Război în Ucraina, ziua 223: Val de emigranți ruși și duel pe Twitter. Zelenski anulează decretele lui Putin privind anexările

politic

/VIDEO/ Cum arată celula în care a stat Dodon: Este pentru două persoane, dar a stat de unul singur

02 iulie 2022, ora 20:50
Distribuie:

Cercetat în arest la domiciliu, Igor Dodon profită acum de confortul casei sale. Dar, atunci când s-a aflat după gratii, fostul șef de stat s-a plâns că a fost nevoit să doarmă cu lumina aprinsă. Spunea chiar că dacă Maia Sandu era să fi ajuns în celula sa nu era să reziste. De la Poliția Capitalei am aflat că Dodon nu a avut parte de o atitudine preferențială și că a fost tratat ca un deținut obișnuit. Echipa TV8 a reușit să filmeze celula în care a stat fostul președinte. Cum arată, vă invit să vedeți în reportajul ce urmeză.

Lumina care i-a făcut nopți albe lui Igor Dodon și care l-a deranjat nespus de mult este, de fapt, acest bec led, amplasat sus, în centrul camerei. 

În termenii poliției, este așa-numitul iluminat de veghe, pe timp de noapte, care vine la pachet cu o cameră de supraveghere. 

Așa poliția poate urmări ce fac deținuții în timp ce se află în celulă, astfel explică oamenii legii importanța acestei măsuri. 

Fostul șef de stat a avut parte și de o cameră de duș modernă, ce-i drept era comună. Igor Dodon a fost deținut în celula cu numărul 22, fiind ultima, în capătul coridorului. 

Deși este o cameră destinată pentru două persoane, fostul președinte a stat de unul singur și cel mai departe de postul de gardă. 

Potrivit Nataliei Stati, Dodon nu a fost tratat preferențial, ci ca un deținut obișnuit. A beneficiat de două plapume, pernă și de un set de albituri. 

În plus, Dodon a fost hrănit de trei ori pe zi. Responsabilii de-acolo ne-au declarat că nu a fost pretențios și că a mâncat tot ce i s-a oferit.

Cei reținuți pentru 72 de ore, care sunt aduși aici, au parte și de plimbări în aer liber. În curte, fiind amenajat un loc special pentru asta, spune Stati. 

Izolatorul de detenție provizorie al Direcției de Poliție din municipiul Chișinău, unde a fost deținut Igor Dodon, în cele 72 de ore, a fost renovat după violențele din 7 aprilie 2009. 

După ce s-a aflat că tinerii aduși acolo, în urma protestelor, au avut parte de condiții inumane, fiind supuși torturii, în lipsa unor camere de supraveghere. 

Celulele au fost reconstruite cu susținerea Uniunii Europene, care a oferit 250 de mii de euro, în 2011. 

În această săptămână, Igor Dodon a încercat să scape de arestul la domiciliu, însă magistrații Curții de Apel au decis ca el să stea, în continuare, închis în propria casă. 

Constrâns să nu calce dincolo de curtea locuinței, Igor Dodon le-a spus jurnaliștilor că acum s-a pus cu burta pe carte, citește în limba engleză și franceză. 

/VIDEO/ Cine îi scrie postările și cu ce se ocupă Dodon în arest la domiciliu: „Citesc cărți în engleză și franceză”

29 iunie 2022, 20:06

/VIDEO/ Cum comentează Igor Dodon sechestrul pe mașini și cele două ATV-uri: „Răspunsul este același”

29 iunie 2022, 14:06

Averea familiei Dodon, blocată: Lista bunurilor care au fost puse sub sechestru

25 iunie 2022, 22:06

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!

politic

Prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce am devenit țară candidată la UE: Subiectele discutate

04 octombrie 2022, ora 18:24
Distribuie:

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în ședință pentru a evalua gradul de implementare a reformelor și a stabili acțiunile ce urmează a fi realizate în viitorul apropiat. Este prima ședință a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

„Ne aflăm aici pentru a revitaliza formatul comisiei și pentru a aranja procesele ce țin de Guvern, autorități și toți factorii responsabili care participă la negocieri. O serie de acțiuni au fost făcute deja pe platforma prezidențială a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Un lucru este cert: de noi depinde viteza cu care ne vom mișca în implementarea tuturor punctelor și atingerea valorilor care ne-au motivat să depunem cererea de integrare europeană”, a declarat Natalia Gavrilița, în debutul ședinței. 

Pe ordinea de zi au fost incluse mai multe subiecte, printre care analiza implementării Planului de acțiuni propus de Comisia Europeană, confirmarea Agendei de asociere pentru 2021-2027, care urmează a fi adoptată în luna decembrie, și crearea a 35 de grupuri de lucru responsabile de ajustarea legislației naționale la cea europeană. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că, în ceea ce privește Planul de acțiuni pentru implementarea celor 9 măsuri propuse de CE, se înregistrează un progres vizibil în punerea în operă a măsurilor. 

„În anumite cazuri se atestă o ușoară întârziere în realizarea acțiunilor, dar cele mai multe dintre ele sunt înfăptuite și doar se așteaptă publicarea acestora în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Membrii comisiei au vorbit și despre progresul înregistrat de autorități în procesul de creștere a capacității instituțiilor, prin suplinirea cu personal responsabil de planificarea, elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, astfel încât să corespundă standardelor UE.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Decizie istorică! Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statut de candidat pentru aderarea la UE

23 iunie 2022, 21:06

Realizările MAEIE, după un an de mandat. Popescu: „Cea mai istorică e obținerea statutului de candidat la UE”

08 august 2022, 11:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram