/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

Război în Ucraina, ziua 220: Leand-lease și Liman eliberat, iar Kadîrov cere bombă atomică. GUR: Vom reveni la frontiera din 1991

missing
01 octombrie 2022, ora 20:08

Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 220. Un oficial din SUA a lansat un avertisment pentru Rusia în caz de atac nuclear, iar președintele ucrainean anunță rezultate semnificative pe front, în ciuda ceremoniilor de la Moscova privind anexarea a patru regiuni din Ucraina.

UPDATE Ministerul rus al Apărării afirmă că a retras trupele ruseşti din oraşul strategic Liman din estul Ucrainei, informează BBC.

UPDATE Soldaţii ucraineni au intrat în oraşul Liman, un important nord feroviar din estul Ucrainei care se afla din luna mai sub ocupația trupelor ruse, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării de la Kiev.

UPDATE Discursul incoerent al lui Vladimir Putin, ținut cu ocazia anexării ilegale a celor patru teritorii ucrainene, s-a concentrat mai degrabă pe „păcatele” Occidentului și a lăsat fără răspuns întrebări-cheie legate de ceea ce urmează în Ucraina. Într-o analiză, The Guardian a comparat discursul președintelui rus cu cel al unui taximetrist, meserie pe care Putin a dezvăluit că a avut-o în primii ani după căderea Uniunii Sovietice.

UPDATE Rusia încearcă să transfere centrala nucleară Zaporojie companiei ruse de energie Rosatam, spune şeful companiei de energie atomică din Ucraina, potrivit The Guardian.

UPDATE Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat sâmbătă că încearcă să afle informaţii despre directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, despre care compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat că a fost reţinut

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a condamnat ameninţarea „sabiei nucleare” a Kremlinului, dar a spus că se îndoieşte că preşedintele rus Vladimir Putin a decis să folosească arme nucleare în Ucraina. „În acest stadiu, nu văd nimic care să mă facă să trag concluzia că preşedintele rus, Vladimir Putin, a luat o decizie similară”, a spus Austin, într-un interviu pentru CNN, notează Mediafax.

UPDATE Un fost consilier al Casei Albe a avertizat lumea occidentală că cel de-al treilea război mondial a început deja, doar că noi nu vrem să acceptăm acest lucru. Fiona Hill crede că ne aflăm pe un teritoriu necunoscut, în timp ce tensiunile cresc din cauza războiului din Ucraina.

UPDATE Serghei Șoigu susține că femeile nu vor fi chemate ca parte a mobilizării parțiale și a precizat că nici studenții universităților acreditate de stat nu sunt supuși recrutării, informează agenția TASS și publicația Kommersant.

UPDATE Vladimir Putin ar putea lansa un atac asupra Marii Britanii din spațiu, doborându-i sistemele de comunicații și izolând-o de restul lumii, ar fi avertizat șeful forțelor armate britanice. Amiralul Sir Tony Radakin a declarat că președintele rus are capacitățile necesare pentru un atac care vizează sateliții GPS și de comunicații și care ar putea provoca un adevărat haos pentru Occident. Liderul rus a amenințat continuu puterile occidentale de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie, și a indicat că ar fi pregătit să folosească arme nucleare pentru a apăra suveranitatea Rusiei.

UPDATE „Zilele trecute l-am văzut pe Putin proclamînd jihadul împotriva Occidentului colonialist, rasist, imperialist și jefuitor. La această retorică de pură extracție leninistă a mai adăugat adjectivul "satanist" pentru fraierii care cred că Rusia apără ortodoxia: în realitate Rusia este una dintre țările cu cele mai multe sinucideri și cu cele mai multe avorturi din lume (dublu față de Statele Unite); doar 15% dintre ruși declară că religia are un rol important în viața lor, iar practica religioasă este neglijabilă”, a notat publicistul român Theodor Paleologu pe Facebook.

UPDATE Alexei Nagin, comandant în Grupul Wagner, și Alexei Katerinițev, ofițer într-un serviciu secret rus, au murit în războiul din Ucraina, în continuarea loviturilor primite de forța rusă de invazie pe câmpul de luptă, potrivit Mirror.

UPDATE Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând „imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria”, a anunţat gigantul italian în domeniul hidrocarburilor, transmite AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Un avion militar rus s-a prăbuşit, în timp ce ateriza, pe o pistă de pe aeroportul Belbek din Crimeea, spune guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev, potrivit căruia aeronava a ieşit de pe pistă şi a luat foc. Unele surse Telegram ucrainene au difuzat imagini care arată o coloană mare de fum care se ridică din zona aeroportului şi au raportat, fără a furniza dovezi, că avionul prăbuşit era plin de muniţie.

