Război în Ucraina, ziua 170: 11 rachete au lovit orașul Kramatorsk. Zelenski cere să nu se mai vorbească public despre tactici militare

social

/VIDEO/ Studiile online, până când? Autoritățile sunt în așteptarea unei decizii CNESP

02 februarie 2022, ora 20:51
Distribuie:

Deși au rămas zile numărate până luni, atunci când elevii ar urma să revină la școală, autoritățile încă nu au un răspuns la întrebarea: cum se vor desfășura în continuare orele. Cei cu care am stat astăzi de vorba ne-au spus că sunt în așteptarea unei decizii a Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică. Șefa Comisiei este premierul Natalia Gavrilița. Am încercat să obținem un comentariu, dar purtătoarea ei de cuvânt ne-a spus că se va știa abia după desfășurarea ședinței, care nu este clar când va avea loc. Ministra Sănătății și secretara de stat, care fac parte din comisie, nu au fost de găsit la telefon. 

De mai bine de o săptămână, o mamă din Chișinău trece printr-un mare stres alături de cei șase copii ai săi. În timp ce fata mai mare, care este studentă la medicină, are nevoie de internet ca să se pregătească de examene, cei mai mici, toți școlari, au nevoie de internet, pentru a se conecta la ore. Iar azi, situația din casa lor a fost de necontrolat.

„Profesoara de educația fizică spune, azi: deschide camera, dacă nu - nota doi, cine nu face exerciții la educația fizică. Cum vă închipuiți cu șase?! Nu poate fi așa ceva, cade internetul. O să iasă o generație de doamne ferește. Nu-i zero, e sub zero cu mult... 

O altă mamă, cu băiat în clasa întâi, spune că l-a dus la bunici, ca să poată merge la serviciu.

„Dacă se va prelungi, cred că tot așa, copilul va rămâne la bunici iar. Ce va putea face, ce nu va putea face. Calitatea studiilor este la minimum”. 

Și mai trist este că, deocamdată, nimeni nu știe ce decizii vor lua în continuare autoritățile din educație cu privire la modul în care se vor desfășura studiile. Anterior, șeful ANSP, Nicolae Jelamschi, a precizat într-o conferință de presă că programul de studii se stabilește de CNESP și nu de ANSP.

„Noi considerăm că copiii trebuie să fie sănătoși și protejați. Nu este niciun argument că copiii trebuie să se îmbolnăvească ca mai apoi să închidem clasele”.

Iar responsabilii de la Direcția sănătate a primăriei Chișinău spun că, zilnic, sunt înregistrate mii de cazuri de îmbolnăviri de COVID. Municipiul rămâne în continuare sub Cod Roșu, iar în spitalele municipale sunt internați aproape 230 de minori și peste 820 de adulți.

„Astăzi avem primele locuri libere în spitalele municipale pentru copii și acest fapt se datorează nu numărului de copii infectați, ci a celor secții suplimentare în spitalele raionale. ( 01.04)

Cât despre procesul de studii în format online sau cu prezență fizică, mai multe informații, nu cunosc nici reprezentanții Ministerului Educației, care ne-au comunicat că sunt și ei în așteptarea unei decizii a CNESP. Am încercat să obținem un comentariu de la Ministerul Sănătății, însă ministra Ala Nemerenco avea telefonul deconectat, iar Secretara de Stat, Svetlana Nicolaescu, nu ne-a răspuns la telefon. Deși, CNESP a decis că, de pe data de 24 ianuarie, elevii trec la studii online pentru două săptămâni, majoritatea școlilor din raionul Orhei și-a continut activitatea cu prezența fizică a elevilor în sălile de clasă, la decizia autorităților raionale, din 22 ianuarie. Asta deși, între timp, numărul cazurilor de infectare, atât în rândul maturilor, cât și al copiilor din raion, s-a dublat.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram