/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”

social

Oameni trași pe sfoară și tărăgănări în judecată! Cum se eschivează un afacerist din Hâncești de la plata datoriilor

02 decembrie 2022, ora 17:10

De cinci ani bate pragurile instanțelor de judecată și birourilor executorilor judecătorești pentru a-și recupera banii dați cu împrumut unui om de afaceri din raionul Hâncești. A suferit mai multe intervenții chirugicale costisitoare în afara țării și spera că va primi datoria măcar în acele clipe grele prin care a trecut familia sa, dar nu i-a fost întors măcar un leu. 

Astăzi vine în cârjă la judecată, pentru a-și face dreptate, dar procesul este tărăgănat invocându-se diverse pretexte. Este povestea lui Vasile Buza, originar din satul Ciuciuleni, raionul Hâncești, care i-a împrumutat bani consăteanului său Gheorghe Țurcanu. În timp ce refuză să întoarcă datoriile, Țurcanu își dezvoltă afacerile, fiind prezentat de autoritățile locale din Hâncești drept un antreprenor de succes.

Acum 7 ani, Gheorghe Țurcanu a luat mai multe împrumuturi de la consăteanul său Vasile Buza, cu care avea o prietenie mai veche. Potrivit unui contract de împrumut, semnat de cei doi în decembrie 2015 și prezentat în instanța de judecată ca probă, datoria a ajuns la 112 mii de euro.

Deoarece nu i-a întors banii la timp, în mai 2017, Vasile Buza s-a adresat în instanța de judecată pentru a încasa datoria. Judecătoria Hâncești l-a obligat pe Gheorghe Țurcanu să-i plătească lui Buza cele 112 mii de euro împrumutate, plus penalități pentru întârziere, în total 124 375 euro. Curtea de Apel Chișinău nu a admis recursul depus de Țurcanu și astfel decizia primei instanțe urma să fie executată.

De atunci, au trecut 5 ani, iar datornicul nu a întors niciun leu, chiar dacă a fost informat că Vasile Buza are grave probleme de sănătate și urma să fie operat peste hotare.

Vasile Buza: „DomnulȚurcau m-a rugat să-i împrumut bani pentru că îi trebuie la un medic. I-am împrumutat, pe urmă iar i-am împrumutat, pentru că mi-a spus că  sunt chestiuni serioase. I-am tot împrumutat până la suma dată. Mi-a spus că îmi întoarce datoria și eu știam precis că are de unde întoarce. Are fabrica din deal, are fabrica de copt pâine, are livada de pruni, are iazul din vale cu acareturi. Cum poți să nu-i împrumuți, cu atât mai mult că noi suntem vecini cu vilele? Nu mi-a întors până în ziua de azi Țurcanu. Știind faptul că am fost trimis la operație în Germania, nu mi-a dat un leu. Și la a doua operație în București nu mi-a dat nicio copeică de una. Am venit de la București în cârjă și azi umblu în cârjă și-i tot cerșesc ca un cerșetor banii mei”.

De-a lungul anilor, Vasile Buza a bătut și pragurile oficiilor mai multor executori judecătorești, care au inițiat proceduri de executare silită a deciziei Judecătoriei Hâncești din 2017, dar deocamdată fără succes. A fost aplicat sechestru pe bunurile imobile care-i aparțin lui Gheorghe Țurcanu, însă la averea acestuia există mai mulți pretendenți.

După cum s-a aflat ulterior, Gheorghe Țurcanu a împrumutat sume mari de bani și de la alte persoane, care la fel încearcă să-și recupereze banii prin instanțele de judecată având deja titluri executorii. Cei care își așteaptă banii se plâng că au fost trași pe sfoară și îl bănuiesc pe Țurcanu de escrocherie.

Vasile Buza: „Nici nu m-am gândit că până la urmă Gheorghe Țurcanu poate fi un escroc, pentru că, fără ca eu să știu, Țurcanu a mai împrumutat de la cineva bani. Pe urmă a mai împrumutat, fără ca să-mi întoarcă mie datoria. Las să-mi de ac enu mi-ar da, numai să-mi dea. Las` să-mi dea din pădurea de salcâm de lângă vilă și o parte din bani, pentru că pădurea ceea nu acoperă nici pe departe suma de 120 de mii de euro. Las` să-mi dea orice”.

Litigiile altor persoane care i-au dat bani cu împrumut lui Țurcanu

Instanțele de judecată au emis mai multe decizii prin care antreprenorul Gheorghe Țurcanu din Ciuciuleni a fost obligat să întoarcă datorii de milioane.

Potrivit unei încheieri a Judecătoriei Hâncești, emisă în ianuarie 2019, Țurcanu a împrumutat 40 de mii de euro și 10 mii de dolari de la Nicolae Pascali. O recipisă care atestă datoria a fost semnată în februarie 2016. Cei doi încheiase o tranzacție de împăcare prin care Gheorghe Țurcanu s-a obligat să întoarcă datoria în tranșe, dar nu și-a respectat obligațiunile.

În iunie 2019, executorul judecătoresc s-a adresat în instanță cerând să-i fie aplicată lui Țurcanu interdicția de a părăsi țara pe un termen de 6 luni, deoarece nu întoarce datoriile. Demersul a fost admis de Judecătoria Hâncești.

Un alt litigiu există între Gheorghe Țurcanu și Ion Ciobanu care a cerut în instanță achitarea unei datorii de 58 de mii de euro. Potrivit unei decizii de judecată, Ciobanu a dat bani cu împrumut în august 2016, iar Țurcanu urma să-i plătească lunar o dobândă de 1% și să-i restituie toată suma într-un an, până în octombrie 2017.

În august 2021, Judecătoria Hâncești a recunoscut legalitatea unei tranzacții prin care soția lui Gheorghe Țurcanu i-a oferit o mașină lui Ciobanu din contul datoriei, evaluată la 17 mii de euro. Totodată, instanța l-a obligat pe Țurcanu să plătească 41 de mii de euro, suma rămasă din împrumutul de 58 de mii de euro luat de la Ion Ciobanu în anul 2016.

Sume enorme de bani încearcă să-și întoarcă și omul de afaceri Nicolae Pagu care i-a oferit împrumuturi lui Țurcanu. În noiembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia Judecătoriei Hâncești prin care s-a acceptat exercitarea dreptului de ipotecă în folosul lui Nicolae Pagu. Mai multe bunuri imobile gajate de Țurcanu urmau a fi vândute pentru a întoarce datoriile. Din decizia de judecată reiese că Pagu i-a împrumutat lui Țurcanu 10 milioane de lei și 50 de mii de euro.

Cei doi mai sunt implicați într-un litigiu ce vizează companiile pe care le administrează. Nicolae Pagu, beneficiarul firmei Nicoleta-Lux cere în instanță încasarea unei datorii de la SRL Tanixcom aflată în proprietatea lui Gheorghe Țurcanu. Suma cerută depășește 10 milioane de lei - împrumuturile restante și penalitățile de întârziere. În prezent, Nicolae Pagu și Gheorghe Țurcanu se află în proces de judecată la Curtea Supremă de Justiție.

Împărțirea averii și tărăgănările în judecată

Pentru a putea executa silit decizia instanței de judecată emisă încă în anul 2017 în favoarea lui Vasile Buza, executorul judecătoresc Iacob Miron, s-a adresat din nou în judecată, cerând să fie stabilite cotele părți ideale ale lui Gheorghe Țurcanu în toate bunurile asupra cărora a fost aplicat sechestru. Averea urmează a fi împărțită între soții Țurcanu câte jumătate cotă-parte pentru fiecare. Abia după asta, bunurile ajunse sub sechestru vor putea fi vândute pentru a întoarce datoriile lui Gheorghe Țurcanu față de toți creditorii.

Dosarul se află pe rol la Judecătoria Hâncești, în procedura magistratului Ion Dadu, dar procesul se tărăgănează. O ședință de judecată planificată în iunie 2022 a fost amânată, deoarece magistratul s-a aflat în concediu de boală. Următoarea ședință a fost planificată abia peste 4 luni, pentru 1 noiembrie curent. 

Întrebat de ce a făcut o pauză atât de mare între ședințe, judecătorul Ion Dadu a motivat că a fost bolnav, iar ulterior a avut concediu anual.

Pe 1 noiembrie, ședința de judecată nu s-a desfășurat. Deși a avut la dispoziție 4 luni, Gheorghe Țurcanu și-a schimbat avocatul chiar în dimineața acelei zile. Noul apărător a cerut timp pentru a face cunoștință cu dosarul.

Reporter TV8: -De ce nu a venit clientul dvs?

Radu Dubceac, avocat:  – Sunați, discutați. 

Reporter TV8: – Dar dvs puteți să ne spuneți, cum ați reușit dimineață să semnați un mandat cu clientul?

Radu Dubceac: – Cum? A venit persoana, dl Țurcanu. M-a anunțat că are proces la 09.45, cu vreo 20 de minute înainte. Am acceptat. Urmează să fac cunoștință cu dosarul și să-l reprezint. 

Reporter TV8: – Nu l-ați întrebat de ce nu vine împreună cu dvs la ședință? 

Radu Dubceac: – Nu.

Vasile Buza se arată îngrijorat de faptul că datornicul găsește tot felul de tertipuri pentru a tărăgăna procesele de judecată și consideră că autoritățile ar trebui să intervină altfel pentru ca cetățenii aflați în situații similare să-și poată primi banii în baza deciziilor executorii pe care le-au obținut.

Vasile Buza: „Eu nu puteam să-mi închipui că așa ceva se putea întâmpla într-un stat de drept. Cu 7 ani în urmă i-am dat bani, ca sătean și vecin și fuge. Are cu ce se achita. Fuge, pentru că-i vinovat. Dar cum să nu fie vinovat, dacă eu i-am împrumutat bani și am și contract cu dânsul? El nu are simț și nu are nicio răspundere. Și organele care sunt, eu consider că trebuie să ia măsuri mai stricte cu așa oameni. Să nu ne poarte pe drum pe mine și pe alții. Eu merg în cârjă, cu două operații la cap”.

Ședința amânată pe 1 noiembrie, urma să fie desfășurată pe 1 decembrie, dar avocatul lui Gheorghe Țurcanu a cerut iarăși o amânare, prezentând un buletin de boală.  

Hotărâre într-o cauză similară, emisă de același judecător 

În timp ce ședințele de judecată în cazul Buza versus Țurcanu, pentru determinarea cotelor părți din bunurile imobile ajunse sub sechestru, sunt amânate pe bandă rulantă, la Judecătoria Hâncești a fost deja emisă o decizie într-un dosar similar.

Tot magistratul Ion Dadu, pe 20 iulie 2022, a emis o hotărâre în acțiunea civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Nicolae Pascali către Gheorghe Țurcanu. Judecătorul a dispus să fie determinate pe cote-părți bunurile imobile proprietate comună în devălmășie a soților Țurcanu, câte jumătate cotă-parte pentru fiecare.

Țurcanu nu vine la ședințele de judecată și evită să ofere explicații

Recent, Gheorghe Țurcanu a fost invitat și la biroul executorului judecătoresc Iacob Miron, pentru a purta discuții cu Vasile Buza despre datoriile ce urmează a fi încasate. Țurcanu s-a prezentat la ora stabilită, dar ajuns la intrarea în clădirea în care își are sediul executorul, a fugit la vederea echipei TV8.

Intenționam să-i solicităm un comentariu vizavi de acuzațiile care i se aduc, precum că ar fi admis o escrocherie, împrumutând sume mari de bani de la diverse persoane, însă Țurcanu a refuzat să discute.

Își dezvoltă afacerile în pofida datoriilor

În timp ce în instanțele de judecată se află mai multe litigii pentru a-l obliga pe Gheorghe Țurcanu să întoarcă datorii de milioane de lei, acesta își diversifică afacerile. Anul trecut, Țurcanu se lăuda că dezvoltă o afacere turistică.

Potrivit unui comunicat de presă plasat pe site-ul Consiliului Raional Hâncești, pe 14 aprilie 2021, vicepreședinta raionului Valentina Manic și șefa Direcției Economie și Cooperare Transfrontalieră Elena Nichifor au întreprins o vizită la câteva întreprinderi din satul Ciuciuleni, printre care și SRL Tanixcom, care aparține lui Gheorghe Țurcanu. Omul de afaceri a prezentat frigiderul de păstrare a fructelor pe care îl deține, cu o capacitatea de 300 de tone.

În cadrul aceleiași vizite, Țurcanu a declarat că urmează să lanseze o afacere de turism. Într-un proiect susținut de USAID, planifica să deschidă o „pensiune atractivă cu cazare, amplasată la marginea Codrilor, într-un frumos decor peisagistic”.

În 2018, numele lui Gheorghe Țurcanu a figurat într-o anchetă publicată de portalul ecopresa.md care scria despre investiția ratată a 3 milioane de lei într-un sistem de aprovizionare cu apă a satului Ciuciuleni. Proiectul finanțat din Fondul Ecologic Național a eșuat după ce mai mulți afaceriști locali ar fi săpat iazuri alimentate din izvoarele râului Cogâlnic. Ecopresa scria despre iazurile ce aparțin lui Gheorghe Țurcanu și cele 13 hectare de teren pe care le deține familia sa în zona râului Cogâlnic.  

Casele construite pe albia râului Cogâlnic de soții Maria și Gheroghe Țurcanu  (sursa: ecopresa.md)

 

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia anunță că a respins o ofensivă. ISW: Prima linie a rușilor e spartă. Prigojin: „Rușine”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Tragedie de nedescris într-un sat de la Drochia! Un băiețel de numai 4 ani, găsit mort în apele râului Cubolta
Tragedie de nedescris într-un sat de la Drochia! Un băiețel de numai 4 ani, găsit mort în apele râului Cubolta

/FOTO/ Un troleibuz multicolor, pe străzile Capitalei: Ce semnifică și când va fi pus în circulație

05 iunie 2023, ora 22:51

Un troleibuz special, dedicat Anului Tineretului în Chișinău 2023, va circula pe străzile Capitalei. Unitatea de transport multicoloră, care va fi pusă în circulație începând cu data de 6 iunie, va opera pe ruta nr. 22, fiind o platformă interactivă destinată informării și implicării tinerilor în diverse activități și programe.

Potrivit Primăriei Chișinău, inițiativa are ca scop principal promovarea dezvoltării și oferirea de oportunități și facilități pentru tinerii din Capitală.

Aceștia vor găsi în interiorul troleibuzului cele mai importante anunțuri și informații referitoare la evenimentele și inițiativele organizate în cadrul Anului Tineretului.

Primăria Chișinău a planificat peste 50 de activități pe tot parcursul anului 2023. Oricine se află în interiorul troleibuzului special va putea beneficia de programele și oportunitățile oferite de către autoritățile locale.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram