Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

/VIDEO/ Festivalul Internațional de Film de la Veneția a început: Ce discurs a ținut Volodimir Zelenski la deschidere

foto: captură video
01 septembrie 2022, ora 19:27

Cel mai vechi festival de film din lume, Festivalul de la Veneția, a început miercuri, 31 august. La deschidere, a fost prezent și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a ținut un discurs, îndemnând oamenii de cultură să nu rămână indiferenți față de războiul din Ucraina, „o dramă bazată pe evenimente din viața reală”.

„Dragi participanți și oaspeți ai Festivalului Internațional de Film de la Veneția, apreciez această posibilitate de a mă vă adresa astăzi pentru a spune povestea noastră, cea a Ucrainei, a națiunii sale și a războiului rus purtat împotriva noastră de 189 de zile.

Povestea este în afara competiției, deoarece, de asemenea, este dincolo de limitele umanității și ale bunului simț. Este o dramă bazată pe evenimente din viața reală, cel jucat în viața reală de oameni în carne și oase - ucigași, măcelari, teroriști.

O groază, care nu este de 120 de minute, ci de 189 de zile. 189 de zile de război care se desfășoară în Ucraina și de care se presupune că Europa și lumea întreagă au obosit… Aşa susţine Rusia. Aceasta este ceea ce vrea Rusia. O scenă primitivă în trei acte, pentru ca lumea să facă trei greșeli dramatice: să se obișnuiască cu războiul, să se împace cu situaţia de război, să uite de război”, așa și-a început discursul liderul Ucrainei.

Zelenski s-a adresat tuturor oamenilor de artă, din domeniul cinematografic și i-a rugat să nu rămână neutri față de război.

„Personalități culturale, regizori de film, producători, actori, dramaturgi, cameramani, compozitori, regizori artistici, scenografi și mulți alții din diferite țări din întreaga lume - și din aceeași familie de film! Poziția voastră este importantă, vocea voastră contează, cuvântul vostru este puternic! Ceea ce ar trebui să faceți este să nu tăceți, să nu vă fie frică, să nu rămâneți neutri față de războiul din Ucraina.

Doamnelor și domnilor, pentru unii, puterea este doar în rachete și arme nucleare. Pentru noi, puterea este în filozofie, mentalitate, în simțuri și cuvinte. Pentru noi, este și în armament. Îmi doresc ca fiecare țară, fiecare națiune, fiecare instituție și comunitate din întreaga lume să aibă un sentiment clar despre ceea ce trăiește în prezent Ucraina. Acest război ar trebui să fie auzit într-un limbaj cât mai clar posibil. Limba cinematografică este cea pe care o vorbiți cu toții. Nu veți vedea scene de explozii, împușcături, ruine și fum care se înclină, durerea, lacrimile. Veți vedea de ce este în general scutită majoritatea - o parte intrinsecă a fiecărui film abia observată de majoritatea”, a menționat Volodimir Zelenski.

Spre final de discurs, pe ecran, pe un fundal negru, au fost derulate prenumele copiilor, persoanelor din Ucraina de până la 18 ani, care au fost uciși în război, dar și datele, și locurile în care au murit.

„Numele sunt importante, coboară prin uitare și obscuritate, pentru că în momentul în care apar pe ecran, majoritatea telespectatorilor fac doar două lucruri: se ridică și pleacă. Dar știu că prima lor mișcare este cea mai importantă”, a spus Zelenski.

Până pe 29 august, Rusia ar fi ucis 358 de copii în Ucraina, 35 au fost răniți, 223 au dispărut, 7.013 au fost răpiți sau scoși cu forța din țară.

„Va mai continua? Răspunsul depinde de noi toți. De fiecare dată când auziți pe cineva care povestește despre oboseala lui sau a ei din Ucraina - amintiți-vă acele subtitrări. Să te saturi de Ucraina înseamnă să îndepărtezi numele, să le uiți. Sunt sigur că toată lumea civilizată nu va face niciodată asta, nu va renunța niciodată, va rămâne cu Ucraina până la sfârșit, învingătorii, și când adevărul și justiția vor fi întâmpinate cu aplauze”, a conchis președintele ucrainean.

Discursul acestuia a fost urmat de un șir de aplauze.

Cea de-a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția este organizată de La Biennale di Venezia și are loc pe Lido di Venezia în perioada 31 august - 10 septembrie 2022. Festivalul este recunoscut oficial de FIAPF (Federația Internațională a Asociației Producătorilor de Film).

Scopul Festivalului este de a crește gradul de conștientizare și de a promova cinematografia internațională în toate formele sale ca artă, divertisment și ca industrie, într-un spirit de libertate și dialog. O secțiune este dedicată îmbunătățirii lucrărilor de restaurare a filmelor clasice, ca o contribuție la o mai bună înțelegere a istoriei cinematografiei, în special în avantajul publicului tânăr.

În 2022, 23 de lungmetraje concurează pentru Leul de Aur, premiu care va fi decernat pe 10 septembrie. 

video: fb/Володимир Зеленський

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Zelenski, mesaj emoționant de Independență: „Sărbătorim această zi în circumstanțe și condiții diferite, dar cu un singur scop”
Zelenski cere sancțiuni mai dure: „Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că susţii ce se întâmplă”
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
/VIDEO/ A încercat să evite ciocnirea cu un automobil, dar s-a izbit într-un alt obstacol. Detalii despre accident
Ce s-ar întâmpla dacă Republica Moldova cade în mâinile rușilor, în urma șantajului energetic? Opinia experților români
Ce s-ar întâmpla dacă Republica Moldova cade în mâinile rușilor, în urma șantajului energetic? Opinia experților români
/VIDEO/ OPTimiștii #29: Thierry Ernst, francezul care produce cașcaval la Rezina: „Paradoxul e că moldovenii nu-și iubesc țara”
/VIDEO/ OPTimiștii #29: Thierry Ernst, francezul care produce cașcaval la Rezina: „Paradoxul e că moldovenii nu-și iubesc țara”
Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit în ședință: „Se discută despre situația politică din țară, dar și din regiune”
Consiliul Politic Național al PAS s-a întrunit în ședință: „Se discută despre situația politică din țară, dar și din regiune”

Război în Ucraina, ziua 277: Avertizare din Estonia și petiția unor mame. RLI: Rusia complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko

27 noiembrie 2022, ora 22:30

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 277. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat sâmbătă că Rusia își repoziționează forțele pentru a consolida unitățile din apropierea localităților Lîman și Avdiivka, din regiunea Donețk, și Novopavlivka, din regiunea Zaporojie, informează The Kyiv Independent.

Se pare că Moscova își consolidează liniile de apărare, aduce echipamente de geniu și "continuă ofensiva în anumite direcții", potrivit Statului Major General al Ucrainei. Totodată, potrivit datelor ucrainene, cel puţin 32 de persoane din regiunea Herson au fost ucise în bombardamentele care au avut loc după retragerea forţelor ruse în urmă cu două săptămâni.

UPDATE Rusia se pregătește să transfere personal și echipament militar rusesc din Belarus cu scopul de a completa unități care au suferit pierderi este în curs, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Un autocar plin cu militari ucraineni și estonieni a fost implicat într-un accident grav, în Letonia. Șoferul vehiculului a murit după ce impactul cu un camion, potrivit presei letone.

UPDATE Federația Rusă de Fotbal (RFU) cântărește posibilitatea de a renunța la apartenența la federația europeană (UEFA), trecând la forul fotbalistic din Asia, a declarat Alexander Dyukov, șeful RFU, citat de agențiile ruse de presă, potrivit Al Jazeera.

UPDATE Primarul Kievului, fostul pugilist profesionist Vitali Klitschko, a ripostat duminică la criticile aduse de președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la măsurile luate pentru a-i ajuta pe locuitorii capitalei să reziste în fața întreruperilor de energie electrică, descriind disputa ca fiind una „fără sens” în contextul campaniei militare a Rusiei, informează Reuters.

UPDATE Israelul, care anterior a încercat să rămână neutru față de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, a început să își schimbe poziția. Israelul a început să furnizeze date organizațiilor internaționale și țărilor aliate cu privire la livrările de arme ale Iranului către Rusia. Ierusalimul încearcă să exercite presiuni asupra Teheranului și să oprească livrările de arme, relatează site-ul israelian de știri Walla, citând surse de rang înalt din cadrul Ministerului israelian al Apărării și al Ministerului Afacerilor Externe.

UPDATE "Sprijinul puternic al Germaniei face o diferenţă decisivă", a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a apreciat astfel ajutorul militar trimis recent Ucrainei, scrie Agerpres care citează DPA. Printre echipamente militare trimise de Germania este și un sistem antiaerian modern Iris-T. Luni, are loc la București, o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre NATO.

UPDATE Kremlinul se așteaptă să aibă pierderi estimate la 100.000 de soldați în timp ce plănuiește să reia ofensiva în primăvară cu noi recruți, a relatat site-ul independent iStories, citat de Meduza.

UPDATE Vechea artilerie antiaeriană a fost readusă la viață pe câmpul de luptă din Ucraina în cadrul efortului de a doborî dronele care sunt mai lente și zboară la altitudini joase, relatează Insider.

UPDATE Ucraina trebuie să rămână un stat suveran, pentru a contracara ameninţarea la adresa securităţii Europei din partea Rusiei, a afirmat premierul ungar, Viktor Orban, într-o rară admitere a riscurilor pe care politicile Moscovei le prezintă pentru Bătrânul Continent, notează Mediafax.

UPDATE Rusia este capabilă să distrugă Ucraina într-o singură zi, chiar și fără utilizarea armelor nucleare. Această opinie a fost exprimată de fostul angajat al Casei Albe, Paul Craig Roberts, relatează TASS, potrivit Rador.

UPDATE În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente. Acesta este probabil rezultatul condițiilor supraaglomerate și insalubre din zona lor de antrenament, notează cercetătorul independent Chris Owen, potrivit Hotnews.

UPDATE Producția de energie electrică a Ucrainei acoperă până la 80% din necesarul clienților, iar deficitul de energie a scăzut acum la aproximativ 20%, a anunțat în dimineața zilei de 27 noiembrie, pe Telegram, operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo, potrivit AlephNews.

UPDATE Kremlinul a încercat să minimalizeze informațiile potrivit cărora alianța de securitate condusă de Rusia, formată din mai multe foste națiuni sovietice, este tot mai slabă și divizată în urma războiului din Ucraina, scrie The Guardian.

UPDATE Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea susțin că au „naționalizat" doar în luna noiembrie a acestui an peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale deținute de ucraineni, relatează duminică serviciul rusesc al Radio Europa Liberă (RFE/RL), preluat de The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse au distrus șase posturi de comandă ale trupelor ucrainene în regiunile Herson și Harkov, precum și în Republica Populară Donețk, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, într-o ședință de informare.

UPDATE Un grup de mame ale soldaților ruși s-a alăturat unui grup de activiști pentru a cere retragerea trupelor Moscovei din Ucraina, lansând duminică o petiție online. Demersul, organizat de grupul Rezistența feministă rusă împotriva războiului, coincide cu Ziua Mamei în Rusia. Petiția este publicată pe Change.org și este adresată parlamentarilor din comisiile relevante ale Dumei de Stat și Consiliului Federației. Petiția avea peste 1.500 de semnături până duminică la ora 17:45, ora Moscovei, iar numărul acestora era în creștere, notează Rador.

UPDATE Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvărșirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei susține primul adjunct al șefului Departamentului de Investigație a Poliției Naționale din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, consideră că Ucraina face o "greșeală" prin înaintarea unor condiții prealabile pentru discuțiile de pace cu Rusia, argumentând că astfel de cerințe puse în avans nu permit începerea negocierilor, relatează CNN.

UPDATE Directorul companiei Energoatom, societatea în subordinea căreia se află centralele atomoelectrice din Ucraina, a susţinut duminică, 27 noiembrie, faptul că observă semne conform cărora trupele ruse s-ar pregăti să renunţe la controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, pe care au ocupat-o la începutul lunii martie, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE Numai în ultimele 24 de ore ruşii au efectuat 54 de lovituri asupra Herson, ucigând o persoană şi rănind alte două, între care un copil, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a regiunii.

UPDATE „Rușii vor să înghețe ostilitățile până la primăvară, fie sub pretextul iernii grele, fie sub cel al unor negocieri de armistițiu cu ucrainenii. Putin cumpără timp, plătește oricât pentru 4-5 luni, cât are nevoie să-și pună pe picioarele unitățile de mobilizați, să le antreneze, pentru ca la primăvară să poate relua ofensiva.Cu iluzia acestei ofensive de primăvară care ar trebuie să schimbe soarta războiului, Putin amăgește elita moscovită și-i cere încă un răgaz de câteva luni. Rolul lui Surovikin, pentru însăși stabilitatea regimului, devine foarte important în următoarele câteva luni“, susține, într-un interviu pentru contributors.ro, istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, notează Ziare.com.

UPDATE Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că rușii au suferit pierderi grele în Marina Militară ceea ce face improbabilă o contraofensivă a armatei ruse în regiunea Donețk. 

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat sprijinul Germaniei pentru Ucraina în rezistenţa acesteia în faţa invaziei ruse, în remarci făcute în ediţia de duminică a cotidianului naţional Die Welt, potrivit DPA.

UPDATE Kremlinul complotează pentru a-l lichida pe Lukașenko și a prelua controlul armatei din Belarus, arată o analiză a RLI (Robert Lansing Institute). Potrivit unor surse din cadrul conducerii militare ruse, citate de RLI, Kremlinul a luat o decizie cu privire la o „soluție” radicală la problema antrenării Belarusului în agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE Singurul crucișător portavion al Floei de Nord a Federației Ruse, Amiral Kuznețov, ar putea să revină pe mare în primul trimestru al anului 2024, după mai bine de șapte ani de reparații și mondernizări, notează Naval News, care citează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin, prin crearea unei noi structuri care folosește mercenari recrutați din închisorile Rusiei de pe teritoriile ocupate în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Potrivit informațiilor obținut de Direcția principală de informații ucrainene (GUR), oficialii ruși l-au numit pe omul de afaceri pro-Kremlin, Armen Sarkisian, noul administrator al închisorilor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.

UPDATE ”Trebuie să fim oneşti şi clari: forţele navale şi aeriene ruseşti sunt mai mult sau mai puţin la fel de mari ca înainte de război. Cu toate că au pierdut efective considerabile, forţele terestre ruse vor avea, mai devreme sau mai târziu, dimensiunea pe care o aveau înainte de 24 februarie, când şi-au lansat ofensiva, sau chiar mai mare. Rusia va învăţa din experienţa sa militară în Ucraina. Nu avem niciun motiv să credem că ameninţarea din partea Rusiei s-a redus cumva sau că ameninţarea la adresa NATO se reduce”, a spus ministrul Apărării din Estonia, citat de Hotnews. Oficialul a avertizat împotriva "oboselii din cauza războiului" a statelor occidentale. "Este exact ceea ce vrea Rusia să obţină. Rusia este pregătită să suporte mai mult", a spus ministrul eston al apărării.

UPDATE Ministerul Apărării a prezentat evaluarea în cadrul raportării zilnice despre războiul din Ucraina. Britanicii afirmă că în oraşele Pavlivka şi Vuhledar din estul regiunii Doneţk au fost „lupte intense" în ultimele două săptămâni, dar nicio tabără nu a reuşit să câştige teritoriu, potrivit Sky News. Ministerul Apărării mai spune că ambele părţi şi-au concentrat forţele în bătălia pentru Doneţk. Deşi luptele continuă, britanicii estimează că „este puţin probabil ca Rusia să fie capabilă să concentreze suficiente forţe pentru a realiza o breşă operaţională", notează Mediafax.

UPDATE Ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va avea consultări politice cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Întâlnirea va avea loc marți, la București, iar printre temele care vor fi discutate de cei doi demnitari sunt războiul din Ucraina, criza energetică și vizele SUA pentru români.

UPDATE Între 6 mii și 7 mii de obuze sunt folosite într-o singură zi de armata ucraineană în războiul dus împotriva invaziei ruse. „Cantitatea de artilerie utilizată este stupefiantă”, apreciază responsabilii NATO și completează că în Afganistan forțele Alianței nu foloseau mai mult de 300 de obuze pe lună, scrie The New York Times, citat de Agerpres. În ceea ce privește armata rusă, aceasta ar lansa între 40 de mii şi 50 de mii de obuze zilnic.

UPDATE Ninsori abundente sunt aşteptate începând de duminică la Kiev, cu temperaturi sub pragul de îngheţ atât ziua, cât şi noaptea, în timp ce milioane de oameni care locuiesc încă în capitala ucraineană şi în jurul acesteia au încă acces limitat la căldură și lumină. În Herson, oamenii se tem de bomardamentele rușilor și fug din oraș. Coloana de mașini de la periferie se întinde pe mai mult de un kilometru, scrie Digi24.

UPDATE Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat sâmbătă, 26 noiembrie că, de la începutul invaziei (24 februarie), soldaţii ruşi au comis 49.471 de crime de agresiune şi crime de război în Ucraina. De asemenea, agenţiile ucrainene de aplicare a legii au înregistrat 19.139 de infracţiuni împotriva securităţii naţionale a Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Rusia ar fi avut în plan să atace Japonia, în vara anului 2021. Planurile erau făcute, propaganda se pornise să demonizeze deja Țara Soarelui Răsare. Dar strategia s-a schimbat, iar Japonia a fost înlocuită de Ucraina. Dacă rușii se chinuie de 9 luni cu ucrainenii și pierd, cu japonezii s-ar fi terminat totul mai repede. Cu înfrângerea lui Putin, notează Digi24. În plus, Rusia și Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace după 1945. Insulele Kurile, anexate de sovietici, nu au fost abandonate niciodată de Japonia. Planurile Rusiei de a începe un război cu Japonia au ajuns la un activist rus de opoziție, care trăiește în exil din Franța, scrie Newsweek. Le-a primit de la o sursă din interiorul FSB. Autenticitatea planurilor a fost validată și de Hristo Grozev, șeful Bellingcat, care le-a arătat propriilor surse din cadrul FSB.

UPDATE Un denunțător din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) l-a catalogat pe președintele rus Vladimir Putin drept narcisist într-un e-mail transmis către Newsweek.E-mailul, datat 5 martie, descrie modul în care liderul rus este văzut de unii din FSB.

UPDATE Dacă mașinăria de război a lui Vladimir Putin din Ucraina a cheltuit nu mai puțin de 28 de miliarde de dolari în cele de luni de lupte sângeroase conform Forbes, iată că există și țări care au profitat de pe urma acestui conflict. Astfel, experții de la Fondul Monetar Internațional (FMI) anunță că există trei state care vor înregistra un boom economic în 2022: Georgia, Armenia și Turcia, pe fondul unui aflux al rușilor și la bogățiilor acestora, notează Ziare.com.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului anunţă că ritmul operațiunilor s-a redus din cauza ploilor și a noroiului, dar se va intensifica în următoarele săptămâni, pe măsură ce solul va îngheța, notează The Kyiv Independent. "Probabil că va fi nevoie de câteva zile de temperaturi de îngheț consistente pentru ca solul să se solidifice, ceea ce înseamnă că este probabil ca condițiile de sol să fie stabilite pentru a permite creșterea ritmului operațiunilor pe întreg teritoriul Ucrainei în cursul weekendului 3-4 decembrie și în săptămâna următoare", scrie ISW, în cea mai recentă evaluare.

UPDATE Luxemburgul a donat șase drone Primoco UAV One 150 armatei ucrainene, a anunțat sâmbătă think tank-ul Ukrainian Military Center, care citează Ministerul Apărării din Luxemburg, scrie The Kyiv Independent. Pe 21 noiembrie, ministrul Apărării din Luxemburg, Francois Bausch, a declarat că țara va trimite vehicule Humvee suplimentare pentru a „întări Ucraina în exercitarea dreptului său la autoapărare”.

UPDATE Rusia atacă și distruge infrastructura ucraineană vitală în efortul său de a înfrânge Ucraina, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, aflat într-o vizită la Kiev, potrivit CNN. În comentariile făcute la Summitul Internațional al Securității Alimentare, desfășurat în capitala Ucrainei, Morawiecki a declarat că Rusia "și-a supraestimat propriul potențial militar și știe deja că victoria pe câmpul de luptă ar putea să nu fie realizabilă". "Prin urmare, Moscova caută alte metode pentru a înfrânge Ucraina. În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia în rândul civililor", a continuat șeful guvernului de la Varșovia, notează Libertatea.

UPDATE Soldaților ruși li s-ar fi spus să lupte în Ucraina sau "ar putea dispărea". Alții, care suferă de boli precum HIV și hepatita C, au fost înrolați pe front, anunță msn.com.

UPDATE Șeful poliției naționale ucrainene, Ihor Klimenko, a declarat sâmbătă că 32 de civili au fost uciși în Herson începând din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care îl ocupaseră timp de opt luni. În același timp, noi atacuri au avut loc în Nikopol și Dnipro, iar la Kiev încă se lucrează pentru reluarea furnizării de energie electrică și termică, după ce ce alimentarea cu apă a fost restabilită.

UPDATE Sâmbătă, forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti în apropiere de Stelmakhivka, în regiunea Luhansk, şi de Bilohorivka, Marinka, Verkhnokamianske şi Spirne, în regiunea Doneţk, a anunţat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei. Armata ucraineană a lovit două centre de comandă, 11 concentrări ruseşti de echipamente şi personal militar şi „un alt loc strategic” al armatei ruse în aceeaşi perioadă, a precizat Statul Major General, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi prim-ministrul belgian Alexander De Croo au semnat, sâmbătă, o declaraţie de sprijin pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi la NATO. Documentul a fost semnat în timpul vizitei lui De Croo la Kiev.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că foametea nu trebuie să fie folosită niciodată ca armă, el vorbind despre “noua politică de genocid a Rusiei”.  

Război în Ucraina, ziua 276: Cătușe pentru Prigojin moarte misterioasă și beznă. Raport: Rusia trage cu rachete nucleare goale
Război în Ucraina, ziua 275: Spitalul Herson, avariat de rachete rusești. Mesajul Olenei Zelenska și miliardele cheltuite de ruși
Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
/DOC/ Energia electrică s-ar putea scumpi din nou: Care sunt tarifele solicitate de Premier Energy și FEE Nord
„Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
/VIDEO/ „Sunt deja hazlii”: Ce spune Andrei Spînu după ce Platforma DA i-a cerut demisia în urma unei avarii la Termoelectrica
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
Război în Ucraina, ziua 273: Atac masiv cu rachete și pană de curent uriașă în Moldova. UE declară Rusia „sponsor al terorismului”
„An de an, pierdem în stagnare timpul valoros”: Dumitru Alaiba crede că ștampila, pe care încă o utilizăm, „trebuie să moară”
„An de an, pierdem în stagnare timpul valoros”: Dumitru Alaiba crede că ștampila, pe care încă o utilizăm, „trebuie să moară”
Câți cetățeni străini au vizitat țara noastră în primele nouă luni ale anului 2022 și unde au călătorit cel mai mult moldovenii
Câți cetățeni străini au vizitat țara noastră în primele nouă luni ale anului 2022 și unde au călătorit cel mai mult moldovenii
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram