În capitală, noul an școlar a început cu probleme vechi - tradiționalele ambuteiaje. În jur de o oră și jumătate, mașinile care aveau drum spre sectorul Centru, Buiucani sau Rîșcani au mers bară la bară. Șoferii ne-au spus că s-au înarmat cu răbdare, pentru că știau că așa se va întâmpla, începând cu prima zi de școală.
La ora 07:30 dimineața, pe bulevardul Grigore Vieru se întindea un șir lung de mașini, care se mișcau bară la bară spre Centrul capitalei. Asta în timp ce benzile de pe direcția opusă erau libere:
„- Centrul este plin.
- Cum credeți, de ce?
- 1 septembrie. Am dus și eu copilul la școală”.
„ Se creează impresia că toți copiii merg la școală cu automobilele”.
La unele intersecții mai aglomerate, polițiștii încercau să fludizeze traficul.
Și în timp ce unii cred că ambuteiajele sunt cauzate de numărul mare de mașini, în care părinții își duc copiii la școală, alții spun că de vină ar fi și șantierele de pe drumuri:
„- Greu, fiindcă repară drumurile și se face ambuteiaj.
- Dar de obicei cum este? Azi sunt mai multe ambuteiaje?
- Ca pe 1 septembrie, toți se grăbesc”.
„- Cam cât va luat drumul?
- De obicei vreo 15 minute, dar azi - vreo 30”.
La fel au arătat și străzile din sectorul Rîșcani al capitalei. Mașinile stau în ambuteiaje kilometrice și la acest sens giratoriu de la intersecția străzilor Florilor, Bogdan Voievod și bulevardul Renașterii Naționale. Pe harta digitală vedem că străzile sunt colorate cu roșu sau oranj, semn că acolo este ambuteiaj. Dacă îndepărtăm harta, vedem că situația este similară pentru toată capitala.
Circulația îngreunată a durat în jur de o oră și jumătate. Am solicitat o reacție din partea oamenilor legii, care ne-au spus că la dirijarea traficului și pentru a supraveghea desfășurarea careurilor în toată țara au fost antrenați în jur de 1400 de polițiști. Anterior, întrebați de TV8, responsabilii de la Primărie spuneau că nu au o soluție pentru ambuteiajele din Chișinău.