Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

politic

/Sondaj iDATA/ Maia Sandu, în continuare politiciana care se bucură de cea mai mare încredere. Ce partide ar ajunge în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

22 decembrie 2021, ora 11:49
Distribuie:

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, este politiciana care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor țării noastre. Cel puțin asta arată un sondaj efectuat de iData (Date Inteligente SRL), publicat miercuri, 22 decembrie.

Potrivit sondajului realizat pe un eșantion de 1021 de persoane, șefa statului este prima în această listă, acumulând 29,6% din voturi. Maia Sandu este urmată de președintele de onoare al socialiștilor, Igor Dodon - 9,5% și de deputatul fugar și președintele Partidului Politic „ȘOR”, Ilan Șor, cu 8,1%. 

Peste 25 de procente dintre persoanele care au participat la acest sondaj au spus că nu au încredere în politicienii din Republica Moldova.

Sursa: iData/Telegram

De asemenea, potrivit aceluiași sondaj iData, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea care se află la guvernare în acest moment, ar acumula peste 28 % din voturile alegătorilor. Ei ar fi urmați de Partidul Socialiștilor, care ar acumula peste 14 procente din voturi. Ultimul partid care ar accede în Parlament este Partidul Politic „ȘOR”, care ar acumula peste 10% din votul alegătorilor.

În cadrul sondajului, 15,4% din participanți au spus că nu vor participa la eventualele alegeri, iar 15,9% au spus că nu știu cu ce partid vor vota.

Sursa: iData/Telegram

La acest sondaj socio-politic au participat 1021 de respondenți din 320 de localități. Perioada de culegere a datelor: între 12 și 19 decembrie 2021.

Sursa: iData/Telegram


 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce am devenit țară candidată la UE: Subiectele discutate

04 octombrie 2022, ora 18:24
Distribuie:

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în ședință pentru a evalua gradul de implementare a reformelor și a stabili acțiunile ce urmează a fi realizate în viitorul apropiat. Este prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

„Ne aflăm aici pentru a revitaliza formatul comisiei și pentru a aranja procesele ce țin de Guvern, autorități și toți factorii responsabili care participă la negocieri. O serie de acțiuni au fost făcute deja pe platforma prezidențială a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Un lucru este cert: de noi depinde viteza cu care ne vom mișca în implementarea tuturor punctelor și atingerea valorilor care ne-au motivat să depunem cererea de integrare europeană”, a declarat Natalia Gavrilița, în debutul ședinței. 

Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe subiecte, printre care analiza implementării Planului de acțiuni propus de Comisia Europeană, confirmarea Agendei de asociere pentru 2021-2027, care urmează a fi adoptată în luna decembrie, și crearea a 35 de grupuri de lucru responsabile de ajustarea legislației naționale la cea europeană. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că, în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru implementarea celor 9 măsuri propuse de CE, se înregistrează un progres vizibil în punerea în operă a măsurilor. 

„În anumite cazuri se atestă o ușoară întârziere în realizarea acțiunilor, dar cele mai multe dintre ele sunt înfăptuite și doar se așteaptă publicarea acestora în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Membrii comisiei au vorbit și despre progresul înregistrat de autorități în procesul de creștere a capacității instituțiilor, prin suplinirea cu personal responsabil de planificarea, elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, astfel încât să corespundă standardelor UE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Decizie istorică! Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE

23 iunie 2022, 21:06

Realizările MAEIE, după un an de mandat. Popescu: „Cea mai istorică e obținerea statutului de candidat la UE”

08 august 2022, 11:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram