Republica Moldova a înaintat cerere de aderare la Uniunea Europeană (UE). În aceste momente președinta Maia Sandu, Igor Grosu și Natalia Gavrilița semnează cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Dragi cetățeni, dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt... Astăzi, semnăm cererea de aderare a R. Moldova la UE care este adresată lui Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles”.
„Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs European clar, cetățenii au ales această opțiune, ei văd viitorul țării în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să îi urmărim și suntem gata de acest lucru. Ne sprijinim susținerea instituțiilor europene care au fost alături de Moldova la bine și la greu în ultimii ani. Uniunea Europeană va arăta lumii întregi cât de mare e puterea democrației și libertății. Știm exact ce avem de făcut. Împreună vom fi mai puternici”, a declarat Maia Sandu.
Iulian Groza, expert la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a venit anterior cu precizări privind cererea și procedura de urgență de aderare la UE. Potrivit specialistului, nu există o astfel de procedură în Tratatul Uniunii Europene.
Depunerea cererii nu înseamnă că deja suntem în proces de aderare, a mai spus Groza.
„Tare mult îmi doresc să fim membri UE cât mai repede. Tare mult îmi doresc să fi obținut o promisiune de aderare clară din partea UE mai repede și mai demult. Dar atenție, depunerea cererii nu înseamnă ca deja suntem în proces de aderare. Avem nevoie în primul rând de o promisiune politică la cele 27 țări membri UE și înstitutiile UE ca ce e scris in articul 49 al Tratatului UE se activeaza petru noi Ucraina, Moldova și Georgia. Cele trei tari asociate UE - TRIO Asociat, au cerut recunoașterea perspectivei Europene de peste 20 ani deja, chiar și mai demult. Cel mai recent la Summit-îl Parteneriarului Estic din Decembrie 2021”, explică Iulian Groza.