Radu Marian, după ce Aeroportul Chișinău a revenit în proprietatea statului: „Gruparea hoției și războiului este azi în doliu”
23 noiembrie 2022, ora 11:26
Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu o reacție pe canalul său de Telegram, după ce Curtea de Apel Chișinău a decis miercuri, 23 noiembrie, rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Marian susține că acesta ar fi un motiv pentru care partidul Șor ar fi încercat să destabilizeze situația din țară, „ca să scape de pedeapsă, ca să împiedice întoarcerea averilor și activelor furate de ei”.
„Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului! Curtea de Apel a luat cu puțin timp în urmă o decizie definitivă și executorie!
Gruparea hoției și războiului este azi în doliu. Acum sper că toată lumea înțelege de ce gruparea criminală șor a încercat în ultima perioadă să destabilizeze țara, și anume ca să scape de pedeapsă, ca să împiedice întoarcerea averilor și activelor furate de ei înapoi către cetățeni. Nu le reușește.
Încet-încet, se face dreptate și în țara noastră”, a scris Marian pe Telegram.
TV8.md reamintește că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului, după șapte ani de când a fost concesionat de compania Avia Invest. Decizia Curții de Apel este executorie, dar poate fi contestată. Compania Avia Invest se arată nemulțumită de decizia Curții de Apel și spune că va o ataca la Curtea Supremă de Justiție.
„Rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro. Avia Invest consideră că decizia Curții de Apel Chișinău privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție”, scrie într-un comunicat al Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit Avia Invest, motivul rezilierii ar fi neprezentarea unei garanții privind buna execuției a contractului.
Ulterior, SRL „Avia Invest” a venit cu o cerere prealabilă de anulare a notificării de rezoluțiune, cerere respinsă integral de către Agenția Proprietății Publice. Drept urmare, compania a depus o cerere de chemare în judecată în instanța de contencios administrativ.
Hotărârea instanței în acest sens nu este definitivă, astfel SRL „Avia Invest” are dreptul de a o contesta în Curtea de Apel Chișinău.
De asemenea, APP a comunicat anterior că „Avia Invest” a acumulat restanțe la capitolul investiții în jur de 66.2 milioane de euro. Cu toate acestea, de cealaltă parte, responsabilii de la „Avia Invest” au spus că autoritățile municipale refuză repetat să emită actele pentru construcția noului terminal.
În luna decembrie 2021, Consiliul Superior de Securitate a examinat acțiunile autorităților stalului în problema concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, în cadrul ședinței, fiind audiații reprezentanții instituțiilor publice, în a căror competență este să verifice situația privind concesionarea Aeroportului.
În urma ședinței, CSS a recomandat finalizarea procesului de evaluare a prejudiciului cauzat de acțiunile concertate de preluare de la stat a Aeroportului, iar securitatea cetățenilor care apelează la serviciile Aeroportului, să fie asigurate de instituții ce nu depind financiar de concesionari.
Ultima oră! Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului. Avia Invest va ataca decizia Curții de Apel la CSJ
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. /Am descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina, Bulgaria. Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite.
Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
/VIDEO/ „Armata tânără”: Sute de mii de copii din Rusia participă anual la antrenamente militare
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/DOC/ Maia Sandu a grațiat 3 condamnați: Cine sunt aceștia. Explicația Avocatului Poporului
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/ULTIMA ORĂ/ Tiraspolul a refuzat noul ajutor al UE: Cum va ajunge acum gaz în regiunea transnistreană și cu ce condiții
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1082: Glonțul de argint și atac în Rusia. Trump dezvăluie că a vorbit cu Putin: „Am un plan concret”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
Moartea la salon: Noile dezvăluiri ale soțului victimei, ce riscă anesteziologa și cum a scăpat „dr. Serebrova”
/VIDEO/ Secretul banilor: Aflăm secretele accesării fondurilor pentru dezvoltarea afacerilor de la directorul ODA, Vadim Codreanu
/VIDEO/ „Armata tânără”: Sute de mii de copii din Rusia participă anual la antrenamente militare
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/DOC/ Maia Sandu a grațiat 3 condamnați: Cine sunt aceștia. Explicația Avocatului Poporului
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/ULTIMA ORĂ/ Tiraspolul a refuzat noul ajutor al UE: Cum va ajunge acum gaz în regiunea transnistreană și cu ce condiții
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1082: Glonțul de argint și atac în Rusia. Trump dezvăluie că a vorbit cu Putin: „Am un plan concret”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
Moartea la salon: Noile dezvăluiri ale soțului victimei, ce riscă anesteziologa și cum a scăpat „dr. Serebrova”
/VIDEO/ Secretul banilor: Aflăm secretele accesării fondurilor pentru dezvoltarea afacerilor de la directorul ODA, Vadim Codreanu
/VIDEO/ „Armata tânără”: Sute de mii de copii din Rusia participă anual la antrenamente militare
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/DOC/ Maia Sandu a grațiat 3 condamnați: Cine sunt aceștia. Explicația Avocatului Poporului
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/ULTIMA ORĂ/ Tiraspolul a refuzat noul ajutor al UE: Cum va ajunge acum gaz în regiunea transnistreană și cu ce condiții
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
09 februarie 2025, ora 21:45
Intermediarul de la Chișinău, prin care Federația Rusă ar fi intenționat să asigure regiunea transnistreană cu gaz, ascunde în spatele său scandaluri mediatice regionale și afaceri mai vechi cu iz rusesc. Patronul companiei, Arcadie Vicol, a încheiat în ultimii patru ani mai multe contracte de milioane cu instituții de stat. Colega mea Stela Mihailovici a investigat activitatea firmelor lui Vicol și a descoperit implicarea acestuia în afaceri cu oligarhi din Donbass, și participarea la acțiuni, aparent concertate de achiziție a unor uzine de chimicale din România.
Într-un bloc rezidențial vechi de pe strada Sciusev din Centrul capitalei se găsește oficiul companiei „Natural Gaz D.C.”. Firma a devenit vedetă a știrilor la începutul acestui an după ce s-a aflat că ar fi fost selectată de „Tiraspoltransgaz” să furnizeze așa-zisul gaz umanitar promis de Rusia regiunii transnistrene, după ce tot autoritățile ruse au sistat livrările din prima zi a lui 2025.
„Natural Gaz” a semnat un contract cadru cu „Tiraspoltransgaz” pe 14 ianuarie, chiar în ziua în care nerecunoscutul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii s-a întors de la Moscova, unde a discutat subiectul energetic.
Vadim Krasnoselskii: „Negocierile s-au desfășurat la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse unde se rezolva problema reluării livărilor de gaze în Transnistria. Eu sper că, în rezultatul acestor negocieri, în viitorul apropiat, mai trebuie puțin de răbdat, gazul va veni în Transnistria. Va fi gaz umanitar, asta trebuie să înțelegeți din start, cum a fost anterior, gaz umanitar al Federației Ruse, în volumul necesar pentru populația Transnistriei, pentru căldură și pentru întreprinderile din Transnistria”.
Bănuit că ar face jocul Rusiei, în detrimentul intereselor statului, fondatorul companiei „Natural Gaz” Arcadie Vicol a fost chemat să dea explicații la Serviciul de Informații și Securitate. În timp ce presa scria că Vicol ar fi suspectat de trădare de Patrie, SIS a refuzat să comenteze. Iar omul de afaceri a negat atunci acuzațiile.
Arcadie Vicol: „Nu au fost audieri, dar a fost o discuție. Ei au avut anumite întrebări la contractul cadru pe care noi l-am încheiat cu „Tiraspoltransgaz”. Le-am oferit toate detaliile de care erau interesați și atât. Acesta este un contract comercial, ceea ce este o premieră. Tiraspolul nu a avut niciodată un contract comercial. Totul a fost prin Moldovagaz și nu era achitat niciun cub de gaz. Și a treia este că acest gaz va fi declarat și vor fi achitate toate procedurile vamale, inclusiv TVA. Noi suntem considerați de Uniunea Europeană ca o companie care a contribuit cel mai mult la liberalizarea pieței. Sigur că noi o să avem dușmani în persoana monopoliștilor care nu o să fie mulțumiți și o să aducă diferite acuzații care să ne ponegrească și oamenii să creadă lucruri urâte despre noi”.
Premierul Dorin Recean a comentat scurt subiectul, lăsând să se înțeleagă că agentul economic ar fi implicat în jocul Moscovei.
Dorin Recean: „Cunosc despre aceste audieri. Ele încă continuă și noi nu vom permite absolut nimănui să facă parte din scenariul agresiunii hibride a Rusiei aici la Chișinău”.
Ulterior, prim-ministrul a venit cu mai multe detalii despre companie. „De ce le-au trebuit careva scheme foarte sofisticate în timp ce există un contract foarte bine stabilit și care trebuia respectat? Orice a pretins că propune această companie nu corespunde criteriilor de combatere a spălării banilor în ceea ce privește plata pentru gazele naturale și tranzit. Nici rezervări de capacitate nu au existat. Ceea ce a existat este o următoare operațiune a Rusiei de a spune că că noi vrem să livrăm gaze naturale, după ce tot noi nu le-am livrat, dar Chișinăul se opune. Deci, această companie și acest individ nu are cum și nu a propus o soluție reală”, a declarat Recean.
Cine sunt clienții „Natural Gaz”
SRL „Natural Gaz D.C.” a fost fondată în octombrie 2019 și îl are în calitate de acționar majoritar pe Arcadie Vicol. Acesta a ocupat anterior funcții importante la întreprinderile Moldovagaz, Metalferos și Calea Ferată, iar presa a scris că a fost apropiat de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
În ultimii ani, „Natural Gaz” a ajuns cel mai mare jucător de pe piața liberă de gaze naturale. Potrivit ANRE, la începutul lui 2024, compania avea o cotă de piață de două procente. În actele depuse la o licitație publică, în vara anului trecut, „Natural Gaz” declara că areun milion de metri cubi de gaze naturale stocate în depozitele subterane din Ucraina.
Compania vinde gaz la circa 30 de întreprinderi private care activează în diverse domenii – vinării, ferme avicole, brutării, producători de lactate, sucuri sau materiale de construcție.
Anul trecut, „Natural Gaz” s-a lansat și în afaceri cu statul. A câștigat două licitații pentru a livra gaz la CET-NORD în valoare de 128 de milioane de lei.
„Noi am lansat mai multe licitații pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale administrată de Bursa Română de Mărfuri. În rezultatul licitațiilor, a fost semnat mai întâi, pe 12 aprilie 2024, un contract pentru perioada de livrare a gazelor 1 mai - 30 septembrie, în sumă totală de 15,4 milioane lei, fără TVA, la un preț mai mic decât prețul reglementat. Ulterior, pe 24 septembrie 2024, am încheiat următorul contract, la fel în urma licitației, deja pentru trimestrul IV, în sumă totală de 113 milioane lei”, a explicat Marian Brînza, directorul SA CET-Nord.
Cel de-al doilea contract a fost însă reziliat înainte de termen. Compania lui Vicol a livrat gaz la CET- Nord doar în luna octombrie, în valoare de 22 de milioane de lei.
„După încheierea contractului, am mers la ajustarea tarifelor. Prețul era mai mare decât cel reglementat cu 109 lei. Regulatorul a exclus din cheltuielile recuperate prin tarif prețul mai mare decât cel reglementat. Pentru a nu cauza prejudicii întreprinderii, ne-am adresat către furnizor de a micșora prețul la cel reglementat. Furnizorul a refuzat și am găsit o opțiune de a rezilia contractul fără pretenții”, a precizat Marian Brînza.
Vânzări către compania care a promis gaz ieftin din Turcia
Actele consultate de reporterul Cutiei Negre arată că firma lui Arcadie Vicol a avut relații comerciale cu o altă companie de pe piața liberă a gazelor ajunsă în atenția publică în 2023 - „East Gas Energy Trading”. Compania este conectată la fostul vicepreședinte al Partidului Democrat, Vladimir Cebotari.
Un an în urmă, „Natural Gaz” încerca să recupereze o datorie de 1,7 milioane de lei de la „East Gaz”. Chiar a ajuns să ceară în judecată intentarea procesului de insolvabilitate a firmei datornice. Ulterior, cei doi agenți economici s-au împăcat și procesul judiciar a fost încetat.
Arcadie Vicol ne-a oferit câteva detalii despre colaborarea cu „East Gas Energy Trading”. „Atunci când ei s-au lansat în piață, în 2023, încă nu erau pregătiți în materie de import de gaze naturale, în materie de procurare a gazelor de pe alte burse, noi le-am vândut gaze naturale și într-un moment dat am ajuns în situația când gazele astea nu au fost plătite și am fost nevoiți să acționăm mai departe în conformitate cu legislația în vigoare. Noi am avut relații economice și discuții cu directorul companiei Vitalie Șaptefrați. Cândva am fost colegi la Moldovagaz. Eu îl cunosc pe dl Cebotari, dar nu avem relații, nu comunicăm.
Întrebat cum o companie care spunea că este gata să asigure tot consumul de gaz al R. Moldova a ajuns să cumpere gaz de la firma sa, Vicol a răspuns scurt: „Mai multe companii cumpărau de la noi”.
Cel care a semnat atunci contractul cu BOTAȘ din partea companiei „East Gas Energy Trading” a fost Nicolai Gaborak, un tânăr care a lucrat anterior la Moldovagaz. Acesta este fiul lui Mykola Gaburak, un cetățean ucrainean inclus de SIS în lista neagră ca fiind afiliat lui Vladimir Plahotniuc. Cu trei ani în urmă, Mikola Gaburak a fost surprins la o terasă din Chișinău, unde avea o întâlnire cu Vladimir Cebotari.
Numele lui Nicolai Gaborak apare mai târziu și într-un alt episod și izează o altă firmă ce a avut relații comerciale cu Arcadie Vicol.
Arcadie Vicol, în centrul unui scnadal în România
În decembrie 2024, Arcadie Vicol a ajuns subiect de investigații jurnalistice și în România. Omul afaceri a investit două milioane de euro într-o uzină de chimicale falimentată. Presa de la București a sugerat că în spatele afacerii ar fi tot interese rusești.
La finele anului trecut, presa de peste Prut titra că „Rușii acaparează România bucată cu bucată”. Câteva investigații publicate de „Ziarul Național” dezvăluiau cum renumitul miliardar Ioan Niculae își pierde afacerile. Combinatele chimice din holdingul său „InterAgro”, intrat în faliment, ajung pe mâna unor cetățeni moldoveni. Iar unul dintre ei este chiar Arcadie Vicol.
În decembrie 2024, compania „Arvi Invest RO”, pe care Vicol a fondat-o în 2020 la Iași, a cumpărat la o licitație uzina „GA-PRO-CO CHEMICALS” din Săvinești, proprietate a holdingului „InterAgro” A plătit pentru acest activ 10 milioane de lei românești, echivalentul a două milioane de euro.
Cu an în urmă, un alt moldovean Ion Sajin a cumpărat prin intermediul companiei sale din București „Gaz Management Consulting” pachetul majoritar de acțiuni la „InterAgro”. Sajin a ajuns chiar administrator special al companiei.
Potrivit investigației, Ion Sajin și Arcadie Vicol ar fi acționat orchestrat în afacerea cu combinatul chimic din Săvinești. Jurnaliștii români au dezvăluit că firma „Arvi Invest Ro” a primit pe contul său bancar 9 milioane de roni de la „Gaz Management Consulting” pe 20 decembrie 2024. În aceeași zi, banii au fost virați către „InterAgro” ca plată pentru uzina chimică cumpărată de Vicol la licitație.
Combinatul din Săvinești a fost vândut la un preț de trei ori mai mic decât cel la care fusese evaluat în cadrul procesului de insolvabilitate.
Arcadie Vicol: „Eu îl cunosc pe Ion Sajin. Noi am cumpărat anul trecut de la compania lui gaze naturale. Atunci ei aveau prețuri mai bune”.
Reporter TV8: „Dvs ați spus că ați cumpărat de la ei gaz. Dvs de fapt ați transferat bani. Ei vă dădeau gaz și dvs le plăteați bani. Investigația spune că ei v-au transferat pe cont 9 milioane”.
Arcadie Vicol: „ Și noi lor le-am vândut gaz, pentru că operăm și pe piața României, pe piața angro.
Reporter TV8: „Deci banii care prin conincidență, chiar în ziua în care ați cumpăra acea uzină, au ajuns pe contul dvs, sunt bani pe care vi-i datora Sajin pentru gazul pe care l-ați livrat?”
Vicol: „Nu! Aceștia sunt bani din afacerile economice între compania „Gaz Management” și „Arvi Invest”.
Uzina din Săvinești va fi vândută la fier vechi
Vicol ne-a dezvăluit că nu are de gând să facă investiții în combinatul de chimicale pe care l-a cumpărat în România.
Arcadie Vicol: „Întreprinderea asta nu funcționează de ani de zile și în esență este o grămadă de fier vechi”
Reporter TV8: „Dar dvs de ce ați dat două milioane de euro pentru o grămadă de fier”?
Arcadie Vicol: „Merită să plătești banii ăștia ca să fie demolată, vândută la fier vechi și toți banii valorificați. Cred că până la sfârșitul anului curent noi vom valorifica tot ce este acolo. Nu știu ce va fi cu terenul, poate cineva va fi interesat de terenul respectiv, dar cert este că până la sfârșitul anului noi vom valorifica ce este acolo. Nu are rost să restabilim afacerea. Asta este o întreprindere construită în anii 60. Consumul energetic este foarte mare și randamentul pe care-l are întreprinderea nu-ți permite să produci ceva acolo”.
Cine este Ion Sajin?
Compania „Gaz Management Consulting”, care face afaceri cu Vicol, a fost înființată la București de Ion Sajin în 2021. Firma a ajuns în topul traderilor de gaze pe piața angro românească, având o cotă de circa trei procente.
Din mai 2023, până în aprilie anul trecut, Ion Sajin a figurat în calitate de acționar și într-o companie din R. Moldova - SRL Omnicom. Aceasta face afaceri și cu statul. În ultimii 4 ani, firma a câștigat licitații publice în valoare de peste 40 de milioane de lei. Cele mai scumpe contracte fiind încheiate cu „Moldovatransgaz”.
Arcadie Vicol a avut interacțiuni cu SRL-ul Omnicom, dar mai devreme ca Ion Sajin să ajungă oficial coproprietar al firmei.
În decembrie 2022, Arvi Invest Logistics, o altă companie afiliată lui Vicol, i-a dat cu împrumut Omnicom-ului 2,4 milioane de lei. Pentru că banii nu au fost întorși la timp, cei doi agenți economici au ajuns în judecată. Ulterior, au încheiat un acord de împăcare prin care „Omnicom” s-a obligat să achite și o penalitate de aproape un milion de lei și litigiul s-a încheiat.
„Atunci când noi am avut relația respectivă, noi am avut-o cu fondatorul și directorul „Omnicom” Andrei Zabolotnîi. El a fost și fidejusor în toate relațiile celea. Dacă erau să fie alți fondatori, ei tot deveneau fidejusori în procesul ăsta, dar ei nu se regăsesc acolo”, a precizat Vicol.
În aprilie 2024, cota deținută de Ion Sajin în compania „Omnicom” i-a fost cedată lui Nicolai Gaburak, despre care v-am vorbit mai sus, tânărul care a semnat contractul cu turcii pentru livrarea gazului ieftin în R. Moldova.
Cărbune bănuit a fi din Donbas, adus în Moldova de fima lui Vicol
Dacă astăzi Arcadie Vicol este vizat în scandaluri legate de piața gazelor naturale din R. Moldova și piața chimicalelor din România, câțiva ani în urmă omul de afaceri avea legătură cu un alt scandal. De această dată în Ucraina și viza exportul camuflat de cărbune din regiunea Donbas, acaparată de ruși.
Pe 7 ianuarie 2019, în apropiere de portul Samsun din Turcia, a naufragiat nava „Volga Balt 214”. Șapte cetățeni ucraineni au fost atunci salvați, dar alți patru ucraineni și doi cetățeni ai Azerbaidjanului au murit. La bordul navei se aflau 3300 tone de cărbune. Ministerul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate a declarat că acel cărbune a fost scos din teritoriul necontrolat al Donbasului. Autoritățile nu au dezvăluit atunci că marfa înecată era comandată de o companie din R. Moldova - „Arvi Invest”, fondată de Arcadie Vicol. Confirmarea am găsit-o într-o hotărâre de judecată descoperită de reporterul Cutiei Negre.
SRL Arvi Invest s-a judecat cu o companie de asigurări căreia i-a cerut să-i achite drept despăgubire 198 de mii de dolari - costul cărbunelui aflat la bordul navei „Volga Balt” care s-a înecat. Marfa fusese asigurată de firma lui Vicol înainte să fie încărcată în portul Azov.
Din hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău aflăm că furnizorul cărbunelui a fost un offshore din Hong Kong (Vartech Enterprise LTD) care a semnat în 2018 un contract cu SRL Arvi Invest din Chișinău și s-a angajat să-i vândă 20 de mii de tone de cărbune.
Furnizorul cărbunelui, un offshore din Hong Kong conectat la oligarhul numit „portmoneul lui Ianukovici”
O investigație publicată în 2020 în Ucraina a dezvăluit că o mare parte a cărbunelui scos ilegal din Donbas era vândut prin intermediul unor offshore-uri conectate la oligarhul ucrainean Serghei Kurcenko, poreclit „portmoneul” lui Ianukovici. Compania din Hong Kong, de la care a cumpărat cărbune firma lui Arcadie Vicol, se regăsește în anchetă.
Kurcenko a fost apropiat de ex-președintele ucrainean Viktor Ianukovici, ambii fiind fugari în Rusia. După ce rușii au ocupat Donbasul, Kurcenko a început să-și dezvolte afacerile în regiunea separatistă.
Fostul lider al regiunii Donețk, Alexandr Zaharcenko aduna compromat împotriva lui Kurcenko și intenționa să-l transmită președintelui rus Vladimir Putin. Cu o zi înainte de a merge la Moscova, la înmormântarea artistului Iosif Kobzon, unde planifica să se întâlnească cu Putin, Zaharcenko a fost asasinat printr-o explozie produsă într-o cafenea din apropierea casei sale, scriu autorii investigației.
Arcadie Vicol susține că nu-l cunoaște pe oligarhul ucrainean Serghei Kurcenko și nu bănuia că acel cărbune cumpărat prin offshore-ul din Hong-Kong era scos din Donbas.
Arcadie Vicol: „În procesul de judecată pe care noi l-am avut pe cazul ăsta, au fost verificate absolut toate circumstanțele. Cărbunele a fost cumpărat din Rusia și a fost destinat unei companii din Turcia care procesează fier uzat și procesează cărbune pentru a face produsul finit”.
Reporter TV8: „Dvs ați cumpărat nu de la o companie din Rusia, dar de la un offshore din Hong Kong”.
Vicol: „Da”
Reporter TV8: „Îl cunoașteți pe Kurcenko? El de fapt este fondatorul offshore-ului din Hong-Kong”.
Vicol: „Nu cunosc despre ce vorbiți”.
Abonat la licitațiile publice
Compania Arvi Invest, fondată de Arcadie Vicol, a fost un important jucător pe piața cărbunelui din R. Moldova. Compania a vândut cărbune și unor instituții de stat. Am identificat 4 licitații publice în valoare de 3,5 milioane de lei câștigate de „Arvi Invest”. La tendere, firma a prezentat un certificat de conformitate pentru cărbune în care este indicat drept producător o companie din regiunea Rostov, iar furnizor – chiar offshore-ul din Hong Kong, conectat la oligarhul ucrainean Serghei Kurcenko.
„Am avut afaceri cu cărbunele până la declanșarea războiului în 2022. Noi îl cumpăram la condiții „free of bord” din portul Rusiei sau adus în portul Turciei. Noi ca agent economic cumpărăm un produs conform standardelor internaționale, cu procedurile vamale efectuate, cu calitatea controlată.Noi știm că sursa de proveniență este o întreprindere din Rostov. Atunci când ei vând printr-un offshore sau alt offshore noi nu cunoaștem care sunt motivele. Poate ei optimizează plățile fiscale, poate au alte motive. Pentru noi este important că au fost făcute procedurile vamale așa cum scrie legislația internațională”, a explicat Vicol.
Din datele publicate de Agenția Achiziții Publice, reiese că „Arvi Invest” s-a orientat spre altă marfă. În 2020 a vândut statului materiale de construcție, contractele fiind însă în sume mici.
Iar în noiembrie 2023, firma lui Arcadie Vicol a devenit furnizor de reagenți chimici pentru „Termoelectrica”, după ce a câștigat la licitație un contract de 4 milioane de lei. Reagenții sunt aduși din Turcia.
A mai fost în atenția Serviciului de Informații și Securitate
Numele lui Arcadie Vicol a figurat și într-un raport al Serviciului de Informații și Securitate, transmis în 2019 președintelui Igor Dodon, care se referea la schemele care au fraudat Calea Ferată a Moldovei. Vicol era învinuit că, între anii 2013-2015, când ocupa funcția de vicedirector la Calea Ferată a Moldovei, ar fi contribuit la instaurarea unui monopol asupra serviciilor de expediție a mărfurilor pe calea ferată. Vicol neagă acuzațiile.
Ofițerii SIS pomenesc despre compania „Arvi Invest Logistics” că este neoficial gestionată de Arcadie Vicol. În 2019, firma livra cărbune către CFM și era operator de expediție pe calea ferată.
Arcadie Vicol: „Atunci când eu am fost angajat la Calea Ferată, erau mai multe companii de expediție, cred că peste 30, din care mai mult de jumătate aveau un portofoliu dintr-un tip de marfă, un tip de încărcătură și asta se petrecea de ani de zile. Companiile astea în esență nu făceau nimic decât intermediau între companiile care transportă pe calea ferată și Calea Ferată. Toate schimbările care au fost făcute erau menite ca companiile de expediție să-și facă treaba: să caute mărfuri, să caute rute, să elaboreze mecanisme care ar crește volumul de transportare pe calea ferată. Dacă compania asta are un singur angajat și livrează aceeași marfă de 30 de ani înseamnă că ea nu face nimic, decât parazitează pe seama la Calea Ferată. Au fost discuții cu companiile de expediții la care le-au fost aduse la cunoștință că acel care lucrează, aduce mărfuri și crește volumele, acela trebuie să lucreze”.
Reporter TV8: „Dvs direct sau indirect aveați afaceri în domeniul expediției”?
Arcadie Vicol: „Nu. Până în 2019 eu nu am avut nicio afacere în domeniul expediției.
Reporter TV8: „Dar cei care spun că au expediat prin companiile dvs, mint?
Vicol: „Să aducă probe”.
Sediul firmei „Gaz Natural D.C.”, cumpărat de la BEM
Vicol a fost vizat anterior și într-o altă investigație „Cutia Neagră Plus” în care arătam că oameni din anturajul lui Plahotniuc au pus mâna pe mai multe imobile vândute la licitații de Banca de Economii după faliment.
Firma „Arvi Invest” cumpărase două imobile d ela BEM, inclusiv cel de pe strada Sciusev din centrul capitalei unde își au astăzi sediul companiile lui Vicol.
În aprilie 2022, Arcadie Vicol s-a ales cu dosar penal pentru escrocherie, după dezvăluirile făcute în studioul Cutiei Negre de către fostul ofițer SIS, Eugen Cuzmin, care a fost delegat un timp la Moldovagaz.
Cuzmin a povestit că, în perioada în care Arcadie Vicol a fost consilierul președintelui Moldovagaz, l-a angajat fictiv la întreprindere pe Victor Gammer, un om din anturajul lui Plahotniuc, cercetat penal și în furtul miliardului.
„Victor Gammer a fost angajat la Moldovagaz pe 1 decembrie 2016 în calitate de specialist al Departamentului Metrologie și Măsurare a Gazului, în baza unei scrisori de serviciu a șefului departamentului, în lipsa unor studii de profil. În dosarul personal lipsește copia unei diplome. Contractul de muncă a fost semnat de vicepreședinte. Contractul a fost prelungit de două ori. Potrivit informației Departamentului Tehnologii Informaționale, pe toată perioada de lucru, Victor Gammer nu a folosit niciodată poșta electronică de serviciu. Adică, fiecare angajat are poștă de serviciu. - Poate nu știe să se folosească de poșta de serviciu. Salariul total încasat de Gammer de la Moldovagaz, pe toată perioada de angajare fictivă, a constituit 457 633 lei. În baza unui contract de arendă a automobilului personal al lui Victor Gammer, pentru călătoriile de serviciu prin Chișinău și în republică, în funcție de necesitate, angajatul fictiv primea lunar 324 litri de combustibil. Pentru toată perioada, Victor Gammer a primit combustibil în valoare de 60 270 lei sau 4 406 litri. Aici un moment hazliu. Lunar, Victor Gammer primea premii pentru îndeplinirea la timp a sarcinilor și cerințelor înaintate de conducerea întreprinderii Moldovagaz. Ca să înțelegeți, din ianuarie 2019 până în august 2019, eu am luat perioada în care Moldovagaz a trecut în oficiul nou din decembrie 2018, Victor Gammer a vizitat sediul întreprinderii de 8 ori. Nici nu a avut legitimație ca să intre”, a povestit Eugen Cuzmin.
Dosarul angajărilor fictive la Moldovagaz, în care Arcadie Vicol este judecat împreună cu Iacov Cazacu, fost vicepreședinte al Moldovagaz, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău din septembrie 2022. De atunci, zeci de ședințe au fost amânate și s-a ajuns la etapa de audiere a martorilor. Arcadie Vicol s-a declarat nevinovat și a catologat dosarul penal ca fiind inițiat la comandă, în legătură cu activitatea sa profesională.
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Karlovy Vary. Cum a avut Stoianoglo un Crăciun de poveste pe banii sponsorului lui Șor
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Republica Moldova – „CRIZĂ FĂRĂ SFÂRȘIT” /De ce justiția nu se „tratează” de criza în care s-a pomenit de ani buni? /Cine este vinovat de faptul că REFORMA nu mai vede lumina din capătul tunelului? /Cu ce se va încheia epopeea procuraturilor? /Dintr-o criză – în alta: Care este planul autorităților pentru depășirea problemelor din energetică? Ce să facă oamenii până guvernarea va veni cu soluții? Analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Criza energetică se adâncește. Are soluții Chișinăul pentru cele mai proaste scenarii de evoluție a lucrurilor în stânga Nistrului, dar și cum asigură necesarul de energie pentru malul drept, dacă Transnistria rămâne pe întuneric, iar curentul electric ajunge la noi tot prin regiunea necontrolată? Analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață, împreună cu invitații:
Dorian Istratii, deputat PAS;
Grigore Novac, deputat BCS;
Sergiu Tofilat, vicepreședinte Partidul Schimbării.
Cutia Neagră
Criza energetică sau criza deciziilor politice? /Cine trebuie să-și asume prețul independenței? /Empatie, tactică, strategii – cu ce ne alegem din criza regiunii transnistrene?
Cutia Neagră
Care au fost evenimentele politice care au marcat anul 2024, dar și ce scenarii ne așteaptă în 2025 - aflăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Invitați: /Lilian Carp, deputat PAS /Adrian Albu, deputat BCS /Nicolae Negru, analist politic
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov vine astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Continuăm discuțiile despre criza energetică și nu doar. /Întrebările voastre către fostul ministru - le puteți lăsa în comentarii. /Compensații la energie, motiv de nemulțumiri. Facem claritate împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Cutia Neagră
Stare de urgență în energetică? Dorin Recean l-a demis pe Victor Parlicov și a cerut demisia lui Sergiu Tofilat și Victor Bânzari. /Ce urmează? Ce va schimba plecarea acestora? /Răspunsul la aceste întrebări și nu doar - aflăm la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
INTERVIU EXCLUSIV cu Elena Lasconi, candidata USR la funcția de președintă a României. /Ce ofertă electorală are pentru românii din Republica Moldova aflați la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Remanierile mult așteptate s-au produs. Cine sunt miniștrii care s-au opus demisiei? Cât de potriviți sunt noii membri ai Guvernului? Cum asigurăm securitatea și reformarea justiției până la capăt? Premierul Dorin Recean este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Se clatină mai multe fotolii din Guvernul Recean. Cine sunt următorii membri care vor părăsi funcțiile - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Invitați: /Radu Marian, deputat PAS /Adrian Albu, deputat BCS /Dinu Plîngău, președinte PPPDA
Cutia Neagră
VETTINGUL este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. /Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? /Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? /Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? /Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem – discutăm la Cutia Neagră PLUS. /Invitați: Andrei Bivol, vicepreședintele Comisiei Vetting; Dumitru Racoviță, judecător.
Cutia Neagră
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Facem totalurile campaniei prezidențiale. /Informații compromițătoare, voturi cumpărate și dezbateri evitate - despre toate astea și nu doar - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Poliția anunță despre 39 DE MILIOANE DE DOLARI folosiți pentru influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și a referendumului din 20 octombrie. /Ce așteptări sunt pentru turul doi? Cât de legitime pot fi considerate aceste alegeri - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață, împreună cu: /Vasile Grădinaru, deputat PAS /Ștefan Gligor, președinte Partidul Schimbării /Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale.
Cutia Neagră
Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/VIDEO/ Reguli noi: Mașinile parcate ilegal vor fi evacuate, dar nu toate. Schimbarea pusă la cale în Moldova
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
/VIDEO/ Secretul banilor: Aflăm secretele accesării fondurilor pentru dezvoltarea afacerilor de la directorul ODA, Vadim Codreanu
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/VIDEO/ Reguli noi: Mașinile parcate ilegal vor fi evacuate, dar nu toate. Schimbarea pusă la cale în Moldova
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
/VIDEO/ Secretul banilor: Aflăm secretele accesării fondurilor pentru dezvoltarea afacerilor de la directorul ODA, Vadim Codreanu
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor
/VIDEO/ Istoria, sub lupă: Ce spun autoritățile și istoricii despre manualele care ar „justifica crimele lui Antonescu”
/VIDEO/ Reguli noi: Mașinile parcate ilegal vor fi evacuate, dar nu toate. Schimbarea pusă la cale în Moldova
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.