Avocatul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, susține că oficial clientul să nu a primit nicio citație de la Procuratura Generală prin care este chemat pentru a fi audiat în dosarul Energocom.
Solicitat de tv8.md acesta a declarat că, deși nici până astăzi nu a fost oficial recepționată citarea clientului său, pentru a nu „tărăgăna situația” a cerut amânarea ședinței.
„Domnul Dodon avea din timp stabilită o planificare pentru ziua de astăzi în afara hotarelor Republicii Moldova. Totodată comunicăm că, până în ziua de astăzi nu a fost oficial recepționată citarea dumnealui în conformitățile codului de procedură penală și nici nu am văzut conținutul acesteia. Conform Codului de procedură penală, citația se face cu minim cinci zile până la eveniment. Dar pentru a nu tărăgăna situația am cerut amânarea ședinței”, a declarat Maxim Lebedinschi.
Ședința în care președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, a fost citat la Procuratura Generală și urma să fie audiat în dosarul Energocom, a fost amânată în dimineața zilei de 27 decembrie.
„Ședința a fost amânată în baza cererii depuse de către avocatului lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi. Motivele invocate în cadrul cererii de amânare sunt determinate de faptul deplasării domnului Igor Dodon peste hotare Republicii Moldova, acțiune pe care o avea planificată din timp. Respectiv acesta urmează să revină din spusele avocatului pe data de 28 seara și respectiv pe data de 29, ora 11:00 este planificată acțiunea de urmărire penală de comun acord cu procurorul”, a declarat pentru tv8.md, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.
Igor Dodon, a fost citat pe data de 21 decembrie la Procuratura Generală pentru a fi audiat în dosarul Energocom.
Procuratura Generală a inițiat în luna septembrie urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.
În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA,,Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.
Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.