/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 852: Patru morți și 144 răniți într-un atac la Sevastopol. Serbia admite vânzarea de muniții

social

Oameni trași pe sfoară și tărăgănări în judecată! Cum se eschivează un afacerist din Hâncești de la plata datoriilor

02 decembrie 2022, ora 17:10

De cinci ani bate pragurile instanțelor de judecată și birourilor executorilor judecătorești pentru a-și recupera banii dați cu împrumut unui om de afaceri din raionul Hâncești. A suferit mai multe intervenții chirugicale costisitoare în afara țării și spera că va primi datoria măcar în acele clipe grele prin care a trecut familia sa, dar nu i-a fost întors măcar un leu. 

Astăzi vine în cârjă la judecată, pentru a-și face dreptate, dar procesul este tărăgănat invocându-se diverse pretexte. Este povestea lui Vasile Buza, originar din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, care i-a împrumutat bani consăteanului său Gheorghe Țurcanu. În timp ce refuză să întoarcă datoriile, Țurcanu își dezvoltă afacerile, fiind prezentat de autoritățile locale din Hâncești drept un antreprenor de succes.

Acum 7 ani, Gheorghe Țurcanu a luat mai multe împrumuturi de la consăteanul său Vasile Buza, cu care avea o prietenie mai veche. Potrivit unui contract de împrumut, semnat de cei doi în decembrie 2015 și prezentat în instanța de judecată ca probă, datoria a ajuns la 112 mii de euro.

Deoarece nu i-a întors banii la timp, în mai 2017, Vasile Buza s-a adresat în instanța de judecată pentru a încasa datoria. Judecătoria Hâncești l-a obligat pe Gheorghe Țurcanu să-i plătească lui Buza cele 112 mii de euro împrumutate, plus penalități pentru întârziere, în total 124 375 euro. Curtea de Apel Chișinău nu a admis recursul depus de Țurcanu și astfel decizia primei instanțe urma să fie executată.

De atunci, au trecut 5 ani, iar datornicul nu a întors niciun leu, chiar dacă a fost informat că Vasile Buza are grave probleme de sănătate și urma să fie operat peste hotare.

Vasile Buza: „DomnulȚurcau m-a rugat să-i împrumut bani pentru că îi trebuie la un medic. I-am împrumutat, pe urmă iar i-am împrumutat, pentru că mi-a spus că  sunt chestiuni serioase. I-am tot împrumutat până la suma dată. Mi-a spus că îmi întoarce datoria și eu știam precis că are de unde întoarce. Are fabrica din deal, are fabrica de copt pâine, are livada de pruni, are iazul din vale cu acareturi. Cum poți să nu-i împrumuți, cu atât mai mult că noi suntem vecini cu vilele? Nu mi-a întors până în ziua de azi Țurcanu. Știind faptul că am fost trimis la operație în Germania, nu mi-a dat un leu. Și la a doua operație în București nu mi-a dat nicio copeică de una. Am venit de la București în cârjă și azi umblu în cârjă și-i tot cerșesc ca un cerșetor banii mei”.

De-a lungul anilor, Vasile Buza a bătut și pragurile oficiilor mai multor executori judecătorești, care au inițiat proceduri de executare silită a deciziei Judecătoriei Hâncești din 2017, dar deocamdată fără succes. A fost aplicat sechestru pe bunurile imobile care-i aparțin lui Gheorghe Țurcanu, însă la averea acestuia există mai mulți pretendenți.

După cum s-a aflat ulterior, Gheorghe Țurcanu a împrumutat sume mari de bani și de la alte persoane, care la fel încearcă să-și recupereze banii prin instanțele de judecată având deja titluri executorii. Cei care își așteaptă banii se plâng că au fost trași pe sfoară și îl bănuiesc pe Țurcanu de escrocherie.

Vasile Buza: „Nici nu m-am gândit că până la urmă Gheorghe Țurcanu poate fi un escroc, pentru că, fără ca eu să știu, Țurcanu a mai împrumutat de la cineva bani. Pe urmă a mai împrumutat, fără ca să-mi întoarcă mie datoria. Las să-mi de ac enu mi-ar da, numai să-mi dea. Las` să-mi dea din pădurea de salcâm de lângă vilă și o parte din bani, pentru că pădurea ceea nu acoperă nici pe departe suma de 120 de mii de euro. Las` să-mi dea orice”.

Litigiile altor persoane care i-au dat bani cu împrumut lui Țurcanu

Instanțele de judecată au emis mai multe decizii prin care antreprenorul Gheorghe Țurcanu din Ciuciuleni a fost obligat să întoarcă datorii de milioane.

Potrivit unei încheieri a Judecătoriei Hâncești, emisă în ianuarie 2019, Țurcanu a împrumutat 40 de mii de euro și 10 mii de dolari de la Nicolae Pascali. O recipisă care atestă datoria a fost semnată în februarie 2016. Cei doi încheiase o tranzacție de împăcare prin care Gheorghe Țurcanu s-a obligat să întoarcă datoria în tranșe, dar nu și-a respectat obligațiunile.

În iunie 2019, executorul judecătoresc s-a adresat în instanță cerând să-i fie aplicată lui Țurcanu interdicția de a părăsi țara pe un termen de 6 luni, deoarece nu întoarce datoriile. Demersul a fost admis de Judecătoria Hâncești.

Un alt litigiu există între Gheorghe Țurcanu și Ion Ciobanu care a cerut în instanță achitarea unei datorii de 58 de mii de euro. Potrivit unei decizii de judecată, Ciobanu a dat bani cu împrumut în august 2016, iar Țurcanu urma să-i plătească lunar o dobândă de 1% și să-i restituie toată suma într-un an, până în octombrie 2017.

În august 2021, Judecătoria Hâncești a recunoscut legalitatea unei tranzacții prin care soția lui Gheorghe Țurcanu i-a oferit o mașină lui Ciobanu din contul datoriei, evaluată la 17 mii de euro. Totodată, instanța l-a obligat pe Țurcanu să plătească 41 de mii de euro, suma rămasă din împrumutul de 58 de mii de euro luat de la Ion Ciobanu în anul 2016.

Sume enorme de bani încearcă să-și întoarcă și omul de afaceri Nicolae Pagu care i-a oferit împrumuturi lui Țurcanu. În noiembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia Judecătoriei Hâncești prin care s-a acceptat exercitarea dreptului de ipotecă în folosul lui Nicolae Pagu. Mai multe bunuri imobile gajate de Țurcanu urmau a fi vândute pentru a întoarce datoriile. Din decizia de judecată reiese că Pagu i-a împrumutat lui Țurcanu 10 milioane de lei și 50 de mii de euro.

Cei doi mai sunt implicați într-un litigiu ce vizează companiile pe care le administrează. Nicolae Pagu, beneficiarul firmei Nicoleta-Lux cere în instanță încasarea unei datorii de la SRL Tanixcom aflată în proprietatea lui Gheorghe Țurcanu. Suma cerută depășește 10 milioane de lei - împrumuturile restante și penalitățile de întârziere. În prezent, Nicolae Pagu și Gheorghe Țurcanu se află în proces de judecată la Curtea Supremă de Justiție.

Împărțirea averii și tărăgănările în judecată

Pentru a putea executa silit decizia instanței de judecată emisă încă în anul 2017 în favoarea lui Vasile Buza, executorul judecătoresc Iacob Miron, s-a adresat din nou în judecată, cerând să fie stabilite cotele părți ideale ale lui Gheorghe Țurcanu în toate bunurile asupra cărora a fost aplicat sechestru. Averea urmează a fi împărțită între soții Țurcanu câte jumătate cotă-parte pentru fiecare. Abia după asta, bunurile ajunse sub sechestru vor putea fi vândute pentru a întoarce datoriile lui Gheorghe Țurcanu față de toți creditorii.

Dosarul se află pe rol la Judecătoria Hâncești, în procedura magistratului Ion Dadu, dar procesul se tărăgănează. O ședință de judecată planificată în iunie 2022 a fost amânată, deoarece magistratul s-a aflat în concediu de boală. Următoarea ședință a fost planificată abia peste 4 luni, pentru 1 noiembrie curent. 

Întrebat de ce a făcut o pauză atât de mare între ședințe, judecătorul Ion Dadu a motivat că a fost bolnav, iar ulterior a avut concediu anual.

Pe 1 noiembrie, ședința de judecată nu s-a desfășurat. Deși a avut la dispoziție 4 luni, Gheorghe Țurcanu și-a schimbat avocatul chiar în dimineața acelei zile. Noul apărător a cerut timp pentru a face cunoștință cu dosarul.

Reporter TV8: -De ce nu a venit clientul dvs?

Radu Dubceac, avocat:  – Sunați, discutați. 

Reporter TV8: – Dar dvs puteți să ne spuneți, cum ați reușit dimineață să semnați un mandat cu clientul?

Radu Dubceac: – Cum? A venit persoana, dl Țurcanu. M-a anunțat că are proces la 09.45, cu vreo 20 de minute înainte. Am acceptat. Urmează să fac cunoștință cu dosarul și să-l reprezint. 

Reporter TV8: – Nu l-ați întrebat de ce nu vine împreună cu dvs la ședință? 

Radu Dubceac: – Nu.

Vasile Buza se arată îngrijorat de faptul că datornicul găsește tot felul de tertipuri pentru a tărăgăna procesele de judecată și consideră că autoritățile ar trebui să intervină altfel pentru ca cetățenii aflați în situații similare să-și poată primi banii în baza deciziilor executorii pe care le-au obținut.

Vasile Buza: „Eu nu puteam să-mi închipui că așa ceva se putea întâmpla într-un stat de drept. Cu 7 ani în urmă i-am dat bani, ca sătean și vecin și fuge. Are cu ce se achita. Fuge, pentru că-i vinovat. Dar cum să nu fie vinovat, dacă eu i-am împrumutat bani și am și contract cu dânsul? El nu are simț și nu are nicio răspundere. Și organele care sunt, eu consider că trebuie să ia măsuri mai stricte cu așa oameni. Să nu ne poarte pe drum pe mine și pe alții. Eu merg în cârjă, cu două operații la cap”.

Ședința amânată pe 1 noiembrie, urma să fie desfășurată pe 1 decembrie, dar avocatul lui Gheorghe Țurcanu a cerut iarăși o amânare, prezentând un buletin de boală.  

Hotărâre într-o cauză similară, emisă de același judecător 

În timp ce ședințele de judecată în cazul Buza versus Țurcanu, pentru determinarea cotelor părți din bunurile imobile ajunse sub sechestru, sunt amânate pe bandă rulantă, la Judecătoria Hâncești a fost deja emisă o decizie într-un dosar similar.

Tot magistratul Ion Dadu, pe 20 iulie 2022, a emis o hotărâre în acțiunea civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Nicolae Pascali către Gheorghe Țurcanu. Judecătorul a dispus să fie determinate pe cote-părți bunurile imobile proprietate comună în devălmășie a soților Țurcanu, câte jumătate cotă-parte pentru fiecare.

Țurcanu nu vine la ședințele de judecată și evită să ofere explicații

Recent, Gheorghe Țurcanu a fost invitat și la biroul executorului judecătoresc Iacob Miron, pentru a purta discuții cu Vasile Buza despre datoriile ce urmează a fi încasate. Țurcanu s-a prezentat la ora stabilită, dar ajuns la intrarea în clădirea în care își are sediul executorul, a fugit la vederea echipei TV8.

Intenționam să-i solicităm un comentariu vizavi de acuzațiile care i se aduc, precum că ar fi admis o escrocherie, împrumutând sume mari de bani de la diverse persoane, însă Țurcanu a refuzat să discute.

Își dezvoltă afacerile în pofida datoriilor

În timp ce în instanțele de judecată se află mai multe litigii pentru a-l obliga pe Gheorghe Țurcanu să întoarcă datorii de milioane de lei, acesta își diversifică afacerile. Anul trecut, Țurcanu se lăuda că dezvoltă o afacere turistică.

Potrivit unui comunicat de presă plasat pe site-ul Consiliului Raional Hâncești, pe 14 aprilie 2021, vicepreședinta raionului Valentina Manic și șefa Direcției Economie și Cooperare Transfrontalieră Elena Nichifor au întreprins o vizită la câteva întreprinderi din satul Ciuciuleni, printre care și SRL Tanixcom, care aparține lui Gheorghe Țurcanu. Omul de afaceri a prezentat frigiderul de păstrare a fructelor pe care îl deține, cu o capacitatea de 300 de tone.

În cadrul aceleiași vizite, Țurcanu a declarat că urmează să lanseze o afacere de turism. Într-un proiect susținut de USAID, planifica să deschidă o „pensiune atractivă cu cazare, amplasată la marginea Codrilor, într-un frumos decor peisagistic”.

În 2018, numele lui Gheorghe Țurcanu a figurat într-o anchetă publicată de portalul ecopresa.md care scria despre investiția ratată a 3 milioane de lei într-un sistem de aprovizionare cu apă a satului Ciuciuleni. Proiectul finanțat din Fondul Ecologic Național a eșuat după ce mai mulți afaceriști locali ar fi săpat iazuri alimentate din izvoarele râului Cogâlnic. Ecopresa scria despre iazurile ce aparțin lui Gheorghe Țurcanu și cele 13 hectare de teren pe care le deține familia sa în zona râului Cogâlnic.  

Casele construite pe albia râului Cogâlnic de soții Maria și Gheroghe Țurcanu  (sursa: ecopresa.md)

 

Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cu lacrimi și dor de casă. Povestea unei foste învățătoare din Orhei, care a lucrat peste 20 de ani badantă în Italia
/VIDEO/ Cu lacrimi și dor de casă. Povestea unei foste învățătoare din Orhei, care a lucrat peste 20 de ani badantă în Italia
Ce s-a ales de grupul Wagner, la un an de la revolta lui Prigojin împotriva lui Putin
Ce s-a ales de grupul Wagner, la un an de la revolta lui Prigojin împotriva lui Putin
/VIDEO/ Adio, Spiridon Vangheli! Cu cărți în mâini, zeci de oameni au venit la funeraliile scriitorului
/VIDEO/ Adio, Spiridon Vangheli! Cu cărți în mâini, zeci de oameni au venit la funeraliile scriitorului

/FOTO/ A pus în pericol sănătatea vecinilor! Un bărbat din Chișinău și-a transformat apartamentul în gunoiște

missing
24 iunie 2024, ora 16:40

Un chișinăuian și-a transformat apartamentul într-o adevărată gunoiște, punând în pericol sănătatea și siguranța sa și a vecinilor. S-a întâmplat pe strada Vasile Lupu. Echipele municipale de salubritate și polițiști de la Buiucani au evacuat deșeurile acumulate ilegal.

Acțiunea a avut loc în urma numeroaselor sesizări primite de la locuitorii din imobil, preocupați de condițiile insalubre și de riscurile asociate depozitării necontrolate a deșeurilor.

În procesul de evacuare și salubrizare au fost eliminate trei rute de deșeuri.

Autoritățile municipale fac un apel către toți cetățenii să respecte normele de igienă și să raporteze prompt orice situație similară, pentru a preveni astfel de cazuri care pun în pericol comunitatea.

Guguță a rămas orfan. Celebrul Spiridon Vangheli a decedat la onorabilă vârsta de 92 de ani. / Fosta șefă a asistenței sociale din Bălți a fost reținută. Aceasta este acuzată că a luat cinci mii de euro mită ca să nu intervină în planul de deposedare de apartamente a doi bătrâni singuratici. /Mașinile fugarului Ilan Șor au fost scoase la licitație în efortul de a recupera prejudiciile aduse de frauda bancară. Cât costă acestea?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apa din Nistru poate fi contaminată, în urma unei scurgeri de reziduri în regiunea transnistreană. Ministerul Mediului de la Chișinău ne recomandă să evităm scăldatul în aval de orașul Tighina, până vor fi gata rezultele unei analize prelevate de Agenția de Mediu. / La un an după lansare, compania finaciară Revolut pleacă din Republica Moldova. Clienții au fost anunțați că din 20 iulie nu vor mai putea face operațiuni prin aplicație. /România a decis a decis donarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Anunțul vine în ziua în care și președintele Iohannis a declarat că se retrage din cursa pentru șefia NATO, în favoarea candidatului olandez.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O șefă de secție de la asistența socială din Bălți a fost reținută de ofițerii anticorupție. Aceasta și câțiva dintre colegii ei sunt suspectați că a lăsat fără apartamente doi pensionari singuratici. / Deși a fost finalizat, drumul Leova-Bumbăta nu poate fi dat în exploatare. Primarul de la Leova refuză recepția atât timp cât Procuratura Anticorupție investighează cine și cât a furat din acest proiect de infrastructură. / O competiție din Rusia a certat Guvernul de la Chișinău cu mai multe federații sportive din țară. Ministerul Educației amenință că va tăia finanțările celor care au trimis sportivi la Kazan, calificând participarea noastră la competiție drept act de încurajare a agresorului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Italia s-a angajat să sprijine Republica Moldova în parcursul său european, dar și în domeniul cultural. Două acorduri în acest sens au fost semnate, astăzi, la întâlnirea oficială a șefei statului Maia Sandu și omologul său italian, Sergio Mattarella. /Mai mulți bani pentru petroliști. Autoritățile le-au dat voie companiilor petroliere să încaseze cu 11 bani mai mult din vânzarea fiecărui litru de motorină sau benzină. / Liderii Uniunii Europene au încheiat luni discuțiile privind posturile de conducere ale blocului comunitar pentru următorii cinci ani fără a ajunge la un acord, urmând să ia o decizie la summitul de săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram