Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Atac mortal, premiera Londrei și supărarea Kievului pe șeful ONU. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

/VIDEO/ Putin: Închiderea spațiului aerian din partea oricărei țări din vecinătate va fi catalogată drept act de război

missing
06 martie 2022, ora 21:48

Pentru Vladimir Putin, impunerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, care ar trebui să vină din partea anumitor țări din vecinătate, va fi ca un act de participare la război. Despre aceasta el a vorbit la o întâlnire cu însoțitoarele de bord de la Aeroflot. Liderul de la Kremlin a spus că a decis să invadeze Ucraina pentru că Kievul, ajutat de Statele Unite, ar încerca să se înarmeze nuclear. Fapt negat, anterior, de Vladimir Zelenskii.

„Astăzi noi auzim că trebuie să închidem spațiul aerian ucrainean. Acest lucru e imposibil, exact pe teritoriul ucrainean, dar doar din țările din vecinătate. Și orice mișcare de acest fel o vom cataloga ca pe o implicare în conflictul armat”.
 
Cu alte cuvinte, potrivit lui Vladimir Putin, închiderea spațiului aerian din partea oricărei țări din vecinătate va fi catalogată ca un act de război. Putin dând de înțeles că imediat după asta și acea țară va fi atacată.

„Și, în aceeași clipă, îi vom trata ca pe participanți la conflictul armat. Și deja ne va fi indiferent membrii căror organizații sunt. Sper că se înțelege acest lucru”.

Declarațiile au fost făcute la o întâlnire a președintelui Vladimir Putin cu însoțitoarele de zbor de la Aeroflot. Ieri, decizia NATO de a nu a nu închide cerul Ucrainei a fost criticată dur de președintele Vladimir Zelenski. Într-un discurs extrem de critic în adresa alianței, liderul de la Kiev le-a transmis celor occidentali că toți oamenii care vor muri, în acest război, vor deceda și din cauza deciziei de a lăsa spațiul aerian deschis. Secretarul general al NATO, în încercarea de a justifica această poziție, a precizat că implicarea avioanelor NATO ar putea duce la un război generalizat. Pe de altă parte, Putin a mai spus că unul dintre motivele pentru care a decis invadarea Ucrainei este că Kievul ar încerca să se înarmeze nuclear, fiind ajutat de Statele Unite. Aceste afirmații au mai fost anunțate anterior, însă fără a avea probe. Pe de altă parte, astăzi presa rusă a scris că Ucraina era aproape să fabrice o armă nucleară pe bază de plutoniu, aşa-numita “bombă murdară”, la Centrala nucleara de la Cernobîl, fără a menționa vreo dovadă în acest sens. Informația ar fi fost confirmată de anumite surse de acolo, scriu portalurile de știri de la Moscova, fără a preciza despre cine este vorba.

Urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00 până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/VIDEO/ Șanse egale de câștig? Unii analiștii politici cred că turul doi al alegerilor prezidențiale va fi foarte fierbinte
/VIDEO/ Șanse egale de câștig? Unii analiștii politici cred că turul doi al alegerilor prezidențiale va fi foarte fierbinte
/PROMO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
Ora de iarnă 2024: Când se schimbă ora în Moldova. Sfaturi eficiente pentru a preveni efectele negative
/VIDEO/ TV8, lider de audiență în ziua alegerilor: Recordul stabilit de tv8.md, inclusiv pe paginile de YouTube și Facebook
/VIDEO/ TV8, lider de audiență în ziua alegerilor: Recordul stabilit de tv8.md, inclusiv pe paginile de YouTube și Facebook
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 971: Rusia e cu ochii pe Moldova, Kievul și Moscova se atacă reciproc cu drone, iar NATO avertizează
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 971: Rusia e cu ochii pe Moldova, Kievul și Moscova se atacă reciproc cu drone, iar NATO avertizează

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 972: Atac mortal, premiera Londrei și supărarea Kievului pe șeful ONU. SUA: Rusia nu a reușit în Moldova

22 octombrie 2024, ora 15:02

SUA avertizează că Rusia va încerca să influențeze voturile din turul 2 al alegerilor prezidențiale din Moldova. „Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea europeană a acesteia. Acum, Rusia nu a reușit”,  a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, potrivit transcriptului oferit de Casa Albă.

Trei persoane au fost ucise de un atac rusesc cu dronă asupra oraşului ucrainean Sumî. Guvernatorul regional a afirmat că asupra unui cartier rezidențial a avut loc un atac intens şi că printre victime se numără un copil. Autorităţile ucrainene au comunicat că luni noaptea au fost lansate în total 60, drone, dintre care 42 au fost doborâte.

UPDATE Numărul mare de refugiați, decesele provocate de război și prăbușirea natalității au făcut ca Ucraina să piardă 10 milioane de persoane, aproximativ un sfert din totalul populației sale, în cei doi ani și jumătate, potrivit unui raport ONU publicat marți, citat de Reuters. Înainte de începerea războiului, în 24 februarie 2022, Ucraina avea o populație estimată la 40 de milioane de locuitori.

UPDATE Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa, relatează AFP.

UPDATE Explozii uriașe la o bază aeriană din Rusia, unde Putin ținea avioanele Su-34, Su-35 și MiG-31. Statul Major ucrainean a declarat că au fost atacate depozite de muniție, combustibil și echipamente de aviație, însă extinderea pagubelor nu este în acest moment clară, scrie NewsWeek.

UPDATE Elita rusă crede că succesele de pe câmpul de luptă din Ucraina ar putea să nu fie suficiente pentru președintele Vladimir Putin, deoarece el vede acest front doar ca pe o direcție într-un conflict pe scară largă cu Occidentul, comentează The Moscow Times.

UPDATE Asociații liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, scot echipamente, metale și diverse produse metalurgice de la uzina metalurgică Ilici (deținută anterior de omul de afaceri Rinat Ahmetov) din Mariupolul ocupat de ruși, scrie The Wall Street Journal, citând documente în acest sens.

UPDATE România a decis să implementeze măsuri împotriva produselor de proveniență din Ucraina care sunt comercializate la prețuri de dumping. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat: „Am luat decizia și am introdus în acea ordonanță care a fost o premieră în Uniunea Europeană privind licențierea produselor care vin din Ucraina”, notează Realitatea.

UPDATE Rusia vrea ca summitul BRICS să arate puterea în creştere a lumii non-occidentale, dar partenerii Moscovei, China, India, Brazilia şi lumea arabă, îl îndeamnă pe preşedintele Vladimir Putin să găsească o modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina, notează Reuters.

UPDATE Atacurile dronelor ucrainene din timpul nopţii au dus la o explozie şi un incendiu la o uzină de etanol, avariind alte două întreprinderi producătoare de alcool din Rusia, au raportat oficiali ruşi marţi, relatează Reuters. ,,O explozie a zguduit uzina biochimică Biohim din regiunea Tambov, Rusia, provocând un incendiu de scurtă durată. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime”, a declarat guvernatorul Maksim Egorov, pe aplicația de mesagerie Telegram. Ministerul rus al Apărării a raportat distrugerea a 18 drone ucrainene, dar nu a inclus Tambov în raportul său.

UPDATE Germania a inaugurat luni un nou cartier general naval multinaţional pentru Marea Baltică, capabil să conducă operațiuni NATO în timpul unui conflict, în timp ce alianța militară îşi sporește concentrarea asupra zonei pe fondul tensiunilor în creştere cu Rusia, relatează Reuters, transmite News.ro.

UPDATE Dacă referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE a fost convocat pentru a tranșa disputa internă pe tema direcției țării, atunci această manevră pare să fi eșuat, scrie Politico, care observă că, în loc să demonstreze unitate, a creat o nouă linie de demarcație periculoasă și a convins Kremlinul că merită să încerce să schimbe rezultatul.

UPDATE Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimiși pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluție ar fi „periculoasă”, transmite AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, al optulea oraș ca mărime din Rusia, președintele Vladimir Putin va saluta peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS al economiilor emergente. Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, premierul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian. Kremlinul a descris momentul ca fiind unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, scrie BBC.

UPDATE ,,Așa cum am avertizat săptămâna trecută, Rusia a lucrat activ pentru a submina alegerile și integrarea europeană. În ultimele câteva luni, Moscova a dedicat milioane de dolari acestor eforturi. Acum, Rusia nu a reușit. Așa cum demonstrează rezultatele, democrația moldoveană este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă. 

UPDATE Marea Britanie aproape își dublează susținerea anuală pentru eforturile de apărare militară ale Ucrainei folosind activele rusești înghețate. Este prima țară din G7 care folosește acest mecanism pentru a oferi ajutoare Ucrainei. Noua formă de susținere vine sub forma unui împrumut anunțat luni, 21 octombrie.

UPDATE Ucraina critică întâlnirea pe care secretarul general al ONU, António Guterres, ar urma să o aibă joi cu Vladimir Putin în Rusia, așa cum a anunțat Kremlinul, scrie The Guardian. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni joi cu secretarul general al ONU, António Guterres, pentru a discuta despre războiul din Ucraina, a transmis Kremlinul. Ar fi prima călătorie a șefului ONU în Rusia după mai bine de doi ani.

UPDATE Polonia a anunțat luni că a considerat greșită excluderea liderilor polonez și ucrainean de la întâlnirea de săptămâna trecută, desfășurată la Berlin, cu liderii din SUA, Germania, Marea Britanie și Franța. Această întâlnire s-a concentrat pe modalitățile de sprijin pentru Kiev în conflictul său cu Rusia, conform Reuters.

UPDATE Franța a „recuperat” 300 de milioane de euro în dobânzi din activele rusești înghețate pentru achiziționarea de echipamente militare pentru Ucraina la sfârșitul anului, inclusiv 12 noi tunuri Caesar, a anunțat ministrul Forțelor Armate într-un interviu acordat publicației „Tribune de Dimanche”, potrivit Rador.

UPDATE Săptămâna aceasta, în orașul Kazan, al optulea oraș ca mărime din Rusia, președintele Vladimir Putin va saluta peste 20 de șefi de stat la summitul BRICS al economiilor emergente. Cel de-al 16-lea summit anual are loc în perioada 22-24 octombrie 2024. Printre liderii invitați se numără Xi Jinping din China, prim-ministrul indian Narendra Modi și președintele iranian Masoud Pezeshkian. Kremlinul l-a numit unul dintre „evenimentele de politică externă de cea mai mare amploare” din Rusia, informează Reuters.

UPDATE Direcția principală de informații a Ucrainei a anunțat moartea unui cunoscut pilot rus, comandant pe bombardiere Tu-22M3. Este vorba despre Dmitri Golenkov, fost pilot al Regimentului 52 Aviație. Cadavrul său a fost găsit în satul Suponevo din Rusia, lângă Briansk. El suferise răni grave la cap, provocate de un ciocan, potrivit Novinite.com. 

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 971: Rusia e cu ochii pe Moldova, Kievul și Moscova se atacă reciproc cu drone, iar NATO avertizează
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 970: Atac la Moscova și în orașul de baștină al lui Zelenski. Kievul are control în Kursk
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/INFOGRAFIC/ Referendum 2024: Răsturnare de situație! Cum au votat moldovenii, potrivit rezultatelor finale
/PROMO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ În plasa minciunilor? Despre impactul falsurilor asupra rezultatelor referendumului - de la 19:55, la „Alo, TV8”
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale 2024: Primele rezultate! Sandu și Stoianoglo se vor confrunta în turul II
/VIDEO/ TV8, lider de audiență în ziua alegerilor: Recordul stabilit de tv8.md, inclusiv pe paginile de YouTube și Facebook
/VIDEO/ TV8, lider de audiență în ziua alegerilor: Recordul stabilit de tv8.md, inclusiv pe paginile de YouTube și Facebook
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”
/ULTIMA ORĂ/ Primele declarații ale Maiei Sandu după prezidențiale și referendum: „Dimensiunea fraudei este fără precedent”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.