Război în Ucraina, ziua 582: Numiri noi la Kiev și probleme cu muniția! Un ex-șef al spionilor SUA anunță cele mai rele scenarii

Ambuteiajele din Capitală. Primăria, îndemnată să dea curs implementării recomandărilor lansate de MAI și APL

22 decembrie 2021, ora 11:07

Problema ambuteiajelor din Chișinău continuă! În acest sens, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu un apel repetat către Primărie și a îndemnat instituția să dea curs implementării acțiunilor incluse în proiectul de Plan întocmit anterior de MAI și APL, în care sunt prevăzute „măsuri urgente de rezolvare a problemelor de siguranță a cetățenilor și confortului acestora”. Declarațiile vin în contextul în care la începutul acestei săptămâni, Ion Ceban, primarul Capitalei, a cerut repetat ca poliția să fie întoarsă în gestiunea Primăriei, întrucât în acest moment „poliția nu are capacitatea de a gestiona ambuteiajele”.

Într-un comunicat de presă publicat astăzi, se mai menționează că „este inacceptabilă antrenarea Poliției în polemici ce depășesc caracterul operațional al activității, inclusiv condiționarea colaborării și comunicării pe subiectele sensibile pentru cetățeni”. Astfel, IGP solicită Primăriei conformarea exercitării competențelor pe liniile de activitate pornind de la reglementările cadrului legal, pentru ca fiecare autoritate să-și realizeze sarcinile corespunzător.

Potrivit reprezentanților poliției, din moment ce nu au fost transmise propuneri de modificare a planului întocmit anterior de MAI și APL, este nevoie de implementarea acestuia. 

„Inacțiunea poate determina prejudicii nu doar de ordin moral, context în care se poate recurge deja la aprecierea sub aspect legal asupra responsabilității survenite ca rezultat al eschivării”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, IGP insistă asupra revenirii la practica includerii pe ordinea de zi a ședințelor operative săptămânale ale Primăriei mun. Chișinău a subiectelor prezentate de către Direcția de Poliție a mun. Chișinău, întrucât subdiviziunea vizată este responsabilă de asigurarea ordinii și siguranței publice în capitală.

„Cu referire la subiectul abordat de creare a „poliției municipale”, reiterăm că, la moment, conform prevederilor art.399 alin.2 și art. 42310  din Codul Contravențional,  APL dispune de competența de constatare și examinare a contravențiilor, fiindu-i atribuit și statutul de agent constatator. Astfel, sunt în drept să constate contravenții şi să încheie procese-verbale, inclusiv „specialiştii principali şi specialiștii superiori din cadrul administrației publice locale desemnați de către primar” cu referire la încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor, construcții neautorizate și intervenții neautorizate la construcțiile existente, încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localități, încălcarea regulilor de comerț, încălcarea legislației cu privire la publicitate, etc. Printr-o eventuală instituire a „poliției municipale”, în asemenea circumstanțe, cu certitudine nu vor fi substituite atribuțiile Poliției”, susțin reprezentanții poliției.

Anterior, MAI a anunțat că aproximativ 75% din angajații INSP sunt implicați zilnic în activități de fluidizare a traficului în orele de dimineață și seară, însă, din cauza gestionării ineficiente a infrastructurii drumurilor, cetățenii pierd ore în șir în ambuteiaje.

Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Elevii din Văsieni se întorc în bănci! „Consiliul raional s-a angajat să acopere cheltuielile pentru funcționarea clasei a X-a”
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ O nouă colaborare muzicală. Trupa Akord și Mihaela Tabură, cu un remake al unui hit pe versurile lui Grigore Vieru
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
/VIDEO/ Cum răspunde ministrul Educației la întrebări de cultură generală: Întrebările ce l-au pus în dificultate
Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?
/VIDEO/ Marș în memoria copiilor morți în accidente! Părinții de îngeri fac apel la acțiune: Când va înceta calvarul dezlănțuit pe 4 roți?
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram