Evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandru Stoianoglo s-a împotmolit înainte de a începe. La sfârșitul lunii decembrie anul trecut, comisia instituită de CSP a rămas fără președinte, după ce Lilia Bulgac s-a retras din motive personale. Iar de atunci situația a rămas incertă. Contactată telefonic, șefa Consiliului Superior al Procurorilor ne-a spus că nu ne poate oferi nicio informație pentru că este bolnavă, precizând doar că săptămâna viitoare Consiliul se va întruni în sedință pentru a decide pașii următori. Pe de altă parte, președinta Comisiei Juridice din Parlament, Olesea Stamate, a declarat, în cadrul emisiunii Cutia Neagra de la Tv8, că procesul s-a blocat pentru că Stoianoglo a contestat decizia de constituire a comisiei în judecată.
Anume din acest motiv, potrivit președintei Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Palrament, Olesea Stamate, evaluarea rezultatelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo durează mai mult decât ar prevede legea. Adică, 30 de zile de la constituirea comisiei, care s-au scurs încă în data de 23 decembrie, anul trecut. Acesta ar fi termenul în care, potrivit regulamentului, urma să fie pregătit raportul.
Olesea Stamate însă nu a putut spune când se va întâmpla aceasta. Am încercat să aflăm la ce etapă se află procesul de la șefa Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, care, contactată la telefon, ne-a spus că nu ne poate oferi multe informații, având în vedere că de mai mult timp se află în concediu medical. Angela Motuzoc a declarat doar că săptămâna viitoare, miercuri sau joi, membrii Consiliului se vor întruni în ședință pentru a vota mai multe modificări la regulamentul privind funcționarea Comisiei pentru evaluarea performanțelor procurorului suspendat, fără a preciza exact despre ce este vorba. Evaluarea lui Stoianoglo nu a fost văzută cu ochi buni de Comisia de la Veneția, care a recomandat Legislativului să revizuiască procedura de evaluare a Procurorului General în special, în lege trebuie să fie descris clar mecanismul acestui proces. Totodată, în aviz se sugerează că raportul comisiei de evaluare trebuie să fie consultativ, iar membrii acesteia ar trebui să fie procurori. Acum două zile, apărătorii lui Alexandr Stoianoglo au criticat constituirea Comisiei de evaluare, subliniind faptul că modificările făcute la legea Procuraturii nu pot fi aplicate retroactiv.
În 23 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis constituirea unei comisii de evaluarea a activității lui Alexandr Stoianoglo la solicitarea președintei Maiei Sandu. Atunci, s-a stabilit că din comisie vor face parte cinci membri. Ulterior, președinta Comisiei, Lidia Bulgac, s-a retras, iar un alt membru a anunțat că nu poate participa. Între timp, avocații lui Stoianoglo s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia Consiliului Superior al Procurorilor din data de 5 octombrie prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție. Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie după ce Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs demersului depus de deputatul Lilian Carp. Stoianoglo este învinuit pe cinci capete de acuzare precum abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații minciunoase. El se declară nevinovat. La începutul lunii decembrie, Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu, iar în prezent este cercetat sub control judiciar, măsură prelungită recent cu încă 30 de zile.