Jurnaliștii din dreapta Nistrului riscă să fie amendați în stânga Nistrului pentru lipsa acreditărilor prealabile. Un „proiect de lege” în acest sens a fost înregistrat de așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol. Asociația Promo-LEX a catalogat intențiile respective drept măsuri represive, subliniind că fac parte dintr-un „cadru mai larg de sancțiuni ilegale” îndreptate contra presei de pe malul drept.
Conform inițiativei, jurnaliștii fără acreditare riscă amenzi de până la 160 de lei pentru persoane fizice și între 300 și 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere. Sub incidența noilor măsuri ar urma să intre atât jurnaliștii freelanceri, cât și cei angajați în cadrul unor instituții media.
Pretinsele autorități din stânga Nistrului justifică această măsură prin lupta cu dezinformarea și prin prevenirea „opiniilor distructive” față de structurile transnistrene.
Conform comunicatului Asociației Promo-LEX, „această inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele regimului de suprimare a vocilor critice și de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”.
Asociația constată că regimul de la Tiraspol, în permanență, a refuzat să acorde acreditarea, invocând „riscul unor atacuri teroriste”: „Printre jurnaliștii cărora li s-a refuzat acreditarea și care au fost ulterior reținuți ilegal se numără Viorica Tataru și Andrei Captarenco”.
Atunci, pe 24 ianuarie 2024, cei doi jurnaliști au fost reținuți separat și interogați aproape trei ore de așa-zisele autorități de la Tiraspol în timp ce filmau protestul organizat de autoritățile separatiste. În plus, au fost impuși să șteargă tot ce au filmat.
Cei doi jurnaliști au fost eliberați după ce asociația Promo-LEX, Biroul de Reintegrare și ONG-urile de media au condamnat reținerea lor și au cerut autorităților separatiste să nu încalce drepturile mass-media la libera informare. Ulterior, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a deschis un „dosar penal pe răpirea” celor doi.
Promo-LEX mai notează că prezența acreditării nu garantează accesul liber în regiune și desfășurarea activității jurnaliste fără restricții, ca și în cazul jurnalistei Elena Covalenco, căreia, în septembrie 2023, i-a fost interzis accesul în regiune pentru a fotografia meciul Sheriff Tiraspol – AS Roma.
„Acest caz demonstrează caracterul arbitrar al sistemului de acreditare, care nu servește drept un mecanism administrative legitim, ci mai degrabă ca un instrument de cenzură și control asupra presei independente”, se mai arată în comunicatul instituției.
De asemenea, așa-numitul „cod contravențional” din regiune prevede amenzi de până la 1.600 de lei moldovenești și/sau plasarea în izolatoarele de detenție provizorie, până la „expulzarea” forțată din regiune, pentru orice încălcare a „regulilor de acces” în regiune, inclusiv de către jurnaliști.
Mai mult,„locuitorii regiunii transnistrene care contribuie la realizarea materialelor jurnalistice pentru aceste redacții sunt identificați și informați că riscă să fie acuzați de „trădare de patrie”. Pedeapsa prevăzută pentru așa-numita infracțiune este închisoare de la 12 la 20 de ani.
În acest context, Asociația Promo-LEX face apel public către autoritățile constituționale, misiunile diplomatice și alte instituții să întreprindă mai multe măsuri pentru încetarea imediată a tuturor inițiativelor abuzive atât contra jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului, cât și față de locuitorii regiunii, pentru acordarea de ajutoare, beneficia și finanțări cu scopul respectării drepturilor omului în regiune, precum și pentru intervenție eficientă în cazurile de violare gravă a drepturilor omului, inclusiv prin crearea unui platforme speciale destinate semnalării și documentării încălcărilor.
TV8.md amintește că în luna februarie a acestui an, activistul civic și economistul Nicolai Malîșev ar fi fost atacat la Tiraspol, de persoane necunoscute. Acesta ar fi fost bătut și lovit cu o butelie din sticlă în scara blocului unde locuiește. Însăși victima a explicat atacul ca pe o răfuială pentru criticile sale la adresa structurilor care controlează regiunea transnistreană.
Anterior, la finele lunii noiembrie 2024, doi angajați ai postului de televiziune Studio-L Căușeni au dispărut mai mult de două ore în regiunea transnistreană, unde urmau să filmeze o emisiune. Atunci, Asociația Promo-LEX a cerut intervenția imediată a autorităților, iar ulterior, aceștia au fost eliberați în afara oricărui pericol.