Război în Ucraina, ziua 170: Medvedev a vizitat teritoriile ocupate de ruși în Lugansk. Șeful AIEA cere acces la centrala Zaporojie

externe

Ucraina şi-a rechemat în ţară contingentul de militari din Kosovo: Zelenski a semnat decretul

03 august 2022, ora 18:15
Distribuie:

Ucraina şi-a rechemat în ţară contingentul de militari care au participat la misiunea KFOR (Forţa internaţională de menţinere a păcii in Kosovo sub egida NATO), a anunțat Comandamentul forţelor unificate ale armatei ucrainene, scrie Digi24. Potrivit sursei, în prezent, Ucraina dispune de un contingent de 40 de militari în Kosovo.

Retragerea contingentului ucrainean din cadrul KFOR are la bază decretul emis de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la 7 martie 2022 (nr.114) cu privire la rechemarea contingentului naţional şi a personalului aferent care participă la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii şi securităţii.

„Rechemarea contingentului naţional înseamnă încetarea temporară a participării noastre la KFOR”, au menţionat surse din cadrul comandamentului citat.

În martie, preşedintele Volodimir Zelenski i-a rechemat în ţară pe toţi militarii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din lume pentru ca aceştia să se alăture forţelor armate ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse pe care Kremlinul a declanşat-o în 24 februarie în Ucraina.

Retragerea trupelor din Kosovo are loc într-un context complicat în Balcani. Situaţia în nordul Kosovo a escaladat la sfârşitul lunii iulie, unde etnicii sârbi au blocat drumurile în semn de protest faţă de o decizie a guvernului de la Pristina privind schimbarea plăcuţelor auto şi a documentelor sârbeşti cu unele emise de autorităţile din Kosovo.

După incidentele de duminică seara de la graniţa dintre Serbia şi Kosovo, oficialii de la Pristina au decis amânarea cu 30 de zile a punerii în practică a deciziei, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

La începutul acestei săptămâni, un deputat ucrainean a declarat că dacă Serbia invadează Kosovo, Ucraina este gata să acționeze cu trupe.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Tensiuni militare la granița dintre Serbia și Kosovo. Vučić pregătește o adresare de urgență către națiune

31 iulie 2022, 20:07

Guvernul de la Priștina a anunțat că amână măsura care a provocat tensiunile militare la granița dintre Serbia și Kosovo

01 august 2022, 08:08

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram