Război în Ucraina, ziua 92: Putin are o condiție, Rusia recunoaște probleme la exportul de gaz, iar Harkovul e bombardat

social

/DOC/ Domnica Manole, în vizorul ANI. Autoritatea a constatat că președinta CC a admis un conflict de interese

31 decembrie 2021, ora 17:45
Distribuie:

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către președinta Curții Constituționale. Potrivit ANI, Domnica Manole a participat la controlul constituționalității Hot. Parlamentului privind numirea unui judecător al CC, act care o viza în mod direct. 

ANI a constatat că Domnica Manole, având un interes personal a participat la emiterea Deciziei Curții Constituționale nr. 61 din 26.04.2021, prin care a fost confirmată Decizia Curții Constituționale nr. 60 din 23.04.2021 de suspendare a acțiunii unor Hotărâri de Parlament și la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 73 din 23.04.2021 privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16.08.2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale, fără a declara la ANI conflictele de interese reale și fără a le soluționa prin abținere, prin ce s-a admis consumarea conflictelor de interese.

Verificarea a fost inițiată după ce deputatul socialist Grigore Novac a depus o sesizare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. 

Amintim că pe 23 aprilie 2021, 53 de deputați au votat o hotărâre privind anularea prin retragere parțială a deciziei Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin hotărâre votată atunci, se anula prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume  Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Tot atunci, majoritatea parlamentară a adoptat, cu 56 de voturi, în cadrul ședinței din 23 aprilie, Hotărârea privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Conform acelei decizii, Boris Lupașcu a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Ulterior, acesta sigur și-a retras candidatura de la funcția respectivă.

Ulterior, decizia privind retragerea parțială a deciziei Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 a fost atacată la Curtea Constituțională, fiind declarată neconstituțională.

În același timp, în fața Curții Constituționale au fost proteste de amploare, iar manifestanții și-au arătat nemulțumirea față deciziile deputaților socialiști și cei de la Șor.

În urma deciziilor din Parlament, reprezentanții ambasadelor străine de la Chișinău au criticat cele întâmplate în plenul Legislativului de la Chișinău. Și comunitatea Europeană a venit cu reacții dure.
 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram