru în India. Vishal Jatin Mehta se află astăzi în căutare internațională pentru fraudă bancară de proporții. Bărbatul și-a retras cererea din Programul cetățenie moldovenească prin investiții.

Vishal Jatin Mehta este fondatorul a câtorva companii mari producătoare de bijuterii de lux. În urmă cu 10 ani, acesta a obținut împrumuturi și garanții de la 15 bănci din India pentru a lua lingouri de aur în valoare de peste un miliard de dolari de la mai multe bănci de lingouri din Africa, Scoția și Anglia. Pretextul invocat a fost de a produce bijuterii pentru clienți din Dubai.

Ulterior, businessmanul a anunțat că nu va putea returna împrumuturile pentru că ar fi fost mințit de arabi, iar firmele din Dubai care au cumpărat bijuteriile ar fi falimentat. Ancheta procurorilor a arătat că de fapt firmele au fost fictive, iar banii au fost transferați de Jatin Mehta în offshore-uri.

Din 2016, Vishal Jatin Mehta și familia sa sunt fugari din India, unde sunt cercetați penal pentru fraudă bancară. Pe plan internațional, aceștia sunt urmăriți de cele mai mari companii de recuperare a datoriilor - Kroll și Grant Thornton, contractate de băncile prejudiciate.

Mehta se ascunde acum la Londra. După lovitura dată în India, el și familia sa au obținut cetățenia Federației Sfîntul Kittis și Nevis. Acest stat insular mic are un program similar de cetățenie prin investiții.

Managerii unor companii de top din diferite state 

Totuși, în cadrul Programului de cetățenie prin investiție din R. Moldova nu s-au implicat doar afaceriști controversați. Au primit pașapoarte moldovenești și oameni de afaceri cu o reputație bună, manageri ai unor companii de top din diferite state. Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie câteva nume:

Echipa Cutiei Negre a încercat să ia legătura cu cei care au primit cetățenia R. Moldova prin investiție. Am trimis mesaje pe poșta electronică a companiilor în care aceștia activează și pe rețele sociale, dar nu am primit niciun răspuns.   

Rusul cu aviz negativ de la SIS

În urma evaluării dosarelor depuse în cadrul Programului de Cetățenie prin Investiții au existat și câteva cazuri în care solicitanților le-a fost refuzată acordarea cetățeniei, fiind identificate riscuri. Într-un răspuns trimis la solicitarea Cutiei Negre, Serviciul de Informații și Securitate a precizat că a verificat 36 de solicitanți și a emis 3 avize negative.

„În două cazuri au fost stabiliți indicatori de insecuritate. Din acest motiv a fost considerată inoportună acordarea cetățeniei solicitanților respectivi. Într-un caz au fost relevați anumiți indicatori de insecuritate, în raport cu anturajul și relaționările solicitantului. În caz de confirmare sau materializare, puteau afecta securitatea națională. S-a lăsat la discreția Comisiei de examinare a dosarelor pentru obținerea cetățeniei de a lua sau nu în considerare avizul SIS. Serviciul a fost informat de către ASP că membrii Comisiei au decis respingerea cererii de dobândire a cetățeniei prin investiție a solicitantului respectiv. Drept urmare, acesta a depus o contestație. Comisia a solicitat reexaminarea dosarului, iar în urma verificărilor repetate, Serviciul a reconfirmat lipsa unor indici direcți de pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului”, a precizat Serviciul de Informații i Securitate.

Cutia Neagră a reușit să afle că unul dintre solicitanții căruia i-a fost refuzată acordarea cetățeniei R. Moldova este un om de afaceri din Federația Rusă - Ivan Karabanov. Acesta solicitase cetățenie și pentru soția sa și 3 copii minori.

Soția lui Karabanov este Anastasia Dronova, care se prezintă pe platforma Linkedin drept șefa Departamentului juridic al companiei „Gazprom Invest Yug”. Anterior a lucrat în mari companii din industria petrolului.

Femeia administrează și compania „Ligal Butic”, fondată de soțul său Ivan Karabanov. Potrivit datelor deschise din registrele din Rusia,  firma are 6 angajați și prestează servicii de consultanță și asistență juridică în tranzacții imobiliare. În 2022,  compania a avut un rulaj de aproape 24 de milioane de ruble, dar profit nu a avut. A înregistrat la final de an pierderi de 8 milioane de ruble, echivalentul a 130 de mii de dolari.

Despre Ivan Karabanov nu există prea multe informații în mediul online. Din registrul companiilor din Rusia, aflăm că acesta a fost administratorul mai multor firme fondate de societatea pe acțiuni „Grupa Ist Invest” din Rusia, toate cu activitate în domeniul imobiliar.  

„Grupa Ist Invest” a fost implicată într-o tranzacție imobiliară scandaloasă ajunsă subiect de  investigație al echipei lui Alexei Navalinîi. Este vorba despre vilele premierului rus Dmitri Medvedev.  În anul 2010, „Grupa Ist Invest” i-a vândut 12 ha de teren lui Alișer Usmanov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia. Acesta a construit acolo o vilă luxoasă și mai târziu i-a transmis-o gratuit, împreună cu 4 ha de teren unei fundații conduse de colegul de facultate al lui Medvedev. Jurnaliștii scriau că donația ar fi reprezentat de fapt o mită plătită de Usmanov lui Medvedev. Proprietatea avea o valoare de piață de 5 miliarde de ruble.

În 2020, directorul companiei „Grupa Ist Invest” pentru care a lucrat Ivan Karabanov, a fost arestat fiind învinuit într-un dosar ce vizează o fraudă bancară prin oferirea de credite neperformante în sumă de 6 miliarde de ruble. La începutul anului curent, Grupa Ist Invest a fost lichidată.

Contestație cu aviz repetat pozitiv de la SIS

Cutia Neagră PLUS a reușit să afle și numele solicitantului care a contestat refuzul Comisiei de a-i acorda cetățenie. Este Fareș Al Mustafa, originar din Republica Arabă Siriană. Acesta lucrează în Emiratele Arabe Unite în calitate de consilier al companiei „Al Habtoor Group” - un mare consorțiu din Dubai, cu investiții de miliarde în construcţii, în domeniul auto, turism, sănătate și învăţământ.  

Fareș Al Mustafa este profesor universitar și consilier religios la Moscheea Al-Farooq din Dubai. Bărbatul este foarte activ în mediul online, având conturi pe diverse rețele sociale unde publică predicile pe care le ține la moschee și filmulețe în care rostește mărturia de credință pentru convertirea în islam a unor femei din diverse state europene.

Fareș al Mustafa are legături cu R. Moldova cu mult înainte de a-și depune dosarul în cadrul Programului Cetățenie prin Investiție. În 2014, acesta a înregistrat la Chișinău o companie de consultanță în afaceri și management - „Eco Development”. 

 

Firma sa a avut inițial adresa juridică pe str. Grădina Botanică 14/3, oficiul 307. O adresă cunoscută în spațiul public. Acolo și-au avut sediul oficial mai multe companii implicate în frauda bancară. Ulterior, „Eco Development” și-a schimbat adresa juridică într-un apartament înregistrat pe numele companiei situat în complexul de lux „Coliseum Palace” din sectorul Râșcani al capitalei.

În ultimii ani, compania nu a depus rapoarte financiare, dar în anii 2016-2017 declara pierderi.

Fareș Al Mustafa mai vine periodic pe la Chișinău. La finele lunii iulie, acesta a publicat pe Tik Tok un filmuleț în care apare plimbându-se pe malul iazului, într-un parc din sectorul Râșcani, chiar alături de complexul rezidențial în care deține un apartament. În filmuleț, bărbatul ține o predică și descrie dimineața ca fiind plină de frumusețe și iubire.

I-am scris un mesaj lui Fareș al Mustafa pe o rețea socială în care l-am întrebat despre legătura cu R. Moldova și intenția sa de a obține cetățenie moldovenească. Acesta ne-a răspuns că are un prieten la Chișinău care ne va oferi comentarii la subiect. Reporterul Cutiei Negre a telefonat la numărul transmis de Fareș al Mustafa.

„Prietenul meu chiar avea idei mari să investească în R. Moldova, împreună cu alți parteneri pe care voia să-i atragă să investească aici. Clar că ești mult mai asigurat când ești cetățean de asta a decis să aplice în Programul de cetățenie. El a fost de mai multe ori în Moldova. A cercetat piața. Avea intenția să investească în mai multe domenii: în agricultură - să exporte marfă sau chiar să aibă aici producere, în IT tot avea ceva idei. Dar după ce a văzut ce se întâmplă, clar că a pus tot pe pauză. Nu știu ce suspiciuni au avut autoritățile, nu știu care au fost motivele avizului negativ de la SIS, dar eu îl cunosc pe dl Fareș al Mustafa ca o persoană foarte  onestă, profesor la universitate. Este consultant și face afaceri mari în Dubai. Este o persoană publică, participă la diverse emisiuni în Dubai. Autoritățile pot verifica orice informație despre el. Acum este în așteptarea deciziei de la Comisie. A investit și timp și bani, suma nu este mică. Încă în 2019 a depus actele în Programul de cetățenie și așteaptă și el să aibă o claritate”, ne-a spus bărbatul care s-a prezentat ca George.

Comisia de acordare a cetățeniei încă urmează să ia o decizie finală pe dosarul solicitantului din Dubai.

Va plăti Guverul despăgubiri de milioane de euro?

Legea care permitea acordarea cetățeniei prin investiție a fost abrogată de Parlament în vara anului 2020. Decizia a intrat în vigoare la 1 septembrie 2020, dar toate dosarele depuse urmau a fi procesate.

Am mai îndeplinit o condiționalitate pentru a putea beneficia de cea de-a doua tranșă de finanțare din partea Uniunii Europene de aprobare a legii prin care a fost abrogată faimoasa lege care permitea vânzarea cu alte cuvinte a cetățeniei R. Moldova pentru investiție. A fost o lege păguboasă care nu a adus acel efect pe care l-au invocat la începuturi autorii. Nu am văzut o explozie de investiții și aflux de doritori de a obține cetățenia, în schimb a adus prejudicii de imagine R. Moldova, astfel creând posibilitatea pentru unele persoane de a intra pe ușa din spate în spațiul Shenghen. Cu alte cuvinte să obțină pașaportul R. Moldova și liber să poată circula pe teritoriul  Uniunii Europene”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu, pe 18 iunie 2020 după ce a fost votată legea care a anulat Programul cetățeniei prin investiție.

Înainte de a abroga legea, Programul a fost înghețat o perioadă, iar reprezentanții Guvernului declarau că R. Moldova ar putea fi obligată să plătească despăgubiri enorme consorțiului de companii care dezvoltă proiectul, în contract fiind inclusă o clauză  care prevede acest lucru.   

Vadim Brînzan, ex-ministru al Economiei: „Sunt tot felul de cheltuieli de promovare, de deplasare, de publicitate la televiziuni, pe care ei deja le-au acumulat și dacă noi reziliem acest contract, atunci vom fi obligați să le plătim aceste cheltuieli. Eu nu am cifrele reale, dar e vorba de câteva milioane de euro”. 

Ion Chicu, ex-premier: „Dacă se merge pe această cale o să fim atacați în instanță, în arbitraj, care trebuie să evalueze aceste despăgubiri. Dacă vă amintiți, în vara anului trecut, se vehicula o sumă de 3,5 milioane euro, care sunt bani mari”.

Cutia Neagră a încercat să afle de la compania „Henley Partners” dacă a cerut despăgubiri de la Guvernul R. Moldova după ce a fost sistat Programul în cadrul căruia era partner sau dacă intenționează să se adreseze în arbitraj.  Reprezentanții firmei au răspuns într-un mesaj scurt pe email că nu oferă niciun comentariu la subiect, deoarece există un acord de confidențialitate.

La solicitarea Cutiei Negre, Ministerul Justiției a precizat că nu există în prezent litigii împotriva autorităților R. Moldova inițiate de firmele care au fost partenere în cadrul Programului de Cetățenie prin Investiție.

Pe de altă parte, Ministerul Dezvoltării Economice evită să spună clar dacă consorțiul de companii străine cere achitarea unor despăgubiri după sistarea contractului.

„Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, de rând cu alte instituții ale statului, este antrenat într-un proces de negocieri cu Prestatorul, aferente obligațiilor contractuale ale părților. Negocierile au un conținut ce intră sub incidența clauzei de confidențialitate a contractului”, a motivat ministerul.

Fostul expert Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, consideră că autoritățile R. Moldova au luat o decizie corectă atunci când au anulat Programul Cetățeniei prin Investiții: 

„Cert este că a fost o schemă care ne-a adus costuri de imagine ca stat, decât beneficii financiare. Dacă era o mașinărie pe bandă rulantă cu mulți cetățeni care își iau această cetățenie de Moldova, riscul ar fi devenit și mai mare și mai evident și atunci poate R. Moldova avea să fie lipsită de dreptul de regim liberalizat de vize. Atunci noi toți ca cetățeni ai R. Moldova avea să pierdem mai mult decât câștigam ca și buget, ca și economie. Din punctul meu de vedere s-a meritat efortul de a opri această mașinărie. Chiar dacă inițial a fost prin suspendare, iar ulterior legea a fost anulată, cu certitudine asta a fost exact decizia de care avea nevoie R. Moldova. Și e bine că așa s-a terminat. Are de câștigat R. Moldova că schema s-a oprit”.

În cadrul Programului Cetățenie prin investiție au primit pașapoarte moldovenești 52 de persoane - 20 de solicitanți principali și membrii de familie ai acestora, potrivit informației oferite de Agenția Servicii Publice la cererea Cutiei Negre.

Solicitanții de cetățenie au vărsat în Fondul de Dezvoltare Durabilă  2,4 milioane de euro. La etapa de procesare mai sunt patru dosare. Dacă cererile solicitanților vor fi aprobate, statul urmează să încaseze încă 385 de mii de euro.

/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Baronii gazului ieftin sunt din anturajul lui Dodon și Plahotniuc. Cinci firme anonime câștigă milioane
Cutia Neagră PLUS: Dosarul de îmbogățire ilicită pe numele ex-președintelui Parlamentului, Andrian Candu a ajuns pe linie moartă
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram