Situația devine îngrijorătoare și în Republica Moldova. Astfel, în această săptămâna au avut loc explozii în regiunea transnistreană, care, în consecință, au creat panică și multe discuții în rândul oficialilor. Iar taberele s-au acuzat una pe alta. Dacă partea ucraineană a declarat că în spatele atacurilor ar sta forțele ruse, atunci, Federația Rusă și așa-numitele autorități de la Tiraspol au dat vina pe ucraineni. Chișinăul a venit cu o altă variantă. Autorii exploziilor din zona de securitate sunt forțele pro-război din stânga Nistrului, care doresc destabilizarea situației. De altfel, Alexei Arestovici, consilierul președintelui ucrainean, a spus că conflictul va depăși granițele țării sale. Potrivit acestuia, „umbra războiului a căzut asupra Republicii Moldova”. Pe de altă parte, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că nu există riscuri ca țara noastră să fie atrasă în conflict.
Alerta s-a dat luni, 25 aprilie, când a fost auzită o explozie în sediul așa-numitului Serviciul de Securitate de la Tiraspol, așa-zisul MGB. Ulterior, au fost publicate și imagini, surprinse de camerele de supraveghere cu momentul atacului. Din video se vede cum trei bărbați ies dintr-o mașină și trag din armă, după care urcă și pleacă într-o direcție necunoscută. Presa din stânga Nistrului a scris că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade și că nu s-au înregistrat victime. Câteva ore mai târziu ar fi fost atacă și o bază militară din Parcani.
N-a fost liniște nici a doua zi dimineață, în stânga Nistrului, care a început cu două explozii, fiind doborâte două turnuri de retransmisie radio din localitatea Maiac. Într-un comunicat de presă, așa-zisul minister de Interne din regiunea transnistreană preciza că prima ar fi fost înregistrată la ora 6:40 de minute, iar la o distanță de 25 de minute, s-ar fi produs și cea de-a doua deflagrație. Victime nu au fost înregistrate. Antenele care nu mai funcționează, transmiteau posturi de radio din Rusia pe teritoriul regiunii.
După aceasta, Chișinăul a declarat că autorii exploziilor din zona de securitate sunt forțele pro-război din stânga Nistrului, care doresc destabilizarea situației. Declarația a fost făcută chiar de președinta Maia Sandu, care a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate:
„Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.”
De partea cealaltă, liderul de la Tiraspol a negat că cei care au comis atacurile provin din regiunea transnistreană. Vadim Krasnoselski susține că urmele autorilor duc spre Ucraina și a cerut conducerii de la Kiev să investigheze situația în care anumite grupări militare ar fi intrat ilegal pe teritoriul regiunii separatiste.
„Presupun că cei care au pus la cale atacul au avut scopul de a implica Transnistria în conflict. Vreau să le spun că nu vor reuși. Vreau să mă adresez și conducerii Ucrainei. Vă rog să investigați informațiile privind mișcările ilegale ale anumitor grupări militare pe teritoriul transnistrean și comiterea de către acestea a actelor teroriste.”
Liderul informal a îndemnat și conducerea Republicii Moldova să nu se lase provocată și implicată în agresiunea față de regiunea transnistreană. Le-a transmis mesaj și locuitorilor din stânga Nistrului - să nu intre în panică și să se informeze doar din surse oficiale.
Ministerul Apărării din Ucraina însă a descris exploziile drept o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse, a transmis CNN. Potrivit informațiilor interceptate de serviciul ucrainean de securitate, în 22 aprilie, liderii regiunii separatiste se pregăteau deja pentru asta şi au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil, la așa-zisul minister al Securităţii, avariat în urma exploziilor. Asupra clădirii așa-zisului Serviciu de Securitate s-a tras cu lansator de grenade TAVOLGA, o demonstrează o fotografie cu lansatorul aruncat la fața locului.
Tipul acesta de arme este folosit de armata rusă, cea din Iordania, Gabon și Transnistria, (fotografii din brut_lansator 1, 2) au scris unele canale de Telegram, administrate de ucraineni. Și presa din regiunea separatistă scrie că una dintre rachete a fost aruncată din acest tip de lansator, dar nu spune nimic despre structurile militare, în posesia cărora se află acest gen de muniție. După aceasta, administrația de la Tiraspol a instituit cod roșu de alertă teroristă, în raioanele din stânga Nistrului. Decizia a fost luată de așa-zisul comitet de securitate de la Tiraspol. Iar mai târziu, la intrările în orașe au fost instalate posturi de control. Acestea au fost fortificate cu blocuri de beton, scria presa de peste Nistru, care a publicat și imagini.
Potrivit celor de la Tirapol, în timpul zilei, controlul se efectuiază, în mod aleatoriu, în timp ce, pe parcursul nopții, vor fi verificate toate mașinile și persoanele care intră în orașe. Cu o reacție în legătură cu aceste noi reguli instituite pe teritoriul regiunii transnistrene a venit și Biroul de Reintegrare de la Chișinău. Instituția califică aceste restricționări ca fiind exagerate și nemotivate, care vor duce la limitarea semnificativă și injustă a drepturilor și libertăților locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Așa-zisul ministerul de Interne din regiunea separatistă a anunțat miercuri că au avut loc și împușcături în zona în care se află depozitul de muniții de la Kobasna.
Potrivit informațiilor furnizate de această structură, noaptea, pe cerul deasupra satului Cobasna ar fi fost observate câteva drone, care ar fi fost lansate dinspre Ucraina. De pe teritoriul ucrainean ar fi fost efectuate și împușcături în direcția satului. Așa-zisul ministru de Externe din regiunea separatistă a dat vina pentru acest atac pe partea ucraineană.
În urma acestui șir de evenimente, mai multe țări, printre care, Israel, Canada, Statele Unite ale Americii, au lansat alerte de călătorie și sugerează cetățenilor săi, care se află în regiunea transnistreană, să plece de acolo cât mai repede. Bulgaria și-a îndemnat conaționalii să părăsească, în general, Republica Moldova. În acest context, un consilier al președintelui ucrainean, Alexei Arestovici, a declarat că conflictul armat va depăși granițele țării sale. Potrivit acestuia, „umbra războiului a căzut asupra Republicii Moldova”.
„Sunt implicate regiunile din vecinătate. Se vede foarte clar. Umbra războiului a căzut asupra Moldovei, asupra Belarusului de mult stă”.
„Când se adună un număr atât de mare de trupe, ceva se va întâmpla. Războiul se extinde, este evident. Nu va rămâne în cadrul „operațiunii speciale” și nici măcar în limita granițelor Ucrainei”.
De cealaltă parte, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat pentru agenția de știri Info-prim neo că nu există riscuri ca Republica Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina. Potrivit oficialului, incidentele din regiunea transnistreană au avut menirea de a crea panică în zonă și urmăresc destabilizarea situației în întreaga țară.
Joi, 28 aprilie, Serebrean împreună cu Dorin Recean, consilier prezidențial, s-au întâlnit cu liderul de la Tiraspol, Vadim Kransnoselski, în satul Varnița. La întrevedere, s-au discutat problemele de securitate și reluarea dialogurilor pe toate platformele, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului de Reintegrare, fără a oferi mai multe detalii