UPDATE „În teorie, Vladimir Putin poate face aproape orice. Un atac nuclear este posibil, dar puțin probabil, mai ales că nu i-ar aduce niciun câștig pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat, pentru site-ul rus independent Meduza, Maxim Starchak, expert în politica nucleară a Rusiei și cercetător la Universitatea Queens din Canada.

UPDATE Rusia l-a acuzat sâmbătă pe şeful Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) că a încălcat principiile Jocurilor Olimpice sugerând că sportivilor ruşi li s-ar putea permite să revină în competiţii cu condiţia să nu susţină invazia Ucrainei, informează Reuters.

UPDATE Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a susținut în mod deschis cererea Ucrainei de aderare accelerată la NATO, care a fost anunțată, vineri, 30 septembrie, de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie Politico.

UPDATE Rusia a folosit pentru prima dată rachete S-300 modernizate. Ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastirski, a informat sâmbătă că atacul rus împotriva unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie, soldat cu cel puţin 30 de morţi şi aproape 90 de răniţi, a fost comis cu rachete S-300 modernizate, cu o rază mult mai mare de acţiune decât modelele mai vechi, transmite EFE.Monastirski, care a citat experţi în explozibili, a menţionat că o rachetă a explodat imediat ce a atins solul, în timp ce versiunile anterioare ale acestei arme explodau abia după ce penetrau mai mulţi metri solul, astfel că formau cratere profunde, dar afectau mai puţine persoane aflate la locul impactului.

UPDATE Anexarea de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate face 'aproape' imposibil sfârşitul războiului în Ucraina, a apreciat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, transmite AFP.Anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - proclamată vineri de preşedintele rus Vladimir Putin - face 'mult mai dificil, imposibil aproape, sfârşitul războiului', a declarat Borrell la postul spaniol RTVE.

UPDATE O firmă israeliană de informații a publicat imagini din satelit în care se observă o „prezență neregulată” a bombardierelor strategice rusești la baza aeriană Olenya, lângă Finlanda. În raportul israelienilor se arată „că baza aeriană Engels, situată în sud-estul Rusiei, este posibilul punct de plecare al bombardierelor strategice detectate în baza aeriană Olenya”. Baza aeriană Engels găzduiește singurele bombardiere strategice ale Rusiei. Acestea sunt capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare strategice și au fost activate încă de la începutul invaziei, în luna februarie. 

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit un videoclip în care apar rude ae soldaţilor mobilizaţi care le livrează mâncare celor dragi, în spatele unei cazărmi din Novosibirsk, Rusia. Un clip care aruncă noi umbre asupra situaţiei în care trăiesc recruţii lui Putin pentru campania ucraineană.

UPDATE Autoritățile ucrainene au găsit cadavrele a cel puțin 20 de persoane în mașini dintr-un convoi civil, în apropierea orașului Kupiansk din regiunea eliberată Harkov, susține guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov.

UPDATE Liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a afirmat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare de mică putere în Ucraina – o armă nucleară tactică – după noua înfrângere majoră suferită de trupele ruse pe câmpul de luptă, la Lîman, un oraș strategic din regiunea Donețk, prospăt anexată de Rusia, relatează Reuters.

UPDATE Reprezentantul Ucrainei la ONU, Serhii Kisliția, a comparat Rusia cu o „tumoare canceroasă” după ce s-a opus, în Consiliul de Securitate al ONU, adoptării unui proiect de rezoluție care condamnă anexarea a patru regiuni ucrainene.

UPDATE Sâmbătă, 1 octombrie, a intrat în vigoare legea Statelor Unite ale Americii privind leand-lease pentru Ucraina. Despre aceasta a comunicat Preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, pe Twitter, citat de Ukrinform.  „Aceasta înseamnă mai mult armament – divers şi calitativ”, a accentuat speakerul ucrainean. El a asigurat că Ucraina neapărat îşi va întoarce toate teritoriile.

UPDATE Discursul plin de divagații al președintelui rus Vladimir Putin, prin care a anunțat ruperea ilegală a Ucrainei, s-a concentrat pe „păcatele” Occidentului, în viziunea liderului de la Kremlin, dar a lăsat întrebările-cheie privind Ucraina fără răspuns, arată o analiză a publicației The Guardian.

UPDATE Ucraina a încercuit forțele Rusiei în jurul unui bastion critic pentru Moscova în orașul Lyman, în estul țării, într-o operațiune care este încă în desfășurare, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters.

UPDATE Guvernul Germaniei consideră că nu există şanse ca Ucraina să adere la NATO în procedură rapidă, afirmă ministrul de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock, explicând că Alianţa Nord-Atlantică nu vrea să se implice direct în războiul cu Rusia.

UPDATE Un pachet de ajutor financiar de 530 de milioane de dolari va fi oferit Ucrainei pe baza unor garanții de credit oferite de Regatul Unit și Danemarca – potrivit unui anunţ al Băncii Mondiale. 

UPDATE Într-o convorbire telefonică purtată de Putin cu Regele Bahrainului, Salman bin Hamad Bin Isa Al-Khalifa, liderul de la Kremlin și-a anunțat disponibilitatea de a relua negocierile cu conducerea Ucrainei, transmite Serviciul de presă al Kremlinului.

UPDATE Şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a declarat că Ucraina se va întoarce în Crimeea şi a asigurat că acest lucru se va întâmpla pe cale militară și destul de curând. „Eu am fost acolo de multe ori. Este ca a doua mea casă. Am crescut în Crimeea. Și ne vom întoarce acolo destul de curând. Da, ne vom întoarce cu arme. Nu există o altă opțiune” – a subliniat Budanov, într-o intervenţie televizată, vineri seară. În aceeaşi declaraţie, şeful GUR a estimat că, iarna viitoare, războiul cu Rusia se va atenua în mare măsură, iar în primăvară, trupele ucrainene vor ajunge la granițele Ucrainei stabilite în 1991, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba, spune că președintele rus Vladimir Putin vrea să acapareze teritorii pe care nu le controlează fizic în teren, refererindu-se la Donețk, Luhansk, Zaporojoe și Herson. „Prin încercarea de a anexa regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, Putin încearcă să acapareze teritorii pe care nici măcar nu le controlează fizic pe teren”, scrie pe Twitter, ministrul de Externe din Ucraina, Dmitri Kuleba.

UPDATE Încercuirea forțelor ruse în Liman riscă să se transforme într-o înfrângere strategică, arată fostul comandant al forțelor ruse din Donbas, Igor Girkin (considerat criminal de război, acum analist militar). El spune că operațiunea în sine ar fi fost una secundară, iar presupunerea lui ar fi că ucrainenii urmează să pornească o ofensivă de la Vugledar, la SV de Donețk. O rezistență în Liman ar fi avut sensul de a uza trupele ucrainene, dar rușii ar fi trebuit să se retragă de acolo, nu să permită încercuirea unor mii de oameni, arată Girkin. Pe de altă parte, Aleksei Arestovici, consilierul președintelui Zelenski, spune că în Liman ar fi până la 5.500 de soldați ruși. Alte surse vorbesc de numai 1.500, notează Biziday cu referire la datele ISW.

UPDATE Ivan Petunin, 27 de ani, cunoscut sub numele de scenă Walkie, s-a sinucis din cauza mobilizării anunțate în Rusia, relatează site-urile ruse Meduza și Mediazona, care preiau un site de știri din Krasnodar. Trupul neînsuflețit al rapperului rus a fost găsit, pe 30 septembrie, în apropierea unei clădiri înalte de pe strada Congresnaia, din Krasnodar, sud-estul țării. Iubita lui Walkie a confirmat vestea tragică, notează Libertatea.

UPDATE Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au declarat că sunt în favoarea deschiderii unei căi de aderare rapidă a Ucrainei la NATO, chiar dacă alţi aliaţi occidentali ai Kievului au ridicat obiecţii pe această temă, transmite sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Vladislav Pirogov a fost mobilizat, în ciuda faptului că jurnalistul nu a servit în armată și are boli de inimă și diabet, a anunțat redacția din Krasnoiarsk a publicației Moskovski Komsomoleț, fondată în 1919 și controlată de stat. În prezent, Pirogov, redactor-șef al ediției de Krasnoiarsk, a plecat spre la oficiul de înrolare din Novosibirsk.

UPDATE "Ucraina are nevoie acum de F-16", a spus Ministerul Apărării ucrainean de Ziua Aviaţiei Ucrainei. Armata ucraineană şi-a reînnoit solicitările către aliaţi pentru donarea de avioane de luptă avansate, punând accent special pe F-16 Fighting Falcon, avion de fabricaţie americană, transmite The Jerusalem News. 

UPDATE Preşedintele ucrainean i-a mulţumit sâmbătă omologului său american Joe Biden pentru semnarea unui sprijin suplimentar de 12,35 miliarde de dolari pentru Ucraina.

UPDATE Directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, a fost reţinut de o patrulă rusă, a anunţat sâmbătă Energoatom, compania de stat care se ocupă de centrală.

UPDATE Gazprom susține că în cele trei segmente ale gazoductelor Nord Stream erau 800 de milioane de metri cubi de gaz în momentul producerii avariilor care au dus la scurgeri în Marea Baltică. Potrivit estimărilor disponibile, circa 800 de milioane de metri cubi de gaz se aflau în cele trei segmente ale gazoductelor la momentul incidentului. Pentru comparație, aceasta reprezintă consumul Danemarcei pe trei luni”, a declarat Serghei Kuprianov, precizând că, la momentul avariilor, conductele nu transportau gaz „din diferite motive”, dar ambele erau gata de operare.

UPDATE Turcia nu recunoaşte anexarea celor patru teritorii ucrainene de către Rusia, declară ministrul turc de Externe, conform Reuters. Turcia îşi menţine poziţia, conformă cu cea din momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în urma referendumului ilegitim din anul 2014, menţionează oficialul. Acesta reiterează „susţinerea fermă pentru integritatea teritorială a Ucrainei, independenţa şi suveranitatea sa”.

UPDATE Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu ocazia inaugurării gazoductului Bulgaria - Grecia: Această conductă schimbă jocul, avem ce trebuie pentru a ne rupe energetic de Rusia, notează Newsweek.

UPDATE Forțele armate ucrainene au eliberat 5 sate de lână Liman. „Iampoli, Noselovka, Șandrigolovo, Drobâșevo și Stavki au fost curățate de ocupanți”, anunță Anton Gherașcenko, consilierul ministrului de Interne. 

UPDATE Autoritățile din Tuva, Rusia, vor da o oaie, doi saci de cartofi și varză familiilor bărbaților mobilizați în războiul din Ucraina. "Ar trebui să simtă că nu vor rămâne singuri cu problemele cotidiene", notează portalul oficial al guvernului regional.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri anexarea ''ilegală şi ilegitimă'' de către Rusia a patru regiuni din Ucraina şi a menționat că NATO nu se implică direct în conflict, dar va sprijini Ucraina să recupereze teritoriile ocupate, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a promis vineri că va trimite dispozitive submarine la locul exploziilor produse la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, „pentru a stabili cu exactitate ceea ce s-a întâmplat”. Atât el, cât și secretarul de stat Antony Blinken au respins acuzațiile lui Putin că puterile occidentale ar fi responsabile de avarierea conductelor submarine.

UPDATE Comitetul Olimpic Internațional ia în considerare să revină asupra deciziei de a interzice participarea sportivilor ruși la competiții, a declarat președintele forului Thomas Bach într-un interviu acordat Corriere della Sera, citat de Euronews.

UPDATE ”America şi aliaţii săi nu vor fi intimidaţi de Putin şi de cuvintele sale nechibzuite şi de ameninţările sale. Nu ne sperie şi nu ne intimidează. Acţiunile lui Putin sunt un semn că se zbate, referendumurile false pe care le-a desfăşurat şi numărul pe care l-a făcut azi dimineaţă, arătând unitatea, cu oameni care se ţin de mâini… Statele Unite nu vor recunoaşte asta şi sincer, nici lumea nu o va recunoaşte. Nu poate confisca teritoriul vecinului său şi să scape cu asta, simplu”, a afirmat președintele american Joe Biden, scrie news.ro.

UPDATE Experții ISW consideră că Putin a folosit amenințarea cu armele nucleare în încercarea de a obliga Ucraina să se așeze la masa negocierilor. ”Probabil că evaluează în mod incorect că puterea sa nucleară va determina Statele Unite și aliații săi să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a negocia”, notează analiștii.

UPDATE Încă nu există indicii că Rusia are în vedere utilizarea armelor nucleare pe fondul invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat vineri secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

UPDATE Lindsey Graham, lider republican din Senatul SUA, spune că Washingtonul trebuie să transmită clar că folosirea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar însemna un atac împotriva NATO, din cauza precipitațiilor nucleare.

UPDATE Statele Unite consideră că procesul de aderare a Ucrainei la NATO „ar trebui reluat la un alt moment”, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.

UPDATE Președintele american Joe Biden a semnat vineri un proiect de lege pentru a continua finanțarea de către guvernul SUA până pe 16 decembrie 2022 inclusiv, a 12,4 miliarde de dolari ca ajutor suplimentar pentru Ucraina. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Casei Albe.

UPDATE "Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri", a declarat ministrul adjunct de Interne din Polonia, Blazej Pobozy, relatează AFP, citat de Agerpres.El a precizat că este o măsură de rutină "în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care... pentru moment nu există"

UPDATE Criza energiei creează o nouă ordine europeană, cu o Italie puternică şi o Germanie cu probleme, potrivit unei analize publicate de Reuters, citată de News.

UPDATE Guvernul maghiar nu va sprijini propunerile de sancţiuni care sunt contrare intereselor naţionale ale Ungariei, astfel că nu va susține nici introducerea, la nivelul UE, a unei plafonări a preţurilor la gaze, lucru care pentru moment a şi dispărut de pe ordinea de zi, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. 

UPDATE "Cuvintele lui Putin sunt mult mai importante decât unificarea cu 4 noi entități politice: este o declarație FUNDAMENTALĂ de război împotriva OCCIDENTULUI MODERN, și a LUMII MODERNE în general. Este un manifest al Tradiționalismului" a scris controversatul politolog rus Alexandr Dughin pe canalul său de Telegram.

UPDATE SUA au văzut dovezi că dronele iraniene pe care Rusia le folosește în conflictul care se desfășoară în Ucraina au înregistrat „numeroase eșecuri” pe câmpul de luptă, a afirmat vineri subsecretarul adjunct Sasha Baker din Departamentul american al Apărării, în cadrul unui briefing de presă, potrivit CNN.

UPDATE Faţada consulatului Rusiei la New York a fost vandalizată cu vopsea roşie, a anunţat vineri poliţia, în ceea ce pare a fi un gest de protest în momentul în care Rusia a anexat patru regiuni ucrainene, scrie AFP.

UPDATE Rusia s-a opus vineri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care descria încercările sale de a anexa ilegal patru regiuni ale Ucrainei. În rezoluţie se arată că aşa-numitele referendumuri ale lui Putin sunt ilegale şi o încercare de a modifica frontierele recunoscute la nivel internaţional ale Ucrainei. Vorbind înainte de vot, ambasadoarea Statelor Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că referendumurile au fost o „farsă”, prestabilită la Moscova, „desfăşurată în spatele ţevii tunurilor ruseşti”, notează Mediafax.

UPDATE „Noi avem o sărăbătoare. Ei au: Droguri puternice. Demență. Cinism. Zelensky vrea să adere la NATO pe calea rapidă. Bună idee. Nu face decât să ceară Alianței Nord-Atlantice să grăbească începerea celui de-al treilea război mondial”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram. Fostul președinte și premier al Rusiei le-a transmis mesaje liderului de la Casa Alba, Joe Biden și secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. „Biden și-a declarat nerecunoașterea noilor teritorii care se alătură Rusiei. Este chiar ciudat că și-a amintit de noi. Cu toate acestea, este păcat. Ei ar fi putut găsi un loc bun pentru deschiderea unui consulat american în noile regiuni ale Federației Ruse. Dacă Ucraina încetează să mai lupte, va dispărea ca stat. Ce băiat cinic (Stoltenberg - N.R.) pentru că, dacă nu se oprește, o parte semnificativă a ucrainenilor va dispărea”, a mai scris Medvedev, notează Realitatea.

UPDATE Dictatorul rus Vladimir Putin a ţinut un discurs în timpul unui concert desfăşurat la Moscova, în Piaţa Roşie, pentru a sărbători anexarea ilegală a noilor teritorii de către Rusia. Cu lacrimi în ochi, relatează The Guardian, Putin spune că s-a făcut „dreptate şi justiţie”. Mii de oameni s-au adunat vineri în Piaţa Roşie din Moscova pentru a sărbători anexarea a patru regiuni ucrainene, fluturând steaguri şi intonând cântece patriotice la umbra zidurilor Kremlinului, notează Mediafax.

  • UPDATE Volodimir Zelenski a salutat vineri „rezultatele semnificative” înregistrate de contraofensiva ucraineană în estul ţării, într-un moment în care oraşul strategic Lîman, controlat de ruşi, este parţial înconjurat de trupele militare ale Kievului, relatează AFP, preluată de Agerpres. Zelenski a susținut că liderii ruși sunt niște „ne-oameni”, căci s-au apucat să sărbătorească în Moscova ”ceva” legat de Zaporojie, când chiar soldații lor au comis fix azi un atac mostruos în această regiune ucraineană, omorând oameni simpli care fugeau de războiul declanșat de ei.
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 219: Putin anexează 4 regiuni, Zelenski cere aderarea la NATO, iar SUA anunță noi sancțiuni
Război în Ucraina, ziua 218: Pericol nuclear, noi sancțiuni UE și avarie misterioasă. Podoliak anunță cum se poate sfârși războiul
Război în Ucraina, ziua 217: Șantaj nuclear, rezultatele referendumului și mesajul lui Zelenski. Kremlinul anunță obiectivul minim

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
Crimă la Anenii Noi: Un bărbat și-ar fi ucis fiul, iar apoi a dat foc la casă
Crimă la Anenii Noi: Un bărbat și-ar fi ucis fiul, iar apoi a dat foc la casă

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

01 mai 2024, ora 22:21

Rusia a atacat miercuri dimineață orașul Odesa din sud-vestul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite. Moscova se laudă cu o lovitură grea și susține că a lovit sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainene. Portul de la Marea Neagră a fost ținta unui alt atac luni, când cinci persoane și-au pierdut viața. Totodată, experții de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) notează că, pentru prima dată în ultimele zile, trupele rusești din jurul orașului Avdiivka nu au înregistrat niciun avans confirmat, ceea ce poate indica o încetinire a ritmului ofensivei în această zonă, scrie BBC.

Între timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut o livrare semnificativă şi mai rapidă de arme pentru operaţiunile armatei Moscovei în Ucraina, iar secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei. Mai mult, noul ministru de externe al Letoniei, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri cu permisiunea de a lovi teritoriul rus, relatează Ukrainska Pravda. 

UPDATE Republica Moldova caută o pârghie energetică pentru a răsturna regimul păpușilor de la Kremlin, instalat în Transnistria. Pentru prima dată în ultimele trei decenii, Republica Moldova crede că are în sfârșit pârghia necesară pentru a da Rusia afară din ţară, însă în același timp, Guvernul se întreabă cum să facă acest lucru fără a declanşa o criză umanitară asupra propriilor cetăţeni, se arată într-o analiză Politico. „UE trebuie să continue să ajute Moldova cu energie, pentru ca aceasta să devină complet independentă faţă de Rusia. Şi trebuie să ne asigurăm că, dacă lucrurile escaladează, nu ne temem de provocările lui Putin în ţară – dacă nu vrem ca Occidentul să fie văzut ca un tigru de hârtie, trebuie să fim pregătiți să ajutăm Moldova”, a declarat Ivana Stradner, cercetător la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, scrie Gândul.

UPDATE Ucrainenii au lovit, miercuri, o tabără de antrenament a rușilor cu rachete ATACMS. Baza din regiunea Lugansk, aflată la aproape 100 de kilometri de linia frontului, adăpostea soldați ruși și tehnică militară.

UPDATE Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat interdicția internațională privind armele chimice prin desfășurarea agentului de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene și prin utilizarea agenților de combatere a revoltelor „ca metodă de război” în Ucraina, notează Rador.

UPDATE Vehicule blindate provenind dintr-o duzină de țări NATO, drone, lansatoare de rachete: mulțimea s-a adunat miercuri pentru a vedea „trofeele” aduse din Ucraina și expuse în Parcul Victoriei din Moscova, cu un amestec de admirație, patriotism, dar și de teamă în fața acestui conflict care se prelungește la nesfârșit, își începe reportajul AFP.

UPDATE În capitala Rusiei a fost deschisă o expoziţie care prezintă peste 30 de piese de echipament militar occidental capturate de la forţele ucrainene. Printre altele, sunt expuse un tanc de luptă M1 Abrams fabricat în SUA, un tanc Leopard 2, un vehicul blindat de infanterie Marder din Germania şi un vehicul blindat AMX-10RC de fabricaţie franceză, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

UPDATE Ucraina a exportat un volum record de peste 13 milioane de tone de marfă în aprilie 2024, depășind cifrele din februarie 2022. Exporturile din aprilie au atins 3,3 miliarde de dolari, potrivit cotidianului ucrainean Pravda.

UPDATE Atacul masiv cu drone din weekend al Ucrainei asupra unei baze aeriene rusești aflate în spatele liniilor inamice sugerează că Kievul ar putea încerca să limiteze amenințarea reprezentată de bombele cu planare devastatoare ale Moscovei, potrivit noilor informații occidentale, potrivit Ziare.com.

UPDATE Un american a recunoscut că a încercat să trimită în Rusia componente tehnologice importante. Este vorba despre componente pentru fabricarea dronelor în valoare de peste 250.000 de dolari. Nikolay Grigorev, în vârstă de 36 de ani, a pledat vinovat, după ce peste 11.500 de componente electronice au fost oprite să ajungă în Rusia, potrivit Sky News. Bărbatul riscă până la cinci ani de închisoare. Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că alte două persoane legate de caz sunt căutate, scrie Mediafax.

UPDATE Harkovul este o țintă a rușilor încă din prima zi a războiului, iar in ultima perioadă se speculează tot mai insistent că orașul din apropierea graniței, al doilea ca mărime al Ucrainei, va fi ținta unui nou asalt terestru, ca și în februarie-martie 2022, transmite Veridica.ro. Locuitorii refuză însă să plece și încearcă să își vadă de viață, cât de normal se poate, în ciuda bombardamentelor constante.

UPDATE Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a peste 300 de entităţi ruseşti şi internaţionale, inclusiv unele din China şi Turcia, pentru sprijin oferit armatei ruse în timp războiul din Ucraina, notează Mediafax. Noile măsuri reflectă îngrijorarea tot mai mare a Washingtonului cu privire la faptul că administraţia de la Beijing şi alte ţări furnizează tehnologii critice pentru a susţine industria militară a Rusiei, informează Financial Times.

UPDATE Politicenii susțin că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Chiar dacă Moscova se poate lupta acum cu NATO, din cauza efortului pe care îl face în războiul din Ucraina, președintele rus vrea să slăbească și să submineze Alianța din interior, cred analiștii. Publicația Business Insider trage un semnal de alarmă: „Era de pace și prosperitate relativă de care s-a bucurat Occidentul de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-ar putea să se apropie rapid de sfârșit”.

UPDATE Viitoarea preşedinţie poloneză a Consiliului Uniunii Europene, funcţie ce va fi asigurată în prima jumătate din 2025, se va concentra pe consolidarea cooperării cu SUA şi Ucraina, a anunţat miercuri preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, relatează DPA, potrivit Agerpres. 

UPDATE Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a anunțat, miercuri, că un purtător de cuvânt generat de inteligența artificială (IA) va fi de acum responsabil să comenteze problemele consulare prin citirea textelor care, totuși, trebuie să fie întotdeauna scrise de oameni, scrie Spotmedia. „Pentru prima dată în istorie, Ministerul de Externe ucrainean a creat o personalitate digitală folosind tehnologii de inteligență artificială, pentru a comenta oficial informațiile consulare destinate presei”, a transmis instituția.

UPDATE Conform estimărilor serviciilor de informații militare ale Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie 2024, armata rusă avea la dispoziție aproximativ 40 de unități de rachete hipersonice 3M22 Zircon. Ritmul de producție pentru aceste rachete este de până la zece unități pe lună, relatează Ukrainska Pravda, citat de HotNews. De asemenea, Rusia mai deținea dețin 400 de unități de rachete de croazieră Oniks, precum și 270 de rachete de croazieră Kalibr 3M-14. Rata de producție este de 30-40 de unități pe lună pentru Kalibr și de 10 pentru Oniks. Armata rusă mai deținea la sfârștiul lunii aprilie 45 de rachete aer-sol Kh-69, în contextul în care se produc 1-3 unități pe lună.

UPDATE Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de Volodimir Zelenski se confruntă cu bombardamentele devastatoare ale Rusiei, dar și cu lunga așteptare pentru avioanele de luptă promise de Occident. „Așteptăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Ilya Yevlash, adăugând că avioanele vor lua drumul cerului deasupra Ucrainei „după Paște”, potrivit declarațiilor raportate miercuri de presa ucraineană, potrivit Newsweek.

UPDATE Pe fondul zvonurilor despre boala fatală a lui Ramzan Kadîrov, un ofițer rebel cecen pro-ucrainean spune că se lucrează la crearea unei armate insurgente care să elibereze Cecenia de sub conducerea Kremlinului, potrivit The Kyiv Post.

UPDATE Papa Francisc a denunțat miercuri industria globală de armament afirmând că este ''groaznic să câștigi bani din moarte'', informează DPA, conform Agerpres. "Din păcate, în ziua de azi, investiţiile care aduc cel mai mare profit sunt fabricile de armament", a spus suveranul pontif în cadrul audienţei generale săptămânale de la Vatican. Potrivit unui studiu realizat de Institutul internaţional pentru cercetări de pace din Stockholm, suma record de 2,44 trilioane de dolari a fost cheltuită pe armament la nivel global anul trecut, o creştere cu 6,8% faţă de 2022. Războiul dus de Rusia în Ucraina a fost menţionat ca unul din principalele motive care stau la baza creşterii globale a cheltuielilor pentru apărare. Statele Unite au cele mai mari cheltuieli militare din lume, reprezentând 37% din totalul cheltuielilor globale.

UPDATE Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 26 de luni se află într-o continuă dinamică și Moscova nu cedează în niciun fel. Acum, un avertisment dur neașteptat vine din partea omului lui Putin, Dmitri Kiseliov de la televiziunea de stat din Moscova. El amenință că Rusia va scufunda Marea Britanie cu un val nuclear și va transforma Statele Unite în ”cenușă radioactivă”, dacă NATO va trimite trupe în Ucraina.

UPDATE Rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea "inutilă din punct de vedere militar" pentru Rusia, potrivit unui analist militar, scrie Adevărul.

UPDATE Explozii au avut loc, miercuri, 1 mai, în orașul rus Riazan. Dronele Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei au atacat din nou rafinăria de petrol din Riazan, precum și o altă rafinărie din regiunea Voronej a Federației Ruse, au declarat surse publicației pravda.ua.

UPDATE În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ONU de deminare în îngustul teritoriu palestinian bombardat constant de Israel în războiul său contra Hamas, scrie Digi24.

UPDATE În apropiere de granița cu Rusia, două orașe finlandeze vor închide școlile care oferă cursuri de limbă și cultură rusă, spre disperarea părinților și a oficialilor școlari care pledează pentru menținerea legăturii culturale, într-un moment tensionat al relațiilor dintre cele două țări, pe fondul războiului din Ucraina, scrie AFP.

UPDATE Slovacia a acordat protecție temporară unui bărbat, cu dublă cetățenie ucraineană și israeliană, care este acuzat că a condus o campanie de influență pro-rusă prin intermediul unui site de știri, a informat presa cehă citată de Reuters.

UPDATE O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Muniția, care a fost rapid dezvoltată și transportată în Ucraina, este doar ultima care a eșuat în luptă, subliniind provocarea tot mai mare de a contracara tacticile de bruiaj rusești, scrie Business Insider.

UPDATE Miercuri, Rusia a declarat că a atacat sediul de comandă al grupării Sud a armatei ucrainiene, aflat în portul Odesa. Această declarație vine după ce Kievul a raportat un atac cu rachete care a ucis trei persoane, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE O grădină zoologică din Rusia a anunțat pe rețeaua socială VK că a trimis doi păuni în Ucraina din dorința de a-i inspira pe soldații lui Putin. Postarea cu pricina a fost ulterior ștearsă, după ce internauții au început să-l ironizeze în comentarii pe președintele rus, relatează Business Insider.

UPDATE Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei. „Există ţări care au (baterii) Patriot, iar ceea ce facem noi este să continuăm să mobilizăm aceste ţări”, a spus Austin la o audiere în Camera Reprezentanților, scrie Agerpres. „Eu însumi am discutat cu liderii mai multor ţări, chiar aici, în ultimele două săptămâni, pentru a-i încuraja să furnizeze mai multe echipamente”, a continuat el, fără a preciza care sunt aceste ţări.

UPDATE Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a ordonat livrarea mai multor arme și mai rapid pentru operațiunea militară a Moscovei în Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, informează Reuters. „Pentru a menține ritmul necesar al ofensivei ... este necesar să se mărească volumul și calitatea armelor și echipamentelor militare furnizate trupelor, în primul rând a armelor", a declarat ministrul Apărării, citat de Șoigu, într-o declarație publicată pe Telegram.

UPDATE Primăria din Kiev anunţă demontarea unui monument sovietic care evocă prietenia cu Rusia, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei, soldată cu zeci de mii de morţi în peste doi ani, relatează AFP.

UPDATE Fostul președinte american Donald Trump continuă războiul personal cu NATO și spune că majoritatea țărilor din alianță sunt „delincvente”. Candidat la alegerile prezidențiale din acest an din Statele Unite, Trump susține că dacă SUA ar fi atacate, NATO n-ar apăra-o, afirmație făcută într-un amplu interviu publicat de revista Time, potrivit Libertatea. „Noi cheltuiam aproape 100% din bani în NATO. Protejam Europa. Și ei nici măcar nu plăteau. Opt. Doar opt țări plăteau. Restul erau delincvente. Și le-am spus, dacă nu plătiți, distracție plăcută, dar noi nu vă vom proteja. Am spus-o din nou acum câteva săptămâni, acum două luni, am spus-o din nou. Și am spus, că dacă nu plătești… Negociez pentru că vreau să plătească. Vreau ca Europa să plătească. Îmi doresc să nu se întâmple nimic rău Europei, iubesc Europa, iubesc oamenii din Europa, am o relație grozavă cu Europa. Dar au profitat de noi, atât în NATO, cât și în Ucraina. Avem miliarde de dolari mai mult decât ei dați în ​​Ucraina. Nu ar trebui să fie așa. Ar trebui să fie invers. Pentru că sunt mult mai mult afectați. Avem un ocean între noi (între Rusia și Statele Unite). Ei nu”, susține Trump.

UPDATE Oraşul Robotine din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, principala așezare care a fost eliberată de Brigada 47 Mecanizată a Forţelor Terestre ucrainene în timpul contraofensivei din 2023, a fost recucerit marţi de forţele ruse, conform imaginilor care-i arată pe militarii ucraineni cum se retrag, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au declarat că se pregătesc pentru sosirea avioanelor F-16 prin construirea de hangare subterane și buncăre la bazele sale. Maiorul Ilia Evlaș, purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că planurile Ucrainei privind modul în care vor păstra în siguranță mult așteptatele avioane în timp ce se află în baze sunt dezvoltate cu atenție. El a spus că efortul „necesită o pregătire adecvată a locațiilor de bază ale acestora. Acesta implică costuri substanțiale, inclusiv adăposturi și buncăre subterane. Prin urmare, se elaborează metode privind cea mai bună modalitate de a le desfășura”, potrivit RBC-Ucraina.

UPDATE Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane și a rănit alte trei la Odesa, miercuri dimineața, a anunțat guvernatorul regional Oleg Kiper. Doi oameni au murit și în regiunea Harkov, atacată de asemenea de ruși, relatează Reuters.

UPDATE Ucraina are nevoie de „o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, a declarat marți seară, 30 aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Zelenski a menţionat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă. „Aceste livrări trebuie să se facă simţite în perturbarea logisticii ocupanţilor, făcându-i să se teamă (...) oriunde pe teritoriul ocupat şi de forţa noastră”, a spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 796: Vizită surpriză și flotă fantomă! Maia Sandu: Chișinăul și Kievul au nevoie de un plan Marshall
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram