Război în Ucraina, ziua 214: Rușii fug și în Mongolia, atac la Odesa și proteste în Daghestan: Forțele de ordine au tras în aer

social

/DOC/ Rizea rămâne totuși fără cetățenie. Curtea de Apel Chișinău i-a respins cerea de suspendare a decretului președintelui privind retragerea cetățeniei

29 decembrie 2021, ora 14:34
Distribuie:

Fostul deputat român, Cristian Rizea, condamnat în România la patru ani și opt luni de închisoare pentru corupție, și care se ascunde de mai mulți ani în Republica Moldova, a rămas fără cetățenie după ce Curtea de Apel Chișinău a respins recursul acestuia care a solicitat suspendarea executării decretului președintelui privind retragerea cetățeniei.

Informația a fost confirmată pentru tv8.md de către purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel, Octeabrina Popa.

„I-a fost repins recursul prin care dumnealui a contestat încheierea instanței de fond prin care i-a fost respinsă cererea de suspendare a executării decretului președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei. Curtea s-a expus pe supendarea executării decretului până la examinarea cauzei de fond. Instanța de fond i-a respins, iar Curtea de Apel a menținut respingerea suspendării. Dosarul se reîntoarce la Judecătoria Chișinău pentru examinarea cauzei în fond”, a declarat pentru tv8.md, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel, Octeabrina Popa.

Contactată de tv8.md, avocata acestuia, Corina Stratan a venit cu mai mai multe precizări și a declarat că decizia urmează a fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

„După ce pe 3 noiembrie a fost publicat decretul președintelui prin care i-a fost retrasă cetățenia, dumnealui a fost reținut. În momentul reținerii pentru a nu fi extrădat a cerut azil simplu de la Biroul Migrației și Azil al MAI și după a cerut azil politic. Azilul simplu cerut de la Borului Migrației a fost respins și respectiv noi am contestat în Instanța de Judecată repingerea azilului simplu. După ce a fost respins acordarea statului de refugiat, Judecătoria Chișinău a respins cererea noastră de chemare în judecată, ulterior noi am cotestat-o cu Apel. Astăzi, la Curtea de  Apel urma să fie examinat apelul însă noi eram în alt proces de judecată și am cerut amânarea, însă după cum vedem a fost respinsă”, a declarat Corina Stratan.

Amintim că, pe 3 noiembrie, Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret prin care a anulat cetățenia fostului deputat Cristian Rizea.

„A fost un decret interesant pe care l-am semnat, s-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României care s-a ascuns în R. Moldova. La propunerea comisiei pentru cetățenie, am semnat un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj. Deja organele competente din România și R. Moldova trebuie să facă schimb de informații și să întreprindă acțiuni pentru a-l expulza din țară pe acest criminal conform justiției din România”, a declarat Igor Dodon. 

Jurnaliștii români au scris că el s-ar fi ascuns în țara noastră încă din 2017. Iar un an mai târziu a obținut și cetățenia moldovenească. De aproape un an, aceasta i-a fost retrasă, pentru că, așa cum informa Președinția condusă pe atunci de Igor Dodon, ar fi fost obținută ilegal. Rizea nu a fost de acord cu retragerea și a contestat actul în instanță, iar o decizie încă nu a fost luată.

 

 

 

 

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

social

/VIDEO/ Circa 6.000 de persoane au participat la protestul organizat de Partidul Șor, anunță Poliția: Ce încălcări au depistat

25 septembrie 2022, ora 22:00
Distribuie:

Organizatorii protestului din fața Parlamentului și Președinției au asigurat transport ajuns la Chișinău cu o capacitate estimativă de 9.000 de locuri. La protest au participat în jur de 5.800 - 6.000 de persoane, anunță Poliția, asta deși Partidul Șor susținea că au protestat peste 45.000 de oameni.

Potrivit oamenilor legii, atât organizatorii, cât și participanții la protest au încălcat prevederile Declarației prealabile depuse la Primărie și a Legii cu privire la întruniri, inclusiv locul desfășurării acțiunii de protest, evitarea acțiunilor provocatoare, menținerea ordinii publice.

Totodată, participanții la protest au atacat forțele de ordine prin altercații și cu diferite obiecte. Fiind somați de oamenii legii, aceștia au refuzat să se conformeze cerințelor.

Organizatorul acțiunii s-a eschivat de la dialogul cu forțele de ordine, fapt documentat în condițiile legii.

Poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni violente și să colaboreze cu Poliția.

Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, vor purta răspundere conform legislației.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare,  dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane”, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.

Poliția a anexat declarația suplimentară depusă de organizatorul acțiunii privind locul desfășurării întrunirii.

Mii de oameni s-au adunat duminică, 25 septembrie, în fața Parlamentului și Președinției, la protestul organizat de Partidul Șor. Oamenii sunt nemulțumiți față de scumpirile din țară, față de crizele care nu mai contenesc și față de guvernare.

Potrivit Partidului Șor, mobilizarea pentru protest a început încă din primele ore ale dimineții, când oameni din toate colțurile țării au luat calea spre Chișinău. 

Coloane întregi de microbuze și autobuze au fost observate pe mai multe drumuri naționale. 

Acțiunea a început la ora 15:00.

TV8.md reamintește că pe 18 septembrie, mai mulți oameni au venit la protestul organizat de Partidul „Șor” și au instalat corturi în fața Parlamentului. 

La protest au fost prezenți reprezentanții Partidului „Șor”, simpatizanți, deputați, primari și mai mulți consilieri din diferite colțuri ale țării. Unul dintre liderii protestului, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că protestele pașnice vor continua până când PAS nu va pleca de la putere.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a apărut doar online, comunicând cu oamenii prin intermediul unui televizor care a fost adus în fața protestatarilor și a declarat că proteste similare vor fi organizate în fiecare duminică.

Mulțimea s-a deplasat în coloane din mai multe regiuni ale Chișinăului, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Reprezentanții Guvernului și Președinției susțin că într-un stat democrat, fiecare om este liber să iasă să protesteze.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Peste 45 de mii de oameni ar fi prezenți la protest, susține Partidul Șor: Liderul acestuia a apărut pe un ecran gigantic

25 septembrie 2022, 17:09

Incident la protestul organizat de Partidul Șor! Unei femei i s-a făcut rău: A fost luată de ambulanță

25 septembrie 2022, 17:09

Momentul în care protestatarii vor să instaleze corturi în curtea Președinției, dar sunt opriți de poliție

25 septembrie 2022, 17:09

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram