Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând

/VIDEO/ Cazul fetiței violate de bunic: Instituțiile medicale nu și-ar fi făcut meseria. A fost sesizat Ministerul Sănătății

03 august 2022, ora 20:30

Un presupus caz de viol, cu multe semne de întrebare, este investigat de câteva zile de poliția și procuratura din Anenii Noi. O fetiță de un an și 7 luni ar fi fost abuzată sexual de bunicul de pe linie maternă. Medicii au fost alertați de mama fetiței care, atunci când a venit acasă, a găsit-o însângerată. În continuare, istoria are o evoluție la fel de dramatică. La spitalul din Anenii Noi, medicii nu i-ar fi acordat niciun ajutor micii paciente. La fel, s-ar fi întâmplat și la Institutul Mamei și Copilului, care a decis să o interneze abia ieri, după ce echipa TV8 a insistat ca medicii să o examineze repetat pe fetiță. Știe despre acest caz și Ministerul Sănătății. S-a întâmplat pentru că Centrul de Medicină Legală a constatat că instituțiile medicale, la prima etapă, nu și-au făcut corect meseria. 

Fetița de 1 an și 7 luni a fost plasată, împreună cu mama ei, dar și fratele ei geamăn, la un centru de reabilitare din raionul Anenii Noi. Până la acest caz, femeia și copiii locuiau în apartamentul tatălui ei. Acum trei luni, bărbatul a revenit acasă, după ce și-a ispășit termenul de detenție. Pe 31 iulie, femeia a lăsat micuții cu bunicul lor, iar când a revenit, era deja noaptea, a găsit-o pe cea mică însângerată în zona intimă:

„În jurul orei 2:30. Eu am sunat la 112 și a venit ambulanța, am sunat în privința că tatăl meu de 44 de ani... Am văzut însângerări la fiica mea. Am sunat la 112 și a venit la început salvarea apoi și poliția”.

Și tot în acea noapte, poliția l-a reținut pe bărbat, suspectat că și-ar fi violat nepoata. Iar mama și fetița au fost preluate de ambulanță și transportate, mai întâi, la spitalul raional din Anenii Noi. Aceasta s-a plâns că medicii de acolo nu i-ar fi ar fi acordat ajutor. Apoi, cele două au fost duse, cu mașina poliției, la Institutul Mamei și Copilului:

„La Anenii Noi, m-au refuzat, am stat acolo nu mi-au spus absolut nimic. Apoi, am plecat la „Mama și Copilul”. Doamna Ana, era acolo un coleg de-al ei și i-a spus ce să fac eu cu copilul acesta scrie că nu are nimic”.

Apoi, conform procedurii, au ajuns la Centrul de Medicină Legală din capitală, pentru ca experții de aici să stabilească dacă există sau nu semne de abuz sexual:

„Acolo medicii s-au uitat, au spus că fata este... semne de violență. Medicii au spălat-o, au făcut tot apoi m-au transportat înapoi la Anenii Noi să stau, acolo 24 de ore am stat internată și absolut nici un medic nu s-a apropiat de mine. Am scris refuz pentru că nimeni nu se apropia de mine”.

Într-un final, tânăra mamă, împreună cu gemenii, au ajuns la centrul de reabilitare. În timp ce filmam interviul, am insistat ca fetița să fie examinată de medicii de la ambulanță. Echipa care a venit la fața locului a decis să o ducă pe fetiță, din nou, la Institutul Mamei și Copilului.

La trei zile de la incident, medicul ginecolog ne-a spus că fetița nu necesită intervenții chirurgicale și nici nu au fost depistate sângerări.

„La momentul de față, leziuni la nivelul himenului nu au fost depistate, intervenție chirurgicală nu necesită, la fel nici sângerări nu sunt. Eu am examinat fetița pe 2 august, seara. Cunosc din documente că a fost aici. Pot să vă spun că trebuia să fie examinată de medici așa cum se practică la noi, de chirurg, de ginecolog și dacă ea nu necesită tratament staționar, puteau să o trimită la tratament ambulator”, a declarat șefa Secției Ginecologie Infantilă, Institutul Mamei și Copilului, Ala Cehlău.

Contactați de Tv8, responsabilii din cadrul Spitalului Raional Anenii Noi au negat acuzațiile și spun că au acordat tot ajutorul de care era nevoie.

„Pacienta a fost examinată de către ginecolog, a fost internată în secție, dumneaei a scris refuz, este refuzul totul este.-Ea spune că a scris refuz pentru că nu i-a fost acordat nici un ajutor. -Nu este adevărat, nu putea să nu-i fie acordat nici un ajutor. A fost investigată și examinată, absolut totul i s-a făcut”, a declarat vicedirector medical Spitalul Raional Anenii Noi, Diana Bradu.

Managerul Centrului de Medicină Legală a declarat pentru TV8 că, reieșind din documentele prezentate în noaptea în care s-a produs incidentul, au fost admise abateri. Respectiv, a sesizat Ministerul Sănătății.

„Reieșind din analiza documentelor medicale, am considerat că acest caz trebuie adus la cunoștința Ministerului Sănătății pentru a fi examinat și a nu a fi admis pe viitor asemenea situații. S-a făcut o notă informativă luni și a fost expediată ministrului”, a declarat Șeful Secției Evaluare și Monitorizare Centrul de Medicină Legală, Constantin Ciorbă.

Peste două zile, expertul care a fost de gardă și a examinat fetița va pregăti raportul medico-legal, apoi va fi expediat poliției. Astăzi, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a convocat o ședință la care au participat reprezentanți ai Centrului de Medicină Legală și ai Institutului Mamei și Copilului. Preliminar, s-a constatat că au fost admise abateri de la protocolul „Managementul clinic al cazurilor de viol”. Unde s-a greșit și cine este vinovat de încălcarea protocolului, urmează să aflăm zilele următoare.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
/VIDEO/ Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
/METEO/ Ultima lună de iarnă începe cu temperaturi negative, iar ghețușul de pe drumuri ne-ar putea da bătăi de cap: Unde va ninge
Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 343: Vizită oficială, drone de 1 dolar și mesaj din SUA. Rusia ar pregăti o escaladare majoră în curând
Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală
/VIDEO/ Republica Moldova va evolua în prima semifinală a Eurovision 2023: Țările cu care va concura și cine va cânta în a doua semifinală

/VIDEO/ Criza de la Apă-Canal i-a certat pe socialiști și primarul Ceban. De ce s-a supărat edilul pe foștii colegi de partid

01 februarie 2023, ora 21:19

Criza de la Apă-Canal Chișinău i-a certat pe socialiști cu fostul lor coleg Ion Ceban, chiar dacă acesta a ajuns primar de pe listele PSRM. Mai exact, Ceban a luat foc după ce consilierii socialiști s-au arătat în favoarea unui proiect de alocare în conturile Apă-Canal a unei sume de bani pentru acoperirea datoriilor la curentul electric, inițiativă pentru care a optat și Partidul Acțiune și Solidaritate. 

„Încă odată confirmă decizia mea și intenția mea de a mă detașa de acest grup care urmărește doar interese persoanele și acoperirea prostiilor PAS-ului. Nu te uita, Dinari! Și soția dumitale o să meargă cu anchetă de serviciu, pentru ilegalitatea pe care a comis-o și favoarea care a făcut-o pentru Dodon”.

„Regretabil că s-a ajuns la situația când primarul general atacă pe cineva. A atacat soția mea. Mai are primarul general de ros tare mult pantalonii până să ajungă la nivelul soției mele”, a menționat consilierul PSRM, Dinari Cojocaru.

Ion Ceban s-a supărat rău pe foștii săi colegi socialiști, după ce aceștia au propus ca banii pentru datoriile acumulate de Apă-Canal să fie alocați din bugetul municipal. Edilul i-a acuzat pe consilierii PSRM că au făcut front comun cu cei de la PAS. Și ei s-au pronunțat pentru aceeași decizie.

„Ne este trist că primarul general acuză socialiștii, care acum trei ani l-au adus în fotoliul de primar. Mai ales că până acum am susținut toate proiectele solicitate de primarul general”, a declarat consilierul PSRM, Alexandr Odințov.

„Cu regret constatăm că primarul se ocup populism și PR politic ieftin, ca să apară la TV în plin an electoral. Fracțiunea PAS din CMC regretă șantajul pe care primarul îl face de-a lungul timpului”, a vorbit consilierul PAS, Dumitru Ivanov.

Consilierii nu au reușit să ajungă la un consens. În prezent, Apă-Canal are acumulate datorii de peste 74 de milioane pentru consumul de curent electric, iar alte peste 31 de milioane trebuie achitate pentru consumul de gaze naturale. 

Ceban susține că alocarea banilor din bugetul local pentru plata acestei datorii e ilegală. Totuși, el spune că la următoarea ședință a Consiliului Municipal, care va avea loc săptămâna viitoare, va pune pe masă o propunere.

„Vom propune ca în Consiliul de administrare al ”Apă-Canal” să facă parte prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, ministrul finanțelor Dumitru Budiannschi, șeful Cancelariei de stat și doi specialiști de la ANRE”, a menționat primarul capitalei, Ion Ceban.

Ceban insistă că criza de la Apă-Canal poate fi soluționată doar cu o nouă majorare a tarifului la apă sau ca banii pentru achitarea datoriei să fie alocați de Guvern. În replică, Natalia Gavrilița spune că, mai întâi, municipalitatea trebuie să se clarifice cum a apărut această datorie. Prim-ministra nu a ezitat să amintească și despre controalele pe care le-a cerut la regia Apă-Canal, spunând că actul prin care Inspecția Financiară va iniția verificările a fost deja semnat.

„Sunt anumite subiecte ce țin de managementul eficient al întreprinderii și întreprinderea nu-și poate justifica anumite costuri. În aceste condiții ar fi iresponsabil să mergem cu asitența care vine tot din banii cetățenilor”, a declarat prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Săptămâna trecută, Premier Energy a renunțat la deconectările planificate și a dat răgaz Apă-Canal până la întâi februarie. Astăzi, când teoretic, furnizorul de energie urma să recurgă la deconectări, purtătorul de cuvânt al instituției ne-a spus că deocamdată niciun punct Apă-Canal nu a fost deconectat. Întrebat dacă Premier Energy a oferit un nou termen autorităților municipale, acesta a declarat că nu deține astfel de informații.

Ceban îi vrea pe Gavrilița, Spînu, Alaiba și Budianschi în Consiliul de administrare „Apă-Canal”. „Să vedem ce soluții au ei”
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram