Război în Ucraina, ziua 126: Schimb de prizonieri și summit NATO cu participarea lui Zelenski. Bloc atacat la Nikolaev

politic

/VIDEO/ Au fost comuniști, apoi democrați, iar unii au trecut la „Șor”. Istoria celor 14 transfugi de la PCRM

02 februarie 2022, ora 20:40
Distribuie:

Istoria grupului format din foști deputați comuniști începe în 2015, atunci când, în frunte cu Violeta Ivanov, au anunțat că părăsesc Partidul Comuniștilor, ca formă de protest. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a fost șocat de decizia lor, pe care i-a acuzat de trădare. Mai apoi, a insistat că foștii săi colegi au primit bani ca să se rupă de formațiunea sa. Pentru Ivanov, ieșirea din PCRM a fost prima, dar nu și ultima acțiune de acest fel. După comuniști, ea a aderat la democrați, apoi la Șor. 

Ruperea celor 14 deputați de fracțiunea partidului comuniștilor s-a produs pe 21 decembrie, 2015. S-a întâmplat la un an de la alegerile parlamentare. Anunțul a fost făcut de Violeta Ivanov, printr-o conferință de presă.

„Cei 14 deputați renunțăm la a fi membri PCRM, deci renunțăm la jocurile politice ale conducerii PCRM. Totodată anunțăm despre crearea Platformei Parlamentare Social-Democratice Pentru Moldova.”

După anunțul celor 14 deputați, partidul a anunțat despre excluderea lor din rândul membrilor PCRM.

„A fost un soc, am aflat de la televizor.”

La trei zile distanță, cei 14 deputaţi împreună cu fracţiunea PDM au anunţat că formează „Platforma Social-Democrată Pentru Moldova”. Iar peste doi ani de la acele evenimente, adică în 2017, foștii comuniști au aderat oficial la Partidul Democrat. Anunțul a fost făcut înaintea ședinței Parlamentului din 10 marie 2017 de către Marian Lupu.

„Acum am încheiat ședința fracțiunii PD. Am acceptat decizia colegilor din platforma social-democrată de aderare a 14 deputați la fracțiunea PDM.”

Reprezentanții comuniștilor au acuzat Partidul Democrat că a „cumpărat” deputați PCRM cu sute de mii de euro. Iar Vladimir Voronin, fiind prezent în platoul TV8, a declarat că averile celor care au părăsit fracțiunea trebuie verificate.

„Serghei Stati și-a cumpărat o mașină de teren. Peste ceva timp, Galina Balmoș și-a cumpărat un apartament și automobil. Iar Gorilă, din Cahul, și-a cumpărat aici imobile și a deschis firme.”

De altfel, deputații Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc nu au prins rădăcini adânci nici în Partidul Democrat, pentru că în anul 2020 au aderat la Partidul Șor. Formațiunea a desemnat-o pe Ivanov și la funcția de șef al statului. 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram